Sparekniven rammer børn, ældre og lyset i Viby og Stavtrup: Her er, hvor Aarhus Kommune vil spare
200 millioner kr. skal der spares i Aarhus Kommune, og det kommer også til at have en indvirkning på Viby, Stavtrup og omegn.
Beboerne på plejehjemmene står til at miste deres klippekort. Vestergård Dagtilbud og Søndervang Dagtilbud fusionerer. SFO'en bliver dyrere. Og børnenes tid i dagsinstitutioner bliver mindre.
Bibliotekerne skal holde fredagslukket for betjening. Bybusserne får ikke længere fysiske billetter. Og mindre gadelys vil gøre vinteren mørkere.
Der er rigeligt at tage fat på, og det hele kan langtfra klares i et resume som dette. Men du kan altid læse min fulde artikel med de vigtigste pointer eller selv dykke ned i sparekataloget på Aarhus Kommunes hjemmeside.
200 millioner kroner. Et næsten uvirkeligt højt beløb, men realiteten er, at Aarhus Kommune skal spare den sum penge årligt i de kommende års budgetter.
Hver kommuneafdeling foreslår et hav af mulige besparelser. Mange gælder kun halvkedelige administrative ændringer, men flere af besparelserne får en direkte - og endda stor - betydning for borgerne.
Måske også for dig i Viby, Stavtrup eller omegn.
Viby-StavtrupLIV har dykket ned i hele sparekataloget og fundet de punkter, som er relevante og muligvis ændrer lidt eller meget på hverdagen hos dig eller én, du kender.
Selvfølgelig er ikke alle punkter specifikke for vores område, men gælder for hele Aarhus. Der er dog et par steder, hvor især dagsinstitutionerne og kulturtilbuddene omkring dig bliver berørt.
Så meget skal der spares
Der skal spares mere end 200 millioner kroner om året på tværs af Aarhus Kommunes magistratsafdelinger. Her kan du se, hvor mange penge de enkelte afdelinger skal spare:
- Børn og Unge – 72 millioner kroner.
- Sociale Forhold og Beskæftigelse – 53 millioner kroner.
- Sundhed og Omsorg – 48 millioner kroner.
- Kultur og Borgerservice – 14 millioner kroner.
- Teknik og Miljø – cirka 20 millioner kroner.
- Borgmesterens Afdeling – 9 millioner kroner.
Forældre skal betale mere til SFO og klubben
Har du børn i SFO, vil deres SFO-plads fra maj 2023 stige i pris med én procent om året. For 2025 vil det betyde, at ét barn månedligt vil være 57 kr. dyrere at have i SFO.
Fire millioner kroner vil dette give mere til Aarhus Kommunes Børn og Unge-afdeling ifølge spareforslaget.
Kontingentet til ungdomsklubber vil ligeledes hæves med én procent om året, ligesom der skal spares seks millioner kr. årligt på ledelsen i kommunens SFO'er.
To dagtilbud fusionerer
Børn og Unge foreslår at fusionere Vestergård Dagtilbud, som har seks vuggestue- og børnehaveafdelinger og ét dagplejetilbud under sig, med Søndervang Dagtilbud, der har tre vuggestue- og børnehaveafdelinger.
Ved fusionen vil ingen af de ni afdelinger blive nedlagt, men hvor der lige nu er plads til 558 børn, vil der for fremtiden være plads til 582 børn.
Samtidig vil dagtilbuddene fremover samarbejde med to skoler, hvor de før arbejdede med hver deres skole i to forskellige distrikter.
Dette vil ske fra 2024 og frem, og det vil ifølge forslaget spare Aarhus Kommune for 470.000 kr. om året.
Børn får mindre tid i dagsinstitutioner
Børn og Unge foreslår også at skære i dagsinstitutionernes åbningstid.
52 timer skal de kommunale dagsinstitutioner som udgangspunkt have åbent om ugen, men dette vil ifølge forslaget gå en halv time ned til 51,5 timer. Hvilket vil spare kommunekassen for 1,7 millioner kr om året.
Det gælder for fuldtidsordningen. Samtidig kan dagsinstitutionernes deltidsordning også sættes ned fra 30 til 25 timer om ugen ifølge sparekataloget.
Alt i alt handler det om, hvor længe vores børn kan bruge tilbuddene og derfor være sikret pasning.
Ingen fredagsbetjening på biblioteket
Kultur og Borgerservice vil skære ned på den tid, hvor der vil være faglig bibliotekarer at hente hjælp ved på alle Aarhus Bibliotekerne.
Mere præcist er det om fredagen, at du skal vænne dig til selvbetjening. I forvejen har 10 andre biblioteker i Aarhus denne praksis.
Fredag er valgt, fordi bibliotekerne ofte lukker tidligt dén dag, og besøgstallene er ofte lavest her. Samtidig kan man med fredagslukket på de resterende 9 biblioteker eftersigende spare 1,5 millioner kr. årligt.
Lige nu har Viby Bibliotek eksempelvis åbent med betjening fredag kl. 10-17, men med forslaget her vil det være slut. Der er ikke meldt noget ud med, hvor længe der så vil være åbent for selvbetjening, som der normalt er fra kl. 7-10 og kl. 17-20.
Mindre valgsteder lukker
Måske meget relevant, da der lige har været folketingsvalg: I sparekataloget kan man også læse, at 6-10 små valgsteder for fremtiden skal lukkes i forbindelse med besparelser hos Kultur og Borgerservice.
Fire af Viby-StavtrupLIV's valgsteder er ret store, altså Viby Hallen, Søndervangskolen, Højvangskolen og Rosenvangskolen. Men det lille valgsted i Ormslev på præstegården kan muligvis stå for skud.
I alt kan der her hentes 300.000 kr. som besparelse årligt, lyder det i sparekataloget, men det kan betyde, at borgerne i Ormslev skal køre længere, næste gang de skal stemme.
Der er endnu ikke fastsat nogen valgsteder, som skal lukke, men det "vil i højere grad berøre borgere i
oplandet end borgere i Midtbyen", står der i kataloget.
Ingen busbilletter i bybusserne
I afdelingen for Teknik og Miljø står man naturligt også til at måtte spare på budgetterne, og nogle af disse kroner vil man finde i bybusserne.
Ud over at man vil nedlægge buslinje 22, som mange i Viby eller Stavtrup nok ikke bruger ofte, så vil man væk med de fysiske busbilletter.
Møntbetalingerne i bybusserne er faldet stort i antal efter corona-pandemien, og ved at sløjfe billetautomaterne kan man ifølge kataloget spare 6,3 millioner kr. årligt.
I stedet skal vi alle vænnes til samme betalingsmuligheder som på letbanen, hvor kun rejsekort og billetter via telefon-apps dur.
Mindre gadelampelys
Endnu en besparelses-lyseslukker finder vi hos Teknik og Miljø ved, at der skal spares på gadelyset. Og ikke kun imens energikrisen står på.
Sparekataloget foreslår, at hver anden gadelampe slukkes i ni timer om natten, hvilket vil frigive 1,8 millioner kr. ekstra i budgettet. Og formentlig mere, hvis elpriserne fortsætter med at dunke derudaf.
Flere besparelser til plejehjemmene
Beboere på kommunens plejehjem nyder i dag godt af en klippekortordning. De kan hver uge få en halv times ekstra hjælp til det, de nu lige har lyst til. Det kan være en udflugt, ekstra rengøring eller sociale arrangementer. Det koster et klip i klippekortet, og hvis beboerne har lyst, kan de spare sammen, så de på én gang kan bruge flere klip.
Men nu kan klippekortet stå til en afskaffelse. Det vil ifølge kataloget give en stor årlig besparelse på 13,5 millioner kroner fra 2024.
Det er ikke det eneste, plejehjemsbeboerne risikerer at miste. Også oplevelsesmedarbejderne er nævnt i kataloget. Altså ansatte, der står for at skabe ”gode stunder og unikke oplevelser”. Det bliver foreslået, at indsatsen halveres, hvilket vil spare kommunen for 3,9 millioner kroner årligt.
Ifølge kataloget er der også lagt op til at sløjfe Kendt Hjælper-ordningen. Det drejer sig om, at borgerne, der får hjemmepleje, så vidt muligt skal have hjælp af det samme team, så de ikke altid bliver mødt af et nyt ansigt.
Den ordning skal også skrottes, hvis spareplanen bliver som foreslået. Det vil give en besparelse på 4,9 millioner kroner om året.
Desuden har kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg også fundet 1,5 millioner kr. at spare i både 2023 og 2024 på Lokalcenter Bøgeskovhus. Det kommer ikke til at have en effekt på borgerne, men handler udelukkende om nogle nye momsregler.
Dyr forsvinder fra legepladser
Rundt omkring i Aarhus Kommune kan man finde de såkaldte pædagogisk ledede legepladser. Det er ofte steder, hvor der både er dyr og værksteder med pædagogisk personale noget af dagen.
Der findes i alt 17 af dem i kommunen, og flere af dem er en del af en nærliggende klub, såsom Klubben Rosenvang. Det er gratis og åbent for alle.
I spareplanen bliver der lagt op til, at fem af de 17 skal omdannes til at være ubemandede legepladser. Det vil formentlig betyde, at der ikke længere kan holdes dyr, og at der ikke vil være lige så åbent som før. Hvordan det eventuelt rammer Klubben Rosenvang, vides endnu ikke.
Lidt mindre besparelse
Der findes også en del andre små lokale besparelser, som rammer Viby, Stavtrup og omegn:
- Østjysk Hjemstavnsforening, hvis forlag har adresse i Stavtrup, kommer ifølge sparekataloget ikke til at modtage støtte mere. Den får under 20.000 kr. om året. Pengene skal i stedet findes via selvfinansiering i form af fonde og puljer.
- Søndervangskolens budget sættes ned med 900.000 kr. om året fra 2024. Skolen har været en del af et såkaldt heldagsskolekoncept, hvor der blev givet et løntillæg, som blev helt udfaset 31. august i år, hvorfor budgettet kun justeres herefter. Det kommer ikke til at have effekt på andre områder.
Er du imod nogle af besparelserne?
Den endelige plan for, hvor der skal spares, og hvad der skal afskaffes og gøres anderledes, ligger endnu ikke fast. Det bliver først endeligt vedtaget i det nye år, og inden da kan du give din mening til kende.
Sparekataloget er sendt i offentlig høring, og frem til 24. november kan du komme med kommentarer, spørgsmål og input til alt det, jeg har beskrevet herover.
Du kan klikke dig ind på kommunens hjemmeside og give dit høringssvar.
Denne artikel er kun en relevant bid af det samlede sparekatalog, og du kan se hver af kommunens afdelingers bud på besparelser lige her.