Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Pressefoto: Projekt Leg på plejehjem

Kan der snart spares mere? Det er åbenbart et forsøg værd

Nogle gange skal noget gøre ondt, før det gør godt.

Alligevel føles det lidt, som om kommunebesparelser gør ondt år efter år nærmest uden ende. Jeg forstår godt, hvis det gør dig lidt træt i hovedet, knæene, ja, hele korpusset.

Jeg har det lidt på samme måde. Og jeg kommer selv fra noget så "udkansk" som Langeland, hvor skolelukninger, plejehjemsfusioner og lukning af kulturtilbud giver kroniske poser under øjnene. Samme gamle, onde trummerum.

Selv om det virker hårdt, er det stadig vigtigt at vende. For Aarhus Kommune skal, om vi vil have det eller ej, spare 200 millioner kroner årligt, og deres sparekatalog er derfor vigtig læsning for os.

Jeg har kigget nærmere på, hvad sparekataloget betyder for dig i Viby, Stavtrup eller omegn. Hvordan det rammer børn, unge og ældre. Hvordan det også rammer noget så konkret som busser og gadelamper.

Du har fortsat muligheden for at påvirke sparekataloget i en retning, der ikke rammer dig eller én, du kender. Høringsfristen løber frem til torsdag 24. november, men tjek lige listen over besparelser herunder først.

Politiske lister er der nok af i dette nyhedsbrev, for hvis du af en eller anden grund ikke bemærkede det, ramte et folketingsvalg landet 1. november. Grundkernen for et medie er demokratiet og dét at give folket en stemme, men hvordan stemte I på vores fem valgsteder? Og hvem blev 8260's største stemmeslugere?

Højvangskolen husede ikke kun stemmebokse i den forgange uge, men også et kickoff-borgermøde for Stavtrup Kultur- og Idrætshus. Jeg slog folderne forbi og fulgte, hvordan byens borgere spurgte nervøst ind til flere af projektets elementer og proces.

For det er vigtigt at bruge sin stemme. At du har mulighed for at være med til at forme sparekatalog, folketingsvalg eller lokale byggeprojekter. Eller i hvert fald deltage i samtalen.

Apropos samtale. Vi har altså også lige en anden ting, vi skal tale om. I kan sikkert godt se, at jeg ikke ligefrem ligner Kristine. Hun kommer vistnok heller ikke fra Langeland ...

Nej, Kristine står i den lykkelige situation, at en barsel indhentede hende. Hun skrev det også i sidste nyhedsbrev, men nu ved du, at du skal døje lidt med mig og mine skriverier de kommende mange måneder.

Jeg vil gøre mit ypperste for, at din stemme bliver hørt, og derfor kan du altid nå mig på mihje@jfmedier.dk. Ellers håber jeg, at jeg kan være med til at starte en masse nysgerrige, kritiske og sjove samtaler om Viby, Stavtrup og omegn.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Pressefoto: Projekt Leg på plejehjem

Sparekniven rammer børn, ældre og lyset i Viby og Stavtrup: Her er, hvor Aarhus Kommune vil spare

200 millioner kr. skal der spares i Aarhus Kommune, og det kommer også til at have en indvirkning på Viby, Stavtrup og omegn.

Beboerne på plejehjemmene står til at miste deres klippekort. Vestergård Dagtilbud og Søndervang Dagtilbud fusionerer. SFO'en bliver dyrere. Og børnenes tid i dagsinstitutioner bliver mindre.

Bibliotekerne skal holde fredagslukket for betjening. Bybusserne får ikke længere fysiske billetter. Og mindre gadelys vil gøre vinteren mørkere.

Der er rigeligt at tage fat på, og det hele kan langtfra klares i et resume som dette. Men du kan altid læse min fulde artikel med de vigtigste pointer eller selv dykke ned i sparekataloget på Aarhus Kommunes hjemmeside.

Plejehjem, dagsinstitutioner, bibliotekerne og busserne står for skud, når Aarhus Kommune skal spare store summer de kommende år. Lige nu er kommunens sparekatalog i høring, så du kan stadig nå at lave indsigelser. Ellers får du her det større overblik over nogle af de vigtigste besparelser.

200 millioner kroner. Et næsten uvirkeligt højt beløb, men realiteten er, at Aarhus Kommune skal spare den sum penge årligt i de kommende års budgetter.

Hver kommuneafdeling foreslår et hav af mulige besparelser. Mange gælder kun halvkedelige administrative ændringer, men flere af besparelserne får en direkte - og endda stor - betydning for borgerne.

Måske også for dig i Viby, Stavtrup eller omegn.

Viby-StavtrupLIV har dykket ned i hele sparekataloget og fundet de punkter, som er relevante og muligvis ændrer lidt eller meget på hverdagen hos dig eller én, du kender.

Selvfølgelig er ikke alle punkter specifikke for vores område, men gælder for hele Aarhus. Der er dog et par steder, hvor især dagsinstitutionerne og kulturtilbuddene omkring dig bliver berørt.

Så meget skal der spares

Der skal spares mere end 200 millioner kroner om året på tværs af Aarhus Kommunes magistratsafdelinger. Her kan du se, hvor mange penge de enkelte afdelinger skal spare:

  • Børn og Unge – 72 millioner kroner.
  • Sociale Forhold og Beskæftigelse – 53 millioner kroner.
  • Sundhed og Omsorg – 48 millioner kroner.
  • Kultur og Borgerservice – 14 millioner kroner.
  • Teknik og Miljø – cirka 20 millioner kroner.
  • Borgmesterens Afdeling – 9 millioner kroner.
Aarhus Kommune

Forældre skal betale mere til SFO og klubben

Har du børn i SFO, vil deres SFO-plads fra maj 2023 stige i pris med én procent om året. For 2025 vil det betyde, at ét barn månedligt vil være 57 kr. dyrere at have i SFO.

Fire millioner kroner vil dette give mere til Aarhus Kommunes Børn og Unge-afdeling ifølge spareforslaget.

Kontingentet til ungdomsklubber vil ligeledes hæves med én procent om året, ligesom der skal spares seks millioner kr. årligt på ledelsen i kommunens SFO'er.

To dagtilbud fusionerer

Børn og Unge foreslår at fusionere Vestergård Dagtilbud, som har seks vuggestue- og børnehaveafdelinger og ét dagplejetilbud under sig, med Søndervang Dagtilbud, der har tre vuggestue- og børnehaveafdelinger.

Ved fusionen vil ingen af de ni afdelinger blive nedlagt, men hvor der lige nu er plads til 558 børn, vil der for fremtiden være plads til 582 børn.

Samtidig vil dagtilbuddene fremover samarbejde med to skoler, hvor de før arbejdede med hver deres skole i to forskellige distrikter.

Dette vil ske fra 2024 og frem, og det vil ifølge forslaget spare Aarhus Kommune for 470.000 kr. om året.

Børn får mindre tid i dagsinstitutioner

Børn og Unge foreslår også at skære i dagsinstitutionernes åbningstid.

52 timer skal de kommunale dagsinstitutioner som udgangspunkt have åbent om ugen, men dette vil ifølge forslaget gå en halv time ned til 51,5 timer. Hvilket vil spare kommunekassen for 1,7 millioner kr om året.

Det gælder for fuldtidsordningen. Samtidig kan dagsinstitutionernes deltidsordning også sættes ned fra 30 til 25 timer om ugen ifølge sparekataloget.

Alt i alt handler det om, hvor længe vores børn kan bruge tilbuddene og derfor være sikret pasning.

Ingen fredagsbetjening på biblioteket

Kultur og Borgerservice vil skære ned på den tid, hvor der vil være faglig bibliotekarer at hente hjælp ved på alle Aarhus Bibliotekerne.

Mere præcist er det om fredagen, at du skal vænne dig til selvbetjening. I forvejen har 10 andre biblioteker i Aarhus denne praksis.

Fredag er valgt, fordi bibliotekerne ofte lukker tidligt dén dag, og besøgstallene er ofte lavest her. Samtidig kan man med fredagslukket på de resterende 9 biblioteker eftersigende spare 1,5 millioner kr. årligt.

Lige nu har Viby Bibliotek eksempelvis åbent med betjening fredag kl. 10-17, men med forslaget her vil det være slut. Der er ikke meldt noget ud med, hvor længe der så vil være åbent for selvbetjening, som der normalt er fra kl. 7-10 og kl. 17-20.

Mindre valgsteder lukker

Måske meget relevant, da der lige har været folketingsvalg: I sparekataloget kan man også læse, at 6-10 små valgsteder for fremtiden skal lukkes i forbindelse med besparelser hos Kultur og Borgerservice.

Fire af Viby-StavtrupLIV's valgsteder er ret store, altså Viby Hallen, Søndervangskolen, Højvangskolen og Rosenvangskolen. Men det lille valgsted i Ormslev på præstegården kan muligvis stå for skud.

I alt kan der her hentes 300.000 kr. som besparelse årligt, lyder det i sparekataloget, men det kan betyde, at borgerne i Ormslev skal køre længere, næste gang de skal stemme.

Der er endnu ikke fastsat nogen valgsteder, som skal lukke, men det "vil i højere grad berøre borgere i
oplandet end borgere i Midtbyen", står der i kataloget.

Ingen busbilletter i bybusserne

I afdelingen for Teknik og Miljø står man naturligt også til at måtte spare på budgetterne, og nogle af disse kroner vil man finde i bybusserne.

Ud over at man vil nedlægge buslinje 22, som mange i Viby eller Stavtrup nok ikke bruger ofte, så vil man væk med de fysiske busbilletter.

Møntbetalingerne i bybusserne er faldet stort i antal efter corona-pandemien, og ved at sløjfe billetautomaterne kan man ifølge kataloget spare 6,3 millioner kr. årligt.

I stedet skal vi alle vænnes til samme betalingsmuligheder som på letbanen, hvor kun rejsekort og billetter via telefon-apps dur.

Mindre gadelampelys

Endnu en besparelses-lyseslukker finder vi hos Teknik og Miljø ved, at der skal spares på gadelyset. Og ikke kun imens energikrisen står på.

Sparekataloget foreslår, at hver anden gadelampe slukkes i ni timer om natten, hvilket vil frigive 1,8 millioner kr. ekstra i budgettet. Og formentlig mere, hvis elpriserne fortsætter med at dunke derudaf.

Flere besparelser til plejehjemmene

Beboere på kommunens plejehjem nyder i dag godt af en klippekortordning. De kan hver uge få en halv times ekstra hjælp til det, de nu lige har lyst til. Det kan være en udflugt, ekstra rengøring eller sociale arrangementer. Det koster et klip i klippekortet, og hvis beboerne har lyst, kan de spare sammen, så de på én gang kan bruge flere klip.

Men nu kan klippekortet stå til en afskaffelse. Det vil ifølge kataloget give en stor årlig besparelse på 13,5 millioner kroner fra 2024.

Det er ikke det eneste, plejehjemsbeboerne risikerer at miste. Også oplevelsesmedarbejderne er nævnt i kataloget. Altså ansatte, der står for at skabe ”gode stunder og unikke oplevelser”. Det bliver foreslået, at indsatsen halveres, hvilket vil spare kommunen for 3,9 millioner kroner årligt.

Ifølge kataloget er der også lagt op til at sløjfe Kendt Hjælper-ordningen. Det drejer sig om, at borgerne, der får hjemmepleje, så vidt muligt skal have hjælp af det samme team, så de ikke altid bliver mødt af et nyt ansigt.

Den ordning skal også skrottes, hvis spareplanen bliver som foreslået. Det vil give en besparelse på 4,9 millioner kroner om året.

Desuden har kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg også fundet 1,5 millioner kr. at spare i både 2023 og 2024 på Lokalcenter Bøgeskovhus. Det kommer ikke til at have en effekt på borgerne, men handler udelukkende om nogle nye momsregler.

Dyr forsvinder fra legepladser

Rundt omkring i Aarhus Kommune kan man finde de såkaldte pædagogisk ledede legepladser. Det er ofte steder, hvor der både er dyr og værksteder med pædagogisk personale noget af dagen.

Der findes i alt 17 af dem i kommunen, og flere af dem er en del af en nærliggende klub, såsom Klubben Rosenvang. Det er gratis og åbent for alle.

I spareplanen bliver der lagt op til, at fem af de 17 skal omdannes til at være ubemandede legepladser. Det vil formentlig betyde, at der ikke længere kan holdes dyr, og at der ikke vil være lige så åbent som før. Hvordan det eventuelt rammer Klubben Rosenvang, vides endnu ikke.

Lidt mindre besparelse

Der findes også en del andre små lokale besparelser, som rammer Viby, Stavtrup og omegn:

  • Østjysk Hjemstavnsforening, hvis forlag har adresse i Stavtrup, kommer ifølge sparekataloget ikke til at modtage støtte mere. Den får under 20.000 kr. om året. Pengene skal i stedet findes via selvfinansiering i form af fonde og puljer.
  • Søndervangskolens budget sættes ned med 900.000 kr. om året fra 2024. Skolen har været en del af et såkaldt heldagsskolekoncept, hvor der blev givet et løntillæg, som blev helt udfaset 31. august i år, hvorfor budgettet kun justeres herefter. Det kommer ikke til at have effekt på andre områder.

Er du imod nogle af besparelserne?

Den endelige plan for, hvor der skal spares, og hvad der skal afskaffes og gøres anderledes, ligger endnu ikke fast. Det bliver først endeligt vedtaget i det nye år, og inden da kan du give din mening til kende.

Sparekataloget er sendt i offentlig høring, og frem til 24. november kan du komme med kommentarer, spørgsmål og input til alt det, jeg har beskrevet herover.

Du kan klikke dig ind på kommunens hjemmeside og give dit høringssvar.

Denne artikel er kun en relevant bid af det samlede sparekatalog, og du kan se hver af kommunens afdelingers bud på besparelser lige her.

Søndervangskolen trak et stort antal personlige stemmer til en knapt så kendt politikernavn: Frie Grønnes kandidat Mohamed Abdikarim, som fik 98 stemmer af slagsen. Foto: Jens Thaysen

Ved et enkelt valgsted blev Frie Grønne næststørst: Sådan stemte Viby og Stavtrup

Efter valget kiggede Viby-StavtrupLIV på stemmetallene fra de fem valgsteder i området - Viby Hallen, Rosenvangskolen, Højvangskolen, Søndervangskolen og Ormslev Præstegård.

Selv om Viby og Stavtrup traditionsmæssigt fortsætter med at stemme overvejende rødt, ser vi nogle af de samme tendenser som på landsplan.

Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre får nogle valg-tæsk, mens Moderaterne såvel som Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance mere er dem, der giver dem bank og gør indhug i deres stemmer.

Alligevel ser vi et par sjove højderagere som Frie Grønne, der bliver næststørste parti på Søndervangskolen, eller SF, som bliver næststørst på Højvangskolen.

De største stemmeslugere blev Alex Vanopslagh (LA), Nicolai Wammen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V), mens Viby-lokale Camilla Fabricius (S) også ligger i samtlige af valgstedernes top10'er.

Fem valgsteder har vi i Viby, Stavtrup - og Ormslev. Ud over en meget rødlig tendens viser valgstederne nogle af de samme takter, som man ser på landsplan. Bortset fra Søndervangskolen, hvor stemmeprocenten var lav og tilslutningen til det folketingsforladte Frie Grønne var helt i top.

Advarsel: Den her artikel bliver lidt taltung. Vigtigt er det ikke desto mindre at tegne et overblikkeligt billede af Viby-Stavtrups valgsteder. Hvad stemte I? Hvilke tendenser tegner der sig? Og hvordan flugter det med landsresultatet?

I forhold til valget i 2019 stemte færre i de vibyske og stavtrupske stemmeurner. Samtidig så vi en lidt større mængde af blanke stemmer, men intet af stor betydning.

Tendenserne er, som de også ses på landsplan. Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre får de største høvl, mens Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og især Moderaterne buldrede frem.

Lad os kigge lidt nærmere på det hele i vores del af Aarhus Vestkredsen.

1 Viby Hallen - 7.124 stemte

Valgresultatet ved Folketingsvalget 2022 fra valgstedet i Viby Hallen. Foto: KMDvalg.dk

I alt havde 9.017 borgere muligheden for at sætte kryds i Viby Hallen, og 79 procent af dem valgte altså at gøre det.

Stod det til de stemmende her, ville Dansk Folkeparti ikke klare den ind, mens Frie Grønne lige akkurat heller ikke ville nå det.

Ellers ligger fordelingen ikke langt fra, hvad man ser på landsplan. I alt fik den røde side af det politiske spektrum 57,6 procent af stemmerne, så Viby Hallen er en anelse mere rød. Dette er uden Moderaternes stemmetal.

Personlige stemmer:

  1. Alex Vanopslagh (LA) - 553 stemmer
  2. Nicolai Wammen (S) - 408 stemmer
  3. Jakob Ellemann-Jensen (V) - 287 stemmer
  4. Camilla Fabricius (S) - 206 stemmer
  5. Mai Villadsen (EL) - 163 stemmer
  6. Kirsten Normann Andersen (SF) - 161 stemmer
  7. Jens Joel (S) - 150 stemmer
  8. Lars Boje Mathiesen (NB) - 119 stemmer
  9. Torsten Gejl (Å) - 68 stemmer
  10. Mona Juul (C) - 57 stemmer

2 Rosenvangskolen - 4.489 stemte

Valgresultatet ved Folketingsvalget 2022 fra valgstedet på Rosenvangskolen. Foto: KMDvalg.dk

Her var der umiddelbart heller ikke de store overraskelser sammenlignet med nationale tendenser.

Valgdeltagelsen nåede højere end landsgennemsnittet 84,1 procent, da 4.489 ud af de 5.184 stemmeberettigede satte kryds på Rosenvangskolen. Altså en stemmeprocent på 86,6 procent.

55,3 procent af stemmerne gik til røde partier - igen med Moderaterne modregnet.

Personlige stemmer:

  1. Alex Vanopslagh (LA) - 377 stemmer
  2. Jakob Ellemann-Jensen (V) - 260 stemmer
  3. Nicolai Wammen (S) - 253 stemmer
  4. Mai Villadsen (EL) - 122 stemmer
  5. Jens Joel (S) - 105 stemmer
  6. Camilla Fabricius (S) - 95 stemmer
  7. Kirsten Normann Andersen (SF) - 94 stemmer
  8. Mona Juul (C) - 85 stemmer
  9. Heidi Bank (V) - 66 stemmer
  10. Lars Boje Mathiesen - 59 stemmer

3 Højvangskolen - 3.279 stemte

Valgresultatet ved Folketingsvalget 2022 fra valgstedet på Højvangskolen. Foto: KMDvalg.dk

Den klare højderager på Højvangskolen må næsten siges at være SF. Over fem procentpoint over landsresultatetet, mens Dansk Folkeparti ryger ud med Frie Grønne og Kristendemokraterne.

Nye Borgerlige kysser kun lige spærregrænsen, men ellers minder resten om det på landsplan.

På Højvangskolen har man endnu højere valgdeltagelse end på Rosenvangskolen med hele 89,8 procent af de 3.651 stemmeberettigede, der troppede op på valgdagen.

58,6 procent af disse tropper satte X'et ved røde partier, og jeg behøver vist ikke længere at sige, at Moderaterne ikke er talt med. Nåh, nu gjorde jeg det så også for sidste gang.

Personlige stemmer:

  1. Nicolai Wammen (S) - 219 stemmer
  2. Alex Vanopslagh (LA) - 184 stemmer
  3. Jakob Ellemann-Jensen (V) - 142 stemmer
  4. Mai Villadsen (EL) - 110 stemmer
  5. Jens Joel (S) - 91 stemmer
  6. Kirsten Normann Andersen (SF) - 91 stemmer
  7. Camilla Fabricius (S) - 79 stemmer
  8. Lars Boje Mathiesen (NB) - 48 stemmer
  9. Heidi Bank (V) - 34 stemmer
  10. Mona Juul (C) - 34 stemmer

4 Søndervangskolen - 1.634 stemte

Valgresultatet ved Folketingsvalget 2022 fra valgstedet på Søndervangskolen. Foto: KMDvalg.dk

Søndervangskolens valgdeltagere så i den grad rødt i værdipolitisk forstand. 68,1 procent af stemmerne gik til rød-grønne partier.

Den mest åbenlyse højderager må næsten være Frie Grønne, som her bliver næststørste parti med halvt så mange stemmer som Socialdemokratiet. En af Frie Grønnes bedste resultater på landsplan, hvor de ikke fik nok til at komme i Folketinget.

Derudover blev kun Nye Borgerlige og Kristendemokraterne de partier, der faldt under spærregrænsen på Søndervangskolen.

Generelt har valgstedet ikke tradition for at have den største valgdeltagelse, og med 65,4 procent af de i alt 2.498 borgere ændrede det sig ikke i ved årets valg.

Personlige stemmer:

  1. Nicolai Wammen (S) - 119 stemmer
  2. Mohamed Abdikarim (FG) - 98 stemmer
  3. Alex Vanopslagh (LA) - 87 stemmer
  4. Mai Villadsen (EL) - 54 stemmer
  5. Jakob Ellemann-Jensen (V) - 48 stemmer
  6. Camilla Fabricius (S) - 46 stemmer
  7. Tobias Grotkjær Elmstrøm (M) - 44 stemmer
  8. Jens Joel (S) - 30 stemmer
  9. Kirsten Normann Andersen (SF) - 28 stemmer
  10. Andreas Steenberg (RV) - 24 stemmer

5 Ormslev Præstegård - 496 stemte

Valgresultatet ved Folketingsvalget 2022 fra valgstedet på Ormslev Præstegård. Foto: KMDvalg.dk

Selv om stemmeandelen på Ormslev Præstegård plejer at pege lidt mere mod det blå politiske spektrum end de andre valgsteder på listen, finder vi et rød flertal med 50,3 procent, som har stemt på rød-grønne partier.

Ormslev Præstegård er ellers én af de få steder i Aarhus, hvor Konservative ikke falder synderligt i stemmeprocent.

Derudover får Dansk Folkeparti igen en hård medfart, hvor stemmerne formentlig kan fordeles hos Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne.

Også på præstegården var der flot valgdeltagelse med 89,4 procent af de 555 stemmeberettigede.

Personlige stemmer:

  1. Alex Vanopslagh (LA) - 35 stemmer
  2. Nicolai Wammen (S) - 29 stemmer
  3. Jakob Ellemann-Jensen (V) - 25 stemmer
  4. Mai Villadsen (EL) - 12 stemmer
  5. Lars Boje Mathiesen (NB) - 10 stemmer
  6. Camilla Fabricius (S) - 7 stemmer
  7. Kirsten Normann Andersen (SF) - 7 stemmer
  8. Heidi Bank (V)  - 6 stemmer
  9. Leif Lahn Jensen (S) - 6 stemmer
  10. Marcus Knuth (C) - 6 stemmer
Interesserede borgere fyldte næsten en halv hal og dens lægter, da haludvalget bag Stavtrup Kultur- og Idrætscenter holdt kickoff-arrangement i hallen ved Højvangskolen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

De sidste penge mangler fortsat: Men multihallen i Stavtrup rykker tættere på, og til kickoff-arrangement kom dato på bordet

Haludvalget bag Stavtrup Kultur- og Idrætscenter holdt torsdag 3. november kickoff-arrangement for borgere i Stavtrup.

Her gav udvalgsformand Per Bo Andersen en mere detaljeret indsigt i den kommende proces med multihalprojektet, der ifølge ham forhåbentlig kommer til at begynde udgravningen 1. oktober 2023.

Det kræver dog fortsat, at frivillige kræfter træder til. Enten ved at hjælpe med at søge fonde og erhvervssponsorater eller gennem private donationer, kom det frem på mødet, da der fortsat mangler næsten 20 millioner kr. til projektet.

På mødet blev der også spurgt bekymrende ind til trafikale forhold, om centeret skal indeholde afsindigt store events, mængden af p-pladser, og hvem der kan bruge centeret ud over de sportsglade.

Torsdag troppede flere end hundrede borgere op til kickoff-arrangement på Stavtrup Kultur- og Idrætscenter, byens omstridte men ønskede multihal. Her fik de af haludvalget tidsplan, svar på nogle af de nervøse spørgsmål samt en bøn om hjælp til at få det sidste økonomi i hus.

- Hvor er det godt at se så mange. Jeg håber, at I har penge med, lød det spøgende i mikrofonen i hallen ved Højvangskolen.

Nu er det glædens tid for Haludvalget, for nu er det alvor. Stavtrup Kultur- og Idrætscenter har fået dets placering, og lokalplanprocessen kører derudaf.

Derfor havde Haludvalget indkaldt til kickoff-borgermøde torsdag 3. november.

Alvoren er nemlig også, at der fortsat mangler frivillige og finansiering. 43,25 millioner kr. har man på nuværende tidspunkt indsamlet, men tallet skal helt op på 63 millioner kr. for at blive realiseret.

Sponsorater og private donationer

Flere fonde og puljer er allerede søgt, blandt andet ved anlægsfonde og Aarhus Kommune. Men haludvalgsformand Per Bo Andersen forventer også, at 2,5 millioner skal findes via erhvervssponsorater.

Dem får de ikke hurtigt fat i, hvis nogle frivillige med sælgergen byder til.

Per Bo Andersen fra Haludvalget bød velkommen til kickoff-borgermødet, og han kunne også løfte sløret for den videre proces med multihalprojektet. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

- Derudover skal 1,25 mio. komme fra private donationer, som kan komme via donationer fra jer borgere, sagde haludvalgsformanden.

Per Bo Andersen kunne også give nogle mere præcise datoer for, hvornår multihalprojektet rammer dets milepæle.

23. april 2023 vil sidste chance for offentlig høring indfinde sig, og så bliver den endelige plan godkendt på byrådet samme 23. september samme år. Det betyder, at første spadestik formentlig kan tages 1. oktober om mindre end et år.

Utallige hænder i vejret

Samtidig blev kickoff-borgermødet mange Stavtrup-beboeres chance for at kunne spørge ind til projektet og de tanker, der ligger bag.

Så meget, at da der blev sagt:

- Lad os tage et sidste spørgsmål.

... så havde over 20 fremmødte fortsat hånden i vejret.

En lille model viste hallen set oppefra på "Bispemarken". Med et tag, der skal ligne, at det består af en masse små tagspidser. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Et enkelt spørgsmål gik på trafikken på Jarlsmindevej og Søholmvej, hvor en borger mente, at den i forvejen er meget trafikeret. Vil halprojektet så betyde endnu større mængder af trafik?

- Det er faktisk kun i myldretiden om morgenen og eftermiddagen, at trafikken er tungest. Vi har haft en vejingeniør på sagen, og den er ikke belastet på andre tidspunkter og bliver det ikke i stor grad af dette projekt, svarede Per Bo Andersen.

- Når det er sagt, så er problemet, at der selvfølgelig skal sikres en mere sikker og tryg overgang på vejen, så man kan komme fra den ene side til den anden, supplerede Sleth-arkitekt Marie Wacher Rødbro med og tilføjede, at den største udvidelse fortsat bliver på Bispevej.

Eventstørrelse og p-pladser

Et andet spørgsmål handlede om udsigten til, hvad der kan være af kultur i huset, og om det betyder store arrangementer med rigtigt mange mennesker.

- Det er ikke meningen, at der skal være kæmpestore arrangementer, nej. Det skal være lokalt forankret, og her tænker vi på sådan noget som Stavtrupfest og måske et håndboldstævne eller to årligt, gav Per Bo Andersen af eksempler.

- Tværtimod handler kulturen i huset om, at vi inviterer seniorer, mødregrupper og andre, der kan bruge huset om dagen, ind i centeret.

Formand for Stavtrup Fællesråd, Mikkel Stærk Dickenson, talte i slutningen af kickoff-arrangementet omkring frivillighed og de foreninger, hvis interesser fællesrådet understøtter. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Sleth-arkitekt Niels Eli Kjær Thomsen kunne også slå fast, at lokalerne, der ikke skal huse sport, i kanten af bygningen fortsat diskuteres.

- Skal der være øvelokaler, formningslokaler eller fleksible lokaler, der kan bruges til lidt af hvert? Det er sådan noget, vi arkitekter kigger på med haludvalget, sagde han i mikrofonen.

P-pladserne har også været en af de store emner. Vil Stavtrup få en asfalt-ørken på ved siden af bygningen på "Bispemarken"?

- Vi vil have to separate parkeringspladser på halmatriklen - én ved indgangen og én lidt nord for - så der ikke kommer én stor asfaltparkeringsplads, som bare står tom, forklarede arkitekt Marie Wacher Rødbro.

- Det betyder 50 parkeringspladser i alt. Til større arrangementer vil vi fortsat henvise til dem ved boldbanerne eller ved Højvangskolen, så området ikke bliver overrendt.

Det skal du også vide: AGF's kollegieplaner fortsætter, motorvejsstøj kan måske bekæmpes, og rigmand fyldte 50 år

Her får du mit korte nyhedsoverblik.

AGF-kollegie skal i høring

Det nye AGF-kollegie kommer til at være på grunden ved siden af klubhuset, og AGF har lavet skitsen vist her for at visualisere det. Foto: Aarhus Kommune/AGF

Onsdag 2. november var planerne for High Performance Center, altså AGF's plan for et nyt kollegie, på Aarhus Kommunes byråds dagsorden.

Her blev det besluttet at gå videre med planerne ved at sende det i høring. Her kan du læse mere om projektet, som har mødt modstand fra naboer, der er bange for bygningens højde, samt den støj og trafik, som et fodboldakademi medfører.

Men hvad mente de forskellige? Socialdemokratiet, Konservative, Venstre, Radikale Venstre og Nye Borgerlige var alle for idéen om AGF-kollegiet.

- Aarhus skal være et sted, hvor man udvikler fodboldtalenter. Der er allerede blevet kigget på de første høringssvar, og bekymringerne har man forsøgt at imødekomme, sagde Jesper Kjeldsen (S) til sagen.

Kun hos Enhedslisten mødte det modstand:

- Vi skal sætte pris på rekreative åndehuller, som er en livsnødvendig forudsætning for at skabe borgertrivsel, sagde Solveig Munk (EL).

- Vi mangler ikke denne type ungdomsboliger. Der er rigeligt nær AGF's anlæg. Til gengæld mangler vi grønne områder, hvilket kan ses på de naboer, som vender sig mod planen. Her er kun taget højde for erhvervsvirksomheden AGF.

Det fik en kæk bemærkning med fra Nye Borgerlige.

- Min vurdering må være forskellig fra Enhedslistens vurdering af et rekreativt område. For mig at se er her tale om en lidt fesen græsplæne ved en parkeringsplads, lød det fra Henrik Arens (NB).

- Det svarer til, at vi kalder græsstykket i midten af Marselis Boulevard for rekreativt. Men der ville jeg ikke have det hyggeligt med at sidde.

Alle de ja-sigende partier ser dog frem til flere høringssvar og erkender de gener, som High Performance Center kan skabe. En dato for høringsfrist er endnu ikke blevet offentiggjort.

Er overdækning af motorvej fremtidens vejstøjløsning?

Måske kan en af løsningerne på støjen fra motorvejen (her nær Stavtrup) findes ved nyt studie i form af overdækning. Arkivfoto: Jens Thaysen

Den her nyhed lægger ikke vejen specifikt forbi Stavtrup og ej heller Viby, men nogle af jer vil måske blive glad for at høre om den alligevel. Vi ved jo, at der er meget vejstøj omkring os i 8260.

Tirsdag 6. december inviterer Vejdirektoratet til fagkonference om overdækning af motorveje.

Det spændende her er, at det markerer den officielle start på et studie, der skal vise, om overdækning af motorveje i bynære områder - som Viby og Stavtrup - skal være en af de fremtidige løsninger.

Altså, i forhold til at forebygge og begrænse vejstøj fra motorveje og andre højtrafikerede områder.

Udenlandske studier viser, at det kan være effektivt, men det har også store omkostninger, ligesom det er komplekst på et teknisk, juridisk og organisatorisk plan. Det findes så at sige ikke som løsningsmodel i dag i Danmark.

Viby-StavtrupLIV har tidligere beskrevet, hvordan flere forslag om støjdæmpning har været i støbeskeen. Såsom en fartgrænse på 90 km/t eller endda solceller som overdækning - ligesom her i studiet her.

Studiet løber fra 2022 til 2024, og førnævnte konference vil give indblik i studiets forløb. Konferencen finder sted på Carsten Niebuhrs Gade 43 i København kl. 14-17, og det er endda gratis at deltage efter først-til-mølle-tilmelding.

Viby Ringvej får kun to spor på kort stykke

Der vil kun være to spor på dette lille stykke af Viby Ringvej. Sådan vil det være helt frem til 4. december. Illustration: Trafik i Aarhus/Aarhus Kommune

Måske en lille nyhed, og måske er du allerede stødt på det, hvis du har en bil og kører på Viby Ringvej.

I hvert fald vil der frem til 4. december kun være to spor i T-krydset, hvor Lykkeholms Allé støder til Viby Ringvej.

Grunden til indsnævringen er, at Aarhus Vand er i gang med et klimatilpasningsprojekt.

Det kan skabe køer og træls trafik, som området omkring Viby Torv i forvejen er kendt for. Det er ifølge Aarhus Kommune en god idé at tjekke op på flettereglerne, inden du bevæger dig ind i krydset med din bil.

Rådmand reagerer på Bjørnholms Allé-bygninger

Man kan gå direkte ind i de gamle erhvervslokaler på Bjørnholms Allé. Foto: Morten Svith

Vi har tidligere nævnt de hærgede og faldefærdige bygninger på Bjørnholms Allé mellem Skanderborgvej og Åhavevej. Nu skal der ske noget med dem - i hvert fald politisk.

Stiften.dk har snakket med rådmand Nicolaj Bang, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, omkring sikkerheden i bygningerne, som vist ikke er for god.

- Med hensyn til de private erhvervsbygninger håber jeg, at de nu bliver revet ned. Ellers må vi som minimum give et påbud om, at bygningerne skal sikres, siger Nicolaj Bang til Stiften.

Jeg har fået lov til at låse artiklen op kun for jer Viby-StavtrupLIV-læsere, så I kan læse lidt mere om argumenterne for og imod.

Du kan læse den her.

Anders Holch Povlsen runder det halve århundrede

Anders Holch Povlsen har en formue på næsten det dobbelte antal milliarder end antal år, han har levet. Og han fylder altså 50. Pressefoto: Bestseller

Det er ikke tit, at vi har navnenyheder med i nyhedsbrevet, men til slut skal vi lige forbi Constantinsborg på Storskovvej. Milliardæren Anders Holch Povlsen fylder nemlig 50 år.

For nyligt udkom Økonomisk Ugebrev med deres top 100 over rigeste danskere. Holch Povlsen kunne igen fejre sin fødselsdag på på andenpladsen med en familie- og selskabsformue på 90,8 milliarder kroner.

Siden sidste år har Bestseller-rigmanden til gengæld tabt 44,2 milliarder ifølge ugebrevet.