Tina laver for sjette gang pakkekalender til indlagte på psykiatrisk: I år blev de afleveret, mens hun selv var indlagt
I over 20 år har vibygenseren Tina Kvist været en del af psykiatrien, og den kommende tid kan være ekstra hård som indlagt. Hun har selv prøvet at tilbringe julen - ja, endda en ensom juleaften - på hospitalets gange.
Det gav hende i 2017 idéen til en pakkekalender, som hun nu for sjette gang uddeler til flere af Aarhus' psykiatriske afdelinger. Tiltaget PakkekalenderAUH har kun vokset sig større, men lige i år blev kalenderne leveret, mens hun selv var indlagt.
Heldigvis har hun mor Sanne Holgaard og stedfar Kim Holgaard med til at drive initiativet, og sammen har de fundet en masse frivillige gavegivere og bidragsydere, der fylder decemberkalenderne med goder og godter.
En december, der bliver lige en (sød) tand mere glædelig og normal for de psykiatriske patienter.
Tina Kvist fra Søndervangen ved, hvordan det føles at være alene i julen. Alene og indlagt i psykiatrien.
Hendes diagnoser lyder blandt andet på ADD og PTSD, og hun har over 20 år bag sig med psykisk sygdom og indlæggelser ad flere omgange. Især i december kan det være hård kost.
- Det er bare rigtig trist. Specielt juleaften. At sidde ensomt og kigge ind i en hvid væg, mens alle andre er hjemme hos deres familier, fortæller Tina Kvist, der tilbage i 2017 mente, at man da burde kunne gøre noget.
Hun vendte egen tristhed til en god idé: pakkekalendere.
For sjette år i træk har hun nu sørget for decemberglæde med initiativet PakkekalenderAUH. De seneste år er det vokset til at rumme alle psykiatriske afdelinger på AUH samt Psykiatriens Hus i Aarhus.
12 afdelinger. 24 poser. Så 288 pakkekalendergaver i alt.
Idé mødte først modstand
Det kræver sit arbejde at indsamle gaver nok. Specielt fordi hun i år selv har været indlagt siden 20. oktober og derfor også var blandt patienterne, da gaverne skulle leveres 9. november.
Heldigvis har Tina Kvist sin mor Sanne Holgaard og sin stedfar Kim Holgaard med på holdet.
Ud over at de tre bor sammen i familiekollektiv i Viby, var det også de to, der heppede på hende og opfordrede hende til at forfølge sin idé. De står også i dag for alt det administrative og organiserende.
- Vi fik en masse gode tilbagemeldinger fra både indlagte og ansatte på den ene afdeling, vi afleverede til første år. Ligesom det giver meget til dem, gør det også en masse godt for Tina, fortæller Sanne Holdgaard.
Til at begynde med mødte idéen ellers modstand fra de ansatte på afdelingerne. De frygtede, at der ville være genstande med i gaverne, som kunne være til fare for de ansatte, hvis indlagte patienter fik fat i dem.
- Derfor sørger vi for at screene det godt, før vi pakker det sammen. Vores hjemmeside gør også folk opmærksomme på det, hvis de ønsker at støtte, slår moderen fast.
Brækket psyke og lokale støtter
Hver afdeling får 24 poser og kan så trække lod hver dag i december, så gaven går til én af patienterne. Det skal ske hver dag, fordi man aldrig ved, hvor mange der er indlagt på et givent tidspunkt.
Det sker på afdelingernes morgen- eller aftenmøder, hvor der i begyndelsen af julemåneden kun møder få op til møderne, men senere hen har møderne næsten besøg af alle.
- Når din psyke brækker, kan du ikke kurere det bare sådan. Heller ikke med gaver. Jeg har været syg altid og har forsøgt mig med alle løsninger, og intet virker, siger Tina Kvist og tilføjer:
- Men et øjebliks lykke kan stadig være guld værd. Det er tanken bag gaverne.
Pakkekalenderne består af godter, som julen jo almindeligvis er fyldt med, og kreative ting som tuscher, perleplader og garn. Derudover sørger de også for hygiejneting til personlig pleje.
- Ofte bliver man indlagt med hast ud af det blå, og så har man ikke pakket til et længere ophold på afdelingerne, forklarer Tina Kvist.
Blandt bidragsyderne, der giver gaver, har Tina og Sanne aftaler med snackfirmaerne Kims Chips og Fazer samt grænsebutikken Calle.
Konditorbager Strandvejen i Risskov og mere lokale Viby-støtter som Tandlægerne Grundtvigsvej, RH Madkammer og Lions Club Aarhus-Viby kommer også med deres fysiske og monetære donationer.
Flere andre initiativer
PakkekalenderAUH består også af flere initiativer, som Tina, Sanne og Kim har udviklet på gennem årene.
Tina og Sanne har for eksempel samlet en kvindelig skare, som frivilligt strikker og hækler forskellige ting til de indlagte.
Hver kasse med pakkeposer ledsages af chokoladekalendere til personalet. Og et bankospil med dertilhørende præmier, som afdelingerne kan holde et arrangement med i løbet af december.
De forsøger også at tjene ekstra penge ind, så de kan give endnu mere.
- Vi sælger hvert år julesmåkager i månederne op til december, og overskuddet herfra går til flere gaver i pakkekalenderne, siger Sanne Holgaard.
Når nu du selv er indlagt, Tina, skal du så selv have del i pakkekalenderne?
- Nej, det skal jeg ikke. Ikke når det er mig selv, der giver gaverne, griner Tina Kvist.
- Desuden håber jeg på, at jeg bliver udskrevet og kommer hjem til Viby inden længe. Det kommer altid an på, hvor dårligt jeg har det, men at være med til at aflevere pakkekalenderne nu her hjælper på det.