Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Julen er hjerternes fest - Tina sørger for det i psykiatrien

Måske er du ligesom mig liiidt træt af, at julen altid begynder liiidt for tidligt på året.

Pebernødderne står allerede forrest i butikkerne i slut-oktober. Lyskæderne hænger fremme, inden mørket knap og nap haster frem i november. Og ja, julesange bliver nærmest julisange. Ho-ho.

Jeg har altid været af den mening, at julestemningen hører december til. Gerne også juleforberedelserne. Hav nu lidt ro på; vi skal nok nå det hele. Det griber hurtigt om sig i en stor merkantil forbrugsfælde, hvor vi piler rundt som små Søren Banjomus i ét stort gavemenageri.

Heldigvis handler alt ikke om penge og at få noget igen for det, man giver. Vores postnummer har også sine helte, der forstår essensen af hjerternes fest og dét at give for at glæde. Den slags forberedelser kan selvfølgelig ikke starte for tidligt på året.

Som inspiration synes jeg, at du i dette nyhedsbrev skal møde Tina Kvist fra Viby.

Tina står bag PakkekalenderAUH, hvor hun og familien leverer pakkekalendere til samtlige af universitetshospitalets psykiatriske afdelinger. De samler ind i løbet af året og gør det uden at få andet igen end glæden ved at give.

I mere end 20 år har Tina selv været en del af psykiatrien. Derfor bunder hendes initiativ i egne ensomme decemberaftener som indlagt patient. På kedelige og knap så jule-hyggelige hospitalsgange.

"Hvis du har meget, så giv lidt. Hvis du har lidt, så giv af hjertet". En af mine yndlingslinjer, som jeg plejer at bruge omkring julen.

Du kan selvfølgelig også have en masse på hjertet. Og som jeg opfordrede til i sidste nyhedsbrev, så skal man huske at bruge sin stemme.

Det har nogle borgere gjort til det foranstående byggeprojekt mellem Vestergårdsvej og Viby Ringvej. 18 høringssvar er det blevet til, og størstedelen kritiserer bygningens højde på fem etager.

Dét kan du også læse om i nyhedsbrevet her. Til december skal lokalplanen endeligt vedtages ved byrådet i Aarhus Kommune, og så må vi se, om borgerne i området får tidlige julegaver i form af nedjusteringer i højden. Eller om kalenderlyset er brændt helt ud.

Min mailindbakke mihje@jfmedier.dk har også plads til lidt (jule)ønsker, hvis du gerne så, at jeg kiggede nærmere på eller undersøgte noget bestemt i Viby eller Stavtrup.

Slut med julereferencerne for nu. Lad os tage flere af dem til december.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Tina Kvist har de senere år haft ret godt styr på sin psyke på trods af mange år med indlæggelser. Siden 2017 har hun kun været indlagt tre gange, men da hendes hjertebarn, PakkekalenderAUH, skulle aflevere pakker til Aarhus' psykiatriske afdelinger 9. november, var hun selv en af patienterne. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Tina laver for sjette gang pakkekalender til indlagte på psykiatrisk: I år blev de afleveret, mens hun selv var indlagt

I over 20 år har vibygenseren Tina Kvist været en del af psykiatrien, og den kommende tid kan være ekstra hård som indlagt. Hun har selv prøvet at tilbringe julen - ja, endda en ensom juleaften - på hospitalets gange.

Det gav hende i 2017 idéen til en pakkekalender, som hun nu for sjette gang uddeler til flere af Aarhus' psykiatriske afdelinger. Tiltaget PakkekalenderAUH har kun vokset sig større, men lige i år blev kalenderne leveret, mens hun selv var indlagt.

Heldigvis har hun mor Sanne Holgaard og stedfar Kim Holgaard med til at drive initiativet, og sammen har de fundet en masse frivillige gavegivere og bidragsydere, der fylder decemberkalenderne med goder og godter.

En december, der bliver lige en (sød) tand mere glædelig og normal for de psykiatriske patienter.

Tina Kvist har med mor Sanne og stedfar Kim skabt tilbagevendende succes på Aarhus' psykiatriske afdelinger. PakkekalenderAUH skaber decemberglæde hos de indlagte, for dét at være indlagt kender Tina selv en trist ting eller to til.

Tina Kvist fra Søndervangen ved, hvordan det føles at være alene i julen. Alene og indlagt i psykiatrien.

Hendes diagnoser lyder blandt andet på ADD og PTSD, og hun har over 20 år bag sig med psykisk sygdom og indlæggelser ad flere omgange. Især i december kan det være hård kost.

- Det er bare rigtig trist. Specielt juleaften. At sidde ensomt og kigge ind i en hvid væg, mens alle andre er hjemme hos deres familier, fortæller Tina Kvist, der tilbage i 2017 mente, at man da burde kunne gøre noget.

Hun vendte egen tristhed til en god idé: pakkekalendere.

For sjette år i træk har hun nu sørget for decemberglæde med initiativet PakkekalenderAUH. De seneste år er det vokset til at rumme alle psykiatriske afdelinger på AUH samt Psykiatriens Hus i Aarhus.

12 afdelinger. 24 poser. Så 288 pakkekalendergaver i alt.

Idé mødte først modstand

Det kræver sit arbejde at indsamle gaver nok. Specielt fordi hun i år selv har været indlagt siden 20. oktober og derfor også var blandt patienterne, da gaverne skulle leveres 9. november.

Heldigvis har Tina Kvist sin mor Sanne Holgaard og sin stedfar Kim Holgaard med på holdet.

Tina, Kim og Sanne kender Indgang K på Aarhus Universitetshospital ganske godt. Det er her, hvor samtlige af hospitalets psykiatriske afdelinger hører hjemme. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Ud over at de tre bor sammen i familiekollektiv i Viby, var det også de to, der heppede på hende og opfordrede hende til at forfølge sin idé. De står også i dag for alt det administrative og organiserende.

- Vi fik en masse gode tilbagemeldinger fra både indlagte og ansatte på den ene afdeling, vi afleverede til første år. Ligesom det giver meget til dem, gør det også en masse godt for Tina, fortæller Sanne Holdgaard.

Til at begynde med mødte idéen ellers modstand fra de ansatte på afdelingerne. De frygtede, at der ville være genstande med i gaverne, som kunne være til fare for de ansatte, hvis indlagte patienter fik fat i dem.

- Derfor sørger vi for at screene det godt, før vi pakker det sammen. Vores hjemmeside gør også folk opmærksomme på det, hvis de ønsker at støtte, slår moderen fast.

Brækket psyke og lokale støtter

Hver afdeling får 24 poser og kan så trække lod hver dag i december, så gaven går til én af patienterne. Det skal ske hver dag, fordi man aldrig ved, hvor mange der er indlagt på et givent tidspunkt.

Det sker på afdelingernes morgen- eller aftenmøder, hvor der i begyndelsen af julemåneden kun møder få op til møderne, men senere hen har møderne næsten besøg af alle.

Glæden var til at spore, da de AUH-ansatte trillede rullebordene afsted med pakkekalendere til deres patienter. Tina Kvist og familien havde lejet en varevogn til de mange kasser med poser og pakker. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

- Når din psyke brækker, kan du ikke kurere det bare sådan. Heller ikke med gaver. Jeg har været syg altid og har forsøgt mig med alle løsninger, og intet virker, siger Tina Kvist og tilføjer:

- Men et øjebliks lykke kan stadig være guld værd. Det er tanken bag gaverne.

Pakkekalenderne består af godter, som julen jo almindeligvis er fyldt med, og kreative ting som tuscher, perleplader og garn. Derudover sørger de også for hygiejneting til personlig pleje.

- Ofte bliver man indlagt med hast ud af det blå, og så har man ikke pakket til et længere ophold på afdelingerne, forklarer Tina Kvist.

Blandt bidragsyderne, der giver gaver, har Tina og Sanne aftaler med snackfirmaerne Kims Chips og Fazer samt grænsebutikken Calle.

Konditorbager Strandvejen i Risskov og mere lokale Viby-støtter som Tandlægerne Grundtvigsvej, RH Madkammer og Lions Club Aarhus-Viby kommer også med deres fysiske og monetære donationer.

Flere andre initiativer

PakkekalenderAUH består også af flere initiativer, som Tina, Sanne og Kim har udviklet på gennem årene.

Tina og Sanne har for eksempel samlet en kvindelig skare, som frivilligt strikker og hækler forskellige ting til de indlagte.

Normalt afleverer Sanne Holgaard og Tina Kvist til 11 afdelinger på AUH og til Psykiatriens Hus i Aarhus. I år har en enkelt afdeling dog meldt fra til ordningen, så i stedet bliver Psykiatriens Hus i Silkeborg den heldige modtager af en pakkekalender senere på måneden. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Hver kasse med pakkeposer ledsages af chokoladekalendere til personalet. Og et bankospil med dertilhørende præmier, som afdelingerne kan holde et arrangement med i løbet af december.

De forsøger også at tjene ekstra penge ind, så de kan give endnu mere.

- Vi sælger hvert år julesmåkager i månederne op til december, og overskuddet herfra går til flere gaver i pakkekalenderne, siger Sanne Holgaard.

Når nu du selv er indlagt, Tina, skal du så selv have del i pakkekalenderne?

- Nej, det skal jeg ikke. Ikke når det er mig selv, der giver gaverne, griner Tina Kvist.

- Desuden håber jeg på, at jeg bliver udskrevet og kommer hjem til Viby inden længe. Det kommer altid an på, hvor dårligt jeg har det, men at være med til at aflevere pakkekalenderne nu her hjælper på det.

De tre pakkekalender-musketerer elsker især det moment, hvor de afleverer produktet, som de har kæmpet de seneste måneder på at samle ind til og sætte sammen. De bliver altid mødt med smil. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Synes du, at fem etager er for højt til grunden på Vestergårdsvej nær Viby Ringvej? Illustration: Arkitema Architects

- Alt over tre etager vil være til skade for området: Højden på nye lejligheder ved Viby Centret møder modstand

Høringsperioden har nået sin afslutning for lokalplanen, der skal sikre flere lejligheder og en dagligvarebutik på Vestergårdsvej ved Viby Ringvej.

16 ud af 18 høringssvar kan ikke lide højden på byggeriet, selv om kommunens helhedsplan for området siger op til seks etager. De fleste vil ikke have over tre etager på bygningerne.

Derudover bliver der af nogle taget kritisk afstand til den øgede mængde af trafik og trafikstøj samt mangel på parkeringspladser på Vestergårdsvej, hvis et lejlighedskompleks bliver til.

Høringssvarene kommer til at indgå i byrådets endelige vedtagelse af lokalplanen til december.

I alt 16 ud af 18 høringssvar nævner de fem etagers højde som et problem for det nye lejlighedsprojekt på Vestergårdsvej.

Mellem Q8-tanken og McDonalds skal der tæt ved Viby Centret bygges en ny samling af lejligheder og en dertilhørende dagligvarebutik.

Vi har på Viby-StavtrupLIV nævnt det et par gange, men nu har høringsfristen for lokalplanen nået sin deadline i denne ombæring. Og selve høringssvarene ser ikke just positive ud.

To melder sig udelukkende positive, men mange kommenterer på udsigten til mangel på parkeringspladser, om dagligvarebutikken overhovedet kan klare sig, og den større mængde af (tung) trafik på Vestergårdsvej, hvor lejlighederne får adresse.

Flest personer - faktisk 16 ud af 18 af høringssvarene - stiller sig kritiske over for højden på bygningen.

- Alt over tre etager vil være til skade for helhedsudtrykket i området, skriver Mikkel Østergaard blandt andet i sit høringssvar.

Fremragende, men for højt

Selve lokalplanen bag byggeriet har Længehuset og Hjørnehuset som bygningsdele, og sidstnævnte skal ifølge planen have fem etagers højde. Hvilket er, hvad høringssvarene anfægter.

Helhedsplanen for Viby-området lægger ellers op til, at der i nye boligbyggerier kan bygges i op til seks etager, så Arkitema Architects, der har tegnet bygningerne, går ikke engang fuldt ud. Dog anbefales det at holde planerne til tre-fire etager.

Luftfoto af lokalplansområdet for byggeri mellem Vestergårdsvej og Viby Ringvej - se den stiplede, hvide linje. Foto: Aarhus Kommune

Selv de, der er positive over udsigten til flere lejligheder, sætter spørgsmålstegn ved højden.

- Jeg synes, at det lyder som en fremragende idé. Måske fem etager bliver for højt. Eventuelt tre-fire etager kunne gøre det. Men giv den gas, skriver Magnus Jørgensen.

- Spændende med nye lejligheder. Stemmer klart på et maksimalt etageantal på tre-fire, da det fastholder både samhørighed til omkringliggende bygninger, men også den skønne luft der er i Viby midte, lyder det fra Daniella Jensen.

S-lokalforening mere kritisk end byråds-S

I byrådet stemte partierne for at sende lokalplanen i høring, og beslutningen mødte kun større kritik af Enhedslisten og løsgænger Jakob Søgaard Clausen. Flere af partierne nævnte dog mere trafikmængden og -støjen fremfor højden på bygningen.

Socialdemokratiet stemte også for at lade projektet fortsætte i høring, men blandt høringssvarene finder man alligevel partiets lokalafdelings, Socialdemokratiet i Vibys, kritik af etagehøjden.

- En byggehøjde på fem-seks etager vil genere beboerne på Vestergårdsvej 23-37, både hvad lys, sol og skygge angår, men så sandelig også hvad angår indblik i disse boliger, skriver formand Britta Rasmussen og resten af bestyrelsen hos Socialdemokratiet i Viby.

- Desuden er Viby et område, hvor der i forvejen ikke findes mange høje huse, men en del treetagers huse. Derfor mener vi, at en byggehøjde på tre etager er passende til dette lokalområde.

Her ses Vestergårdsvej, hvor der på venstre side skal bygges. Illustrationerne fra Innovator og Arkitema Architects får kritik for, at de ikke viser bygningerne på vestsiden (til højre på billedet). Foto: Google Streetview

Viby Fællesråd synes i deres høringssvar også, at materialet bag de nye bygninger ikke er helt retvisende.

- Alle tegninger og snit har udelukkende fokus på det kommende byggeri og den eksisterende bygning på østsiden af Vestergårdsvej, og der er ikke lavet skyggediagrammer, som kunne synliggøre, hvorledes byggeriet på vestsiden af Vestergårdsvej vil blive påvirket af det nye byggeri, skriver rådet og tilføjer:

- Viby Fællesråd finder også en række af forslagets visualiseringer misvisende og mangelfulde. Særligt i forhold til den faktuelle højde mellem gårdniveauet og den eksisterende bygning på østsiden af Vestergårdsvej. Der mangler målfaste snit, som viser det nye byggeri i forhold til eksisterende bygninger.

Behandles igen 14. december

Viby-StavtrupLIV har forsøgt at kontakte virksomheden Innovator, som har ansvaret for byggeriet mellem Vestergårdsvej og Viby Ringvej. Det har dog ikke været muligt at komme i kontakt med virksomheden.

Viby-StavtrupLIV ville gerne have spurgt dem ind til kritikken om, at materialet for lokalplanen og hele projektet skulle være misvisende og mangelfuld.

Samtidig kunne det have været fint at få svar på, om de mange henvendelser omkring bygningens højde vil få dem til at overveje at bygge lavere.

Om lokalplanen bliver vedtaget, må vi vente til onsdag 14. december med at få svar på, hvor Aarhus Kommunes byråd skal tage stilling til det.

Indtil da kan du give illustrationerne et ekstra kig:

Illustration: Arkitema Architects
Illustration: Arkitema Architects
Illustration: Arkitema Architects
Illustration: Arkitema Architects

Det skal du også vide: Gratis retshjælp i Viby, minister svarer på Stavtrup-henvendelse og mere om motorvejsstøj

Der bliver meget trafik i denne "Det skal du også vide" - så er du advaret! Men det er stadig vigtig læsning her i nyhedsoverblikket:

Status på 40 km/t-zone i Stavtrup

Bump på Jarlsmindevej i Stavtrup. De findes flere andre steder i en hastighedszone, hvor man højest må køre 40 km/t. Foto: Google Streetview

40 km/t-hastighedszonen i Stavtrup har mødt megen kritik de seneste måneder, hvor pukkelbumpene på blandt andet Klokkeskovvej og Jarlsmindevej ikke just har været elskede.

Aarhus Kommunes afdeling Teknik og Miljø fortæller, at de er i gang med at undersøge og evaluere på hastighedszonen. Men at der fortsat går lang tid, før borgerne i Stavtrup får forløsning omkring det.

- Vi er endnu ikke færdige med evalueringen. Vi forventer, at den endelige evaluering ligger klar senest i det tidlige forår 2023, lyder det fra Lars Clausen, specialkonsulent i Mobilitet ved Teknik og Miljø.

Lange udsigter til overdækning af motorvej

Blandt andet i Silkeborg har man arbejdet med flere støjløsninger på, hvad man kalder for "det dyreste motorvejsstykke i Danmark". Overdækning er én af dem, men ellers har vi for det meste kun udenlandske erfaringer at trække på. Foto: Bjarne Sig Jensen/Ritzau Scanpix

I sidste nyhedsbrev beskrev vi, hvordan der skal være en konference og et mulighedsstudie om overdækning af motorveje i Danmark. Altså for at kunne forebygge og begrænse motorvejsstøj i forstæder som Stavtrup og Viby.

Ifølge Anette Jensen, som er ingeniør på mulighedsstudiet hos Vejdirektoratet, må du dog skulle vente længe på sådanne løsninger.

- Vi kommer ikke med konkrete forslag til steder, hvor der kan overdækkes. Vi kommer til at undersøge, hvilke løsninger man har i udlandet, og hvordan de økonomiske, miljømæssige og juridiske forhold ville være for sådanne løsninger i Danmark, siger hun.

- Studiet er også kun på to år, og det andet ville kræve meget længere tid. Vi ved jo faktisk ikke endnu, om løsningerne vil være gode. Herefter skulle man så se på, hvor det giver bedst mening med overdækning. Det ligger langt ude i fremtiden.

Aarhus Syd Motorvejen er til gengæld én af de områder, som har givet inspiration til at starte studiet.

- Generelt er der kommet mere fokus på det i forstæderne. Vi ved, at trafikstøj er en stor gene, men vi har bare ikke erfaring med det i Danmark. Kun fra mindre installationer som ved Silkeborg og i Tårnby, lyder det fra Anette Jensen.

Mulighedsstudiet slutter i 2024, og som slutprodukt nævner ingeniøren et katalog over mulige løsninger. Du kan læse mere om det her.

Minister svarer om motorvejen

Transportminister Trine Bramsen (S) vil tage forslaget om hastighedsnedsættelse på Aarhus Syd Motorvejen med i den videre proces med Infrastrukturplanen 2025. Foto: Michael Bager

Måske er eneste anden løsning mod motorvejsstøjen så en sænkning af hastigheden til 90 km/t, som  tidligere rådmand Steen Stavnbos og Stavtrup Fællesråd har foreslået og rettet henvendelse om til højere myndigheder.

3. oktober fik de så svar på det fra transportminister Trine Bramsen.

- Jeg har stor forståelse for jeres ønske om at reducere gener fra støj, og jeg ved, at mange andre rundt i landet deler samme ønske, står der i svaret fra ministeren.

- Jeg vil tage jeres konkrete ønske om hastighedsbegrænsning op med forligskredsen bag infrastrukturplanen på et kommende møde, hvorefter jeg vil vende tilbage til jer om sagen.

Infrastrukturplanen, som Trine Bramsen her nævner, er en 2025-aftale, hvor der er afsat 3 milliarder kroner til en støjbekæmpelsespulje.

600 millioner af kronerne er allerede udmøntet til konkrete projekter, hvor Aarhus Syd Motorvejen ikke bliver nævnt.

- Derudover er Vejdirektoratet i gang med at opdatere en støjkort-lægning af statens veje, som forventes færdig i 1. halvår 2023. På baggrund af kortlægningen vil der blive udfærdiget en støjhandlingsplan, der sendes i offentlig høring i 1. halvår 2024, skriver Trine Bramsen også og tilføjer:

- Planen vil danne grundlag for det videre arbejde med støjbekæmpelse og skal sikre, at midlerne anvendes der, hvor man får mest støjreduktion for pengene.

Gratis retshjælp åbner i Viby

Har du en retssag kørende i Retten i Aarhus, eller overvejer du at kaste dig ud i en af slagsen, kan der være gratis retshjælp at finde i Viby. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Hvis du går rundt med juridiske spørgsmål eller problemer, så er der en række gratis retshjælp at hente i Danmark - også lokalt i Aarhus.

Én af de nyeste muligheder er retshjælp gennem KFUM's Sociale Arbejde, der blandt andet står bag Café Parasollen på Grundtvigsvej, som Viby-StavtrupLIV tidligere har besøgt.

I caféen kan man tirsdag i ulige uger booke fysisk retshjælp-rådgivning fra kl. 16-18.

Det er én af KFUM's Sociale Arbejdes 15 steder i Danmark med gratis retshjælp. Du behøver heller ikke at vente til om to uger, da der også er retshjælp at hente tirsdage i lige uger på Livsværkstederne i Gellerup.