Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kim Haugaard

Kig op! Du ved aldrig, hvad du finder af finurligheder, når du bevæger dig gennem byen

Kender du det, når du traver gennem byens gader, kigger op og bemærker noget, som er helt uden for normalen?

Noget, som ikke helt ser ud, som det skal. Noget, du gerne vil have historien om - eller forklaringen bag.

Denne barnlige undren går vi alle rundt med. Og alle vil gerne have deres "fordi" til et pludseligt opstået "hvorfor?". Vi søger vel alle efter meningen med livet.

Desværre kender jeg kun ganske få, som i dag stopper op på den måde og faktisk handler på sin undren. Man slår det ofte bare hen og tænker: Nåh, pyt. Det er alligevel ikke vigtigt.

En kollega sendte mig et billede af en sjov husfacade tæt ved Viby Centret, hvor min første tanke var netop dén: Hvorfor i al verden ser det sådan ud?

Min første tanke var netop, at det ikke er så vigtigt at finde ud af. Det gør næppe den store forskel for dig som læser, om du kender historien bag "en halv gavl". Det hjælper dig ikke videre i hverdagen, det højner ikke din livskvalitet, og det betyder ikke noget for vores fælles område.

Men er det netop ikke en god idé at forfølge sin undren? At finde et svar på noget, som mange med garanti har tænkt over.

I en tid hvor mange går med næsetippen nede i deres smartphones og ikke skænker omverdenen en tanke eller ti, vil jeg med mysteriet i dette nyhedsbrev opfordre dig til at kigge op på husene, du går forbi på gaden. For selv den mindste detalje bærer på en historie eller en særhed. Specielt ældre byggerier.

Og forfølg gerne din undren. Gå ligesom mig på opdagelse i byens arkiver, for du ved aldrig, hvad det gemmer på af finurligheder. "Den halve gavl" er bare én af dem.

En anden god ting at holde øje med, når du går på gaden, er dit nabolags luftforurening.

I nyhedsbrevet her giver jeg en oversigt over steder i Viby, Stavtrup og omegn, hvor der bliver givet flest fartbøder af Østjyllands Politi. Jeg har været i oversigtshumør, så du kan netop læse, hvilke veje der bliver mest ramt af fotofældernes blitz.

Så kig op, kig dig for, og hav så ellers en god læselyst.

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Har du gået ved Viby Centret og lagt mærke til den noget sjove arkitektur på den anden side af Skanderborgvej? Det er et mysterie, hvorfor det helt præcis er endt sådan, men måske er det et mysterie, man kan løse. Foto: Kim Haugaard

Har du også undret dig over det underlige hus med 'den halve gavl'? Ekspert har aldrig set noget lignende

Kender du historien bag "den halve gavl" ved Viby Centret? Flere teorier har med tiden blevet slynget ud omkring den spøjse arkitektur, men min research viser noget nyt.

I plantegningerne er bygningens sidste del krydset over, så allerede inden, bygningen fik sit fundament og første mursten, vidste man, at tympanonet (den øverste bue på facaden) ville blive halvt og ufærdigt.

Bygningen blev opført af byggematadoren A.P. Gjerrild, som ikke ejede matriklen ved siden af. Det er eb dek af forklaringen, men det efterlader os stadig med spørgsmålet om, hvorfor bygningen så ikke blev lavet om og fik en bedre "finnish".

Forhåbentlig kan jeg med næste nyhedsbrev give en hel forklaring. Indtil da hører jeg gerne fra dig, hvis du ved noget om det, på mihje@jfmedier.dk.

Vi tager i denne artikel hul på en mindre efterforskning. Hvad er forklaringen på den besynderlige, halve bygningsdel, som den historiske byggematador A.P. Gjerrild har lavet nær Viby Torv?

I krydset ved Viby Centret ligger et hus, som har spredt mystik gennem flere år. Ikke fordi det spøger, fordi det stinker langt væk af skimmel, eller fordi det gemmer på en rigid og uopklaret mordsag.

Næh, bygningen er bare ... halv.

Det drejer sig om Skanderborgvej 207. Med et kirurgisk snit deler bygningens ene tympanon, altså den øverste bue på facaden, sig præcis på midten og bliver til et helt andet hus. Det ser nærmest ufærdigt ud.

Som om mureren løb tør for mursten midt i byggeprojektet.

Hvad er den egentlige forklaring? Selv min indledende henvendelse til Selskabet for Arkitekturhistorie ender til at starte med blindt.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Det er godt nok specielt, lyder det i telefonrøret fra foreningens næstformand og museumsinspektør Vibeke Andersson Møller.

- Ja, det er måske ikke den vigtigste historie, men ..., siger jeg i telefonrøret, før hun med et grin afbryder mig:

- Det er den lige blevet. Det skal vi da have fundet ud af.

Streget over inden start

Gennem tiden er flere teorier - også mere kvalificerede end de manglende murersten - kommet på banen for at forklare Vibys store arkitektoniske spørgsmålstegn.

I 2016 undersøgte en af mine gode journalistkolleger "den halve gavl", som den blev kaldt dengang.

- Den, jeg er mest tilbøjelig til at tro på, er, at der var to forskellige bygherrer, som ikke kunne blive enige. Den kan jeg godt lide. Men det ser markant åndssvagt ud, sagde Ole Reif til Århus Stiftstidende dengang.

Han havde oprettet facebookgruppen "Vores Viby", hvor et billede af bygningen florerede. Men selv om det er et skarpt bud, slog Ole Reif dengang fast, at det kun er en teori uden noget bevis.

Så lad os prøve at finde dét bevis. Eller en forklaring. Eller bare et spor!

Byggeplanen for Kongevej 6, som i dag hedder Skanderborgvej 207. Se helt oppe til højre, hvor bygningens sidste del ikke er taget med videre i planen. Foto: Aarhus Kommunes filarkiv

Kigger vi i Aarhus Kommunes enorme filarkiv over byggeplaner, som går mere end hundrede år tilbage, finder man ovenstående plantegning. Den indeholder flere interessante ting.

Skanderborgvej 207 hed dengang Kongevej 4. Desuden begyndte opførelsen af bygningen i 1927.

Det hele er også tegnet af arkitekt Charles K. Gjerrild, hvilket står nederst til højre. Øverst til venstre kan man se, at han har tegnet det for sin far, byggematadoren A.P. Gjerrild, som har bygget et utal af lejlighedsbygninger i Viby-området.

Mere interessant for vores mysterieløsning er, at vi øverst til venstre på tegningen kan se, at den sidste del af bygningen er streget over, og den overstregede del er slet ikke lige så detaljeret som resten af planen.

Det betyder, at A.P. Gjerrild allerede vidste, at den sidste del ikke ville komme med, før mureren begyndte med stenene.

To forskellige bygherrer

Første spørgsmål til det må være: Hvorfor skulle det sidste stykke krydses over?

Sammenligner vi nogle af planerne med matrikelkortet på Geodatastyrelsens kort over matrikler, kan man se, at den ekstra del på bygningen ville betyde, at bygningen ville gå ind over matrikelskellet til Skanderborgvej 205 (dengang Kongevej 6).

Matrikelkort for Skanderborgvej. Foto: Geodatastyrelsens matrikelkort

Så det kunne tyde på, at A.P. Gjerrild gik efter at købe grunden til Skanderborgvej 205 og fortsætte 207-byggeriet, som også gik over Skanderborgvej 209 og 211, videre ind over den næste matrikel.

Men af en eller anden grund fik han ikke mulighed for dette.

Byggeriet af Skanderborgvej 205 begyndte i stedet først i 1934 ifølge filarkivet, hvor Isenkræmmer Ejner Thor står som ejer. Dog er denne også tegnet af A.P. Gjerrilds søn, Charles K. Gjerrild, som netop var arkitekt på det "halve" nabohus, der blev til år forinden.

Det har altså været tale om to forskellige bygherrer. Men det behøver ikke at have noget med uenighed at gøre.

Endnu en skør tympanon

Vi står stadig tilbage med spørgsmålet: Hvorfor lavede A.P. Gjerrild, en byggematador, som har stået for en skov af lejlighedsbyggerier og ejendomme i Viby i 1920'erne og 1930'erne, ikke bare bygningsplanerne om? Så udtrykket ikke bare stoppede brat op midt i bygningen.

Det bliver straks mere underligt, hvis man bevæger sig lidt længere hen af Skanderborgvej og ind på Holme Ringvej. Nemlig nummer 148 og 150, og de ser således ud:

Mellem Holme Ringvej 148-150 gemmer der sig også en speciel gavl i form af denne tympanon, hvor hver halvdel er udformet på hver deres måde. Den højre ser en del nyere ud end den venstre. Foto: Kim Haugaard

"Den tvedelte tympanon" har jeg navngivet den. Her er A.P. Gjerrild bygherrer på begge ejendomme, og de er bygget cirka samtidig. Men igen bliver bygningerne skilt på midten, hvor der er matrikelskel.

Her kan forskellen på de to bygningsdele skyldes to forskellige ejerforeninger, lyder det fra Vibeke Andersson Møller, hvilket også kan forklare, hvorfor den højre er nyere og renere end den venstre.

Det fortæller ikke, hvorfor A.P. Gjerrild droppede at lave det færdigt det andet sted på Skanderborgvej. Men det fortæller, hvordan matrikelskel nogle gange kan have stor indvirkning på, hvordan en bygning kommer til at se ud.

Jeg har selvfølgelig forhørt mig lidt mere omkring "den halve gavl" andre steder. Stadsarkivet i Aarhus gav desværre ikke nogen spor.

Vibeke Andersson Møller vil tage det med på Selskabet for Arkitekturhistories foreningsmøde, som dog først finder sted i begyndelsen af december. Måske har de andre i foreningen lidt viden omkring A.P. Gjerrild, matrikelskel-asymmetrier eller arkitekturen i Viby.

Men! Måske har Viby Lokalhistoriske Arkiv en forklaring. Jeg har lavet en aftale med leder Kurt Boch Andersen, der mener at have læst noget omkring det i én af udgaverne af Vibybogen. I hvert fald om A.P. Gjerrild.

Mit møde med ham finder dog først sted sent mandag 21. november. Så du må vente til næste nyhedsbrev for at se, om jeg får gravet mere frem.

Hvis du selv har den mindste viden eller information om bygningen, som kan hjælpe mig videre i sagen, så kontakt mig gerne på mihje@jfmedier.dk eller på telefonnummeret 40 95 93 41.

Mysteriet om den halve gavl lever videre - men forhåbentlig kun lidt endnu.

Gunnar Clausens Vej, Rosenvangs Allé og Ormslevvej er nogle af de veje, hvor bilisterne får flest fartbøder i 8260. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Se, hvilke veje der får flest fartbøder i Viby og omegn: Rosenvangs Allé får ikke længere sin førsteplads

Fartbødeniveauet falder i Aarhus Kommune, men det er ikke ensbetydende med, at det også gælder i Viby-Stavtrup. Faktisk går flere veje frem i antallet af fartovertrædelser.

Bøderegnen rammer især Gunnar Clausens Vej, Rosenvangs Allé, Ormslevvej og Skanderborgvej, så her er det en ekstra god idé at holde speederen lidt mere skrå end nedtrådt.

Samtidig bliver der også uddelt en del bøder på veje omkring vores postnummer, såsom Søren Frichs Vej, Oddervej og især Østjyske Motorvej.

Generelt er bødeniveauet i Aarhus Kommune faldet det seneste år, men hvordan ser det ud i Viby-Stavtrup? Østjyllands Politi har blandt andet skiftet fokus fra Skanderborgvej til Gunnar Clausens Vej. Og det virker.

Måske er du én af dem, der synes, at folk kører lige lovligt stærkt, når du møder dem i trafikken. Eller måske er du én af dem, der en uheldig gang har glemt at lette speederen, kort forinden blitzen viste sig.

Eller måske elsker du bare fart?

Uanset hvad kan det være interessant, hvor Østjyllands Politi uddeler flest af de såkaldte ATK-bøder - altså fartbøder - i dit lokalområde.

I hele Aarhus Kommune er bødeantallet faldet fra 11.823 sidste år til 6.091 bøder her i 2022 indtil videre. Det viser en aktindsigt, som Viby-StavtrupLIV har søgt hos politiet.

Og selv om tallene er trukket fra slut-september, og der derfor stadig mangler tre måneder af 2022-statistikken, ligner det, at bilisterne generelt kører pænere.

- Vores indsats skulle jo gerne virke, og hvis der er markant færre bøder, så tyder det jo på, at vores arbejde har en effekt, siger Lars Bisgaard, som er politikommissær i Østjyllands Politis færdselsafdeling.

- Politiet vil gerne tage hele æren for, at vores indsats virker, men det ville også være utroværdigt at gøre. Jeg tror rent faktisk, at man kører langsommere generelt for at spare lidt på benzinen og de høje priser.

Og det er ikke, fordi I var ude mere sidste år?

- Det er det samme. Vi kører nærmest det samme antal måletimer på hele året. Når året er omme, skulle vi gerne have målt det samme, forklarer politikommissæren.

Kan selv bestille en kontrol

Jeg hører tit, at fartkontroller bliver kaldt for pengemaskiner. Er der noget om snakken?

- Der er ikke noget om snakken. Men for mit synspunkt kan man sige, at det er en pengemaskine i den forstand, at vi sparer penge. Hvis folk undgår at køre for hurtigt og komme til skade, så sparer vi penge, svarer Lars Bisgaard.

- Så er der det menneskelige i, at færre kommer til skade, som er svært at gøre op i penge. Men vi skal generelt helst have folk til ikke at få de her bøder.

Han siger også, at hvis du oplever, at folk kører særligt stærkt et sted i Viby-Stavtrup, så kan de godt sætte en fartkontrol op.

- Man kan gå ind på vores hjemmeside og bestille en kontrol. Man skal selvfølgelig kvalificere det en smule, og alle, der skriver, bliver ringet op og spurgt ind til det, siger Lars Bisgaard, men tilføjer også:

- På den måde finder vi ud af, hvad der giver mest mening. Vi kan ikke holde i bunden af en villavej, det kan ikke lade sig gøre, men vi vil gerne gøre noget for, at sikkerheden bliver større i trafikken.

1 Gunnar Clausens Vej

Gunnar Clausens Vej i Viby. Foto: Google Maps

Den helt nye højdespringer på listen er Gunnar Clausens Vej, hvor Østjyllands Politi i alt har disket 371 bøder ud til fartglade bilister.

Jeg kalder det en højdespringer, fordi vejen "kun" havde 59 bøder i hele 2021.

Vejen sammenbinder Skanderborgvej og Christian X's Vej, som begge også findes på listen her, og den bringer dig gennem et industrikvarter

- Det kan være, vi har holdt derude flere gange, end vi har gjort andre steder. Det kan være, at vi på Oddervej har set, at man er begyndt at køre pænt, men så er vi blevet mere opmærksomme på Gunnar Clausens Vej, siger Lars Bisgaard og tilføjer:

- Jo mere du fisker, des flere fisk fanger du.

Hele Gunnar Clausens Vej må du højest køre 50 km/t.

2 Rosenvangs Allé

Rosenvangs Allé i Viby. Foto: Google Maps

Rosenvangs Allé strækker sig fra Shell-tanken i Kongsvang helt til Højbjerg Torv, men det er kun de lidt over én kilometer indtil Q8-rundkørslen, som ligger i 8260.

På det vibyske stykke har Østjyllands Politi uddelt 364 bøder i indeværende år.

Om der er fejl i Østjyllands Politis tal, aner jeg ikke, men i hele 2021 blev der givet præcis 364 bøder på samme stykke af Rosenvangs Allé.

Her må man køre 50 km/t på hele stykket.

3 Ormslevvej

Ormslevvej i Viby-Stavtrup. Foto: Google Maps

97 fartbøder kan tilskrives Ormslevvej og dens trafikanter her i 2022.

Østjyllands Politi specificerer ikke, hvor fartkontrollen holder på den godt 8 kilometer lange vej, som jo ikke stopper ved overgangen til Ravnsbjergvej, men forløber helt fra Åbo til Ingo-tanken på Skanderborgvej.

Så der er både stykker med byzone og 50 km/t, en enkelt 70'er-zone og 80 km/t for resten.

Bødeantallet når formentlig at slå resultatet fra 2021, hvor 98 fartbøder kom i hus.

4 Skanderborgvej

Skanderborgvej i Viby. Foto: Google Maps

Fra en andenplads med sidste års 298 bøder har Skanderborg bevæget sig lidt ned ad fartstigen.

I alt har Østjyllands Politi fanget 59 i at køre for stærkt i år indtil videre.

Skanderborgvej bevæger sig selvfølgelig et lille stykke ind i Aarhus C, men her bliver der åbenbart ingen bøder givet. Kun på det næsten fem kilometer lange vejstykke fra skæringen med Åhavevej til Stark Viby.

Du må køre 60 km/t, men når du kommer længere ud af byen bliver det 70 km/t.

5 Holme Ringvej

Holme Ringvej i Viby. Foto: Google Maps

Vi kommer lidt ned i bødeantallet nu, men 20 bøder tilfaldt på Holme Ringvej dem, der kørte for stærkt.

Det lidt korte ringvejstykke, som går fra Skanderborgvej, til det så hedder Holmegårdsvej, samlede faktisk ingen bøder til sig i 2021, så det er et nyt indsatsområde for Østjyllands Politi.

Holme Ringvej er ikke engang 900 meter langt, og man må køre 50 km/t på den.

6 Grundtvigsvej

Grundtvigsvej i Viby. Foto: Google Maps

Nok den korteste af vejene, som bøderegnen rammer. Her har Østjylland Politi indtil videre kunnet dele 15 fartbøder ud i år.

Grundtvigsvej måler ikke meget mere end 700 meter og svinger forbi Viby Kirke og Byvangen.

I hele 2021 blev det kun til 8 bøder på stykket, hvor du må køre 50 km/t.

7 Christian X's Vej

Christian X's Vej i Viby - den bliver dog delt lidt op af Holme. Foto: Google Maps

Meget af Christian X's Vej hører under Højbjergs postnummer, men ved Holmevej og næsten ned til Sletvej ligger hører vejen til vores postnummer, ligesom den også gøre det fra syd for Skanderborgvej til Jyllands Allé.

På dét stykke har bilisterne opnået 11 fartbøder indtil videre i år. Sammenlignet med sidste år var der 19 bøder i alt.

Du må køre 60 km/t på stort set hele Christian X's Vej.

8 Jyllands Allé

Jyllands Allé i Viby. Foto: Google Maps

Fra Skovbrynet til Lidl i Holme ligger Jyllands Allé i 8260, inden den støder på Christian X's Vej. På dette stykke har bødeantallet fordoblet sig i forhold til fartforseelser.

Eller ... der er faldet to fartbøder i år, hvor der i hele 2021 faldt én enkelt.

På de lidt over to kilometers vej må du køre maksimalt 60 km/t.

9 Andre tæt på 8260

Det ville næsten være kedeligt ikke også at tage andre bødebelastede områder med på listen.

Så her får du også lige, hvordan det ser ud rundt om Viby-Stavtrup. Eller i hvert fald de steder, der har fået mere end fem bøder i år:

  1. Østjyske Motorvej nær Tilst - 1224 fartbøder (2941 bøder samlet i 2021)
  2. Søren Frichs Vej fra Åbyhøj - 850 fartbøder (1315 bøder i 2021)
  3. Viby Ringvej fra Åbyhøj - 206 fartbøder (435 bøder i 2021)
  4. Oddervej fra både Aarhus C, Højbjerg og Beder - 199 fartbøder (645 bøder i 2021)
  5. Silkeborgvej fra Aarhus C - 111 fartbøder (269 bøder i 2021, plus 73 bøder i Brabrand/Åbyhøj)
  6. Marselis Boulevard fra Aarhus C - 104 fartbøder (553 bøder i 2021)
  7. Hovedvejen fra Hasselager - 96 fartbøder (329 bøder i 2021)
  8. Strandvejen fra Aarhus C - 89 fartbøder (114 bøder i 2021)
  9. Holmevej fra Højbjerg - 35 fartbøder (7 bøder i 2021)
  10. Genvejen fra Hasselager - 31 fartbøder (ingen i 2021)
  11. Hjulbjergvej fra Højbjerg - 29 fartbøder (30 bøder i 2021)
  12. Kolt Østervej fra Hasselager - 20 fartbøder (39 bøder i 2021)
  13. Michael Drewsens Vej fra Højbjerg - 17 fartbøder (57 bøder i 2021)
  14. Hans Broges Gade fra Aarhus C - 17 fartbøder (ingen i 2021)
  15. Grønløkke Allé fra Tranbjerg - 8 fartbøder (58 bøder i 2021)
  16. Søren Nymarks Vej fra Højbjerg - 7 fartbøder (ingen i 2021)
  17. Slet Møllevej fra Tranbjerg - 6 fartbøder (7 bøder i 2021)

Det skal du også vide: Natursamarbejde i fare, jubilæum til lykkeligt  håndboldhold og godt PFAS-nyt til Stavtrup

Så er der nyt nyhedsoverblik - fra mig til dig:

Natursamarbejdet kan blive sparet væk

Det kan snart være slut med at fodre dyr ved Natursamarbejdet. Foto: Flemming Krogh

Godt nok ligger Natursamarbejdet ikke inden for 8260, men du er måske én af dem, der bruger - eller kender nogen, der bruger - tiltaget lige på den anden side af Brabrand-søen ved Naturcenter Sølyst.

Sagen er den, at afdelingen for Børn og Unge i Aarhus Kommune foreslår at lukke Natursamarbejdet 31. august i 2023. Det har mødt ramaskrig fra flere borgere, foreninger og organisationer i Aarhus, herunder Århus Forældreorganisation.

Faktisk møder spareforslaget så meget kritik, at det har medført en underskriftindsamling for at bevare Natursamarbejdet. På skrivende stund har over 2800 personer skrevet under, og det er delt mere end 2400 gange på Facebook.

En demonstration fandt også sted på Rådhuspladsen i Aarhus onsdag 16. november kl. 15, hvor der blev rettet kritik mod dét og besparelserne på andre grønne områder i kommunen.

Viby-StavtrupLIV skrev om sparekataloget for nogle uger siden, og det er fortsat muligt at kommet med høringssvar til det. Helt frem til torsdag 24. november.

Området er mest forbeholdt børn fra børnehaver eller skoler. Ud over at kunne fodre dyr og nyde grønne omgivelser kan de også boltre sig i 'Haver til maver', hvor børn selv kan høste gulerødder og hvidløg.

En af de skoler, der bruger tiltaget særligt meget, er Stensagerskolen.

Stavtrup All Stars fejrer fem-års fødselsdag

Til Stavtrup All Stars' fødselsdag kunne lykkespillere som Camille både spille og få billeder med Rikke Nielsen og Jacob Bundsgaard. Privatfoto

I efteråret 2017 blev Stavtrup Håndbold en klub for alle. Også dem med særlige behov, som måske ikke passer ind i andre håndboldtilbud.

Navnet på holdet er Stavtrup All Stars, klubbens eget Lykkeliga-hold, og lørdag 19. november kunne spillere og trænere fejre fem-års fødselsdag.

- I dag er vi cirka 20 spillere og otte frivillige trænere, fortæller holdets lykkeleder Anette Arentsen, som selv har en datter med på holdet.

Til fødselsdagen kiggede borgmester Jacob Bundsgaard forbi og spillede med i Stavtrup Hallen, hvor holdet træner hver lørdag fra kl. 12-13. Også Lykkeligas stifter, tidligere landsholdshåndbolspiller Rikke Nielsen, kiggede forbi.

Til træningerne er især motoriske øvelser, mål og mageløse jubelscener i fokus. Holdet deltager i få kampstævner i løbet af året, men Lykkeligas store LykkeCup den klart største begivenhed. I 2023 finder denne sted i Jyske Bank Boxen i Herning.

Stavtrup Vandværk tjekket og frikendt for PFAS

Stavtrup Vandværk. Foto: Google Streetview

En god nyhed at slutte af på. Stavtrup Vandværk melder om, at man har undersøgt for PFAS-forurening ved vandværkets borringer.

Her blev der ikke fundet nogen af de forurenende stoffer.

Du har måske før hørt om PFOS. Der blev blandt andet fundet en høj koncentration af det i Korsør Renseanlæg i 2021, og PFOS er bare en enkelt af de usunde flourstoffer, som kategoriseres PFAS.

Flourstofferne kommer ifølge Sundhedsstyrelsen fra fødevareemballage, brandslukningsskum og imprægnering. Men siden juli 2020 har det været forbudt at bruge i forbindelse med fødevarer.

PFAS forsvinder nemlig ikke ud af kroppen før efter 2,5-3,5 år, og alt efter koncentrationen kan det ifølge et studie måske have negative helbredseffekter.

Disse kan være nedsat antistof-respons i forbindelse med vaccination (primært hos børn), forhøjet kolesterol, nedsat fødselsvægt for spædbørn og let leverpåvirkning.

Så igen - godt nyt til Stavtrup-borgerne, at det ikke findes i vandhanen.