Til grundlovsforhør med Søren Kochs mulige drabsmand: Her er, hvad det gav af informationer - og en mindesten
En 27-årig mand er sigtet i skuddrabssagen, hvor 21-årige Søren Koch mistede livet.
Den sigtede har tidligere fået en længere fængselsstraf for at skyde på åben gade i Aarhus, og bliver han dømt for drabet på Søren Koch, kan han muligvis kigge mod over 10 års fængsel.
Østjyllands Politi melder dog om, at de stadig leder efter en medgerningsmand.
Ikke ofte trækker et grundlovsforhør mange journalister til Aarhus Byret klokken 9 om morgenen en helt almindelig onsdag. Eller politifolk for den sags skyld.
Få timer i forvejen havde Østjyllands Politi tweetet, at grundlovsforhøret ville finde sted. Den sigtede 27-årige mand skulle have noget med Søren Kochs drab at gøre.
Altså den 21-årige Søren, som mistede livet helt - ifølge politiet - tilfældigt natten til 8. marts i år, da han sad i sin bil ved OK-tanken på Søndervangs Allé.
Skuddrabet har med rette skabt en del frygt og utryghed for borgerne i Rosenhøj.
For hvorfor skulle det ske? Og hvem stod bag?
Derfor var grundlovsforhøret velbesøgt onsdag 23. november. Det gav ikke klare svar på ovenstående spørgsmål, men du får alligevel her, hvad der skete.
To pårørende uden for døren
Egentlig skulle forhøret være begyndt præcist kl. 9, men den sigtede skulle bruge længere tid på at forberede sig med sin beskikkede forsvarer. Så mens dommeren gik ud og afventede, hørtes kun retstegnerens blyant på pergament og tastende fingre fra anklagerens tastatur.
Kl. 9.20 præcis kom den sigtede så ind i lokalet og tog plads midt i lokalet.
På forhånd var det meldt ud, at der var tale om en 27-årig mand. Dommeren spurgte ham, om de havde fat på det rette navn, hvortil han svarede ja, og han nævnte sin fødselsdato, som var i 1995.
Af ren skik kan Viby-StavtrupLIV ikke nævne fødselsdato og ej heller navnet - i hvert fald ikke endnu. Sagen har ikke navneforbud, men de presseetiske regler - og selvfølgelig også vores retssystem - siger, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist. Først hvis han bliver dømt, kan sløret løftes for hans navn.
Men ligesom retstegneren må tegne en illustration af den sigtede, må vi beskrive billedet af ham her.
Han havde klædt sig i sort kasket, sort trøje, sorte joggingbukser, sorte, flade sneakers og en sort dynevestjakke. Formentlig noget, han havde haft på, da han blev anholdt kl. 10 tirsdag 22. november.
Politiet eftersøgte med nedenstående video en mand, som haltede. Men manden så ikke ud til at halte ind i grundlovssalen.
Til gengæld sad han meget fremadlænet og svarede tjept på de korte spørgsmål, der blev stillet.
Manddrab og flugt
Anklageren læste herefter den 27-åriges forskellige sigtelser op. I alt to forhold kom i spil:
- Straffelovens paragraf 237, 81b og 23: Han sigtes altså for manddrab, for at lovovertrædelsen skete på offentlig sted med skydevåben og for at medvirke til disse.
- Straffelovens paragraf 192 stk. 3, 81b og 23: Han sigtes også for at bryde våbenloven under særligt skærpede omstændigheder, igen i det offentlige rum, og medvirken til dette. Fordi våbnene har befundet sig i bilen før drabet og under flugten væk.
Samtidig fortalte anklageren, at der er tale om en endnu ukendt medgerningsmand.
Dét betyder, at Østjyllands Politi altså ikke med sikkerhed har fat i den person, som skød med pistolen, men det kan også være den person, der medvirkede ved at køre bilen. Det ville politiinspektør Brian Voss Olsen heller ikke komme nærmere ind på efterfølgende.
Den sigtede erklærede sig ikke-skyldig i begge forholdene.
Kort efter anmodede anklageren om lukkede døre i sagen, så journalisterne blev bedt om at gå ud. En enkelt journalist fra Ekstra Bladet protesterede, fordi sagen nu havde stået på i et halvt år. Det ville være med til fortsat at fastholde frygt og utryghed i Rosenhøj, Viby og omegn, hvorfor journalisten argumenterede for, at pressen skulle være med under resten af forhøret.
Den protest gav grundlovsforhørets dommer dog ikke meget for, da sagen - på trods af at være over et halvt år gammel - stadig er i sin første fase. Og at der stadig er en medgerningsmand på fri fod.
Senere på grundlovsforhøret ville de nemlig gennemgå store dele af sagen og vise både vidneafhøringer og beviser, som ikke må komme ud. Ellers kan det hæmme de næste skridt i sagen.
Den sigtede er tidligere straffet
Seks minutter tog den offentlige del af grundlovsforhøret.
En googlesøgning på hans navn giver den information, at den sigtede tidligere har fået en fængselsstraf for et banderelateret skyderi. Også her i det offentlige rum i Aarhus, men dengang i 2017 blev ingen ramt.
Dommen lød dengang på 3,5 års ubetinget fængsel. Så hvis den sigtede ender med at blive dømt for medvirken i drabet på 21-årige Søren Koch, vil det være begået ikke særligt mange år efter løsladelsen.
I forvejen står han til over fem års fængsel for selve manddrabet, hvis han bliver dømt for det, og der kan blive lagt flere år til, fordi det skete i det offentlige rum. Selv om bandeparagraffen 81a i straffeloven ikke endnu er nævnt i sagen, kan denne også give ekstra lang fængselsstraf, hvis drabet på Søren Koch skete i bandehenseende.
Læg dertil, at han er straffet før, og pludselig snakkes der om en meget lang fængselsstraf formentlig på over 10 år.
Efter grundlovsforhøret blev den 27-årige varetægtsfængslet i fire uger. Normalt fængsler politiet på denne måde af flere grunde: manden kan være farlig for sine omgivelser, han skal måske beskyttes, eller han skal ikke have mulighed for at påvirke vidner i sagen eller advare medgerningsmænd.
En mindesten til ære for Søren
- Det var allerede tidligt i efterforskningen, at vi kunne fastslå, at den 21-årige (Søren Koch, red.) var et helt tilfældigt offer, siger politiinspektør Brian Voss Olsen i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi om sagen.
- Han havde ingen relationer til det det kriminelle miljø eller til bandegrupperinger, og han har heller ingen forbindelse til den nu anholdte person.
Familien til Søren Koch har også været meget åbne omkring fortællingen om ham. At han ikke havde kriminel baggrund, men at hans glade liv blev taget fra ham helt ud af det blå.
De har sammen med Viby Gymnasium aftalt, at der skal placeres et mindesmærke - en mindesten - på gymnasiets grund. Det bekræfter rektor Lone Sandholdt Jacobsen over for Viby-StavtrupLIV.
Hun fortæller desuden, at der er gravet ud til den, men at mindestenen dog først kommer op tidligst i december.