Her er luftforureningen værst i Viby-Stavtrup: Tre steder ser tallene røde ud - men heldigvis kan du selv gøre noget
Ved Viby Torv, det nordlige Stavtrup og det østlige Kongsvang ligger luftforureningen i rødt. Det betyder en særlig sundhedsrisiko, men selv gule og grønne zoner kan skabe mindre problemer for dit helbred, viser ny viden bag verdenssundhedsorganisationen WHO's nye grænseværdier.
Heldigvis går luftforureningen år for år i en positiv retning, da der hele tiden udvikles nye teknologier til at stoppe de forurenende stoffer. Vi er faktisk nede på en tredjedel af partikler i luften i forhold til for bare 20 år siden.
Det kan dog altid være en god idé at vælge bolig væk fra særligt trafikerede områder - eller i hverdagen gå uden om dem. Sidste forslag vil projektet DivAirCity Aarhus være med til at indprente i folks bevidsthed. Også hos os i forstæderne.
Ligesom man ifølge læge Steffen Loft ikke skal holde sig indendørs væk fra lav luftforurening, hvis det sker på bekostning af motion. Her vil fysisk aktivitet altid være den bedre løsning for lungerne.
Vejtrafik, søtrafik, togtrafik. Industri, afbrænding, produktion. Brændeovn, kakkelovn, kamin.
Vores samfund gemmer på et væld af såkaldte udstødninger. Kilder, som forurener luften, vi indånder og færdes i til dagligt, men som alligevel er en fundamental del af det pulserende liv nær en stor by.
Vi ville ganske enkelt ikke kunne fungere uden biler, busser og anden transport, som især er de kilder, der forurener luften mest. Alligevel kan det have sundhedsskadelige konsekvenser, hvis vi bor for tæt på.
I 2017 slog en forskergruppe fra Nationalt Center for Miljø og Energi fast, at luftforurening koster 20.000 sygedage i Aarhus Kommune. Årligt.
Faktisk findes der også et kort, som fortæller, hvor de mest røde luftforureningszoner findes. Også hos os i 8260, hvor især Viby Torv, det nordlige Stavtrup og det østlige Kongsvang gør sig negativt bemærket.
Selv de gule zoner - og til dels de lysegrønne - kan have en sundhedsmæssige konsekvenser for din krop.
- Vi ved, at især to stoffer (dem kommer vi til i næste afsnit, red.) viser en sammenhæng mellem koncentration og helbredsproblemer. Personer, som bliver mere udsat for disse stoffer, har også en overdødelighed, siger Matthias Ketzel, som er professor i luftforurening hos Aarhus Universitet.
Artiklen her bliver måske lidt teknisk. Men hold ud, for den er ikke kun negativ. Ud over at du kan få overblik over, hvordan luftforureningen er i dit nabolag - ja, faktisk på din adresse - så kommer det hele heldigvis også til at emme positivt.
De to grelle stoffer
Først og fremmest skal vi dykke lidt ned i, hvad luftforurening egentlig består af. Hvad er det, som udskilles fra biler og skorstene, som forbliver i luften over lang tid? Og hvad gør det ved os?
Når man brænder noget af, opstår der en række partikler og gasser. Det hele er kemi, og du skal ikke tages gennem samtlige af stofferne, deres opbygning og deres påvirkning.
Men du skal kende de to, som Matthias Ketzel nævnte før.
PM2,5 og NO2.
- PM2,5 er særligt små partikler, som kan sætte sig dybt i luftvejene og lungerne. Her kan de fremkalde inflammation eller – for særligt små partikler – transporteres til andre dele af kroppen og virke skadende på andre måder, forklarer professoren og fortsætter:
- NO2 (med det fulde navn nitrogendioxid, red.) er en gas, som endnu nemmere kan komme i blodbanerne, og man ved, at den er giftig i store koncentrationer.
Artiklen indeholder flere af ovenstående kort. Du kan ved hvert kort trække i markøren og se, hvordan det står til med PM2,5 og NO2, og hvis du ikke kan finde din egen adresse - eller vil se, hvordan der ser ud andre steder i Aarhus - kan du selv finde kortet her, men husk så at trykke 'Brug systemet'.
For at vide hvor markant luftforureningen er i et område, kigger man især på koncentrationen af disse to stoffer. Også egentlig på PM10, som er større partikler, men de to andre er kendt som mest sundhedsproblematiske.
Forskere som Matthias Ketzel måler, hvor mange mikrogram der findes inden for en kubikmeter af den luft, vi indtager i et bestemt område.
Man sammenligner ofte områder ud fra, hvor stor koncentrationen er på en enkelt dag eller over et helt år.
Hvor går grænsen?
Ud fra flere års undersøgelser har forskere fundet frem til nogle grænser for, hvor meget hvert af disse stoffer må fylde i luften dagligt og på årsbasis. Men googler man det, finder man forskellige anbefalinger og regler.
Verdenssundhedsorganisationen WHO kom i 2021 ud med nye anbefalinger, som langt fra stemmer overens med EU's grænseværdier. EU's er generelt højere, også sammenlignet med WHO's gamle anbefalinger.
- WHO's anbefalinger er trods alt kun retningslinjer og ikke lovbestemmende, fortæller Matthias Ketzel om forskellen mellem de to organers grænser.
- Det er EU's grænseværdier til gengæld, hvor miljøministeriet har handlepligt, hvis en grænseværdi bliver overskredet. Et EU-medlemsland kan også stilles for EU-retten og i sidste instans pålægges bøder for misligholdelse.
Han slår fast, at vi i Aarhus' forstæder overholder EU's grænseværdier. Men at det stadig er en god ting, når WHO har lavet nye anbefalinger.
Man ved nemlig nu, at selv lav luftforurening har en effekt på vores sundhed og levealder.
- Jeg tænker, at WHO's nye retningslinjer er en gevinst for alle i Viby-Stavtrup og generelt borgerne i Danmark. Fordi det sætter mere fokus på luftforureningens helbredsskadelighed og behov for yderligere at reducere forureningen, siger luftforureningseksperten.
Derfor er EU Kommissionen lige nu også i gang med at lave en revision af deres grænseværdier, som måske bliver indført i de kommende år. Det kan være, at vi så ikke overholder dem mere på de røde steder som Viby Torv, Søholmvej og Rosenvangs Allé.
Det går den rigtige vej
Betyder det så, at vi alle - også selv dem, der bor i grønne områder på kortene - skal være bange for at trække vejret? Og ser vores lungers fremtid helt kulsort ud?
Det korte svar er heldigvis nej.
Siden 1990'erne har luftforureningen gået i den rigtige retning. Partikler og gasser forsvinder år for år fra luften, også selv om man måske kunne tro andet.
- Nedgangen i luftforurening skyldes vores regulering, som blandt andet har ført til forbedringer i teknologi. Vi kører lige så meget på vejene som før - trafikmængde i byerne er i hvert fald relativt konstant - men bilerne er blevet meget renere på grund katalysatorer og filtre, fortæller Matthias Ketzel.
- Det gælder både lastbiler, vare- og personbiler. Elbiler og søtransporten gør også store fremskridt.
Industrien er også blevet bedre til at indkapsle deres forurening. Det hele handler om at stoppe emissionen, altså udstødningen, ved kilden.
- Her er der også tale om bedre rensningsteknologi. Skorstene har fået filtre eller lignende løsninger.
I jeres seneste rapport er luftforureningen på flere parametre gået op igen i 2021. Jeg er med på, at 2020 var et corona-år, men hvordan kan det ligefrem stige?
- Det drejer sig om to ting: Som du siger, blev transporten meget reduceret især i foråret 2020. Der var ikke brug for flyvemaskiner og vejtransport i samme grad, og i 2021 var nedlukningen mindre restriktiv, lyder svaret fra Matthias Ketzel, der fortsætter:
- Den anden ting er, at 2020 også var et vådt og blæsende år. Regn vasker partikler og forurening ud af luften, ligesom vinden er med til at fortynde koncentrationen af forurening. Det gør, at der sagtens kan være svingning til det værre, når man sammenligner år for år.
Han tilføjer, at vi så selvfølgelig skal huske, at der er en generel nedgang i luftforurening.
Slipper ikke for vejens partikler
Positivt, må man sige. Det kan lyde, som om vi på et tidspunkt vil blive helt fri for PM2,5 og NO2 i luften i fremtiden.
Filtre fjerner forurening fra al vores os, mens regn og blæst tynder ud i det resterende. Bliver det så med tiden helt ren luft, vi indsnuser langs fortorvene eller fra haven, når vi bor tæt på industri eller motorvej?
Igen er det korte svar - denne gang mindre positivt - nej.
- Der vil altid dannes luftforurening ved kørsel. Bildæk slides og afgiver partikler, især når vi bremser eller accelererer. Når vejbelægningen og bremser slides, danner det ligeså partikler. Alt dette ophvirvles så under kørsel, siger Matthias Ketzel.
Uanset hvad vil det altså altid være knapt så godt at bo tæt på større trafikårer, hvilket nok ikke kommer helt som et chok. Det betyder også, at vi i 8260 har en højere koncentration af luftforurening end mange andre steder i Danmark, når vi både har ringvej, motorvej, togskinner og industri.
Sådan nedbringer myndigheder og virksomheder forurening
Det er svært at nedbringe forurening som privatperson. Men myndigheder og virksomheder kan tænke i fire forskellige løsningsformer, når de gerne vil sikre så lidt luftforurening som muligt:
Emissionsreduktion ved kilden: Altså filtre eller anden rensningsteknologi, der fanger partikler og gasser, inden de overhovedet når ud i luften. Et godt eksempel er katalysatorer hos biler.
Fortynding af luftforureningen for reduceret eksponering: Det kan være at hæve en skorsten, så partiklerne skal "falde" længere, før de kommer ned til os, hvilket fortynder luften. Emissionen reduceres selvfølgelig ikke, men mennesker bliver udsat for mindre.
Adskillelse af emissionskilde og modtager for reduceret eksponering: Det her handler om at flytte den forurenende kilde længere væk. Hvor det ovenover handlede om at fortynde via højde, skal dette fortynde over distance, så mennesker igen bliver udsat mindre for stofferne.
Rensning afluften i det eksterne miljø: En nyere form for løsning end de ovenstående tre. Professor i luftforurening ved Aarhus Universitet Matthias Ketzel fortæller følgende om det: - Der har været lidt en hype, men vi har i en undersøgelse vurderet, at effekterne er små og usikre, samt at langtidseffekter er ikke dokumenteret. Helt basalt handler det om at lægge et kemisk stof ind i maling, beton, asfalt eller andre blandinger. Når solen så skinner herpå, opstår en kemisk reaktion, hvor NO2 bliver optaget fra luften og omdannet til nitrat, som forbliver på overfladen, og herved renser man luften. Der blev lavet flere storskalaeksperimenter med det, og i praksis aftager virkningen hurtigt.
Generelt vil Nationalt Center for Miljø og Energi altid anbefale, at man bruger løsning 1. Hvis dette ikke stopper luftforureningen tilpas, kan man ty til 2 og 3.
Hvad gør Aarhus Kommune så for at forbedre luftkvaliteten hos os og i resten af Aarhus?
Blandt andet måler man hver dag luftforureningen i samarbejde med Miljøstyrelsen, dog kun fra to stationer: én bybaggrundsstation i Botanisk Have og én gadestation ved banegården.
Det gør man for at holde øje med, at luftforureningen generelt ikke overstiger EU's grænseværdier.
Samtidig er Aarhus blandt kun fem europæiske byer, som er med i et EU-projekt ved navn DivAirCity. Her ser både universitetet, Aarhus Kommune og eksterne partnere på, hvordan luftkvaliteten - og samtalen herom - kan højnes i bymiljøer.
- Vi arbejder med tre lidt nyere løsningstyper: At forureningen selvfølgelig stoppes ved kilden. At man skærmer borgere for forureningen. Eller at man opfordrer borgere til at undvige forureningen, fortæller Søren Jørgensen, som arbejder hos Aarhus Kommune og er projektleder på DivAirCity Aarhus.
Forurening ved kilden har vi været inde på med filtre, og det kan også handle om at nedbringe trafik med bilfrie søndage, ensrettede veje eller andet. Af afskærmning til borgere nævner han "begrønning".
- I Aarhus har man haft gode erfaringer med at arbejde med planter op ad husfacader eller træer i bybilledet, der absorberer og skærmer borgerne for forureningen, forklarer Søren Jørgensen.
Bevæg dig luftforurenings-bevidst
At få borgere til at undgå og undvige luftforurening bliver til gengæld mere komplekst.
- Det handler om at få folk til at hacke egne byrum. Kan man vælge en anden vej at transportere sig på gåben eller cykel? Eller vælge steder med lav luftforurening til løbeture eller højpulstræning, nævner han.
Det kan kortene her i artiklen blandt andet bruges til, men personer bruger jo byen forskelligt: kun til arbejde, til længere ophold i parker, til transport, til at sidde udendørs eller indendørs på bar.
Samtidig er personer også forskellige: et barn har ikke samme højde som en voksen, en ung bevæger sig hurtigere end en ældre borger, hvilket gør, at man bliver påvirket forskelligt af luftforurening.
- Og hvordan rammer vi alle? Skal der være skiltning, kunst eller andet, som får folks øjne op for at undvige steder med mere luftforurening? Hvad når vinden får luftforureningen til at ophobe sig andre steder, og man så egentlig burde bevæge sig i modsatte retning? spørger projektlederen og tilføjer:
- Vi skal ikke lave om på folks liv. Løsningerne må ikke være for trælse, men skal stadig kunne bemærkes.
Så Søren Jørgensen og folkene bag DivAirCity Aarhus har lidt af en opgave foran sig. Projektet har nu halvandet år på bagen, hvor de har samlet inspiration, så de nu rent praktisk kan begynde på lokale opmålinger af luftkvalitet i januar 2023.
Samtidig vil de frem mod 2025 prøve forskellige tiltag i Langenæs/Frederiksberg og midtbyen/Øgadekvarteret, som er deres fokusområder. De tester først, og hvis nogle ting fungerer, vil det måske blive ført ud til andre steder i Aarhus eller andre danske byer.
- Men vi vil selvfølgelig allerede nu opfordre folk i forstæder som Viby og Stavtrup til, at man har luftkvalitet i sin bevidsthed, når man bevæger sig rundt, lyder det fra Søren Jørgensen.
- Vi bliver hele tiden klogere på luftforurening, men vi ved stadig meget lidt om dets påvirkning på os i små mængder. Dét er vigtigt at have en samtale om.
Tænk på tidspunkterne
Man ved dog, at partikelforureningen giver inflammation i lungerne, kan fremprovokere astmaanfald og forværre lungesygdommen KOL. Samtidig kan det for borgere i røde zoner med tiden nedsætte lungekapaciteten. I grelle tilfælde snakker Kræstens Bekæmpelse også om lunge- og blærekræft.
Men hvad skal du helt konkret gøre, hvis du bor midt i en rød zone og ikke kan gå uden om?
Til Lungeforeningen har Steffen Loft, som er læge og leder hos Institut for Folkesundhedsvidenskab, givet sine råd til at undgå for meget luftforurening.
– Hvis man kan, er det en god idé ikke at lufte ud i myldretidstrafikken eller i det mindste åbne vinduet ud til gården. Vi skal ikke bare lade være med at lufte ud, da der er nogle forhold, som gør, at det ikke er sundt at holde vinduerne lukket. Der skal frisk luft ind i lejligheden eller huset, siger han.
I forhold til at bevæge sig udendørs nævner institutlederen også at tilrettelægge gå- og cykelruter for at undgå tæt trafik og smalle gader. Samt tænke på ikke at lægge ruterne i tidspunkter med myldretrafik, hvis man kan undgå det.
Dog må man heller ikke holde sig inde, hvis det er på bekostning af motion.
- Det er vigtigt at holde sig for øje, at fysisk aktivitet er sundt - selvom der er forurening i luften, slår Steffen Loft fast, da fysisk aktivitet og høj puls netop forøger lungekapaciteten.
Derudover er eneste anden mulighed, hvis bilerne ikke skal helt væk fra vejene, at man vælger en bopæl tæt på grønne områder eller med rolig trafik.