Sådan skal Eskelunden fikses som festivalplads: Vejbump på Åhavevej og ringvej indgår i plan
Hvad kan vi lære af de trafikale problemer ved Northside Festival og Lukas Graham-koncerten i Eskelunden?
Det har arrangørerne Down The Drain evalueret på sammen med Aarhus Kommune, Østjyllands Brandvæsen og Østjyllands Politi. Og fundet nogle mulige svar og løsninger.
Blandt andet skal shuttlebuspladsen ved fremtidige arrangementer ikke bruges til shuttlebusser, men servicebiler. Åhavevej skal lukkes på givne tidspunkter, ligesom den og Viby Ringvej skal have midlertidige vejbump, der holder farten nede hos forbipasserende bilister.
Et hegn midt på Åhavevej kan også være en løsning til at holde fodgængere væk fra trafikåren, ligesom der skal styr på cykelparkering, taxier, hjemmeværnsindsats og meget mere. Men man holder fast i, at Eskelunden stadig skal lykkes som kommunens nye festivalområde.
Allerede da Eskelunden blev vedtaget til at være Aarhus Kommunes nye festivalplads i november 2019, vidste byrådet, at trafikken ville give problemer ved større arrangementer.
En å i nord. En ringvej i vest. En motorvej i syd og øst. Med mange tusinde gæster lød det logistisk ... svært.
Og ganske rigtigt skabte både Northside Festival og en efterfølgende Lukas Graham-koncert trafikale problemer, da de blev afholdt tidligere i år af arrangørerne Down The Drain. Nogle var farlige, hvor fodgængere krydsede den stærkt trafikerede Åhavevej.
Der var ellers lagt op til, at arrangør og myndigheder blev nødt til at finde de bedst mulige kompromisser til arrangementerne for at undgå hændelserne. Spørgsmålet er så, om der blev lavet de "bedst mulige" foranstaltning?
Det har Down The Drain, Aarhus Kommune, politiet og brandvæsenet nu evalueret på.
Viby-StavtrupLIV har fået fat på referaterne fra evalueringsmøderne, hvor der blandt andet blev talt om det negative mediefokus på Northside grundet de trafikale forhold. Dette førte til følgende arrangør-beklagelse:
- DTD (Down The Drain, red.) beklagede, at afviklingen af Northside og Lukas Graham-koncerten har givet det oplevede negative fokus i pressen, står der i referatet fra evalueringsmødet.
- DTD's tilgang til deres håndtering ved fremtidige arrangementer vil være, at det er bedre at overgøre foranstaltningerne, end at den negative omtale gentages.
Evalueringerne af Northside
Torsdag til lørdag 2.-4. juni blev Northside 2022-musikfestival afholdt i Eskelunden af arrangør Down The Drain med over 40.000 deltagere og trafikale problemer til følge.
14. juni holdt aktørerne bag Northside og Eskelunden et mindre evalueringsmøde. Her deltog arrangør Down The Drain, Teknik og Miljø fra Aarhus Kommune, Østjyllands Politi, Præhospitalet fra Region Midtjylland samt Østjyllands Brandvæsen.
27. august afholdt Down The Drain igen arrangement i Eskelunden. Denne gang en stor Lukas Graham-koncert med 15.000 deltagere og igen med trafikale problemer til følge.
27. september var der så igen evalueringsmøde. Denne gang et mere grundigt og konkluderende ét, hvor alle førnævnte aktører (bortset fra Præhospitalet) deltog, og hvor der kom løsninger på bordet i forhold til de trafikale problemer. I slut-november eller start-december skulle Down The Drain så komme med første udkast til, hvordan trafikplanen for Northside 2023 skal være, blev det besluttet.
I referatet kan man ikke læse, hvor det præcise ansvar for trafikproblemerne ligger. Blot at der var ting, som kunne være blevet gjort bedre.
De forskellige aktører har også fra begyndelsen været åbne om, at første år i Eskelunden ville kaste en del erfaringer af sig.
Til slut i referatet kommer myndighederne i fællesskab med Down The Drain så med løsninger til, hvordan de trafikale forhold til næste års Northside Festival kan blive sikrere. Dem får du her:
Nedlægning af shuttlebusplads
I forbindelse med Eskelunden udfærdigede Teknik og Miljø en shunt, altså en drop-off-zone for shuttlebusser på Åhavevej. Men under Northside blev denne brugt af taxaer såvel som privatpersoner.
Derudover skulle passagerer også af og på, hvilket gav dem adgang til Åhavevej. Dette skal der laves helt om på.
- Det anbefales, at shuttlebusser ikke gives tilladelse til at benytte shuttlebusshunten ... idet det er oplevet at kunne resultere i risikofyldt publikumsadfærd, står der i referatet.
- Eventuelle shuttlebusruter bør derfor tildeles et andet stoppested.
Derudover anbefaler myndighederne, at selve shunten ikke længere skal være en "shuttlebusshunt", men i stedet en "servicebilshunt" til de servicebilerne, som Down The Drain benytter.
Lukning af Åhavevej i få tidsrum
Man havde ved Northside 2022 inddraget en del af én af Åhavevejs to kørebaner for at give plads til gående fra Skanderborgvej.
Da de gående så kom til græsstykket inden genbrugsstationen, blev de ledt ind på græsset i stedet. Åhavevej blev så igen tosporet klos op ad de gående.
For at give ekstra plads til gående - og formentlig også cykelparkeringen - råder myndighederne til at fortsætte énsporingen af Åhavevej i hvert fald frem til Eskelundvej.
- Derudover en konkret overvejelse om at lukke Åhavevej for trafik i begge retninger på strækningen fra Skanderborgvej til Viby Ringvej, står der desuden referatet om et tidsrum omkring arrangementers ophør.
Det samme måtte Østjyllands Politi gøre ad flere omgange under Northside. Down The Drain forsøgte også at gøre det på forhånd, inden Lukas Graham-koncerten sluttede, hvor nogle biler sneg sig ind, inden Åhavevej blev afspærret. Derfor opstod der farlige situationer.
En lukning af Åhavevej kan betyde et problem for den tunge trafik, når planen om den nye Marselistunnel på et tidspunkt er ført ud i livet. Åhavevej vil simpelthen være for vigtig en trafikåre, umulig at lukke.
I så fald skal Down The Drain og myndighederne nytænke nogle af de andre løsninger, som kommer på bordet i artiklen her.
- Omvendt, når de (løsningerne i artiklen her, red.) er udviklet, vil de være et godt erfaringsgrundlag at trække på, når denne nytænkning skal foretages, står der til den del.
"Impassabelt" hegn midt i Åhavevej
Hvis lukningen af Åhavevej skal undgås, foreslår myndighederne i stedet af etablere et permanent, "impassabelt" hegn midt på Åhavevej.
Altså et hegn, som holder fodgængere helt fra at krydse vejen.
Meningen er, at arrangørerne så kun behøver at lukke de udadgående spor på Åhavevej, så der stadig kan komme trafik ind mod byen og Aarhus Havn.
Desuden skal hegnet især ved shuttlebusshunten, der ikke længere skal være shuttlebusshunt, være mere håndfaste de steder, hvor det kan åbnes.
- Så publikum ikke kan tiltvinge sig passage efter forgodtbefindende, står der i referatet. Netop dette skete flere gange under Northside.
Bump på Åhavevej og Viby Ringvej
Biltrafikken skal også have mindre fart på omkring Eskelunden, mens arrangementer står på. Et forslag i referatet nævner midlertidige vejbump som en løsning.
Der var i forvejen nedsat hastighed på Åhavevej under arrangementerne i sommers, men ikke alle biler holdt den ønskede fart.
Her skal arrangøren etablere vejbumpene på motorvejen, så bilister holder farten nede og ikke skaber farlige situationer, hvis nogle gæster finder deres vej til Åhavevej.
Faktisk lægger man i referatet også op til, at Viby Ringvej skal have bump, mens de "lejlighedsfaste hastighedsgrænser" er sat.
Mere politi og hjemmeværn til opgaven
Vi nævnte længere oppe, at shuttlebus-shunten blev brugt som afsætning og -hentning af unge festivalgæster. "Kiss & Ride", som de kalder det i referatet.
Faktisk holdt de mange billift sig ikke kun til shunten. De satte af og hentede også på Åhavevej og Viby Ringvej, da det var muligt, selv om der begge steder er standsningsforbud.
Idéen bliver her at have mere Østjyllands Politi og politihjemmeværnet inde over sagen.
- Specielt vil det være ønskeligt, at der er polititilstedeværelse ved to hotspots: Ved Marselis Boulevard, Skanderborgvej og Tøndergade. Og ved Åhavevej/Viby Ringvej, skriver arrangør og myndigheder.
Eskelunden har hele tiden haft en mangel på parkeringspladser samt afsætnings- og afhentningssteder. Fra både Down The Drain og Aarhus Kommune lød det allerede før Northside i juni, at gæster her var henvist til Aarhus' - og måske især Vibys - parkeringshuse og -arealer.
Det holder aktørerne fortsat fast i. Derfor må man gå et par kilometer for at komme ud til festpladsen.
- Arrangørerne kan få autoriseret hjælp fra politi eller hjemmeværnspoliti til håndhævelse af ovenstående (de føromtalte, red.) vejlukninger, står der desuden i referatet.
Hjemmeværnspolitiet må dog kun færdselsregulere, slår man fast.
Stien ved cykelparkering skal ikke snævre ind
- Færdelsbredden for fodgængerstrømmen oplevedes som reduceret visse steder på strækningen mellem Eskelundvej og Skanderborgvej, hvorfor nogle af publikummerne følte sig utrygge (eller utålmodige?) og derfor gennembrød hegnet mod Åhavevej, står der i evalueringen.
En af de store grunde til en snæver færdselsbredde var cykelparkeringen. Første Northside-festivaldag var der ikke styr på, at cyklerne blev placeret steder, hvor arrangørerne ikke havde planlagt det.
Ved sidstedagen var de som sådan placeret ordentligt i forhold til sti-bredden, men fordi folk skulle til deres cykler, pillede de andre cykler ud, og så endte det alligevel med at blive snævert.
Derfor skal der styr på cykelparkeringen frem mod kommende arrangementer.
- Den skal håndteres håndfast, som myndighederne skriver, og en af løsningerne, som foreslås, er at få folk til at parkere cykler mellem Eskelundvej, Brabrandstien og jernbanen. Altså et stykke længere fra festivalpladsen, end hvor cyklerne var parkeret i år til Northside.
Taxier eller ej?
Taxiselskaber er blandt de, der har kritiseret Eskelunden som festivalplads.
Der er ikke plads til, at de kan samle gæster op tæt på, og slet ikke når der bliver lukket ned for shunt og lukket for afhentning på Åhavevej og Viby Ringvej, lyder kritikken.
- Det skal specifikt vurderes, om der kan være adgangsmulighed for taxaer - eller om de og deres kunder skal henvises til et eller flere fjernereliggende steder, skriver Eskelunden-parterne i evalueringen.
Uanset hvad slår man i referatet fast, at der skal træffes fornødne foranstaltninger til en sikker publikumsfærdsel til og fra taxaernes holdesteder. Om det så er længere væk fra pladsen.
De små, men vigtige ændringer
Referatet byder også på en række andre foranstaltninger, som kan forbedre publikums til- og afgang fra Eskelunden:
- Der skal opstilles en letforståelig, synlig skiltning til retningsvejledning for den lette trafik.
- Publikumpassagerne og den tilhørende skiltning på Eskelundområdet skal være belyst, står der også, da Down The Drain blandt andet manglede lys på deres nødudgangsskilte første dag under Northside.
- Det skal vurderes meget konkret, hvordan kombinationen af publikumsfærdslen og til-/frakørslen af servicebiler til arrangementet skal håndteres.
Down The Drain, Aarhus Kommune og de andre myndigheder holder desuden møde i denne uge for at evaluere på selve Eskelunden som festivalsted.
Alt ovenstående i denne artikel handler om det omkringliggende trafik, men det videre evalueringsmøde skal omhandle, hvordan det er gået på pladsen, oplyser Aarhus Kommunes Eskelunden-ansvarlige, biolog Niels Jørgen Friis, til Viby-StavtrupLIV.