Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Rotterne rotter sig sammen - se, hvor de gør det!

Kulden har i sandhed lagt sig over vores kære område. De fleste af os søger hellere den rare indendørsvarme fremfor det sitrende udendørsgys, som får os til at skutte i frakkerne og vores snot til at løbe.

Men vi er ikke de eneste, der søger ind. Væk fra den bidende frost.

Det gør rotterne også.

Som søn af en rutineret skadedyrsbekæmper kender jeg rigeligt til de foranstaltninger, man skal have tjek på, "when winter is coming".

Min far piller altid nedfaldsfrugt væk, hænger fuglemad væk fra hækken, lægger rottegift på gulvet i værkstedet og så fremdeles. Simpelthen så vi holder de små skadedyr stangen.

Nu smider jeg bare lige nogle tal op i den kolde luft: En brun rotte, som vi oftest ser i Danmark, har parringsperiode året rundt. De får 4-12 rotteunger per kuld, og de kan få 5-7 kuld på et år.

De går kun drægtig i 22 dage ifølge Naturhistorisk Museum Aarhus. Det kan altså gå meget stærkt, før to rotter bliver til mange. Hvilket vel er vores helt store mareridt, uanset hvor vi bor.

Derfor er det vigtigt at holde øje med, hvor rotterne pibler frem i disse dage. Vi har pligt til at indberette det til kommunen, hvis vi ser de trælse gnavere eller nogle af deres efterladenskaber.

For vores egen og for vores naboers skyld.

Sidste år lavede min gode, barselsramte kollega Kristine dette overblik over rottesituationen i Viby-Stavtrup. I dette nyhedsbrev har jeg prøvet at gøre hende kunsten efter, så du kan finde et kort over rotteanmeldelser i 2022, og hvor slemt det har været med skadedyr i dit nabolag.

Jeg har selv set rotter gnave sig gennem tykke træplader og let metal for at komme væk fra kulden og ind til hundefoder og familiens forråd. Derfor bør vi holde ekstra øje i denne tid.

Et sted, hvor ikke alle holder særligt godt øje med omgivelserne, må siges at være rundkørslen mellem Christian X's Vej og Jyllands Allé lige ved Lidl. I hvert fald enkelte bilister.

De seneste år er der sket flere kollisioner med cyklende, og senest i begyndelsen af december skete det så igen. En cyklist blev overset, ramt af en bil med vigepligt og sendt på hospitalet.

Nu kommer der til gengæld godt nyt: Lidl-rundkørslen skal være mere sikker og tryg for cyklister, og det sker allerede til foråret. Men det er også en løsning, som favoriserer bilisterne.

Planerne og forklaringen bag dem kan du også læse nærmere om herunder.

Ellers vil jeg ikke sige mere end det' sørme, det' sandt, det sædvanlige:

Husk, at jeg elsker tips til artikler og emner, jeg skal grave i eller belyse. Du kan som altid fange mig på mihje@jfmedier.dk.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Rotterne prøver at finde vej indendørs i disse kolde dage. Ved du, om dit område har været særligt ramt i år? Foto: Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix

Frygter du rotter på din vej? Her er de veje, som har haft flest rotte-problemer i Viby-Stavtrup i år

Bøgeskov Høvej er den vej i 8260, som har haft brug for at melde flest rotteproblemer ind til Aarhus Kommune i det forgangne år.

Ligesom sidste år lider haveforeningerne også under mange rotteanmeldelser, men grundet en varm oktober forventer kommunen, at det først ville boome i november og nu i december.

Husk at holde øje med gammel nedfaldsfrugt, tilgængeligheden for fuglemaden og mulige kloakbrug. Og husk også, at du har pligt til at melde det, hvis du ser en rotte i eller omkring din adresse.

Bøgeskov Høvej, haveforeningerne og Højvangsvej ligger højt i antallet af rotteanmeldelser i 2022. Her får du hele overblikket over rotteanmeldelser i 8260.

"Men rundt omkring står alle de små roootter. Og de skoootter. Og de skoootter."

En sjov julesang for børn. Men et vinter-mareridt for enhver voksen boligejer eller -lejer, hvis de små skadedyrsvæsener pludselig skotter rundt på eget loft - eller andre steder på din adresse.

Julen og begyndelsen på vinteren er rotte-myldretid, og Aarhus Kommunes tal viser, at 455 rotteanmeldelser tikkede ind fra Viby, Stavtrup og Ormslev i år. Det gælder fra januar til og med september 2022.

Men fordi kulden først rigtigt har ramt det danske land her i november og især december, er det først nu, hvor vi ser det værste til skadedyrene.

- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer nu. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger Kurt Olesen, som er ingeniør i rottebekæmpelsen i Aarhus Kommune.

Haveforeninger særligt udsatte

Viby-StavtrupLIV har ligesom sidste år lavet et kort, hvor du kan se rotteanmeldelserne i hele 8260. Det er fordelt på veje, så du kan tjekke, om skadedyrene rotter sig sammen omkring din bolig.

Man skal dog tage forbehold for, at en enkelt rotteanmeldelse i et rækkehus ofte viser sig som flere anmeldelser i statistikken, fordi flere rækkehuse skal tjekkes igennem.

Grøn viser én-to anmeldelser, gul er tre-fem anmeldelser, orange udgør seks-ti anmeldelser, og 11 eller derover anmeldelser bliver kategoriseret som rød på vores kort.

Ikke overraskende finder vi blandt højdespringerne i vores område de forskellige kolonihaveforeninger. Sådan var det også sidste år.

- I haveforeningerne er der typisk rig mulighed for, at rotter kan finde føde i køkkenhaver eller nedfalden frugt fra frugttræer, forklarede Kurt Olesen dengang til Viby-StavtrupLIV, hvortil han tilføjede:

- Derudover er huse i haveforeninger typisk ikke så rottesikrede. Der er ikke støbte fundamenter, hvilket betyder, at rotterne kan kravle ind og bo under husene. Nogle gange er der også kaninbure, kompostbeholdere og brændestabler, hvor rotterne kan gemme sig, siger han.

En vej uden for haveforeningerne er Bøgeskov Høvej, der ligger højt med sine 21 anmeldelser. Ligesom Højvangsvej midt i Stavtrup ligger relativt højt med sine 12 anmeldelser.

Stadig et stykke fra rekordår

Ifølge Kurt Olesen tegner 2022 til at blive et normalt år. Han understreger, at det stigende antal også hænger sammen med, at det er blevet nemmere for folk at anmelde.

- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han.

I 2021 havde Aarhus Kommune fået 457 rotteanmeldelser, hvilket jo er en anelse mere, end hvad de har modtaget i samme periode i år.

Det er dog intet sammenlignet med corona-året 2020, hvor Viby, Stavtrup og Ormslev slog rekord med 748 rotteanmeldelser for hele året.

Antallet af rotteanmeldelser hos hele Aarhus Kommune har været stigende de seneste mange år. I 2010 fik kommunen 3.981 anmeldelser, og i 2020 – som altså indtil nu har været rekordåret – fik kommunen 10.261 anmeldelser. Sidste år fik kommunen i alt 7.349 meldinger om gnaverne.

Gode rotte-råd

Det er de færreste af os, der har lyst til at få besøg af rotter, og der er da også flere ting, man selv kan gøre for at undgå skadedyrene.

Aarhus Kommune har lavet en såkaldt ’rottefolder’ med de gode råd, som kan findes på kommunens hjemmeside.

Det første, du kan kaste sig over, er frugttræerne i haven. Du bør fjerne nedfalden frugt, ligesom foder til fugle ikke bør ligge på jorden. Samtidig skal udendørskæledyr, som for eksempel kaniner, holdes i bure, som er hævet over jorden.

Hvis du ser en rotte

Du har pligt til at renholde og sikre din ejendom, så der er dårligst mulige vilkår for rotter.

Ser du alligevel rotter - eller spor efter rotter - har du pligt til at underrette kommunen.

Det kan gøres på kommunens hjemmeside. Du kan også ringe til borgerservice eller kontakte kommunen via app'en BorgerTip.

I din anmeldelse skal du oplyse, hvilken dato du ønsker besøg af rottebekæmperen.

Sender du anmeldelsen inden klokken 15, kan du få besøg dagen efter.

Kilde: Aarhus Kommune, Kurt Olesen.

Også kompostbeholderen bør du tage et kig på, hvis du har sådan én. Ved at lægge et metalnet med små masker under beholderen kan man forhindre, at rotterne graver sig ind til kompostbunken. Det samme gælder for nettet til hønsegården.

Kender du til kloakbrud?

Brændestabler og rodebunker bør også hæves over jorden, da rotterne ellers kan gemme sig der. Det er også en god idé at sikre sine tagrender med en lille rist i toppen af nedløbsrørene, så rotterne ikke trænger ind i dem.

Tjek også op på nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring huset, da det kan være et tegn på kloakbrud. Det giver rotterne nem adgang til både hus og have.

Ser du rotter, eller oplever du tegn på dem, kan du kontakte Aarhus Kommune på www.aarhus.dk/rotter eller på telefon 89 40 49 34 på hverdage mellem 8.00 og 15.00. Så kan du helt gratis få besøg af en rottebekæmper.

Har du behov for akut hjælp i weekenden, fordi du har rotter indenfor, kan du anmelde det elektronisk på kommunens hjemmeside og få besøg af en medarbejder fra rottebekæmpelsens vagtordning.

Rundkørslen på Christian X's Vej ved Lidl har lagt asfalt til flere uheld gennem de seneste år. Nu skal den ændres. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

For nyligt blev endnu en cyklist ramt, da bilist overså vigepligt: Nu skal farlig rundkørsel ændres

Rundkørslen ved Lidl bliver til foråret lavet om, så det bliver både mere trygt og sikkert at færdes i den som cyklist.

Over de seneste år er der slet flere uheld i den, hvor bilister har glemt vigepligten eller overset cyklisten. Senest mandag 5. december, hvor en 50-årig kvinde endte på hospitalet.

I stedet for at lede cyklister ind i rundkørslen skal man på to hjul fremover uden om - og endda holde tilbage for bilisterne. Hvilket bliver mere besværligt, men mere sikkert.

Til foråret begynder anlægsarbejdet, der skal gøre Lidl-rundkørslen mere tryg og sikker at cykle gennem. Selv om det bliver mere besværligt for cyklisterne.

Det kan godt være, at det bliver en lille smule mere besværligt at være cyklist, hvis du i fremtiden rammer rundkørslen på Christian X’s Vej ved Lidl.

Til gengæld skulle det blive mere trygt og sikkert på de to hjul.

Det er i hvert fald hensigten hos Aarhus Kommune, der nu er klar med et anlægsprojekt, som skal sikre færre farlige situationer i rundkørslen.

- Det er en rundkørsel, hvor man som bilist kan komme i relativt høj fart, og så kan det være, at man ikke opdager cyklisterne. Derfor skal cykelstien lægges uden om rundkørslen, siger Martin Simonsen, der er projektleder i Aarhus Kommunes mobilitetsafdeling.

Kommer man cyklende syd fra på Christian X’s Vej, betydet det, at du skal nogle meter henad Jyllands Allé for at krydse vejen, inden du igen kommer tilbage på Christian X’s Vej. Det betyder også, at cyklisterne nu skal holde tilbage for bilerne.

Kommer du nede fra bakken og har retning mod Viby Gymnasium og Tranbjerg, skal du stort set gøre, som du plejer. Cykelstien kommer bare til at ligge uden for rundkørslen.

- Det nedsætter måske trafikfremkommeligheden lidt for cyklisterne, men det bliver til gavn for alle parter, siger Martin Simonsen.

Projektet er nu på plads, og der er hentet de nødvendige tilladelser. Aarhus Kommune forventer, at anlægsarbejdet begynder på et tidspunkt i foråret.

50-årig ramt af bil for nyligt

Der er desværre en god grund til, at rundkørslen i fremtiden skal tage sig lidt anderledes ud.

Mandag 5. december blev en 50-årig kvindelig cyklist påkørt af en bilist, der havde misset sin vigepligt. Kvinden landede på jorden og måtte med en ambulance til hospitalet. Det fremgår af døgnrapporten fra Østjyllands Politi.

Sådan skal rundkørslen se ud i fremtiden. De blå stykker er den nye cykelsti, og som du kan se, bliver den altså flyttet udenom selve rundkørslen. De grønne arealer er græsrabatter. Illustration: Aarhus Kommune

Det er langt fra første gang, at rundkørslen lægger asfalt til den slags situationer. I perioden fra januar 2017 til december har fire lignende uheld fundet sted i rundkørslen. De tre af dem var med personskade, viser en opgørelse fra Aarhus Kommune.

Rundkørslen står også på kommunens ”sorte liste” over steder, hvor trafiksikkerheden bør forbedres. Den såkaldte Sortpletanalyse udpeger 20 steder i kommunen, hvor der på baggrund af uheldsdata er udarbejdet forslag til forbedringer.

Ifølge analysen skete der hele 13 uheld i rundkørslen i perioden fra 2014-2018.

Cykelsti runder ikke rundkørslen

Det er svært at finde mange gode argumenter for, hvorfor man ikke skulle lave en løsning, der gør det mere sikkert at cykle gennem rundkørslen.

Men måske der alligevel sidder cyklister og tænker, at det da må kunne gøres smartere - så sikkerheden højnes, uden at det gør fremfærden mere besvørlig for cyklisterne.

- Flere undersøgelser peger på, at det nedsætter sikkerheden at have en cykelsti eller cykelbane inde i rundkørslen. Derfor bliver det anbefalet, at man lægger den helt udenfor, siger Martin Simonsen.

I dag cykler man inde i rundkørslen på cykelsti. Det er bare ikke nødvendigvis sikkert af den grund. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Et alternativ til den løsning havde været at fjerne cykelstien, men stadig lade cyklisterne køre ind i rundkørslen.

- Det kan måske lyde mere farligt, end hvis der er en cykelsti, og det vil også blive mere utrygt. Men hvis man er utryg, kan det være, at man bliver mere opmærksom, og derfor ser vi løsninger, der giver lav tryghed men højere sikkerhed, forklarer projektlederen.

Men det er altså ikke den løsning, der er valgt til rundkørslen på Christian X’s Vej. Her er kommunen gået med en løsning, der både gør noget godt for trygheden og for sikkerheden, mens cyklisterne til gengæld får en ganske lille omvej.

Det skal du også vide: Mere salt til Ormslev, mere helhed til Stavtrup og julehjælp til dem, der behøver

Her får du et lidt mindre nyhedsoverblik:

Folketingsmedlem vil fartdæmpe motorvejene

Motorvejen ved Stavtrup, hvor der i flere år har været snak om at nedsætte støjgenerne, som runger ud over byen. Foto: Jens Thaysen

Vi har længe snakket om fartnedsættelse på Aarhus Syd Motorvejen, og nu vil det nyvalgte folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (Ø) kæmpe for lavere fart generelt på motorvejene.

Han bor selv tæt ved Djurslandsmotorvejen i Hjortshøj, hvilket jo ikke har så meget med Viby-Stavtrup at gøre, men han mener helt generelt, at hastigheden på de danske motorveje maksimalt skal ligge på 110 km/t. Og nogle steder kan det endda give mening at sætte hastigheden yderligere ned.

- Man bør forholde sig til virkeligheden og erkende, at det har negativ betydning for livskvaliteten og sundhedsmæssige konsekvenser at være påvirket af trafikstøj, siger Søren Egge Rasmussen.

- Og det giver slet ikke mening, at der er politikere, som vil hæve og har hævet hastigheden til 130 km/t, når vi skal prioritere klimaet og nå klimamålene.

Idéen kommer blandt andet fra, at tre fynske kommuner, Middelfart, Kerteminde og Nyborg, også vil have farten sænket fra 130 til 110 km/t.

Så generelt kan det være, at der i 2023 kommer mere fokus på langsommere og mere lyddæmpede motorveje.

Stavtrup Fællesråd vil have helhedsplan for byen

Her fik Stavtrup Fællesråd politikerbesøg i juni i forhold til snak om støjen fra motorvejen. Men står det til rådet, skal der ikke kun en plan på bordet for motorvejen, men hele Stavtrup. Fra venstre: Gert Aarslev, tidligere formand af Stavtrup Fællesråd, Mikkel Dickenson, nuværende fællesrådsformand, Karen Yde, medlem af fællesrådet og initiativtager til Ro i Stavtrup, Steen Stavnsbo tidligere rådmand for Teknik og Miljø, Jesper Kjeldsen, byrådsmedlem for S, Metin Lindved Aydin, byrådsmedlem for R, og Sune Sparre, medlem af Ro i Stavtrup. Foto: Kristine Dam Johansen

I takt med at Aarhus vokser, fik Viby i august 2021 en helhedsplan, som bestemmer retningen for byens udvikling.

Det samme vil Stavtrup Fællesråd nu have for Stavtrup. Rådsmedlemmerne har i hvert fald påbegyndt arbejdet, men har brug for alle stavtruppers hjælp.

- Vi inviterer medlemmer af fællesrådet, samt andre interesserede borgere til at deltage i diskussionen om indhold og proces for en helhedsplan for Stavtrup, skriver fællesrådet i seneste nyhedsbrev.

Det kan blandt andet ske til Stavtrup Mødes, som første gang i det nye år holdes 25. januar, eller til fællesrådets generalforsamling 29. marts kl. 19-21 i Højvangskolens kantine.

Ifølge Aarhus Kommunes egen hjemmeside er en helhedsplan "en plan, der kan arbejde med alt fra arkitektur og fysisk omdannelse til tryghed og beboersammenhæng".

Julehjælp fra Rema1000 og Ormslev Kirke?

Lise Leander og Rema1000 i Stavtrup har mulighed for at uddele julehjælp til lokalområdet sammen med Tine Bonde Klausen, som er præst ved Ormslev Kirke. Foto: Kristine Dam Johansen

December kan være en trang og kold tid, men der er heldigvis lokal julehjælp at hente. I år har Rema1000 i Stavtrup og Ormslev Kirke fået støttemidler hos KFI-fonden til at uddele netop julehjælp.

Det skriver dagligvareforretningen på sin facebookside.

Du kan ansøge om julehjælpen ved at skrive til Tine Klausen på tiek@km.dk, hvis du er interesseret, og ansøgningsfristen er her fredag 16. december kl. 16.

Du skal blandt andet skrive lidt om, hvorfor du har brug for en af kurvene. Man kan ansøge om tre forskellige slags kurve:

  • Kurv 1: Julehjælp til julemiddagen
  • Kurv 2: Julehjælp til hygge/godter til juledagene

  • Kurv 3: Julehjælp til hverdagsmad i dagene mellem jul og nytår

Om du har fået tildelt julehjælpen, får du at vide mandag 19. december kl. 20. Kurven kan både leveres gratis til dig eller afhentes i Rema1000 ved Ormslevvej 230.

Mere salt til Ormslev

Aarhus Kommune har et kæmpe lager med vejsalt i Brabrand, og mere af salten vil for fremtiden blive kørt forbi Ormslev. Foto: Jens Thaysen

På en henvendelse fra Ormslev-borger Vibeke Nielsen er Trindballevej blevet opkvalificeret til klasse to i Aarhus Kommunes sne- og glatførebekæmpelse.

Sagt på almindeligt dansk får Trindballevej i Ormslev nu oftere besøg af saltsprederen om vinteren.

Det bekræfter Søren Rahbek fra kommunens Teknik og Miljø-afdeling til Viby-StavtrupLIV. Faktisk gik de allerede i gang med det onsdag 14. december.

Du kan finde mere information om de forskellige vejklasser for saltning og snerydning i Aarhus Kommunes vinterregulativ fra 2018.