Frygter du rotter på din vej? Her er de veje, som har haft flest rotte-problemer i Viby-Stavtrup i år
Bøgeskov Høvej er den vej i 8260, som har haft brug for at melde flest rotteproblemer ind til Aarhus Kommune i det forgangne år.
Ligesom sidste år lider haveforeningerne også under mange rotteanmeldelser, men grundet en varm oktober forventer kommunen, at det først ville boome i november og nu i december.
Husk at holde øje med gammel nedfaldsfrugt, tilgængeligheden for fuglemaden og mulige kloakbrug. Og husk også, at du har pligt til at melde det, hvis du ser en rotte i eller omkring din adresse.
"Men rundt omkring står alle de små roootter. Og de skoootter. Og de skoootter."
En sjov julesang for børn. Men et vinter-mareridt for enhver voksen boligejer eller -lejer, hvis de små skadedyrsvæsener pludselig skotter rundt på eget loft - eller andre steder på din adresse.
Julen og begyndelsen på vinteren er rotte-myldretid, og Aarhus Kommunes tal viser, at 455 rotteanmeldelser tikkede ind fra Viby, Stavtrup og Ormslev i år. Det gælder fra januar til og med september 2022.
Men fordi kulden først rigtigt har ramt det danske land her i november og især december, er det først nu, hvor vi ser det værste til skadedyrene.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer nu. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger Kurt Olesen, som er ingeniør i rottebekæmpelsen i Aarhus Kommune.
Haveforeninger særligt udsatte
Viby-StavtrupLIV har ligesom sidste år lavet et kort, hvor du kan se rotteanmeldelserne i hele 8260. Det er fordelt på veje, så du kan tjekke, om skadedyrene rotter sig sammen omkring din bolig.
Man skal dog tage forbehold for, at en enkelt rotteanmeldelse i et rækkehus ofte viser sig som flere anmeldelser i statistikken, fordi flere rækkehuse skal tjekkes igennem.
Grøn viser én-to anmeldelser, gul er tre-fem anmeldelser, orange udgør seks-ti anmeldelser, og 11 eller derover anmeldelser bliver kategoriseret som rød på vores kort.
Ikke overraskende finder vi blandt højdespringerne i vores område de forskellige kolonihaveforeninger. Sådan var det også sidste år.
- I haveforeningerne er der typisk rig mulighed for, at rotter kan finde føde i køkkenhaver eller nedfalden frugt fra frugttræer, forklarede Kurt Olesen dengang til Viby-StavtrupLIV, hvortil han tilføjede:
- Derudover er huse i haveforeninger typisk ikke så rottesikrede. Der er ikke støbte fundamenter, hvilket betyder, at rotterne kan kravle ind og bo under husene. Nogle gange er der også kaninbure, kompostbeholdere og brændestabler, hvor rotterne kan gemme sig, siger han.
En vej uden for haveforeningerne er Bøgeskov Høvej, der ligger højt med sine 21 anmeldelser. Ligesom Højvangsvej midt i Stavtrup ligger relativt højt med sine 12 anmeldelser.
Stadig et stykke fra rekordår
Ifølge Kurt Olesen tegner 2022 til at blive et normalt år. Han understreger, at det stigende antal også hænger sammen med, at det er blevet nemmere for folk at anmelde.
- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han.
I 2021 havde Aarhus Kommune fået 457 rotteanmeldelser, hvilket jo er en anelse mere, end hvad de har modtaget i samme periode i år.
Det er dog intet sammenlignet med corona-året 2020, hvor Viby, Stavtrup og Ormslev slog rekord med 748 rotteanmeldelser for hele året.
Antallet af rotteanmeldelser hos hele Aarhus Kommune har været stigende de seneste mange år. I 2010 fik kommunen 3.981 anmeldelser, og i 2020 – som altså indtil nu har været rekordåret – fik kommunen 10.261 anmeldelser. Sidste år fik kommunen i alt 7.349 meldinger om gnaverne.
Gode rotte-råd
Det er de færreste af os, der har lyst til at få besøg af rotter, og der er da også flere ting, man selv kan gøre for at undgå skadedyrene.
Aarhus Kommune har lavet en såkaldt ’rottefolder’ med de gode råd, som kan findes på kommunens hjemmeside.
Det første, du kan kaste sig over, er frugttræerne i haven. Du bør fjerne nedfalden frugt, ligesom foder til fugle ikke bør ligge på jorden. Samtidig skal udendørskæledyr, som for eksempel kaniner, holdes i bure, som er hævet over jorden.
Hvis du ser en rotte
Du har pligt til at renholde og sikre din ejendom, så der er dårligst mulige vilkår for rotter.
Ser du alligevel rotter - eller spor efter rotter - har du pligt til at underrette kommunen.
Det kan gøres på kommunens hjemmeside. Du kan også ringe til borgerservice eller kontakte kommunen via app'en BorgerTip.
I din anmeldelse skal du oplyse, hvilken dato du ønsker besøg af rottebekæmperen.
Sender du anmeldelsen inden klokken 15, kan du få besøg dagen efter.
Også kompostbeholderen bør du tage et kig på, hvis du har sådan én. Ved at lægge et metalnet med små masker under beholderen kan man forhindre, at rotterne graver sig ind til kompostbunken. Det samme gælder for nettet til hønsegården.
Kender du til kloakbrud?
Brændestabler og rodebunker bør også hæves over jorden, da rotterne ellers kan gemme sig der. Det er også en god idé at sikre sine tagrender med en lille rist i toppen af nedløbsrørene, så rotterne ikke trænger ind i dem.
Tjek også op på nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring huset, da det kan være et tegn på kloakbrud. Det giver rotterne nem adgang til både hus og have.
Ser du rotter, eller oplever du tegn på dem, kan du kontakte Aarhus Kommune på www.aarhus.dk/rotter eller på telefon 89 40 49 34 på hverdage mellem 8.00 og 15.00. Så kan du helt gratis få besøg af en rottebekæmper.
Har du behov for akut hjælp i weekenden, fordi du har rotter indenfor, kan du anmelde det elektronisk på kommunens hjemmeside og få besøg af en medarbejder fra rottebekæmpelsens vagtordning.