Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I Ungecentret på Skanderborgvej hører Anni Marquard og Center for Digital Pædagogik hjemme. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

De danske børns digitale liv forbedres fra Viby

Nu bliver det måske en anelse personligt fra min side lige her op til jul.

I august blev jeg for første gang forælder. Far til en lille søn. Glad, rask og frisk på livet. Og hvor er det en både ualmindeligt hård og vidunderligt skøn ny rolle at placere sig i.

For lige så håbefuld jeg føler mig for sønnikes fremtid, lige så nervøs kan jeg godt være for samme.

Verden har ændret sig meget, siden jeg selv løb rundt i sandkassen eller i skolegården. Computere var noget, jeg kun skrev stile på, og EDB-rummet var ikke i nærheden af at være lige så fængslende som fodboldbanen.

I dag vokser børn og unge, flere og flere og mere og mere, op med bærbare skærme. Først er det måske bare videoer og underholdningsværdien heri, som trækker dem væk fra udendørs leg og sjov. Men senere finder de også de digitale fællesskaber. Et digitalt liv.

Snapchat. Instagram. Messenger. Discord. Reddit. BeReal. Jeg nævner gerne flere i flæng.

Du behøver ikke at kende dem alle, men børn og unge skal nok finde vej til nogle af dem. Og når fællesskabet flytter ind i den digitale verden, gør nogle af problemerne det også.

Mobning. Fysisk inaktivitet. Grænseoverskridende adfærd. Ensomhed. Eller nye problemer, vi ikke kender.

Derfor er det for mig vigtigt, når min dreng en dag bliver skærmglad, at jeg kender til det liv, som han kommer til at udleve i webskyen. Jeg håber, at han får dygtige pædagoger og lærere, som kender til det.

I Viby har vi faktisk nogle, som prøver at uddanne personale og holde oplæg for børn og unge rundt på kommunernes skoler i børns digitale liv. Center for Digital Pædagogik hedder den vibyske socialvirksomhed, som vi godt kan være stolte af.

Du kan her i nyhedsbrevet læse om deres historie og påvirkning i samfundet. Én af deres eksperter giver dertil en række gode råd om børn og unges digitale liv, som du som forælder eller voksen kan agere efter.

Dette bliver forresten sidste nyhedsbrev inden 24. december. Du ønskes en god og glædelig jul, hvor end du skal holde den. Og hvordan end du skal holde den.

Heldigvis er julehyggen (endnu) ikke rykket helt over i den digitale verden. Nyd det!

God læselyst - og skriv gerne på mihje@jfmedier.dk, hvis du vil smide mig et tip i juledagene.

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Anni Marquard startede Cyberhus i 2004, og her i 2022 har det vokset sig til Center for Digital Pædagogik, som laver kampagner og rådgivningskanaler til alle Danmarks børn og unge samt materiale til lærere, pædagoger og forældre. Alt sammen kommer fra deres lokaler i Viby. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Anni og hendes digitale Viby-væbnere hjælper børn over hele landet: Det begyndte med en bilulykke, der ramte hendes forældre

Vidste du, at et af landets største pædagogiske online-initiativer til gavn for børn og unge ligger i Viby?

Anni Marquard står som direktør og grundlægger bag Center for Digital Pædagogik på Skanderborgvej, men vejen mod en digital klubhus-succes har været lang og kringlet.

Da hun var barn, kom skanderborgenserens forældre ud for en bilulykke, der efterlod dem begge stærkt invaliderede. Det satte hendes sårbarhed på prøve. Men samme sårbarhed har ageret drivkraft gennem livet.

I dag når direktøren og hendes kolleger ud til hele 54 samarbejdskommuner med rådgivning og kampagner. De har seks forskellige online-sites, som rådgiver og danner forum for unge. Og de har sågar givet Anders And-bladet et digitalt touch.

Idéen til et digitalt klubhus var kun lidt noter på linjeret papir, men i dag hjælper Center for Digital Pædagogik børn og unge i hele Danmark med at befærde sig online. Og i livet.

I Viby ligger et center, hvor de ansatte hjælper danske børn i en abstrakt verden. En verden, som mange forældre, lærere, pædagoger og voksne generelt finder det svært at navigere i.

Den verden, vi kalder for internettet. The World Wide Web.

Center for Digital Pædagogik lyder måske som noget, der burde være en del af et universitet. Men det er en privat rådgivende virksomhed med grundlægger og administrerende Anni Marquard i spidsen.

- Det hele startede som en idé om et online klubhus. I 2004 lavede jeg derfor Cyberhus, som siden har udviklet sig til meget, meget mere, forklarer hun til Viby-StavtrupLIV.

- I dag har centeret seks online-sites under sig, 17 fuldtidsmedarbejdere og 40-50 frivillige, ligesom vi er nået ud til 54 forskellige kommuner i Danmark, hvor vi rådgiver om digital pædagogik.

Forældre ude for ulykke

Faktisk begyndte selve lysten til at hjælpe børn og unge, lang tid før Cyberhus overhovedet var nogle streger på et linjeret notepapir. Idéen bunder i Anni Marquards egen sårbarhed, siger hun.

Da hun var 12 år gammel i barndommens Skanderborg, havnede hendes forældre i en bilulykke. Faren blev stærkt invalideret, mens moren blev hjerneskadet.

- Jeg lærte, hvordan verden kan ændre sig på et splitsekund. Hvordan noget pludselig går fra at være helt normalt til meget sårbart.

- Jeg blev dét, som jeg kalder for et 'skævt barn'. Jeg pjækkede, for jeg var ikke særligt glad for at læse. Var det ikke for en af mine lærere, som så potentialet i mig og viste mig, at "jeg selv havde et valg" om at forbedre min situation, ved jeg ikke, hvor jeg var endt. Jeg lærte at stå på egne ben.

Anni Marquard ved, hvor vigtigt det er at få gode råd som ung fra voksne, der forstår én og kender til unges problematikker. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Hun var meget kreativ og praktisk anlagt, så efter skolen ville hun andre ting end de fleste. Anni Marquard fik job som tjener på Hotel Atlantic, hvor teenageren i 1980'erne gik rundt omkring internationale kendisser og fik sig et pusterum fra den kaotiske hverdag derhjemme.

- Vil du ikke begynde i lære her? blev hun spurgt af sin leder. Endnu én, der så mulighederne i hende.

Mesterlæreuddannelsen som tjener åbnede en del døre, og inden længe havde Anni Marquard også en uddannelse i Oplevelsesøkonomi og Hotelledelse.

Hun nåede at arbejde med både kommunikation og salg, inden hun brugte en del år som hotelchef på Scandic Hotel i Horsens.

Det kørte på skinner - bare ikke de helt rigtige skinner, kunne hun mærke.

Børnenes digitale vilkår

I stedet rettede Anni Marquard blikket fra det kommercielle til ngo-arbejde. Børns Vilkår blev hendes nye frivillige arbejdsplads, og hun mærkede, hvordan det gav hende mere at hjælpe børn og unge.

- Det har med garanti haft noget med min egen sårbarhed at gøre. At støtte op om andre med samme sårbarhed, lyder hendes refleksioner om den nye vej.

Allerede i slut-80'erne havde hun opdaget sin interesse for online-teknologi, koder og computere. Så den tidligere hotelchef fik i 1997 job som koordinator for lokalafdelingen i Børn Vilkår samt rollen som webmaster og digitalt redigerende, der skulle stå for hjemmesiden. Noget, hun virkelig så et potentiale med.

- Desværre havde vi ikke helt de samme digitale tanker. Børns Vilkår rykkede i forvejen også næsten al deres kontor til København, og det skulle jeg i hvert fald ikke, siger Anni Marquard.

I stedet tog hun en projektlederuddannelse, og sammen med kreative sjæle og en tidligere kollega fra Børns Vilkår, der havde pædagogisk baggrund, opstod idéen om et digitalt klubhus, der skulle kunne hjælpe børn og unge online.

Selv i dag får Cyberhus ugentligt flere henvendelser fra børn og unge, der søger rådgivning. Du kan finde sitet ved at klikke her. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

I 2004 skød de så Cyberhus afsted. Et digitalt forum for børn og unge, hvor man kunne stille spørgsmål til professionelle pædagoger om alt, hvad hjertet begærede.

- Det var vigtigt, at vi havde en solid pædagogisk baggrund. Og at vi var til stede, hvor de unge også var, forklarer Anni Marquard og tilføjer:

- Derfor havde Cyberhus onlineprofiler på tjenester som Arto og Habbo Hotel, som nogle nok vil kunne huske. Det handlede om at vise ansigt og være klar til at hjælpe, hvis nogen havde brug for det og ikke kunne finde det andre steder end online.

Kan man godt kalde sig et center?

Da Cyberhus først startede op, havde Anni Marquard og kollegerne flere fonde i ryggen. Aarhus Kommune spædede også til blandt andet ved at stille lokaler til rådighed.

På kontoret i Viby er der plads til kreative rammer med planter, farvede figurer, sjove rumdelere og en hems. Men også mulighed for ro og telefonsamtaler som Center for Digital Pædagogiks-glasboks, som Anni Marquard her sidder i. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

- Dengang hørte vi til i Ungecentret, da det lå på Søndergade i midten af Aarhus. Vi voksede hurtigt i mandskab og måtte rykke ud for os selv efter ganske kort tid, husker direktøren.

Mens årene gik, kom Cyberhus til at lave mere og mere andet end bare Cyberhus-hjemmesiden. De lavede rapporter til myndigheder, holdt foredrag for kommunernes folkeskoler og kreerede flere rådgivnings-sites, når der opstod nye tendenser hos unge i deres onlineliv.

Ud over Cyberhus, som er det klart største site, har Center for Digital Pædagogik også gruppechat.dk, netstof.dk og scammed.dk, som alle sætter fokus på og rådgiver om det at være barn eller ung. Kollagefotos: Screenshots fra hjemmesider af Center for Digital Pædagogik

Derfor gav det i 2015 ikke længere mening at hedde Cyberhus.

- Folk glemte også altid navnet, måske fordi det måske lød lidt spacy. Vi manglede et navn, som bedre kunne blåstemple vores indsats. Et navn med mere pondus, fortæller Anni Marquard, og her kom Center for Digital Pædagogik på tale.

- "Kan man godt kalde sig for et center?" blev jeg spurgt, og ja, det kan man faktisk. Vi er bare mere praktiske end de akademiske centrer i universitetssammenhæng, men baserer stadig vores rådgivning på deres forskning og vores egne undersøgelser. Center for Digital Pædagogik er måske lidt formelt, langt og kringlet, men fagpersoner husker det bedre, og det vidner om kvalitet.

En anden grund til at skifte navn var også, at Anni Marquard og kollegernes indsats skulle gøres mere økonomisk bæredygtig.

Center for Digital Pædagogik

Har lokaler på Skanderborgvej 156, hvor også Ungecentret i Aarhus Kommune har til huse.

Driver flere hjemmesider, der rådgiver børn og unge på forskellige områder. Cyberhus, som er et digitalt klubhus med alle slags spørgsmål. Netstof, som handler om spørgsmål til hash og stoffer. Gruppechat, som ligeså er rådgivning mere rettet mod kommunikationen online. Og sidst, men ikke mindst, Scammed.dk, der hjælper unge, som er blevet bedraget online.

Tilbyder foredrag, oplæg og rådgivning til folkeskole, ungdoms- og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Lige nu har de samarbejde med over 50 kommuner.

- Før 2015 var vi særligt afhængige af fondsmidler til projekter. Dét ville vi gerne lave om på. Det var svært at sikre jobtryghed for de ansatte, fordi det mest var tidsbegrænsede projektansættelser, forklarer hun.

- Som socialøkonomisk virksomhed var vi derfor nødt til at prissætte vores ydelser, både vores oplæg og rådgivning. Det blev vigtigere at gøre os ekstra umage, fordi vi ellers før havde været vant til at give vores ydelser blev gratis ud. Samtidig var det meget positivt at opleve, at skoler, kommuner m.m. var klar til at betale, og at der var behov for indsatser til gavn børn og unge i sårbare positioner online.

En gammel kending i Viby

I 2017 rykkede Center for Digital Pædagogik så endelig til Viby. Tilbage til en gammel kending.

- Vi skulle igen kigge efter nye lokaler. Da Cyberhus var i sin spæde år, virkede det fantastisk at være i samme lokaler som Ungecentret, hvor de unge kom fysisk, siger centerdirektøren.

- Så det første, jeg gjorde, var at se, hvor Aarhus Kommunes ungecenter lå. Det lå i Viby på Skanderborgvej, og heldigvis var der lokaler, vi kunne flytte ind i. Så selv om Cyberhus kun er en mindre del af os i dag, har det igen fundet sammen med Ungecentret. Det er da lidt sjovt.

Anni Marquard kan godt lide dynamikken mellem Ungecentret, hvis lokaler ses her i baggrunden, og så Center for Digital Pædagogik. Hvor sidstnævnte møder børn og unge online, møder Ungecentret dem fysisk. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Har I så også samarbejde med nogle af de skoler, vi har i Viby eller Stavtrup?

- Måske. Vores dygtige pædagoger og psykologer har været ude mange steder, så det er ikke udelukket, svarer hun og tilføjer med et grin:

- Ellers vil vi rigtigt gerne lave et samarbejde.

Har påvirket selveste Anders And

Gennem tiden har Anni Marquard og Center for Digital Pædagogik kørt rigtig mange kampagner. Lige fra nøgenhed på nettet til sugardating og identitetstyveri.

Den seneste store succes er et Anders And-blad, som skal hjælpe unge i livet online.

- Vi fik printet 50.000 eksemplarer, hvor vi har stået for det redaktionelle indhold, fortæller Anni Marquard.

- Det blev kun sendt ud til vores partnere, som finansierede bladet og så kunne sende det ud til deres kunder. Men efterspørgslen har simpelthen været enorm, og vi kigger på at få printet 200.000 mere.

Her ligger nogle af de kampagner, som Center for Digital Pædagogik har skudt afsted i tidens løb - læg lige mærke til Anders And-bladet. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Lige nu rammer hun og kollegerne også bare lige ned i tiden. Der kommer stadig mere og mere fokus på børns digitale tilstedeværelse, og hvilke faldgruber de støder på i World Wide Web.

- I 00'erne snakkede man meget om, hvad man kunne med internettets mange muligheder. I 10'erne overhalede det al etik og lovgivning. Det gik simpelthen for stærkt. Og jeg tror, at 20'erne bliver fyldt med en vis tilbageholdenhed og en sundere tilgang til det digitale, lyder Anni Marquards vurdering.

Alt i Anni Marquards arbejde er stort set digitalt. Også møderne, som da hun her måtte videre fra interviewet og gjorde klar til et online-møde. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Selv håber direktøren bare på at blive ved med at sætte fokus på internettets mange problemstillinger hos børn og unge. Samt at guide dem til at bruge dem varsomt.

- Vi har en stor flok af dygtigt faglige mennesker og frivillige ildsjæle, som ligesom mig er drevet af at ville ændre verden til det bedre, siger hun og afslører, at det ikke handler om at vokse sig større som virksomhed.

- Selvfølgelig kun hvis det betyder, at vi kan hjælpe flere. Jeg håber, at det altid vil være en del af vores dna. At vi er nysgerrige på nye tendenser og altid er dér, hvor de unge også er. For det er nogle gange i det digitale, at børn og unge er mest sårbare. Det er her, hvor vi med vores kompetencer kan gøre den største forskel.

Et kort over nogle af de indsatser, som Center for Digital Pædagogik har lavet i kommunerne rundt omkring i Danmark. Der kommer stadig flere og flere lyseblå huse på. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Der har i flere år været mere og mere fokus på børn og unges digitale liv, og hvor meget af deres vågne tid de bruger foran skærmen. Men er det så meget værre end legetæppet? Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015

10 råd til dig med børn, der kigger ned i telefon og computer: Undgå faldgruben 'skærmtid', og husk, at du selv er rollemodel

Center for Digital Pædagogik har rigeligt med råd til dig, hvis du som forælder, pædagog, lærer eller bare som voksen synes, at (dine) børn og unge bruger for meget tid i det digitale.

Seniorrådgiver Jonas Ravn siger, at vi bør acceptere, at det digitale liv er kommet for at blive, og du skal møde det åbent og nysgerrigt fremfor med forhør, konfrontation og begrænsninger.

I stedet skal du skabe en balance mellem offline og online samt kende til de faldgruber, der findes for børn og unge. Det kan nemlig føre til mistrivsel og være ganske destruktivt, men vid, at du altid kan søge inspiration hos andre voksne eller professionelle.

Hvad skal du som forælder eller voksen have in mente, hvis du synes, at et barn eller en teenager bruger lidt for meget tid foran skærmen?

Viby-StavtrupLIV kan ikke tage turen forbi Center for Digital Pædagogik på Skanderborgvej uden også at få lidt gode råd med på vejen til dig.

Altså, hvis du selv er forælder til eller omgås børn eller unge, der elsker telefoner og computere.

Centerets seniorrådgiver Jonas Ravn giver her sine 10 gode råd til, hvad man som voksen skal tænke i forhold til livet i det digitale.

Jonas Ravn er uddannet i Medievidenskab med speciale i unges medieforbrug. Han har de seneste 15 år været en del af Cyberhus, der nu hører under Center for Digital Pædagogik.

Hans råd får du her:

1: Acceptér, at det digitale liv er kommet for at blive

Selv om online-verdenen måske ikke var en del af dit liv, bliver det med garanti en del af livet hos nutidens børn og unge. Vi kommer aldrig tilbage til, at børn og unge udelukkende boltrer sig udendørs og offline.

- Og det er okay. Det er ikke en sygdom, der skal kureres. Det bliver en kombination af begge, siger Jonas Ravn.

- Der bliver talt meget om sammenhængen mellem mistrivsel og unges mediebrug, og regeringen har også, med rette, fokus på det gode ungeliv. Det er bare vigtigt at vi ud over reguleringer og begrænsninger også tilbyder børn og unge nogle træningsbaner. Indføring i det digitale skal ske løbende og i sund balance.

Selve balancen kommer vi ind på i punkt 4.

2: Vær nysgerrig, uden det bliver et forhør

Når Jonas Ravn spørger børn og unge til, hvad de mangler fra deres forældre eller andre voksne, falder svaret ofte op forståelsen.

- Ofte handler det meget om konflikter, som er negative og begrænsende. Hvis snakken om digitale medier altid er synonym med konflikt, føler børnene sig ikke mødt, siger han.

Konflikter kan være svære at undgå, men man skal også vise interesse og nysgerrighed. Jonas Ravn indrømmer gerne, at det er en svær balance, da det kræver, at man sætter meget tid af til at ville forstå.

- Spørg eventuelt: "Hey, skal jeg ikke lige prøve at tæve dig i Rocket League?" eller "Jeg har hørt så meget om, hvor populært TikTok er. Vil du vise mig, hvordan det fungerer?", lyder nogle af seniorrådgiverens forslag.

Det skal bare helst ikke have grobund i fordomme, for så kan det meget hurtigt komme til at lyde, som om samtalen i stedet bliver et forhør.

- Der er ingen unge, der har lyst til at beordres til at forklare, hvad TikTok går ud på. Det skal helst foregå åbent, hvor den unge bruger kan få lov til at fortælle, og måske det kan give anledning til nogle gode samtaler.

Får du eller I skabt en tillid til, at der ikke opstår en konflikt, hvis barnet kommer med et digitalt problem, er der en større chance for, at barnet også henvender sig med sine problemer.

3: Føl ikke, at du er for dum til det

Mange forældre og voksne kan godt falde i fælden, hvor nye teknologier føles svære at forstå. Så svære, at man føler sig for dum og derfor opgiver helt at følge med.

Men selv om det virker overskueligt, kan du komme med nogle andre vigtige aspekter til den digitale verden.

- Som voksen har man altså gjort sig en del livserfaringer. Både fra hvordan man indgår i fællesskaber, og hvordan man håndterer konflikter, forklarer Jonas Ravn.

- Det kan sagtens spejles over på digitale platforme. Mange problemstillinger kan være de samme i den digitale skolegård som i den fysiske.

4: Skab balance mellem online og offline

Jonas Ravn har fuld forståelse for, at der bliver sat nogle tidsbegrænsninger på i både hjem og institutioner for, hvor længe børn og unge må sidde med telefonen, computeren eller andre skærme.

- Om det er mobilfrie zoner eller computerfrie tidspunkter i hjemmet, er det fint at skabe en balance. Ingen har godt af at være online hele tiden, slår han fast.

- Det kan være svært at finde konkurrerende alternativer til det, der foregår online, men det er vigtigt at insistere på en god balance mellem dagens behov og gøremål.

Seniorrådgiveren nævner, at hvor mange voksne lægger telefonerne væk for at være sociale, så foregår mange unges sociale liv på telefonen. Balancen er langt mere flydende hos dem.

5: Undgå faldgruben "skærmtid"

Man skal bare som voksen passe på med ikke kun at tænke i skærmtid. Det handler også om, hvad tiden bliver brugt på.

- I stedet skal man tænke mere i "skærmkvalitet". Blev tiden foran skærmen brugt godt? fortæller Jonas Ravn og tilføjer:

- Spørg barnet eller den unge, hvad de så lavede på skærmen. Og hvis de er gamle nok, kan man jo spørge, hvad det gav dem at lave lige præcis dét.

Der kan nemlig være stor forskel på, om telefonen eller computeren bliver brugt på at finde madopskrifter eller julegaver - fremfor at se videoer eller at game. Og der kan være stor forskel på eksempelvis videoerne, der enten kan være lærerige eller underholdende - eller begge dele.

6: Hold øje med platformene

Der er selvfølgelig nogle platforme, som du som forælder eller voksenbekendt skal være opmærksom på, at et barn eller en ung færdes på.

- Der findes negative og destruktive fællesskaber på alle platforme. Om det er Facebook, Instagram, Snapchat, Discord eller andre populære apps. Men der er andre, som er særligt negative, siger Jonas Ravn og begynder opremsningen:

- Et barn på 10 år ville jeg ikke sætte til at spille GTA (Grand Theft Auto, red.). Sladderplatforme som F3, hvor brugere kan være anonyme, kan der også være meget mobning og negativitet på. Videohats som Ome.tv og Omegle kan også være meget sjove for unge, men der kan gemme sig ubehagelige oplevelser på dem.

Center for Digital Pædagogik har et godt overblik her, hvor du kan blive lidt klogere på andre sites som 4chan, 8chan, Reddit og endda mørkenettet (The Dark Web). Som alle også er gode fokusområder.

7: Hold øje med tegnene på mistrivsel

Jonas Ravn snakker her om røde lamper.

- Hvis et barn eller en ung person trækker sig meget, begynder at isolere sig, eller hvis de ikke gider andet end det digitale, så er det tegn på mistrivsel, forklarer han.

Det har dog ikke nødvendigvis noget med onlineverdenen at gøre.

- Vær varsom med at søge årsagen i det digitale. Der kan sagtens være andre bagvedliggende faktorer, som de ikke tør at fortælle, fordi de forventer en vred reaktion.

Der kan også være sket noget, som børn og unge ikke tør at fortælle, fordi de forventer en vred reaktion eller hvis de frygter eskalering af konflikten.

- Overvej derfor at spørge lærere og pædagoger, om de har oplevet forandring hos barnet. Måske kan man i fællesskab lægge en strategi for at hjælpe, råder Jonas Ravn.

8: Handl på din intuition, hvis det brænder

Uanset hvilke råd Center for Digital Pædagogik giver, er det vigtigt for Jonas Ravn at sige, at forældre og voksne selvfølgelig skal tro på egen intuition.

- Er der tegn på mistrivsel, skal der selvfølgelig handles. Hvis det går ud over andre dele af familielivet, så skal problemet løses, slår han fast.

- Som forklaret før handler det om at se den store helhed. At begrænse brugen af skærme kan godt give mening, men hvis der ligger noget bagvedliggende, skal man kigge i den retning først.

9: Husk, at du er rollemodel

En nyklassiker kan også være, at barnet eller den unge ikke må bruge sin telefon ved bordet, men forælderen må gerne tjekke skolesitet Aula eller arbejdsmails.

- Unge har det bare svært med at differentiere. "Hvorfor må du, når jeg ikke må?" vil spørgsmålet ofte være, forklarer Jonas Ravn og tilføjer:

- Hvor forælderens svar så vil: "Jamen, jeg laver jo noget vigtigt. Noget rigtigt." I deres øjne er det måske det samme.

Mediefrie zoner kan være en god idé, men det sekund, du ikke selv overholder aftalen, smuldrer det også hos barnet.

10: Bliv inspireret af andre forældre/voksne

Aftaler med andre forældre er også vigtige. Det kan give udfordringer for fællesskabet, hvis de fleste er i de digitale fællesskaber, hvor nogle få ikke er på.

Det kan modsat også være en flertalsmisforståelse, når børnene kommer hjem og siger, at alle andre er på.

- Derfor er det vigtigt eventuelt at sætte et par minutter af til forældremøder for lige at snakke om, om der skal være nogle fælles, kollektive aftaler, råder Jonas Ravn til.

Hvad andre forældre eller voksne gør af mindre tiltag for at skabe god balance online-offline, kan også være god sparring. Måske har de løsninger, som du også kan bruge.

Nabohjælp kan være et godt våben mod tyvene. Specielt i et år, hvor indbruddene har været på vej tilbage i Viby, Stavtrup og omegn efter nogle år med corona. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nyt kort: Her har der været flest indbrud i Viby-Stavtrup i 2022 - er du klar til indbrudshøjsæson?

I 2022 har Østjyllands Politi fået 106 anmeldelser om indbrud i Viby Stavtrup, inden vi nærmer os jul og nytår, hvor indbruddene plejer at boome i antal.

Det er en klar stigning fra 2021, hvor antallet af indbrud lå på 74.

De mest ramte veje i år har indtil videre været Rugbjergvej, Kastanievej, Grøfthøjparken, Reventlowsvej, Kaj Munks Vej og Saturnvej, men over de sidste 7-8 år slår de ikke Balagervej og Damagervej.

Sikr din bolig, så meget du kan, inden du tager på julevisit i nogle dage, og hold øje med mistænkelige biler, eller hvis du oplever underlige lyde ved dørhåndtag. Derudover er nabohjælp og facebookgrupper et solidt våben mod tyvene.

8260 har været ramt af signifikant flere indbrud end de forrige to corona-år. Østjyllands Politi råder især inden julen i år til at se på dit eget hjem med "tyvenes øjne".

Antallet af indbrud er for første gang i flere år gået frem i Viby-Stavtrup. Og så endda før tyvenes absolutte højsæson - jule- og nytårstiden, hvor huse står mørke og tomme hen.

I alt har Østjyllands Politi fået 106 anmeldelser om indbrud i privat beboelse. Tallet kommer fra en aktindsigt, som Viby-StavtrupLIV har fået, og gælder fra januar til 18. november.

Tallet er også 30 mere end i hele 2021.

På kortet herunder kan du se, hvilke veje der har været mest belastet af indbrud:

De mest uheldige veje er Rugbjergvej i Stavtrup og Kastanievej i Kongsvang, som begge har haft fire meldinger om indbrud.

Andre veje, der tre gange har haft besøg af indbrudstyven, er Grøfthøjparken, Reventlowsvej, Kaj Munks Vej og Saturnvej.

Genganger på gerningssteder

Efter at have ligget stabilt omkring de 200 årlige indbrud, faldt tallet drastisk i 2019 og især under corona-pandemien og de forskellige nedlukninger af Danmark.

Det kan også ses på Viby-Stavtrups tal:

Risikoen er derfor, at i år kommer længere op imod normalen end de tidligere år, nu hvor landet ikke er lukket ned i juletiden. Østjyllands Politi råder derfor til at holde ekstra meget øje.

Også selv om man har haft besøg af tyvene én gang. De har det nemlig med at finde tilbage til gerningsstedet.

- Vi er et land, hvor vi forsikrer os rigtig meget, så man behøver ikke at være en klog tyv for at regne ud, at hvis man stjæler designermøbler og et fladskærms-tv, så bliver det formentlig erstattet af noget nyt inden for en overskuelig fremtid, forklarer Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, og fortsætter:

- Vi ser faktisk nogle gange, at borgere, der har været udsat for indbrud én gang, bliver udsat for indbrud igen, fordi tyvene ved, at vi ofte erstatter vores ting én til én.

Indbrudstyvene går ofte efter designermøbler, designerlamper, smykker, kontanter og elektronik. Ting, som er nemme at omsætte.

Tre minutter skal der til

Tidligere i år bragte Viby-StavtrupLIV også en artikel om, hvilke veje der mellem 2015 og 2021 har været mest ramt af indbrud i vores postnummer.

Her så man, at især Balagervej og Damagervej i Viby har været særligt ramt med henholdsvis 39 og 37 indbrud. Kortet kan du se her:

På Jarlsmindevej i Stavtrup har der været 25 indbrud de seneste syv år, mens Lykkesholms Allé og Ormslevvej hver har haft 22 indbrud i perioden.

Vicepolitiinspektør Camilla Nielsen understregede også dengang, at indbrud i privat beboelse er et vigtigt fokusområde for politiet.

Østjyllands Politi opfordrer til at ringe 114 med det samme, hvis man ser indbrud eller mistænkelig adfærd.

Det kan også være en god idé at advare andre via sociale medier. Et eksempel kan være i den lokale facebookgruppe.

- Hvis man eksempelvis ser en mistænkelig bil. Eller hvis man har oplevet, at nogen har taget i døren, siger Camilla Nielsen.

Derudover kan det være en god idé at bruge en eftermiddag på at se på sin bolig med andre øjne.

- Gå en tur rundt om dit hus eller din ejendom og sæt dig i tyvenes sted. Tænk: "Hvordan kommer jeg nemmest ind her?"

Østjyllands Politis tal siger, at en tyv i gennemsnit bruger tre minutter på at bryde ind i en bolig. Jo længere tid tyven skal bruge på at bryde ind, jo mere larmer det, og jo større risiko er der for at blive opdaget.

Natursamarbejdet ved Brabrand Sø har ligget lige dér i mange år og skabt naturoplevelser for byens børn og voksne. Ej heller i 2023 skal det lukke, hvad der ellers var lagt op til i sparekataloget for Aarhus Kommune 2023-2026. Arkivfoto fra 2011: Flemming Krogh

Omdiskuteret sparekatalog for millioner kom i mål torsdag, men med ændringer: Her er de vigtigste

Næsten 4000 høringssvar har Aarhus Kommune fået i forbindelse med de trecifrede millionbesparelser, der skal laves i budgetterne for.

Det betyder, at man også har ændret på nogle af spareforslagene. Eksempelvis overlever Natursamarbejdet tæt ved Stavtrup; dog i en lidt anderledes udgave.

Plejehjemmenes klippekort fjernes fortsat, men der vil blive en pulje til flere aktiviteter, som skal kompensere. Mandag bliver også dagen, hvor man skal hente i daginstitutionen en halv time tidligere.

Derudover er der godt nyt for Langagerskolens specialklasseantal, for jer, der kommer til at savne de fysiske billetter i busserne, samt gadelyset i utrygge områder.

Viby-StavtrupLIV giver dig her overblikket over, hvilke ændringer de mange høringssvar har sørget for til Aarhus Kommunes spareplaner - og hvad de betyder for vores område.

Aarhus Kommune skal spare 229 millioner kroner fra kommunebudgettet startende fra det kommende år, og Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om, hvad det får af effekt for 8260.

Torsdag behandlede byrådet sparekataloget igen, da man havde fået tæt på 4000 høringssvar med kritik af de forskellige besparelser. På baggrund af disse kom en ny aftale op plads.

Den nye aftale indeholder nogle ret så markante ændringer i nogle af spareforslagene.

Dog skal det siges, at de først endeligt skal vedtages i byrådet til februar. Ofte drejer det sig om formalitet, og denne aftale kan godt regnes for at være den endelige.

- Forligsparterne noterer, at ændringerne langtfra tilfredsstiller alle de bekymringer, der er rejst i
høringssvarene. Det er imidlertid forligsparternes udgangspunkt, at gennemførelse af besparelserne som
aftalt i budgetaftalen er en bunden opgave, og at der med de ændringer, der nu indarbejdes, er fundet den
bedst mulige balance,
står der i aftalen.

Viby-StavtrupLIV har samlet de vigtigste ændringer herunder, og du kan selv gå på opdagelse i ændringer på Aarhus Kommunes egen hjemmeside.

Natursamarbejdet lukker ikke

I det oprindelige forslag havde byrådspolitikerne lagt op til at skære Natursamarbejdet helt fra det kommunale budget. Det ligger ikke i Viby, men lige på den anden side af Andebroen og Brabrand Sø.

Besparelsen bliver ændret, så Natursamarbejdet ikke længere hører under Afdelingen for Børn og Unge. I stedet bliver det Teknik og Miljø, som skal facilitere det.

Samtidig skal det ske i forbindelse med civilsamfundet, frivillige og det lokale erhvervsliv.

Det bliver altså stadig muligt for børn og forældre at besøge lokationen i hverdage, weekender og ferie. Man kan blandt andet ae og fodre dyr eller høste lidt af stedets afgrøder, og af samme grund benytter mange af Aarhus' institutioner Natursamarbejdet i hverdagen.

Desuden står der følgende om legepladser, hvor man i dag kan se og fodre dyr:

"'Lukning af fem pædagogisk ledede legepladser' præciseres titlen til 'Omdannelse af fem pædagogisk ledede legepladser til ubemandede legepladser', da legepladser vil fortsætte med at eksistere. Det undersøges om det er muligt at fastholde dyrehold ved inddragelse af civilsamfundet. Afsnittet om, atde pædagogisk ledede legepladser kun er bemandet uden for almindelig skoletid slettes."

Plejehjemmene bliver ikke lige så hårdt ramte

Klippekortet, som giver ældre plejeberettigede borgere 30 minutter hver uge til at spare op eller bruge på aktiviteter eller ekstra rengøring, bliver fortsat sparet væk.

I stedet laver Afdelingen for Sundhed og Omsorg en pulje til aktiviteter for hvert plejehjem, der skal skabe "gode oplevelser" for beboerne på plejehjemmene, og man vil også styrke aktivitetsudvalgene, indsatsen fra civilsamfundet, få flere unge i fritidsjob og sørge for "måltidsværter".

Kommunen sparer så 13,5 millioner kroner i årsbudgetterne fra 2024 og fremefter.

Oplevelsesmedarbejderne spares der også fortsat på, men i ændringerne står der også, at de forskellige teams vil ifølge Sundhed og Omsorg få mere selvstyring på plejehjemmene. Så altså mere frihed til selv at bruge egen faglighed i vurderingen af, hvad borgerne har bedst af.

Til gengæld sparer man ikke på plejeområdets uddannelseskonsulenter, "idet konsulenterne udfører en væsentlig rolle i uddannelsesindsatsen, rekruttering og fastholdelse. I stedet hæves de administrative besparelser med tilsvarende beløb".

Ændret klassekvotient på Langagerskolen

En ting, som Viby-StavtrupLIV faktisk havde overset i den første oversigt, var, at Langagerskolen stod til at få ændret på højeste antal af elever i 8.-10. klasse.

Det beklager vi at have misset, men ikke desto mindre skal det nævnes her, at forslaget lempes.

Hvor man før i skolens specialklasser ville hæve antallet af elever med én specialklasseelev i tre ud af fire klasser, bliver det kun i to ud af fire klasser.

Afdelingen for Børn og Unge sparer derfor i fremtiden ikke 1,3 millioner kroner, men i stedet én million kroner på denne ændring i aftalen.

Mandagene bliver kortere i institutioner

Dagplejer, vuggestuer og børnehaver kommer til at have en halv time mindre åbent hver uge.

Mere konkret har man placeret den manglende halve time sådan, at daginstitutioner lukker kl. 16.30 i stedet for kl. 17 hver mandag.

Før var der ellers lagt op til i Afdelingen for Børn og Unge, at hvert dagtilbud selv kunne vælge, hvornår den halve time skulle lægges. Men på denne måde bliver det mere strømlinet, selv om ændringen ikke giver en større eller mindre besparelse i sig selv.

Bus-billetautomater fjernes stadig, men ...

... Aarhus Kommune afsætter også op til 2 millioner kroner ekstra i 2023 til at hjælpe ikke-digitaliserede borgere til at kunne bruge tank-op-rejsekortet eller andre løsninger.

Man lavede i forvejen denne løsning, fordi kommunen gerne vil være fri fra de fysiske billetter og automaterne, da det kan spare 6,3 millioner kroner hvert år.

Mindre gadelys ændres lidt

I forslaget var deres oprindeligt hos Afdelingen for Teknik og Miljø lagt op til, at man reducerer en del i gadelygternes tid med tændte lys. Blandt andet grundet de højere energipriser.

Politikerne slår dog fast i ændringsaftalen, at de ønsker, at "der tages hensyn til den oplevede tryghed".