Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Husker du de historier, der glædede dig i år?

Tik. Tik. Ssssssssssssssssssssssssssss. Fjyurrrrrrrv. PRRRRRRG.

Lyder det som volapyk? Forestil dig en nytårsraket, der står klar til affyring. Og en lighter, der stille og roligt tænder den og lader raketten brage mod himlen. Sådan lyder det i mit hoved.

Jeg ved, at I nok er flere fra Viby og Stavtrup, som hører rigeligt til bragene i disse dage. Nogle elsker adrenalinen ved at tænde lunten og kreere betagende lyspotpourrier.

Andre vil nok foretrække bedre søvn til hund, kat, børn, partner og sig selv. Selv hører jeg nok til den sidste lidt kedelige kategori.

Festen, serpentinerne og champagnen har heller aldrig smagt mig som den rette afslutning på året. Så hvad gør ellers nytåret til noget specielt?

Jo, det giver os mulighed for at se frem mod nye ting. Nye oplevelser, nye udfordringer, nye historier.

Nytåret giver også anledning til at se tilbage. For husker du de historier, som berørte eller glædede dig gennem 2022? De mennesker, du mødte, og som gjorde en forskel for dig, dine nærmeste og dit nabolag?

Jeg vil i nyhedsbrevet her netop tage dig en tur ned gennem "memory lane". Derfor har jeg samlet de 15 historier, som interesserede jer læsere mest i året, der gik.

Samt nogle af de menneskehistorier, som fyldte Viby-StavtrupLIVs nyhedsbreve måned for måned.

Flere af historierne følger jeg lidt op på undervejs, og du kan også læse, hvilke 15 hussalg der har kostet flest millioner i 2022. Flere nærmer sig rekorden fra 2021.

Selv synes jeg også, at nyhedsoverblikket gemmer på en sød afslutning. Et positivt punktum for 2022.

Lad det kommende år blive et godt ét for vores område.

Jeg vil i hvert fald gøre mit for, at de rette sager kommer på dagsordenen. At ingen vigtige historier går din næse forbi. Du kan også hjælpe mig på rette vej ved at skrive til mig på mihje@jfmedier.dk.

God bagjul, godt nytår, og som evigt-altid god læselyst.

Vi ses på den anden side!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Hvilke historier har fået flest læsninger hos Viby-StavtrupLIV? Blandt andet dem om Tina Kvist, Søren Koch-fakkeltoget og Rema-Lise. Kollagefotos: Mikkel Hamann Johnsen, Jesper Bech Pedersen, Silas Bang, Kristine Dam Johansen

Her er de mest læste historier fra Viby-Stavtrup i 2022: Og en opdatering på, hvad der senest er sket i sagerne

De 15 mest læste artikler i år på Viby-StavtrupLIV kan vi ikke alle nævne her i resuméet, men der er både motorvejsstøj, borgertryghed og meget andet på nytårsmenuen.

De fem mest læste i 2022 kan du dog godt lige nå at få:
(5) Tina laver for sjette gang pakkekalender til indlagte på psykiatrisk
(4) Luftforureningen og dens røde områder
(3) Fartbøde-overblik for Viby, Stavtrup og omegn
(2) Planerne for det nye Viby Centret
(1) Mickey's Takeaway lukker efter 42 år

Vi kigger tilbage på nogle af de historier, som I fandt mest interessante.

Kalenderen begynder så småt at dufte af champagne og nytårskrudt. Smage af torsk og kransekage. Lyde af knaldperler og champagneproppens hoppen. At minde om alt det, vi har set før.

Vi står på randen til et nyt år, mens et andet går på hæld. Det giver en god anledning til også at se tilbage. På året, der gik.

Hvilke artikler læste I mest på Viby-StavtrupLIV i løbet af 2022?

Listen på de 15 historier, som du kan finde herunder, er blevet til ud fra læsertal samt den rækkevidde og omtale, de hver især har skabt.

Det drejer sig om historier med dystre emner som motorvejsstøj, utryghed i Rosenhøj og luftforurening. Men også om byfornyelse, Bamse-film og storhjertede, lokale ildsjæle.

15: Anna elsker den lille by i en stor by

- Jeg kan godt lide at komme ud i naturen. Det er det bedste sted, jeg kan indfinde mig, sagde Anna Nielsen fra Viby i februar. Privatfoto

I løbet af året interviewede Viby-StavtrupLIV flere borgere om, hvad det bedste og værste er ved at bo inden for vores 8260.

En af dem var 36-årige Anna Nielsen, som arbejder som sekretær på en kiropraktorklinik og er opvokset i Viby.

Hun modtog i februar vores fem spørgsmål, som bar artikelserien:

  1. Hvornår flyttede du til Viby og hvorfor?
  2. Hvad er dit yndlingssted?
  3. Hvad er det bedste ved Viby?
  4. Hvad bekymrer dig?
  5. Hvis du kunne give en bøn til det nye byråd, hvad skulle det så være?

Det blev blandt andet til en snak om Anna Nielsens yndlings naturperle, om frygten for mere og om Vibys rolle som forstaden, der har det hele.

Læs alle Anna Nielsen svar her.

14: Multihallen i Stavtrup rykkede tættere på

Modellen over Stavtrup Kultur- og Idrætscenter, som den skal ligge på "Bispemarken". Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Multihallen i Stavtrup har både ført kritiske meninger og håbefulde ord med sig det seneste år. Med rette, for 63 millioner kroner vidner om et stort, stort projekt., der skal realiseres på "Bispemarken".

Da det stod klart, at hallen med garanti vil blive til noget og godt kunne præsenteres under navnet "Stavtrup Kultur- og Idrætscenter", afholdt haludvalget kickoff-arrangement i begyndelsen af november.

Her var Viby-StavtrupLIV med.

Du kan finde alt, hvad vi hørte fra kickoff-arrangementet her.

Opdatering på historien: Og der er faktisk nyt. Siden kickoff-arrangementet har haludvalget og Stavtrup Fællesråd indsamlet 105.000 kr. af det, som der fortsat mangler i finansieringen. Det skriver fællesrådet 14. december. De havde regnet med 300.000 kr. inden årsskiftet, men takker for donationerne.

13: Trygheden skulle højnes i Rosenhøj

Et fakkeltog, der ikke bare skulle minde 21-årige Søren Koch, der blev tilfældigt skuddræbt i sin bil. Det skulle også sætte fokus på et mere sikkert og trygt miljø i Rosenhøj. Foto: Jesper Bech Pedersen

Viby-StavtrupLIV spurgte i kølvandet på skuddrabet af 21-årige Søren Koch om, hvordan Rosenhøj kunne blive et mere sikkert område.

Det gjorde vi til tre aktører: Hans Peter Mehlsen, formand for Viby Fællesråd. Jesper Kjeldsen (S), byrådsmedlem i Aarhus kommune. Og Mahad Yussuf (RV), byrådsmedlem og borger i Viby.

Her kom flere tryghedsskabende løsninger på bordet.

Fædregrupper. Bedre belysning på visse områder. Mere mangfoldighed i fællesrådet. Styrkede fællesskaber. En forkastning af fortidens byggestil.

Læs alle argumenterne og idéerne fra marts ved at klikke her.

Opdatering på historien: Lige nu har Østjyllands Politi igen lavet visitationszone i Rosenhøj-området, så de banderelaterede aktiviteter fortsætter.

12: Nyt skridt i kampen mod motorvejsstøj

Stavtrup Fællesråd og byrådsmedlemmer sender brev til transportminister Trine Bramsen om hastighedsnedsættelse på motorvejen. Foto: Kristine Dam Johansen

Motorvejsstøjen har som sagt været en af de helt store samtaleemner. I hvert fald i Stavtrup og andre områder, som ligger tæt på Aarhus Syd Motorvejen. Det skaber en del forståelig harme.

Til gengæld kunne I lide at læse med i juni, da forhenværende rådmand Steen Stavnsbo og Stavtrup Fællesråd sendte en anmodning afsted til tidligere transportminister Trine Bramsen.

En anmodning om at få sænket farten i de bynære motorvejsområder til 90 km/t.

Mødet forløb som beskrevet i artiklen her.

Opdatering på historien: Trine Bramsen kom faktisk med et mailsvar på anmodningen 3. oktober, hvori der blandt andet stod:

- Jeg vil tage jeres konkrete ønske om hastighedsbegrænsning op med forligskredsen bag infrastrukturplanen på et kommende møde, hvorefter jeg vil vende tilbage til jer om sagen.

11: Bamse-film blev optaget i Viby

Anders W. Berthelsen spiller Flemming Jørgensen i filmportrættet "Bamse". Framegrab: Jørgen Johansson, DFF

I august bragte vi et interview med Lise Uldbjerg Jørgensen, som er producer hos aarhusianske Ja Film, der er medproducent på ”Bamse”-biograffilmen fra i år.

Flere dele i filmen foregår nemlig i sanger Flemming Jørgensens hjemstavn.

Vi kan nævne et parcelhus på Uraniavej og Viby Centret. Sidstnævnte måtte filmholdet være ekstra kreative omkring, så det lignede centret anno 1980'erne.

Læs om de forskellige "Bamse"-lokationer her.

Og må vi bare lige slå et slag for denne historie om politiker Flemming Knudsens livslange venskab med Flemming "Bamse" Jørgensen. Det er hjerteligt at læse hans ord om den folkekære sanger.

10: Skoler fik penge til toiletrengøring

Hvis eleverne ikke vil bruge skolens toiletter, fordi de er for klamme og beskidte, kan det medføre, at eleverne i stedet går rundt og holder sig i flere timer i træk og bliver forstoppede. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Det gjaldt godt nok for alle Aarhus Kommunes skoler, men Viby Skole, Søndervangskolen, Vestergårdsskolen og Højvangskolen var nogle af dem, der i april fik penge til mere rene toiletter.

Den historie kunne læserne godt lide, for så slipper børnene måske i fremtiden for tis på toiletbrætter og overfyldte skraldespande.

Læs historien her.

9: Vi tog på sommerlandstur i Aarhus Syd

Det gamle gods Vilhelmsborg set fra luften. Foto: Silas Bang

I juli ville Viby-StavtrupLIV gerne give dig muligheden for at komme ud i det smukke sommerland, som går under navnet Aarhus Syd. En god måde at opleve lokale, naturlige udendørsoplevelser.

Syv forslag kunne du læse om, hvoraf sheltertur i Tranbjerg Skov, Den Blå Skov og Giber Å var i blandt.

Alle forslagene kom fra naturvejleder Carsten Lambek, og måske du har lyst til at (gen)opsøge dem i det kommende 2023? De kan sikkert også noget i vinterhalvåret.

I så fald kan du finde dem i artiklen her.

8: Handling mod motorvejsstøj fik medfart

Måske går Viby og Stavtrup en lysere motorvejsstøjstid i møde i 2023. Arkivfoto: Axel Schütt

Motorvejsstøjen får endnu en plads på listen, da den positive historie kom ud om, at flere partier bakker op om at sænke farten på Aarhus Syd Motorvejen.

Dét skrev Viby-StavtrupLIV om i maj, hvor både røde og blå partier syntes om en 90-km/t-grænse fremfor de nuværende 120 km/t.

Læs om argumenterne, og hvad der skete i Gentofte Kommune, da de ønskede fartnedsættelse tidligere i år.

Opdatering på historien ... har du kunnet læse længere oppe i denne artikel, hvor den nu tidligere transportminister Trine Bramsens svar på henvendelsen står.

Viby-StavtrupLIV følger op i 2023 på, hvad der ender med at blive gjort ved sagen.

7: Rema-Lise havde (og har) Stavtrup som hjertebarn

Lise Leander indehaver af Rema1000 i Stavtrup. Foto: Kristine Dam Johansen

Endnu en af Viby-Stavtrups "det bedste og værste er ved at bo"-serieartikler kom forbi hele Stavtrups egen Rema-Lise.

Indehaveren var klar på at besvare de samme fem spørgsmål, som vibyske Anna gjorde under punkt 15, dog med Stavtrup byttet ud med Viby.

Her kunne du læse, at Lise Leanders yndlingssted i byen er hendes egen butik, at hun flyttede til byen i 1999, og at hun byens mangfoldighed, fællesskaber og ildsjæle.

Derudover bekymrede hun sig mest om pladsmangel i daginstitutionerne, ligesom hun kom med en særlig bøn til byrådet.

Læs om Rema-Lise her.

6: Overblik over Vibys store byggeprojekter

Store Ravnsbjerg skal have op mod 500 boliger, og området kommer ifølge planerne til at se sådan her ud. Visualisering: Cebra Arkitekter

I oktober dykkede Viby-StavtrupLIV ned i nogle af de byggeprojekter, som kommer til at forandre vores postnummer for altid, når de på et tidspunkt står færdige.

10 store projekter tog vi frem og beskrev, og heriblandt var Jyllands-Postens gamle grund, som skal blive til Viby Bakke. Og det nye Viby Centret.

Alle sammen finder du ved at trykke her. Og igen - vi lover i 2023 at holde øje med, hvordan de hver især skrider frem.

5: Tina gav af sit store hjerte til psykiatrien

Tina Kvist har selv været en del af psykiatrien i 20 år. Derfor prøver hun at give lidt tilbage til hendes med-indlagte og de ansatte. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

I midt-november kunne Tina Kvist sammen med sin mor og stedfar aflevere pakkekalendere til universitetshospitalets forskellige psykiatriske afdelinger.

De blev endda leveret, mens hun selv var indlagt.

Tina bor i Viby. Herfra sælger hun småkager og samler ind fra lokale foreninger og forretninger til PakkekalenderAUH, og hun gør det, fordi hun selv ved, hvad man mangler af julerier som indlagt i december.

Læs den inspirerende historie her.

4: Luftforureningen på landkortet

Selv om det måske kan tænkes, er de store fabrikker ikke de største syndere i forhold til lokal luftforurening. Her er trafikerede veje klart mest forurenende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Viby-StavtrupLIV indledte december knap så julet, da det handlede om ilten, vi indånder i 8260.

Den ligger derfor nok også i den nylige hukommelse, men de mest røde luftforureningszoner er hos os Viby Torv, det nordlige Stavtrup lige ved Aarhus Friskole samt det østlige Kongsvang ved Rosenvangs Allé og Christian X's Vej. Du kunne se, hvordan det så ud på din adresse.

I artiklen, som du kan læse her, forklarede vi også, hvad det helt præcis er, der forurener, hvor bekymret du skal være for det, og hvad du selv kan gøre for at undgå de trælse luftpartikler.

Desuden kom nogle af borgerne fra de røde områder også lidt orde. Flere var overraskede over, at de boede i, hvad der betragtes som røde områder i forhold til verdenssundhedsorganisationen WHO's nye grænseværdier.

3: Vejene, der fik flest fartbøder i 2022

Hvor oplever du oftest, at politiet er ude med blitzen? Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Fra ét problem med trafikken til et andet. Fart - for høj fart.

Østjyllands Politi laver flere indsatser i løbet af året og har faste steder, hvor de sætter udstyr op og udskriver fartbøder. Også i Viby og Stavtrup.

I 2022 var Gunnar Clausens Vej den helt store bødebutik, mens Rosenvangs Allé igen i år lå højt på listen over veje med flest fartbøder.

Læs eller genlæs listen fra november her.

Du kan også læse Viby-StavtrupLIVs overblik fra tidligere i år, som så nærmere på 2021's tal.

2: Planerne for Viby Centret kom på bordet

Viby Centret kigger mod lidt af et løft i de kommende år. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Byfornyelse trækker tit flere læsere til, og specielt når det omhandler noget, som vi vist alle kender til: Viby Centret.

I august kom det frem, hvilke store planer ejendomsselskabet NREP har med centret. Biograf, nedrivninger, nye boliger og meget mere.

Det kan ende i et byggeri på 8 etager, og hvis du er mere interesseret i dets udvikling, kan du se frem til at følge Viby-StavtrupLIV ind i 2023 også.

Hele planen for Viby Centret kan du læse om her.

1: Mickey's Takeaway erklærede, at man lukker

Jannie Merling har drevet Mickey's Takeaway ved Viby Torv i mere end 40 år. Der er endnu ikke fundet en ny køber til stedet. Foto: Kristine Dam Johansen

Den altoverskyggende førsteplads på listen går til Viby-StavtrupLIVs nyhed om, at Viby-restauranten med de friturestegte kyllinger, Mickey's Takeaway, lukker.

Jannie Merlings forældre overtog stedet i 1977, og efter 45 år er det nu slut med at være på familiens hænder.

- Det går faktisk rigtig godt i restauranten, men jeg bliver jo også ældre, og jeg vil rigtig gerne have mere tid til at være sammen med min familie, mine børn og mit barnebarn. Derfor har jeg valgt at sætte restauranten til salg, fortalte Jannie Merling, som selv har været indehaver i 36 år.

Find historien her.

Lille opdatering på historien: Mickey's Takeaway er sat til salg via Restaurant Sælgeren, og efter sigende har interessen været stor for spisestedet. Der er dog ikke noget nyt om en køber endnu, og om det skal drives videre på samme vis som før.

Andre gode historier fra 2022

Vi gør os også lige den frihed at fremhæve nogle af de andre artikler fra året, der gik, som vi også finder gode. Så her får du en fra hver måned.

Jeg sætter her særligt fokus på nogle af menneskehistorierne, vi har mødt gennem året:

Januar: Da to stamgæster gik bort, begyndte de at tale om døden på Café Parasollen i Viby

Februar: Anders fra Stavtrup sælger brændt træ, som pryder Bjarke Ingels-byggeri og stjerneskuespillers træningsskur

Marts: Det er fandme sjovt det her: Stavtrup Scenen blev i begyndelsen mødt af mange korslagte arme - i dag arbejder de for at give tilbage til byen

April: Trafikerede veje gør det sårbart for elever på Viby Skole og Højvangskolen at cykle om morgenen – nu skal mulige løsninger undersøges

Maj: Store mængder regnvand løber igennem Viby - og det skal et nyt, grønt område med søer og gåruter være med til at løse

Juni: Viby Gymnasium får ingen nye elever efter sommerferien: I stedet søsætter skolen nye tiltag for 30 millioner

Juli: Pres på daginstitutioner i Stavtrup sætter forældre i dilemma: Hvornår kan jeg forvente at få en plads til mit barn?

August: Ny leder i spidsen for Søndervangskolen: Skolen skal videre, og den dårlige fortælling skal aflive sig selv

September: Anne og Karina har åbnet nyt behandlerhus i Stavtrup – med alt fra fysioterapi til kropsterapi og efterfødselshold

Oktober: Basketball handler om mere end at ramme kurven: I Viby vil klubben styrke pigers selvværd og give dem et frirum fra præstationssamfundet

November: Har du også undret dig over det underlige hus med 'den halve gavl'? Ekspert har aldrig set noget lignende

December: 14-årige Camilles lykke-medicin får hun gennem sin håndbold: Det holder epilepsien væk og smilet bredt

Her ses fem ud af de 15 dyreste bolighandler i Viby-Stavtrup. Kollagefotos: Google Streetview

Her er Viby-Stavtrups dyreste huse i 2022: Fem af dem blev solgt for omkring 10 millioner

Antallet af boligsalg har ikke været så lavt i Viby, Stavtrup og omegn, siden finanskrisen spøgte i 2008. I år er der solgt 204 boliger. Tallet plejer at ligge på 300 eller derover.

Hvis vi ser på de 15 dyreste huse i Viby-Stavtrup i indeværende år, ligger gennemsnitssalgsprisen på 8 millioner kroner, og størstedelen af dem ligger i Kongsvang og Fredensvang.

Det dyreste boligkøb i 2022 var Carl Jensens Vej 7, skarpt efterfulgt af Magnoliavej 15 og Regnersgade 8, som alle ligger lige omkring de 10 millioner kroner.

Tilbageblik på årets usædvanligt få bolighandler. De 15 dyreste af slagsen i dit postnummer kan du læse om her.

204 boliger har fået nye ejere i Viby, Stavtrup og omegn gennem det forgangne år. Det kan man se i Boligas database over hussalg i 2022.

Ser man på salg fra andre år, har vi i år set et klart fald i antallet af overdragede nøgler. Ikke siden 2008 efter finanskrisen har tallet været så lavt:

  • 2022: 204 solgte boliger
  • 2021: 341 solgte boliger
  • 2020: 350 solgte boliger
  • 2019: 309 solgte boliger
  • 2018: 336 solgte boliger
  • 2017: 299 solgte boliger
  • 2016: 311 solgte boliger
  • 2015: 400 solgte boliger
  • 2014: 331 solgte boliger
  • 2013: 286 solgte boliger
  • 2012: 262 solgte boliger
  • 2011: 267 solgte boliger
  • 2010: 482 solgte boliger
  • 2009: 268 solgte boliger
  • 2008: 208 solgte boliger

Viby-StavtrupLIV bringer her en liste over de dyreste boligsalg i året, der gik. Også baseret på tal fra Boligas database.

Gennemsnitsværdien for de 15 dyreste huse i år ligger på 8.057.866 kr.

Ingen af nedenstående salgspriser kommer op på rekorden, som blev sat for vores postnummer i 2021. Dengang blev Magnoliavej 27 solgt for 11.400.000 kr., hvilket til dato er Viby-Stavtrups dyrest solgte hus.

Ligesom ingen af priserne her i artiklen kommer på listen over 2022's dyreste villaer i hele Aarhus Kommune. Det er også svært at slå 43,3 millioner.

Men nu til de mere aktuelle Viby-Stavtrup-tal:

15: Højgårdsvej 4

Foto: Google Streetview

Pris: 6.650.000 kr.

132 kvadratmeter i Fredensvang blev overdraget til de nye ejere ved dette salg, som skete i januar. Det giver en kvadratmeterpris på 50.379 kroner.

Fire værelser byder huset på, og det blev bygget i 1942.

Den offentlige vurdering ligger på 2.550.000 kroner.

Også her er grunden solgt to gange før: i 2002 for 1,95 millioner kroner og i 2017 for 4,85 millioner kroner.

14: Kastanievej 7

Foto: Google Streetview

Pris: 6.700.000 kr.

Huset fra 1923 gemmer på 137 kvadratmeter. Derfor måtte de nye ejere hoste op med 48.905 kroner for hver kvadratmeter, da de købte huset i slut-juni i år.

Fem værelser ligger i huset, og selve grunden er 602 kvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 3.250.000 kroner.

13: Blåhøjvænget 29

Foto: Google Streetview

Pris: 6.750.000 kr.

Huset fra Stavtrup er meget nyt sammenlignet med flere andre på listen. Det er fra 2011, er på 167 kvadratmeter, og det giver de gamle ejere en kvadratmeterpris på 39.473 kroner.

Salget gør sig også som det allerseneste på listen, da det gik igennem 21. december.

Husgrunden er på 752 kvadratmeter, fem værelser kan de nye ejere boltre sig på, og den offentlige vurdering af huset ligger på 3.000.000 kroner.

12: Lindevej 29

Foto: Google Streetview

Pris: 6.800.000 kr.

Huset blev bygget i 1957 og fylder 135 kvadratmeter. Hvilket jo så giver 50.370 kroner i kvadratmeterpris.

De nye ejere erhvervede sig huset i oktober måned, det har fem værelser, og selve grunden har i alt 671 kvadratmeter, som ejerne kan boltre sig på.

Den offentlige vurdering ligger på 2.8000.000 kroner.

11: Hasselvej 15

Foto: Google Streetview

Pris: 6.950.000 kr.

Huset blev bygget i 1936 med sine 110 kvadratmeter og derfor høje kvadratmeterpris på 63.182 kroner sammenlignet med andre så langt nede på listen.

Boligens nye ejere blev fundet i september, fem værelser får man så i huset med en 705 kvadratmeter grund til rådighed.

Den offentlige vurdering ligger på 3.050.000 kroner.

10: Midtagervej 5

Foto: Google Streetview

Pris: 7.200.000 kr.

I marts kom dette hus' 166 kvadratmeter på nye hænder til en kvadratmeterpris på 43.373 kroner.

Huset er fra 1948, har fem værelser og har en grund med 788 kvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 3.150.000 kroner.

Midtagervej 5 er blevet solgt én gang før i 1995, hvor prisen dengang lød på lige under én million kroner.

9: Engelundsvej 61

Foto: Google Streetview

Pris: 7.250.000 kr.

Dette moderne hus havde en relativt lav kvadratmeterpris på 31.938 kr. grundet dets 227 store kvadratmeterareal.

De nye ejere købte huset i april, efter det havde ligget to måneder til salg, og huset gemmer på syv værelser og en 799 kvadratmeter stor grund.

Den offentlige vurdering ligger på 3.850.000 kroner.

Også denne bolig er blevet solgt én gang før i 2006, hvor køberne måtte af med 1,3 millioner kroner.

8: H.C. Ørsteds Vej 15

Foto: Google Streetview

Pris: 7.420.000 kr.

148 kvadratmeter lyder selve boligen på med dertilhørende fire værelser og et grundareal på 768 kvadratmeter.

Den nye ejer betalte i september 50.135 kroner for hver kvadratmeter i et hus, som er bygget i 1926.

Den offentlige vurdering ligger på 2.700.000 kroner.

I 1998 var sidste gang, hvor huset fik nye ejere, og dengang betalte de 1,6 millioner kroner for deres nye sted.

7: Lindevej 32

Foto: Google Streetview

Pris: 7.450.000 kr.

Huset her ligger på 126 kvadratmeter, og for hver af dem måtte den nye ejer punge ud med 59.127 kroner.

Seks værelser gemmer der sig i huset, som lod sig bygge i 1936, og det blev solgt i august måned.

Den offentlige vurdering ligger på 3.300.000 kroner.

To gange før er Lindevej 32 blevet solgt: i 1996 til 1,2 millioner kroner samt i 2001 til 2,3 millioner kroner.

6: Onsholtgårdsvej 34

Foto: Google Maps

Pris: 7.750.000 kr.

180 kvadratmeter gemmer huset her på, der blev solgt i maj til en kvadratmeterpris på 43.056 kroner.

Boligen er ganske ny fra 2014, har sig fem værelser og 801 grundkvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 3.400.000 kroner.

Ifølge BBR-registeret har grunden været solgt én gang i 2012, altså før det nye hus kom til. Dengang lød beløbet på 1,1 millioner kroner, og allerede i 2017 kunne det sælges for 4,6 millioner kroner.

5: Skovdalsvej 10

Foto: Google Streetview

Pris: 9.650.000 kr.

Nu har vi noget top5, og her finder vi en bolig på 182 kvadratmeter bygget i 1930, som egentlig blev solgt i december 2021, men først overdraget i indeværende år.

Kvadratmeterprisen var ved salget 53.021 kroner, men der fulgte så også 739 kvadratmeters grund med.

Den offentlige vurdering ligger på 3.900.000 kroner.

4: Morbærvej 10

Foto: Google Streetview

Pris: 9.700.000 kr.

Fjerdepladsen på listen går til Morbærvej 10. Her kunne de nye ejere - også i december 2021 som før - købe huset med de 223 kvadratmeter og derfor give en kvadratmeterpris på 43.497 kroner.

1955 blev det bygget med sine seks værelser på en grund bestående af 790 kvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 4.400.000 kroner.

Morbærvej 10 er solgt én gang før tilbage i 2016, hvor prisen lød på 5,3 millioner kroner.

3: Regnersgade 8

Foto: Google Streetview

Pris: 9.998.000 kr.

Bronze går til de nye ejere af Regnersgade 8, hvor man måtte af med 56.168 kroner for hver af de 178 kvadratmeter. Det skete ved et salg i februar.

I 1923 blev villaen bygget, og i 1947 blev den bygget om. Fem værelser gemmer der sig bag de hvide ydervægge på en grund på 650 kvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 3.600.000 kroner.

Regnersgade 8 er det eneste hus på listen, som tidligere er solgt på tvangsauktion. Det skete i 2010 til 5,4 millioner kroner. I 2016, da huset så skulle sælges igen under normale omstændigheder, fik sælgerne 7,6 millioner kroner for det.

2: Magnoliavej 15

Foto: Google Streetview

Pris: 10.400.000 kr.

Sølv får de nye ejere af det 205 kvadratmeter store hus på Magnoliavej 15, som skiftede hænder i januar.

En kvadratmeterpris på 50.731 kroner svarer det forresten til. Derudover står der om ejendommen, at den har en grund på 686 kvadratmeter, og villaen fra 1941 har hele otte værelser.

Den offentlige vurdering ligger på 3.600.000 kroner.

De nu nuværende ejere købte huset tilbage i 2017 for 6,2 millioner kroner.

1: Carl Jensens Vej 7

Foto: Google Streetview

Pris: 10.450.000 kr.

Og guldet går tiiiiiil ... de nye ejere af Carl Jensens Vej 7. De har i hvert fald betalt det største beløb for et hus i postnummeret 8260 i indeværende år, da man underskrev kontrakterne i maj.

Villaen har 185 kvadratmeter, og salget gav derfor en kvadratmeterpris på 56.486 kroner, hvilket til gengæld kun er tredjemest på listen her.

Bygningen er fra 1938 og har syv værelser, mens grunden er på 816 kvadratmeter.

Den offentlige vurdering ligger på 4.000.000 kroner.

Det skal du også vide: Storebrors rolige hjælp til lillesøster og tusindvis af kroner til ny børnehavescene

Et kort nyhedsoverblik til dig:

Over 200.000 kroner til ny scene i institution

Den integrerede institution Grøften, Viby, som får en ny amfiscene til legepladsen. Du kan se den nede til højre på billedet. Foto: Google Maps

Daginstitutionen Grøften får en helt ny amfiscene midt på institutionens legeplads for 228.000 bevilligede kommunekroner.

Det sker, efter Afdelingen for Børn og Unge mandag 19. december uddelte 16 millioner kroner til udearealprojekter hos skoler, børnehaver og vuggestuer.

Både vuggestue- og børnehavebørn får mulighed for at glæde sig over amfiscenen, da der på hver side af scenens siddepladser kommer til at være tarzanbane. Den skal samtidig bruges til arrangementer.

- Vi er selvfølgelig rigtigt glade for, at det store stykke arbejde med ansøgningen giver pote. Forældrerådet har virkelig gjort det godt, siger Hanna Timmermann, pædagogisk leder i Grøften.

- Og så glæder vi os til, at det kommer både børn, forældre og nabolaget til gavn. Både i åbningstiden og til fri afbenyttelse i weekenderne.

Hanna Timmermann kalder sig superoptimist, fordi hun tror og håber, at amfiscenen allerede står klar til sommer. Måske endda med indvielse til Grøftens sommerfest i juni.

Ud over Grøften har Stensagerskolen også fået held med at få fat på nogle af de 9,5 millioner kroner, som går til i alt syv skoler i hele Aarhus Kommune. Det kommer dog til at gå til, når skolen flytter til Tovhøjskolen i Brabrand.

Din lokale institution kan stadig nå at få fat på midlerne til at forbedre eller lave helt nye faciliteter udendørs. I løbet af foråret vil anden ansøgningsrunde begynde, hvor der stadig er 14,3 millioner kroner, som man kan søge til projekter.

Landsret stadfæster dom i Viby-drabssag

Det var her på Byvangs Allé, at en kvinde blev stukket ned af sin eksmand foran deres to børn. Arkivfoto: Markus Hjelmager

Det kan være, at du har hørt om Viby-drabssagen, hvor en kvinde fra Eritrea blev stukket ned af sin dengang 38-årige eksmand på Byvangs Allé.

Landsretten har 22. december også givet sin dom i sagen, og manden får 12 års ubetinget fængsel for drabet. Samt en udvisning fra Danmark.

Drabet skete foran parrets to børn, en søn og en datter, hvoraf sidstnævnte blev ramt i armen af kniven undervejs. Men denne forseelse har Landsretten frikendt manden for, da den ikke mente, at det var beviseligt, at manden havde til hensigt at ramme datteren.

Kvinden blev 28 år. Sønnen var på daværende tidspunkt seks år, og datteren var fire.

Du kan læse to gratis-artikler om retssagen, da den var for Aarhus Byret i maj, her: Første retsdag, og anden retsdag.

Rosenhøj er igen visitationszone

Sådan ligger grænsen for visitationszonen i Rosenhøj. Foto: Østjyllands Politi

Måske lidt old news, men siden 16. december har Rosenhøj-området syd for Ringvej Syd og Skanderborgvej og nord for Gunnar Clausens Vej været visitationszone.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

- Vi frygter, at de mange våbenfund er en eskalering af den anspændte stemning mellem personer med tilknytning til bandemiljøet i Rosenhøj og i Brabrand, sagde chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen her.

- Det er derfor, vi opretter visitationszoner i de to områder, som grupperingerne har tilknytning til, så vi kan få våbnene væk fra gaden og sikre tryghed for alle øvrige beboere.

I en visitationszone kan politiet stikprøvevis og uden grundlag for mistanke foretage kropsvisitationer samt undersøge tøj og andre genstande – herunder køretøjer. Det handler om at tjekke efter, om nogen måtte besidde eller bære våben.

Det er immervæk ikke første gang, at der oprettes visitationszone i Rosenhøj. Sidst var i juni 2022. Dengang var to andre områder i Aarhus Kommune også lavet til visitationszoner, hvor det kun er Rosenhøj og Gellerup i denne ombæring.

Visitationszonen varer frem til 6. januar. Den kan blive forlænget herefter, hvis Østjyllands Politi finder god grund til det.

Lillesøster væltede - men storebror var superhelt

En lillesøster fik god hjælp af sin storebror ved Højvangskolen - og det blev bemærket. Navnene er sløret af hensyn til personernes privatliv. Foto: Opslag fra "Stavtrup siden" på Facebook

Vi deler normalt ikke denne slags facebookopslag hos Viby-StavtrupLIV, men alligevel er der god grund til det her.

På facebookgruppen "Stavtrup siden" kan man læse et opslag fra 21. december, hvor en storebror agerede hverdagssuperhelt for sin lillesøster ved Højvangskolen.

Den slags ville personen bag opslaget gerne hædre med glædelig omtale, og det vil Viby-StavtrupLIV også.

Det er måske ikke den vigtigste historie for dig som læser eller fra vores område som helhed. Men det virker som en god måde at slutte 2022 af på.