Her er de mest læste historier fra Viby-Stavtrup i 2022: Og en opdatering på, hvad der senest er sket i sagerne
De 15 mest læste artikler i år på Viby-StavtrupLIV kan vi ikke alle nævne her i resuméet, men der er både motorvejsstøj, borgertryghed og meget andet på nytårsmenuen.
De fem mest læste i 2022 kan du dog godt lige nå at få:
(5) Tina laver for sjette gang pakkekalender til indlagte på psykiatrisk
(4) Luftforureningen og dens røde områder
(3) Fartbøde-overblik for Viby, Stavtrup og omegn
(2) Planerne for det nye Viby Centret
(1) Mickey's Takeaway lukker efter 42 år
Kalenderen begynder så småt at dufte af champagne og nytårskrudt. Smage af torsk og kransekage. Lyde af knaldperler og champagneproppens hoppen. At minde om alt det, vi har set før.
Vi står på randen til et nyt år, mens et andet går på hæld. Det giver en god anledning til også at se tilbage. På året, der gik.
Hvilke artikler læste I mest på Viby-StavtrupLIV i løbet af 2022?
Listen på de 15 historier, som du kan finde herunder, er blevet til ud fra læsertal samt den rækkevidde og omtale, de hver især har skabt.
Det drejer sig om historier med dystre emner som motorvejsstøj, utryghed i Rosenhøj og luftforurening. Men også om byfornyelse, Bamse-film og storhjertede, lokale ildsjæle.
15: Anna elsker den lille by i en stor by
I løbet af året interviewede Viby-StavtrupLIV flere borgere om, hvad det bedste og værste er ved at bo inden for vores 8260.
En af dem var 36-årige Anna Nielsen, som arbejder som sekretær på en kiropraktorklinik og er opvokset i Viby.
Hun modtog i februar vores fem spørgsmål, som bar artikelserien:
- Hvornår flyttede du til Viby og hvorfor?
- Hvad er dit yndlingssted?
- Hvad er det bedste ved Viby?
- Hvad bekymrer dig?
- Hvis du kunne give en bøn til det nye byråd, hvad skulle det så være?
Det blev blandt andet til en snak om Anna Nielsens yndlings naturperle, om frygten for mere og om Vibys rolle som forstaden, der har det hele.
14: Multihallen i Stavtrup rykkede tættere på
Multihallen i Stavtrup har både ført kritiske meninger og håbefulde ord med sig det seneste år. Med rette, for 63 millioner kroner vidner om et stort, stort projekt., der skal realiseres på "Bispemarken".
Da det stod klart, at hallen med garanti vil blive til noget og godt kunne præsenteres under navnet "Stavtrup Kultur- og Idrætscenter", afholdt haludvalget kickoff-arrangement i begyndelsen af november.
Her var Viby-StavtrupLIV med.
Du kan finde alt, hvad vi hørte fra kickoff-arrangementet her.
Opdatering på historien: Og der er faktisk nyt. Siden kickoff-arrangementet har haludvalget og Stavtrup Fællesråd indsamlet 105.000 kr. af det, som der fortsat mangler i finansieringen. Det skriver fællesrådet 14. december. De havde regnet med 300.000 kr. inden årsskiftet, men takker for donationerne.
13: Trygheden skulle højnes i Rosenhøj
Viby-StavtrupLIV spurgte i kølvandet på skuddrabet af 21-årige Søren Koch om, hvordan Rosenhøj kunne blive et mere sikkert område.
Det gjorde vi til tre aktører: Hans Peter Mehlsen, formand for Viby Fællesråd. Jesper Kjeldsen (S), byrådsmedlem i Aarhus kommune. Og Mahad Yussuf (RV), byrådsmedlem og borger i Viby.
Her kom flere tryghedsskabende løsninger på bordet.
Fædregrupper. Bedre belysning på visse områder. Mere mangfoldighed i fællesrådet. Styrkede fællesskaber. En forkastning af fortidens byggestil.
Læs alle argumenterne og idéerne fra marts ved at klikke her.
Opdatering på historien: Lige nu har Østjyllands Politi igen lavet visitationszone i Rosenhøj-området, så de banderelaterede aktiviteter fortsætter.
12: Nyt skridt i kampen mod motorvejsstøj
Motorvejsstøjen har som sagt været en af de helt store samtaleemner. I hvert fald i Stavtrup og andre områder, som ligger tæt på Aarhus Syd Motorvejen. Det skaber en del forståelig harme.
Til gengæld kunne I lide at læse med i juni, da forhenværende rådmand Steen Stavnsbo og Stavtrup Fællesråd sendte en anmodning afsted til tidligere transportminister Trine Bramsen.
En anmodning om at få sænket farten i de bynære motorvejsområder til 90 km/t.
Mødet forløb som beskrevet i artiklen her.
Opdatering på historien: Trine Bramsen kom faktisk med et mailsvar på anmodningen 3. oktober, hvori der blandt andet stod:
- Jeg vil tage jeres konkrete ønske om hastighedsbegrænsning op med forligskredsen bag infrastrukturplanen på et kommende møde, hvorefter jeg vil vende tilbage til jer om sagen.
11: Bamse-film blev optaget i Viby
I august bragte vi et interview med Lise Uldbjerg Jørgensen, som er producer hos aarhusianske Ja Film, der er medproducent på ”Bamse”-biograffilmen fra i år.
Flere dele i filmen foregår nemlig i sanger Flemming Jørgensens hjemstavn.
Vi kan nævne et parcelhus på Uraniavej og Viby Centret. Sidstnævnte måtte filmholdet være ekstra kreative omkring, så det lignede centret anno 1980'erne.
Læs om de forskellige "Bamse"-lokationer her.
Og må vi bare lige slå et slag for denne historie om politiker Flemming Knudsens livslange venskab med Flemming "Bamse" Jørgensen. Det er hjerteligt at læse hans ord om den folkekære sanger.
10: Skoler fik penge til toiletrengøring
Det gjaldt godt nok for alle Aarhus Kommunes skoler, men Viby Skole, Søndervangskolen, Vestergårdsskolen og Højvangskolen var nogle af dem, der i april fik penge til mere rene toiletter.
Den historie kunne læserne godt lide, for så slipper børnene måske i fremtiden for tis på toiletbrætter og overfyldte skraldespande.
9: Vi tog på sommerlandstur i Aarhus Syd
I juli ville Viby-StavtrupLIV gerne give dig muligheden for at komme ud i det smukke sommerland, som går under navnet Aarhus Syd. En god måde at opleve lokale, naturlige udendørsoplevelser.
Syv forslag kunne du læse om, hvoraf sheltertur i Tranbjerg Skov, Den Blå Skov og Giber Å var i blandt.
Alle forslagene kom fra naturvejleder Carsten Lambek, og måske du har lyst til at (gen)opsøge dem i det kommende 2023? De kan sikkert også noget i vinterhalvåret.
8: Handling mod motorvejsstøj fik medfart
Motorvejsstøjen får endnu en plads på listen, da den positive historie kom ud om, at flere partier bakker op om at sænke farten på Aarhus Syd Motorvejen.
Dét skrev Viby-StavtrupLIV om i maj, hvor både røde og blå partier syntes om en 90-km/t-grænse fremfor de nuværende 120 km/t.
Opdatering på historien ... har du kunnet læse længere oppe i denne artikel, hvor den nu tidligere transportminister Trine Bramsens svar på henvendelsen står.
Viby-StavtrupLIV følger op i 2023 på, hvad der ender med at blive gjort ved sagen.
7: Rema-Lise havde (og har) Stavtrup som hjertebarn
Endnu en af Viby-Stavtrups "det bedste og værste er ved at bo"-serieartikler kom forbi hele Stavtrups egen Rema-Lise.
Indehaveren var klar på at besvare de samme fem spørgsmål, som vibyske Anna gjorde under punkt 15, dog med Stavtrup byttet ud med Viby.
Her kunne du læse, at Lise Leanders yndlingssted i byen er hendes egen butik, at hun flyttede til byen i 1999, og at hun byens mangfoldighed, fællesskaber og ildsjæle.
Derudover bekymrede hun sig mest om pladsmangel i daginstitutionerne, ligesom hun kom med en særlig bøn til byrådet.
6: Overblik over Vibys store byggeprojekter
I oktober dykkede Viby-StavtrupLIV ned i nogle af de byggeprojekter, som kommer til at forandre vores postnummer for altid, når de på et tidspunkt står færdige.
10 store projekter tog vi frem og beskrev, og heriblandt var Jyllands-Postens gamle grund, som skal blive til Viby Bakke. Og det nye Viby Centret.
Alle sammen finder du ved at trykke her. Og igen - vi lover i 2023 at holde øje med, hvordan de hver især skrider frem.
5: Tina gav af sit store hjerte til psykiatrien
I midt-november kunne Tina Kvist sammen med sin mor og stedfar aflevere pakkekalendere til universitetshospitalets forskellige psykiatriske afdelinger.
De blev endda leveret, mens hun selv var indlagt.
Tina bor i Viby. Herfra sælger hun småkager og samler ind fra lokale foreninger og forretninger til PakkekalenderAUH, og hun gør det, fordi hun selv ved, hvad man mangler af julerier som indlagt i december.
4: Luftforureningen på landkortet
Viby-StavtrupLIV indledte december knap så julet, da det handlede om ilten, vi indånder i 8260.
Den ligger derfor nok også i den nylige hukommelse, men de mest røde luftforureningszoner er hos os Viby Torv, det nordlige Stavtrup lige ved Aarhus Friskole samt det østlige Kongsvang ved Rosenvangs Allé og Christian X's Vej. Du kunne se, hvordan det så ud på din adresse.
I artiklen, som du kan læse her, forklarede vi også, hvad det helt præcis er, der forurener, hvor bekymret du skal være for det, og hvad du selv kan gøre for at undgå de trælse luftpartikler.
Desuden kom nogle af borgerne fra de røde områder også lidt orde. Flere var overraskede over, at de boede i, hvad der betragtes som røde områder i forhold til verdenssundhedsorganisationen WHO's nye grænseværdier.
3: Vejene, der fik flest fartbøder i 2022
Fra ét problem med trafikken til et andet. Fart - for høj fart.
Østjyllands Politi laver flere indsatser i løbet af året og har faste steder, hvor de sætter udstyr op og udskriver fartbøder. Også i Viby og Stavtrup.
I 2022 var Gunnar Clausens Vej den helt store bødebutik, mens Rosenvangs Allé igen i år lå højt på listen over veje med flest fartbøder.
Læs eller genlæs listen fra november her.
Du kan også læse Viby-StavtrupLIVs overblik fra tidligere i år, som så nærmere på 2021's tal.
2: Planerne for Viby Centret kom på bordet
Byfornyelse trækker tit flere læsere til, og specielt når det omhandler noget, som vi vist alle kender til: Viby Centret.
I august kom det frem, hvilke store planer ejendomsselskabet NREP har med centret. Biograf, nedrivninger, nye boliger og meget mere.
Det kan ende i et byggeri på 8 etager, og hvis du er mere interesseret i dets udvikling, kan du se frem til at følge Viby-StavtrupLIV ind i 2023 også.
1: Mickey's Takeaway erklærede, at man lukker
Den altoverskyggende førsteplads på listen går til Viby-StavtrupLIVs nyhed om, at Viby-restauranten med de friturestegte kyllinger, Mickey's Takeaway, lukker.
Jannie Merlings forældre overtog stedet i 1977, og efter 45 år er det nu slut med at være på familiens hænder.
- Det går faktisk rigtig godt i restauranten, men jeg bliver jo også ældre, og jeg vil rigtig gerne have mere tid til at være sammen med min familie, mine børn og mit barnebarn. Derfor har jeg valgt at sætte restauranten til salg, fortalte Jannie Merling, som selv har været indehaver i 36 år.
Lille opdatering på historien: Mickey's Takeaway er sat til salg via Restaurant Sælgeren, og efter sigende har interessen været stor for spisestedet. Der er dog ikke noget nyt om en køber endnu, og om det skal drives videre på samme vis som før.
Andre gode historier fra 2022
Vi gør os også lige den frihed at fremhæve nogle af de andre artikler fra året, der gik, som vi også finder gode. Så her får du en fra hver måned.
Jeg sætter her særligt fokus på nogle af menneskehistorierne, vi har mødt gennem året:
Januar: Da to stamgæster gik bort, begyndte de at tale om døden på Café Parasollen i Viby