Hvad siger du til Vibys nye vandperle? Se over 30 billeder indefra Aarhus Vands nye kæmpedomicil
Alle Aarhus Vands ansatte, der sidder på kontor, har fået nyt arbejdshjem. På Hasselager Allé 29 har virksomheden nemlig åbnet dens nye domicil.
Vand er tænkt ind i alt det arkitektoniske: Ydersiden, der skifter karakter som en søoverflade. Åkander som små platforme, som kan ses i midten af bygningen. Billeder og kunstværker af vandområder fra hele kommunen.
Flere ansatte til serviceafdelingerne kommer fortsat til i de kommende uger, men både Henrik Haagaard fra Viby og Naja Sand Jørgensen fra Stavtrup har allerede siddet der i over en uge, og de elsker det nye sted.
Når du glider ned langs Hasselager Centervej, springer bygningen i øjnene. Med små og store huller i stålfacaden bevæger dens sider sig nærmest og skifter karakter.
Som en vandoverflade. Gyngende og levende.
Aarhus Vand har indtaget deres nye domicil. Vibys nye vandperle, der ikke bare skal fungere som kilden til billigere, mere effektivt og bedre kvalitetsmæssigt drikkevand i Aarhus Kommune, men også hjørnestenen i kommunens store innovationsprojekt, The Spring.
"Vandens Silicon Valley" er det blevet kaldt - et fremtidens epicenter for vandteknologi.
- Derfor er vandet også tænkt ind i så mange af bygningens detaljer som muligt, siger Claus Møller Pedersen begejstret.
Han er direktør for forretningsudvikling i Aarhus Vand og samtidig projektejer på den nye domicil.
Siden han har været med helt fra begyndelsen, hvor byggeidéen endnu kun var en vandet strøtanke, må han være den perfekte til at vise Viby-StavtrupLIV og dig som læser rundt.
Kunstværk og vandklynger
Lad os begynde sejladsen. Først træder du ind gennem to automatiske glasskydedøre for så at blive mødt af et betagende syn.
Stålfacaden med de mange huller går igen i bygningens indre design, og ved hver etage kan du se en rund platform stikke ud. De skal symbolisere åkanderne i en sø.
I stueetagen kan du frit bevæge dig rundt i, da denne er åben for offentligheden.
- Vi vil gerne have, at det signalerer åbenhed og overblik i arkitekturen, for hernede er der åbent for kunder, borgere og andre besøgende, forklarer Claus Møller Pedersen.
- Det er først, når man går op ad trappen, at kontoret begynder.
I alt har domicilet tre etager mere, som kan ses nede fra "lobbyen". Kigger du til højre for indgangen, vil du kunne se et stort, digitalt værk - ja, nærmest en film - af kunstner Jakob Kudsk Steensen.
Kigger du i stedet til venstre, vil du kunne se små to-personers-arbejdsbåse samt en række større mødelokaler.
- I mødelokalerne er det meningen, at virksomheder ude fra også skal kunne booke sig ind, når The Spring forhåbentlig kommer til at vokse sig stor de kommende år, siger forretningsudviklingsdirektøren.
- Vi kalder det en "vandklynge". Der er allerede flyttet nogle virksomheder ud i Erhvervsakademiets tidligere lokaler ikke langt herfra, og der kommer forhåbentlig flere samarbejder op at køre med tiden.
Vi holder os ikke på stueetagen i dag. Ellers ville det være en kedelig rundvisning. Lad os smutte op ad trappen til førstesalen.
Farverige, foranderlige faciliteter
Den måske største grund til, at Aarhus Vand har bygget det 10.500 kvadratmeter store domicil, er, at alle de ansatte kan samles under ét tag.
Aarhus Vand
Aarhus Vand A/S ejes 100 procent af Aarhus Kommune og styrer al vandkredsløb i kommunen - både spildevands- og drikkevandsanlæg
Udspringer af Aarhus Vandforsyning, som blev oprettet i 1872 grundet et dødeligt koleraudbrud i Aarhus-midtby. Aarhus Vand blev selskabsgjort i 2009
Har tidligere haft adresse på Bautavej, så Gunna Clausens Vej og nu Hasselager Allé i Viby
Deres nye domicil kan frit besøges mandag-fredag fra kl. 8-16
Spildevands- og drikkevandsservicefolkene har hver deres separate afdelinger i fløje i stueetagen, mens kundeservice, økonomiansatte, projektledere og andet kontorpersonale trapper op på førstesalen og opefter.
- Vi har ikke et traditionelt kontormiljø. Bygningen er lavet sådan, at du kan sidde lige dér, hvor det passer bedst til det arbejde, du skal udføre på dagen, forklarer Claus Møller Pedersen om deres "flyverpladser".
Så når vi bevæger os op ad trappen, er det ikke sikkert, at de ansatte sidder præcist samme sted, når vi igen går ned. Der er både små og store stillerum, små og store åbne kontorfællesskaber, fremlæggelsessteder og loungeområder. De fleste steder kan de ansatte nemt sætte deres bærbar til en skærm.
Som den 21-årige studentermedhjælper i økonomiafdelingen Naja Sand Jørgensen siger, har hun ikke siddet på den samme plads én gang siden flytningen fra Gunnar Clausens Vej til Hasselager Allé.
- Det fungerer bare godt, at man kan koble sig op overalt, og at man kan sidde de steder, der lige passer til éns humør eller arbejdssituation. Stedet er bygget til alt vores arbejde, siger hun og tilføjer:
- Og så er jeg imponeret over, at der ikke er noget støj. Det er så åbent, og her er så mange mennesker, men du kan nemt arbejde i ro. Selv på de åbne kontorpladser.
Flere af hendes kollegaer giver hende ret og nævner også de flotte forskellige omgivelser, man sidder i.
Hver etage har nemlig sit eget farvetema. Brun, blå eller grøn, som skal symbolisere naturmiljøet omkring en ferskvandssø.
Farven går så igen i de mange afdelinger, men med forskellige billeder - igen har alle en reference til vand. Billederne er også allerede blevet gode pejlemærker i en omskiftelig kontorbygning.
- Hvis dine kollegaer spørger, hvor du sidder i dag, kan du svare "ved havnebadet", "ved Aros" eller "ved vandtårnet". Det fungerer ret godt, men vi skal også lige lære det, lyder det grinende.
Helt til tops
I bygningens toiletter løber der regnvand, som indsamles fra bygningens forskellige tage. Og apropos tage, gror der græs på det ene af dem, hvor regnvand kan lande og fordampe.
Jo længere du bevæger dig op gennem bygningen, desto bedre udsigt får du over markerne, jernbanen og søerne i området. Faktisk kan du se en stor del af Aarhus og på klare dage helt til Aarhus Bugt.
Henrik Haagaard er fra Viby og har arbejdet hos Aarhus Vand i ni år. Som bygningskonstruktør elsker han de nye faciliteter.
Særligt sætter han fokus på det åbne atrium i midten af bygningen, hvor han kan se kolleger arbejde eller bevæge sig rundt.
- Man kan tydeligt mærke arkitektens tanker rundt omkring. Den har meget sit eget indtryk, og selv om det måske ser lidt gråt og pløret ud udenfor lige nu, skal det have lov til at gro. Det er jo starten på et nyt eventyr, siger Henrik Haagaard.
Og så har vi ikke engang været igennem samtlige faciliteter endnu.
På øverste etage gemmer der sig også et massagerum til de ansatte, som også gemmer på lidt af en udsigt til Aarhus og bugten. Tæt ved har de også et "hvilerum" med stilhed og en seng.
- Vi vil gerne være en virksomhed, der favner alle, og vi har haft ansatte, som havde brug for at trække sig og tage en pause gennem arbejdsdagen, fortæller Claus Møller Pedersen.
- Det skal der selvfølgelig også være plads til.
Øversteetagen har også en tagterrasse, som de ansatte kan bruge til at få lidt frisk luft i løbet af dagen. Samt nyde udsigten mod syd, hvor The Spring med tiden vil vokse sig større.
Lige nu er lokalplanen for The Spring ved at blive til hos Aarhus Kommune.
Selve helhedsplanen for matriklen er tegnet og sat op af det landskendte arkitektfirma C.F. Møller, som har sørget for at give plads til søer, træer, buske og så fremdeles.
På vej ned igen kan du på trappen fornemme, hvad både Henrik Haagaard og Naja Sand Jørgensen nævnte. Du mærker virkelig, at der sker noget på hver etage, men lyden er ikke noget, der generer.
Er du alligevel ikke til udsigten ned gennem domicilets midte, kan du tage nogle lukkede trappeopgange i to af bygningens hjørner.
Ligesom der i samme forbindelse er en elevator, som kan få dig op og ned i vandperlen.
- Hvad mangler vi ellers at fortælle? spørger jeg, da vi kommer ned til bunden igen.
Claus Møller Pedersen kigger sig omkring og smiler.
- Der er meget mere, siger han.
- Men vigtigst er, at det hele er bygget op omkring en historiefortælling. Vand er det gennemløbende element bag hver en tanke, hver en detalje. Vi håber, at de ansatte kommer til at nyde det her. Og, selvfølgelig, at folk vil komme forbi og se, hvilket fantastisk sted det er blevet til.
Kan du ikke selv vente med at besøge, har vi en samlet endnu flere billeder af bygningen indefra herunder: