Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aarhus Vands nye domicil på Hasselager Allé 29 i Viby. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Viby har fået et nyt van(d)vittigt vartegn

Elsker vi ikke alle, når vi tager noget spritnyt i brug?

Duften af nyt læder på et par friskkøbte sko.

En helt nyasfalteret vejstrækning, hvor cykeldækkene glider glat, nærmest modstandsfrit henad.

Et køkkenredskab, som du har ønsket dig i uendeligheder, men som nu endelig står på køkkenbordpladen klar til at sørge for, at du kan lave dén drømme-ret, du altid har villet kokkerere, men ikke kunne.

Jeg forstår godt, at det kan blive en hel mani at købe, få og så bruge noget nyt. Vores hjerne udskiller dopamin i processen, og det giver os bare en kort lykkefølelse.

Specielt kan dopaminmængden være stor, hvis det nye er noget, vi har ventet på i længere tid. Kæmpet for.

Vi får nærmest julelys i øjnene. Uafhængigt af årstiden.

Den slags julelys så jeg også i Claus Møller Pedersens øjne her den anden dag. Han er projektejer på det kæmpestore domicil, som Aarhus Vand og selskabets mange ansatte for nyligt tog i brug i Viby.

Direktøren har været med helt fra start og kunne fortælle i endeløse baner om, hvordan bygningen var tegnet, skruet sammen, dekoreret og indrettet. Alt imens han viste rundt fra midte til afkroge.

Alt i den nye bygning emmer bare af at være nyt og gennemtænkt.

Og dét kan du læse mere om her i nyhedsbrevet, hvor jeg svingede kameraet for at vise dig Vibys nye vartegn. Selv ville jeg lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var lidt misundelig på Aarhus Vands 230 ansatte.

Som altid gemmer nyhedsbrevet også på mere. For snart skal "Rema-grunden" i Stavtrup også i bolig-brug.

Ligesom to af mine kolleger var forbi den spritnye klatrehal ikke langt fra Rosenhøj, som nu er Aarhus' største.

God læselyst - og pas nu på med at blive afhængig af nyt, nyt, nyt!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Selve Aarhus Vand-bygningen står nu klar til brug, men der kommer til at blive meget grønnere og frodigt omkring bygningen de kommende år. Foto: Peter Gramstrup

Hvad siger du til Vibys nye vandperle? Se over 30 billeder indefra Aarhus Vands nye kæmpedomicil

Alle Aarhus Vands ansatte, der sidder på kontor, har fået nyt arbejdshjem. På Hasselager Allé 29 har virksomheden nemlig åbnet dens nye domicil.

Vand er tænkt ind i alt det arkitektoniske: Ydersiden, der skifter karakter som en søoverflade. Åkander som små platforme, som kan ses i midten af bygningen. Billeder og kunstværker af vandområder fra hele kommunen.

Flere ansatte til serviceafdelingerne kommer fortsat til i de kommende uger, men både Henrik Haagaard fra Viby og Naja Sand Jørgensen fra Stavtrup har allerede siddet der i over en uge, og de elsker det nye sted.

Aarhus Vand er flyttet ind i deres nye, færdige domicil, som ifølge de ansatte i den grad holder vand.

Når du glider ned langs Hasselager Centervej, springer bygningen i øjnene. Med små og store huller i stålfacaden bevæger dens sider sig nærmest og skifter karakter.

Som en vandoverflade. Gyngende og levende.

Aarhus Vand har indtaget deres nye domicil. Vibys nye vandperle, der ikke bare skal fungere som kilden til billigere, mere effektivt og bedre kvalitetsmæssigt drikkevand i Aarhus Kommune, men også hjørnestenen i kommunens store innovationsprojekt, The Spring.

"Vandens Silicon Valley" er det blevet kaldt - et fremtidens epicenter for vandteknologi.

- Derfor er vandet også tænkt ind i så mange af bygningens detaljer som muligt, siger Claus Møller Pedersen begejstret.

Han er direktør for forretningsudvikling i Aarhus Vand og samtidig projektejer på den nye domicil.

Claus Møller Pedersen viser gerne stolt rundt i Aarhus Vands nye lokaler. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Siden han har været med helt fra begyndelsen, hvor byggeidéen endnu kun var en vandet strøtanke, må han være den perfekte til at vise Viby-StavtrupLIV og dig som læser rundt.

Kunstværk og vandklynger

Lad os begynde sejladsen. Først træder du ind gennem to automatiske glasskydedøre for så at blive mødt af et betagende syn.

Stålfacaden med de mange huller går igen i bygningens indre design, og ved hver etage kan du se en rund platform stikke ud. De skal symbolisere åkanderne i en sø.

Stueetagen er også stedet, hvor kantinen ligger. Her har Aarhus Vand lige holdt afskedsreception fra en kollega, hvor folk er på vej fra kantineområdet bag trappen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
"Åkanderne" har - ligesom i en sø - forskellige højder, og de er alle indrettet forskelligt. Du kan se nogle af dem nederst i artiklen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

I stueetagen kan du frit bevæge dig rundt i, da denne er åben for offentligheden.

- Vi vil gerne have, at det signalerer åbenhed og overblik i arkitekturen, for hernede er der åbent for kunder, borgere og andre besøgende, forklarer Claus Møller Pedersen.

- Det er først, når man går op ad trappen, at kontoret begynder.

I alt har domicilet tre etager mere, som kan ses nede fra "lobbyen". Kigger du til højre for indgangen, vil du kunne se et stort, digitalt værk - ja, nærmest en film - af kunstner Jakob Kudsk Steensen.

Kunstværket af Jakob Kudsk Steensen har for nyligt haft en stor udstilling på kunstmuseet Aros, og dette bevægende kunstværk tager udgangspunkt i verdens forskellige naturområder. Alle har de en eller anden reference til vand. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Kigger du i stedet til venstre, vil du kunne se små to-personers-arbejdsbåse samt en række større mødelokaler.

- I mødelokalerne er det meningen, at virksomheder ude fra også skal kunne booke sig ind, når The Spring forhåbentlig kommer til at vokse sig stor de kommende år, siger forretningsudviklingsdirektøren.

- Vi kalder det en "vandklynge". Der er allerede flyttet nogle virksomheder ud i Erhvervsakademiets tidligere lokaler ikke langt herfra, og der kommer forhåbentlig flere samarbejder op at køre med tiden.

Én af Aarhus Vand-domicilens mange forskellige måder, de ansatte kan sætte sig ned og arbejde på. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Vi holder os ikke på stueetagen i dag. Ellers ville det være en kedelig rundvisning. Lad os smutte op ad trappen til førstesalen.

Farverige, foranderlige faciliteter

Den måske største grund til, at Aarhus Vand har bygget det 10.500 kvadratmeter store domicil, er, at alle de ansatte kan samles under ét tag.

Aarhus Vand

Aarhus Vand A/S ejes 100 procent af Aarhus Kommune og styrer al vandkredsløb i kommunen - både spildevands- og drikkevandsanlæg

Udspringer af Aarhus Vandforsyning, som blev oprettet i 1872 grundet et dødeligt koleraudbrud i Aarhus-midtby. Aarhus Vand blev selskabsgjort i 2009

Har tidligere haft adresse på Bautavej, så Gunna Clausens Vej og nu Hasselager Allé i Viby

Deres nye domicil kan frit besøges mandag-fredag fra kl. 8-16

Spildevands- og drikkevandsservicefolkene har hver deres separate afdelinger i fløje i stueetagen, mens kundeservice, økonomiansatte, projektledere og andet kontorpersonale trapper op på førstesalen og opefter.

- Vi har ikke et traditionelt kontormiljø. Bygningen er lavet sådan, at du kan sidde lige dér, hvor det passer bedst til det arbejde, du skal udføre på dagen, forklarer Claus Møller Pedersen om deres "flyverpladser".

Kontorbygningen har blandt andet særlige stillerum. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Så når vi bevæger os op ad trappen, er det ikke sikkert, at de ansatte sidder præcist samme sted, når vi igen går ned. Der er både små og store stillerum, små og store åbne kontorfællesskaber, fremlæggelsessteder og loungeområder. De fleste steder kan de ansatte nemt sætte deres bærbar til en skærm.

Som den 21-årige studentermedhjælper i økonomiafdelingen Naja Sand Jørgensen siger, har hun ikke siddet på den samme plads én gang siden flytningen fra Gunnar Clausens Vej til Hasselager Allé.

- Det fungerer bare godt, at man kan koble sig op overalt, og at man kan sidde de steder, der lige passer til éns humør eller arbejdssituation. Stedet er bygget til alt vores arbejde, siger hun og tilføjer:

- Og så er jeg imponeret over, at der ikke er noget støj. Det er så åbent, og her er så mange mennesker, men du kan nemt arbejde i ro. Selv på de åbne kontorpladser.

Naja Sand Jørgensen sidder her i én af åkanderne. Hun kommer forresten fra Viby og bor lige nu i Stavtrup. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Flere af hendes kollegaer giver hende ret og nævner også de flotte forskellige omgivelser, man sidder i.

Hver etage har nemlig sit eget farvetema. Brun, blå eller grøn, som skal symbolisere naturmiljøet omkring en ferskvandssø.

Farven går så igen i de mange afdelinger, men med forskellige billeder - igen har alle en reference til vand. Billederne er også allerede blevet gode pejlemærker i en omskiftelig kontorbygning.

Prøv at forestille dig, at du har arbejdsudsigt både til Viby-Stavtrups marker og til åen i Aarhus-midtby. Her befinder vi os på den "grønne" etage, og du kan se resten af de forskellige billeder længere nede i artiklen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

- Hvis dine kollegaer spørger, hvor du sidder i dag, kan du svare "ved havnebadet", "ved Aros" eller "ved vandtårnet". Det fungerer ret godt, men vi skal også lige lære det, lyder det grinende.

Helt til tops

I bygningens toiletter løber der regnvand, som indsamles fra bygningens forskellige tage. Og apropos tage, gror der græs på det ene af dem, hvor regnvand kan lande og fordampe.

Jo længere du bevæger dig op gennem bygningen, desto bedre udsigt får du over markerne, jernbanen og søerne i området. Faktisk kan du se en stor del af Aarhus og på klare dage helt til Aarhus Bugt.

Der er etableret små søer og et lille vandløbssystem, som skal løbe omkring bygningen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Henrik Haagaard er fra Viby og har arbejdet hos Aarhus Vand i ni år. Som bygningskonstruktør elsker han de nye faciliteter.

Særligt sætter han fokus på det åbne atrium i midten af bygningen, hvor han kan se kolleger arbejde eller bevæge sig rundt.

- Man kan tydeligt mærke arkitektens tanker rundt omkring. Den har meget sit eget indtryk, og selv om det måske ser lidt gråt og pløret ud udenfor lige nu, skal det have lov til at gro. Det er jo starten på et nyt eventyr, siger Henrik Haagaard.

Henrik Haagaard har fået to kilometer mere på cykle til arbejde fra sin bopæl i Viby, siden Aarhus Vand flyttede fra Gunnar Clausens Vej. Men det tager han gerne med. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Og så har vi ikke engang været igennem samtlige faciliteter endnu.

På øverste etage gemmer der sig også et massagerum til de ansatte, som også gemmer på lidt af en udsigt til Aarhus og bugten. Tæt ved har de også et "hvilerum" med stilhed og en seng.

- Vi vil gerne være en virksomhed, der favner alle, og vi har haft ansatte, som havde brug for at trække sig og tage en pause gennem arbejdsdagen, fortæller Claus Møller Pedersen.

- Det skal der selvfølgelig også være plads til.

Kontorbygningens farvetemaer træder i den grad frem rundt omkring. Selv her ved hvilerummet. Og på Claus Møller Pedersens trøje! Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Øversteetagen har også en tagterrasse, som de ansatte kan bruge til at få lidt frisk luft i løbet af dagen. Samt nyde udsigten mod syd, hvor The Spring med tiden vil vokse sig større.

Lige nu er lokalplanen for The Spring ved at blive til hos Aarhus Kommune.

Selve helhedsplanen for matriklen er tegnet og sat op af det landskendte arkitektfirma C.F. Møller, som har sørget for at give plads til søer, træer, buske og så fremdeles.

Lige terrassen kan vi desværre ikke vise her på Viby-StavtrupLIV, da der var en vandskade under vores besøg. Noget, som Aarhus Vand regner med at have styr på inden ganske længe. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

På vej ned igen kan du på trappen fornemme, hvad både Henrik Haagaard og Naja Sand Jørgensen nævnte. Du mærker virkelig, at der sker noget på hver etage, men lyden er ikke noget, der generer.

Er du alligevel ikke til udsigten ned gennem domicilets midte, kan du tage nogle lukkede trappeopgange i to af bygningens hjørner.

Ligesom der i samme forbindelse er en elevator, som kan få dig op og ned i vandperlen.

- Hvad mangler vi ellers at fortælle? spørger jeg, da vi kommer ned til bunden igen.

Claus Møller Pedersen kigger sig omkring og smiler.

- Der er meget mere, siger han.

- Men vigtigst er, at det hele er bygget op omkring en historiefortælling. Vand er det gennemløbende element bag hver en tanke, hver en detalje. Vi håber, at de ansatte kommer til at nyde det her. Og, selvfølgelig, at folk vil komme forbi og se, hvilket fantastisk sted det er blevet til.

Kan du ikke selv vente med at besøge, har vi en samlet endnu flere billeder af bygningen indefra herunder:

Sådan ser hovedindgangen ud, når du ankommer på Aarhus Vands parkeringsplads. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Glasdørene her skal du igennem, inden du kommer indenfor. Og så har du også lige fået åbningstiderne. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Et lidt mere i-ramme-sat billede af Jakob Kudsk Steensens kreative værk hos Aarhus Vand. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Trappen og bygningens atrium set oppefra. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Trappen og atriummet set heeelt oppefra. Fra tredjesalen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
En af åkanderne på en af de midterste etager. Der mangler stadig lidt møblement på de forskellige åkander, men de bliver sat op i de kommende uger. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Åkanden fra den øverste etage. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Nogle af rummene kan blive virkeligt mørke, hvis man ikke tænder lyset. Men det handler om, at sydsolen ikke skal forstyrre folk midt i arbejdsdagen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Se lige en udsigt fra massagerummet hos Aarhus Vand! Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Stilleafdelingerne findes i flere afskygninger. Her er der en lidt mere åbent én af slagsen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Det her område kan bruges til små, åbne projektfremlæggelser. Det ligger nemlig ikke i et rum, men direkte ud til bygningens atrium. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Her er der til gengæld en af de store mødelokaler/konferencerum, hvor du kan lukke døren. Læg mærke til, at "hullerne" går igen på glassets design. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Nu kommer vi til de forskellige naturskønne billeder på væggene. De er sat på som tapet, og dette er det allerførste, du møder, når du kommer op på førstesalen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Den Uendelige Bro har fået en plads i ét af kontorhjørnerne. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
- Det er nok et af de billeder, som vi er stoltest af at vise frem, siger Claus Møller Pedersen og kigger på endnu et kontorbillede. Denne gang af sommersjov i havnebadet ved Aarhus Ø. Som Aarhus Vand også er med til at holde rent, så der kan bades. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Endnu et billede fra Aarhus Ø. Selv om Aarhus Vand for det meste er digitale, kan de have brug for lige at have et personligt skab. Så de ses her i bunden af billedet. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Endnu et billede fra Aarhus Kommune. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Du kan også have udsigt til kunstmuseet Aros, hvis du arbejder hos Aarhus Vand. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Der kommer til at ske en masse på Marselisborg Rensningsanlæg de kommende år, men her i baggrunden er der et dronefoto af, hvordan det ser ud nu. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Claus Møller Pedersen peger her på ét af Aarhus Vands rensningsanlæg i kommunen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
En mere tydelig (trods gråvejr) udsigt over Aarhus. Kigger du meeeget nøje efter, vil du kunne se kranerne fra Aarhus' containerhavn i det fjerne længst ude til højre. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Så siger vi tak til forretningsudviklingsdirektør Claus Møller Pedersen for at vise os rundt i det nye Aarhus Vand! Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Og hvis du undrede dig over, hvordan Aarhus Vands nye domicil ser ud fra "bagsiden" mod jernbanen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Aarhus Vand-logoet, der kan ses langvejsfra. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Skitsen fra 2015 over, hvordan boligerne på Klokkeskkovvej 19 i Stavtrup kommer til at se ud på den gamle Rema1000-grund. Den Lokale Bodega ses oppe til højre. Illustration: Gudnitz Arkitektfirma/Aarhus Kommunes

Hvad sker der egentlig med den gamle Rema-grund? Her er svaret, og der kan endda allerede ske noget i år

Rema-grunden eller Amber-grunden. Det er lidt forskelligt, hvad folk i Stavtrup kender den som, men ikke desto mindre sker der måske noget med den snart.

Ifølge grundejer Preben Martin Jensen skal der opføres 18-19 lejlighedsboliger på Klokkeskovvej 19. Måske sker det i år, hvis materialepriserne tillader det, og ellers i 2024.

Man mangler fortsat en byggetilladelse fra Aarhus Kommune, men lokalplanprocessen har været i gang siden helt tilbage i slut-2015.

Den tomme grund på Klokkeskovvej 19 får måske snart sine lejlighedsboliger.

I løbet af 2022 blev bygningen, der engang husede Rema1000 og det østeuropæiske supermarked Amber i Stavtrup, revet ned. Og i dag står grunden på Klokkeskovvej 19 hen - indhegnet og øde.

Viby-StavtrupLIV har fået flere henvendelser om, hvad der skal ske med grunden bag Den Lokale Bodega?

Svaret skal findes hos tømrerfirma- og ejendomsejer Preben Martin Jensen fra Galten, som ifølge Aarhus Filarkiv ejer grunden.

- Der skal bygges boliger på grunden, og lige nu venter vi på en byggetilladelse hos Aarhus Kommune, siger Preben Martin Jensen til Viby-StavtrupLIV.

- Vi er ikke helt færdige med at tegne på det endnu, men der er tale om 18-19 boliger, mener jeg.

Kan begynde senere i år

Faktisk har planen om boligere været i gang siden slutningen af 2015, mens Amber stadig solgte polske og litauiske varer fra butiksbygningen nogle år frem.

Dengang var der i planen lagt an til 24 lejlighedsboliger tegnet af Gudnitz Arkitektfirma, som i dag hedder Krabbe Vang Arkitekter.

Du finder den reelle lokalplan for området her, hvor der ikke regnes med treetagesbygninger som på illustrationerne her i artiklen, men toetagesbygninger.

Rema-grundens 2015-boligplan set oppefra. Illustration: Gudnitz Arkitektfirma/Aarhus Kommunes

Ifølge Preben Martin Jensen kan byggeriet blive skudt i gang her i 2023.

- Materialepriserne har været meget høje de seneste år. Hvis de sætter sig til en mere normal pris, tror jeg, at vi kan komme i gang med at bygge boligerne allerede her sent på foråret eller i løbet af sommeren.

- Men hvis priserne fortsætter med at være høje, kommer vi ikke til at opføre noget. Så bliver næste år nok en mulighed.

Meget lang proces

Normalt tager det sjældent syv-otte år, fra en lokalplan bliver til, til bygningerne står færdige. Det gælder kun meget omfangsrige projekter i Aarhus Kommune.

Lokalplanprocessen for Klokkeskovvej 19

  • Forundersøgelse (06.11.2015 - 27.11.2015)
  • Udarbejdelse af lokalplanforslag igangsat (15.05.2017)
  • Lokalplanudarbejdelse (16.05.2017 - 28.04.2019)
  • Indstilling til lokalplanforslag sendes til magistrat & byråd (29.04.2019 - 27.05.2019)
  • Beslutning om offentlig fremlæggelse (28.05.2019)
  • Lokalplanforslaget godkendt til offentliggørelse (28.05.2019)
  • Forberedelse til offentlig fremlæggelse (29.05.2019 - 05.06.2019)
  • Offentlig fremlæggelse (06.06.2019 - 15.08.2019)
  • Offentlig høringsperiode (06.06.2019 - 15.08.2019)
  • Behandling af høringssvar (16.08.2019 - 25.09.2019)
  • Indstilling til endelig vedtagelse sendes til magistrat & byråd (26.09.2019 - 17.12.2019)
  • Endelig vedtagelse af lokalplan (18.12.2019)
  • Endeligt vedtaget lokalplan offentliggjort, ikrafttrædelsen (23.01.2020)
Kilde: Aarhus Kommunes lokalplansportal

Bygherren har selvfølgelig efterfølgende skullet søge en nedrivningstilladelse af bygningen samt den nuværende byggetilladelse, men

Hvorfor er der gået så lang tid, før der reelt sker noget på grunden?

- Sådan er det bare, siger Preben Martin Jensen og nævner, at en lokalplan tager tre-fire år at få igennem hos kommunen. Hvad man også kan se i faktaboksen.

Det forklarer bare ikke, hvad der er sket de resterende år. Men det ønsker ejendomsejeren ikke at komme nærmere ind på.

Viby-StavtrupLIV kan heller ikke vise de nye tegninger af boligerne, som kommer til at stå på Rema-grunden.

- Jeg synes, at det er bedst at vente med dem, til vi er helt færdige, lyder det fra bygherren.

Så du må her i artiklen nøjes med tegningerne fra, da lokalplanen for første gang var på dagsordenen i 2015.

Preben Martin Jensen ejer ikke Den Lokale Bodega, som ligger på Klokkeskovvej 21. Derfor vil værtshuset og dens grund ikke blive berørt af byggeriets omfang, når det på et tidspunkt starter op.

På grunden er der lagt op til grønne fællesarealer og en række af 27 parkeringspladser.

De oprindelige tegninger af Klokkeskovvej 19, hvor man kan se bygningerne fra vest. Illustration: Gudnitz Arkitektfirma/Aarhus Kommunes
Her ses bygningerne fra syd. Illustration: Gudnitz Arkitektfirma/Aarhus Kommunes


13. januar åbnede en ny aktivitet i Højbjerg. Vores kolleger fra Skåde-Højbjerg-HolmeLIV og Tranbjerg-MårsletLIV har prøvetestet det nye Boulders-center af. Her ser du Stig Dahlgren Atzen, der er på vej mod toppen. Foto: Christian Gnutzmann

Kom med i Aarhus Syds nye, enorme klatrehal: Din krop jubler, når du når toppen - og sitrer, når du rammer bunden

Lørdag 13. januar åbnede Boulders en ny klatrehal i Højbjerg lige på grænsen til Viby. Klatrehallen er Aarhus Kommunes største, og indtil februar er det faktisk også Danmarks største med sine 1550 kvadratmeter.

Der er købt klatregreb for over en million kroner, og så har vi i artiklen testet enkelte af væggene - både fra en klatre-kenders og en klatre-grønskollings synspunkt.

- Det føles, som om der er mere plads mellem ruterne, så man nemmere kan være flere i gang, uden at man kommer til at være i vejen for hinanden, lyder vurderingen blandt andet fra Stig Dahlgren Atzen.

Indtil lørdag 20. januar vil der være gratis entré i klatrehallen.

Aarhus’ største klatrehal ligger nu i Højbjerg på grænsen til Rosenhøj.

Artiklen her er skrevet af LIV-kollega Christian Gnutzmann, der dækker Holme, Højbjerg og Skåde. Vi tænkte bare, at du som læser fra Viby eller Stavtrup nok også vil finde hans klatre-reportage relevant - og sjov.

Jeg skal flytte min højre hånd cirka 20 centimeter. Hen til det næste greb.

Men de få centimeter føles uoverskueligt langt, for når jeg rækker ud efter grebet, hænger jeg kun i tre fingre på min venstre hånd.

Det er mere held end forstand - men det lykkes. Det samme gør syv-otte lignende aktioner, og jeg har nået toppen.

Det mest sikre er at klatre ned, siger instruktøren. Det ser jeg stort på. Mine ømme fingre og underarme beordrer mig til hurtigst muligt at komme ned, så de kan jamre sig i fred.

Jeg slipper grebet og lander blødt på madrassen. Bedømt på ømheden i mine arme tænker jeg, at jeg mindst må have været på væggen i mindst et minut eller to.

- Ja, sådan føles det nok. Men jeg vil tro, at du har hængt der i cirka 12 sekunder, lyder det fra Martin Petersen.

Største hal i Aarhus

Han er direktør og medejer af Boulders, som 13. januar åbnede en ny klatrehal på Søren Nymarks Vej i Højbjerg. Den tredje af slagsen i Aarhus Kommune, men den eneste i Aarhus Syd.

Direktør Martin Petersen ser et stort potentiale i at åbne en klatrehal i det sydlige Aarhus. Foto: Stig Dahlgren Atzen

Kort før åbningen aftalte vi, at han også skulle være med til at få mig sikkert op og ned fra mit første møde med en klatrevæg.

For at jeg kunne mærke klatring på egen krop.

Jeg tog min kollega Stig Atzen fra Tranbjerg-MårsletLIV med i klatrehallen for at have lidt assistance. Han klatrer i sin fritid, så jeg havde på forhånd opgivet at konkurrere med ham.

Men så kan Stig fortælle, om centeret er værd at besøge.

Når Martin Petersen ikke guidede os, kunne han nyde synet af det, der nu er Aarhus’ største klatrehal. Cirka 1.500 kvadratmeter med klatreruter til nybegyndere som mig, til børn, til øvede og så til de virkeligt gode.

- Vi har fået lavet en OL-væg. Den har design, som den væg, der blev klatret på i bouldering-disciplinen til OL, sagde Martin Petersen.

Dén holdt jeg mig lige lidt på afstand af. Jeg tænker, at de må have glemt at sætte nogle greb på væggen, men det kan altså lade sig gøre.

Sådan ser OL-væggen ud. Spørg ikke, hvordan man klarer den... Foto: Christian Gnutzmann

Der har også en børnevæg. Som et bevis på, at den nye aktivitetshal stort set er for alle.

Selv om Boulders allerede har en håndfuld centre fordelt i Aarhus, Odense og København, så kriblede det i Martin Petersen over at skulle åbne det nyeste i rækken, som er hele 1550 kvadratmeter.

- Det bliver bare fedt med det her center. Vi tror meget på det, for ellers havde vi ikke åbnet herude, sagde han.

Væggen er et problem, du skal løse

Den føromtalte væg, som jeg nåede toppen af, har orange greb. Mens jeg hang og dinglede, kunne jeg kigge lidt til højre og se blå greb. Ved siden af igen er det lilla. Så sorte. Så gule.

Farverne fortæller noget om sværhedsgraden. Grøn er det letteste, og det kunne jeg hurtigt klare. Gul gik også fint, orange med nød og næppe, og så var blå min næste udfordring.

Boulders

Navnet på klatrekæden spiller på navnet på sporten; bouldering.

Sporten adskiller sig lidt fra øvrige klatresportsgrene, da man ikke bruger seler, reb eller andet sikkerhedsudstyr. Til gengæld klatrer man ikke så højt. Maks cirka fire-fem meter. Og så er der madrasser, så man lander blødt, hvis man skal ned - frivilligt eller ufrivilligt.

Der findes ruter i alle sværhedsgrader. Der er de forholdsvis lette med mange greb, og så er der de helt svære med få og små greb. Nogle gange klatrer du endda på vægge, der hælder den ”forkerte” vej.

Boulders har i dag fem centre. Et i Aarhus Nord, et i midtbyen, et i Odense og to i København. Centeret i Højbjerg bliver så det sjette - og Aarhus’ største. I februar åbner kæden endnu et center i Hvidovre.

Man kan melde sig ind i centeret og klatre alt det, man vil. Man kan også købe adgang til en enkelt klatring.

En engangsentré koster 95 eller 125 kroner alt efter, hvornår på dagen det er. For børn lyder priserne på 60 og 85 kroner.

Et medlemskab koster 399 kroner om måneden. Børn og studerende får det billigere. 

Jeg stak grabberne ned i posen med kalk, for det siger de gode, at man skal. Så fandt jeg startgrebene og fik fodfæste på de små knopper på væggen.

Allerede første gang, jeg skulle flytte mig, kneb det. Jeg kunne mærke en muskel under min fod, jeg ikke vidste fandtes. Tre forsøg og jeg må opgive.

Jeg var forpustet. Mine arme og især fingre havde brug for pause. Så måtte det være de andres tur til at vise deres klatretalenter.

Bliver det for let med den lodrette væg, kan du tage en tur med hovedet nedad. Foto: Stig Dahlgren Atzen

Min kollega Stig og Martin Petersen selv tog et par hurtige ruter. De greb det an på en helt anden måde end jeg. De omtalte også de farvede greb som ”problemer”.

- Det handler om problemløsning. Man skal regne ud, hvordan man kommer fra det ene punkt til det andet, sagde Martin Petersen.

Jeg må erklære mig enig. Klatrevæggen og dens ruter voldte mig i den grad ... problemer.

Et alternativ til en tur i fitness

Min første tid som klatrer var ved at være ovre. Jeg havde vel været på væggen i sammenlagt et minut eller to, men jeg kunne sagtens mærke, at jeg havde brugt mine arme.

Det føltes lidt, som om jeg havde været en tur i fitnesscenter. Martin Petersen lyste næsten op, da jeg fortalte ham det. For det er lige netop den føles, man gerne skal have.

- Vi sammenligner os med fitnesscentre. Men det er en anden måde at træne på. Det er lidt mere et eventyr, end når man skal løfte de samme kilo på samme måde som sidst.

Boulders har brugt mere end en million kroner på nye greb til det nye Aarhus Syd-center. Her benytter direktør Martin Petersen sig af dem. Foto: Stig Dahlgren Atzen

Hvis man alligevel har brug for lidt styrketræning til den del af kroppen, der ikke klager sig efter en tur på den orange rute, så kan det også lade sig gøre. Klatrehallen har sit eget styrketræningsområde.

- Det er et større styrketræningsområde end i de andre centre i Aarhus. Der er især meget gulvplads, fordi mange medlemmer bruger styrketræningen og gulvet til at strække ud og lave opvarmningsøvelser, sagde Martin Petersen.

Hvad bliver dommen over centeret?

Jeg var færdig med at klatre for denne gang. Jeg børstede kalken af mit tøj og glædede mig over, at det lykkedes mig at komme til toppen et par gange. Også selv om det var på de lettere ruter.

Jeg var godt underholdt, men da det var første gang, jeg så en klatrehal indefra, er det svært for mig at give den nye hal en karakter.

Heldigvis kan jeg her spille min kollega ind. Stig har løst ruter i de to øvrige centrer i Aarhus, og han kommer helt sikkert til at besøge Boulders i Højbjerg igen.

- Centret føles klart større end de andre centre - især end centret i Aarhus C. Der er andre greb, end jeg før har set, og det gør, at det også er en ny oplevelse for mig, selv om jeg klatrer et par gange i ugen. For de nye greb giver nogle helt andre måder, man skal gribe tingene klatreruterne an på, siger Stig Dahlgren Atzen og tilføjer:

- Det føles også, som om der er mere plads mellem ruterne, så man nemmere kan være flere i gang, uden at man kommer til at være i vejen for hinanden.

Indtil lørdag 20. januar er der gratis adgang for alle interesserede.

Der er ruter i forskellige farver og forskellige sværhedsgrader. Det gør at både unge og gamle, nybegyndere og klatreeksperter kan underholdes og udfordres. Foto: Stig Dahlgren Atzen


Det skal du også vide: Oversvømmelse på Brabrandstien og grov forsømmelse af 97-årige Tove

Et nyhedsoverblik til dig:

Alt er vand ved siden af (og på) Brabrandstien

Det kan godt lade sig gøre at krydse de særligt våde steder på Brabrandstien, når den flyder over med vand, men det skal ske med cykel. Og med gummistøvler, hvis man ikke vil have våde fødder. Foto: Henrik Lund

De seneste dage og uger har der været overordentligt meget vand på Brabrandstien. En decideret oversvømmelse.

Det drejer sig om strækningerne mellem De Tre Broer og Åhavevej, De Tre Broer og Viby Ringvej, ved Andebroen, ved Rostadion og Stadevej i Brabrand.

Århus Stiftstidende har en artikel om det her, hvor tilsynsførende formand Hans Rasksen hos Trafik og Veje i Aarhus Kommune udtaler sig om det.

- Vi skal have tørvejr i en uge, måske 14 dage, før oversvømmelserne aftager, siger han.

20 cm vandstand er det højeste, der er blevet målt i vandstand på Brabrandstien, og det var tirsdag 10. januar.

Ved Søskovvej/Byleddet, der ligger mellem Brabrand Sø og Årslev Engsø, samt Holmbækvej mellem Ormslev Stationsby og Skibby har vandet ligget meget tæt på kørebanen.

Mere lokal indsats mod bandekriminalitet

Efter Søren Kochs tilfældige død 11. marts 2022 grundet bandekriminalitet var der fakkeltog. For at mindes, men også for at sætte fokus på mere tryghed og sikkerhed i Rosenhøj. Arkivfoto: Jesper Bech Pedersen

I Rosenhøj var der især fokus på, at lokalsamfundet også må stå sammen og tage initiativ for at bekæmpe bandekriminaliteten, da 21-årige Søren Koch i marts 2022

For nyligt blev der afholdt endnu et arrangement for at lave flere indsatser. Det arrangerede Kassim Selaiman i fælleshuset Basen på Søndervangen 34A.

Arrangementet var rettet mod Rosenhøjs muslimske borgere, hvor spørgsmålene "Hvad er årsagen til bandekriminalitet?" og "Hvad kan vi som muslimsk lokalsamfund gøre?" blev sat på dagsordenen med efterfølgende debat.

Samtidig var arrangementet kun for mænd, hvad Kassim Selaiman forklarer baggrunden for på Facebook:

- I og med det var henvendt til muslimer, så vi det nødvendigt at tage hensyn til muslimers værdier. Ligesom fælles bøn, så holder vi muslimer generelt arrangementer, hvor kønnene ikke er sammenblandede, skriver han.

- Dette er hverken kvindeundertrykkende eller mandeundertrykkende.

Han fortæller også, at Basen ikke havde kapacitet til mange flere end områdets mænd, at han, de andre arrangører og målgruppen generelt for bandekriminalitet alle er mænd, og at muslimske kvinder og mødre i forvejen er meget aktive og gør en indsats for at komme bandekriminaliteten til livs. Derfor blev det kønsopdelt.

97-årige Tove lå syv timer uden hjælp efter fald

En nødalarm som denne var, hvad hjemmeplejen skulle have reageret på. Arkivfoto: Nils Svalebøg

En sag har rystet Aarhus Kommunes ældrehjemmepleje på det seneste, og den tilhører nu afdøde 97-årige Tove Dreyer fra Viby.

I september faldt hun og slog sig, og der gik syv timer, før hun gik hjælp. Efter der ellers blev kvitteret ad flere omgange fra hjemmehjælpere, der så hendes nødopkald.

TV2 Østjylland har en god dækning af den triste historie, hvor de går i dybden med hele sagen.

Den har allerede vundet så meget aftryk i kommunen, at rådmand Christian Budde (V) har udtalt sig, erkendt den grove forsømmelse og varslet mulige fyringer.

Bøder til ansatte i Else-sagen

5.000 kr. får to tidligere medarbejdere i bøde i Else-sagen, skriver TV2 Østjylland. Foto: Axel Schütt

Og når vi snakker plejesvigt: Du kender måske den kendte "Else-sag" fra Plejehjemmet Kongsgården i Viby, og 12. januar faldt der dom i sagen.

To tidligere medarbejdere, der havde med borgeren at gøre, har fået bøder på 5.000 kr. for deres svigt og indgreb.

90-årige Else Marie Larsen blev landskendt, da hun i 2020 var hovedperson i TV2s dokumentar "Plejehjemmene Bag Facaden". Her var hun flere gange i stor smerte, og fra et anklageskrift viste det sig, at hun havde afføring op ad ryggen efter at have haft fuld ble længe.

Else Marie Larsen døde i maj 2022.