Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kim Haugaard

Hvorfor dælen har vi så mange "vange"?

Nu har jeg snart omdelt Viby-Stavtrup-nyheder til din digitale indbakke i tre fulde måneder. Der er én ting, som virkelig undrer en sprogfilur som mig:

Har Viby ikke virkelig mange velkendte kvarternavne?

Og hvorfor dælen hedder mange af dem "vang"?

Ligesom jeg tidligere har opfordret til at kigge op og finde historierne i bygningerne, du befærder dig omkring, vil jeg opfordre til det samme, når du stikker næsen ned i dit vejkort eller din vej-app.

Stednavne byder ofte på nogle spændende fortællinger. Oldnordiske ord og vendinger, som forsvandt med tiden. Samfund, som engang så markant anderledes ud, end hvad de gør i dag.

I dette nyhedsbrev forklarer jeg dig, hvorfor kvarterer som Fredensvang og Rosenvænget hedder, hvad de gør. Og landsbyer som Åbo og Ormslev.

Specielt sidstnævnte er et skørt navn, end jeg først havde forestillet mig.

Det ændrer ikke noget i din hverdag, at du lærer de forskellige historier at kende. Men de giver dig en god pubquizviden, som du kan blære dig med over for familie, venner eller kolleger.

Til gengæld kan det ændre din hverdag, at der snart kommer to nye 40 km/t-zoner op i vores postnummer.

Så er du forberedt på at løfte lidt på speederen i Viby og Ormslev.

Og apropos pubquiz - så er den sidste øl formentlig blevet skænket på Den Lokale Bodega i Stavtrup. Det lyder både fra nuværende forpagter og ejeren til bygningen her i nyhedsbrevet. Men hvad så nu?

Kommer jeg med for mange undrende spørgsmål? Beklager, det er en arbejdsskade.

Heldigvis finder jeg også - så godt, jeg nu kan - svarene til dig.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Her kan du se en oversigt over de mere kendte kvarternavne i Viby. Rød er Kongsvang - blå er Rosenvang -  grøn er Rosenvænget - gul er Fredensvang - lilla er Søndervang - orange er Rosenhøj. Foto: Google Maps

Fredensvang, Kongsvang, Søndervang: Kender du historien bag vores mange bykvarterer?

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor de forskellige kvarterer bærer de navne, som de gør? Og hvorfor flere af dem ender på "vang"?

Vang betyder bare mark, og derfor har Fredensvang, Kongsvang, Rosenvang og Søndervang alle fået navne efter de marker eller gårde, som de i dag er bygget på.

Kigger vi på byer som Åbo og Ormslev, skal vi en del længere tilbage i historien for at finde deres betydninger. Specielt sidstnævnte, der går tilbage til jernalderen og betyder "slangekrigerens arv".

Viby-StavtrupLIV forklarer dig her, hvorfor nogle kvarterer - og byer - hedder, som de gør.

Viby bugner med små og store kvarterer. Få andre steder i Aarhus Kommune har lige så mange velkendte kvarternavne. De fleste minder endda om hinanden.

Rosenvang, Rosenvænget, Rosenhøj. Eller Fredensvang, Kongsvang, Søndervang.

Men kender du historien bag, hvorfor de lige endte med at hedde, hvad de gør?

Før vi tager hul på historierne, giver det vist god mening lige at slå fast, hvad en "vang" er.

- (dyrket) jordstykke, fx en mark eller en eng brugt til græsning, står der i Den Danske Ordborg, der desuden beskriver ordet som både gammeldags, poetisk og højtideligt.

Derudover er meget af nedenstående baseret på Leif Dehnits' fremragende bog Aarhusianske gadenavne fra 2018. Han har i 27 år været ansat hos Aarhus Kommunes Hovedbibliotek og bestyret Lokalhistorisk Samling.

Vi kunne heller ikke helt dy os fra også at kigge i Stavtrups, Ormslevs, Vibys og Åbys respektive historier.

Har du selv nogle sjove historier om de forskellige områder eller deres navne? Eller forslag til, hvad vi ellers bør undersøge? Så skriv gerne på red@viby-stavtrupliv.dk.

Fredensvang

Mange forbinder i dag Fredensvang med idrætsanlægget og de mange fodboldbaner, og området ligger både i Vibys og Højbjergs postnumre. Foto: Jens Thaysen

Fordi "vang" er en mark, lægger områdernes navne sig ofte op ad de gårde, som lå i området. Her har Fredensvang fået sit kvarternavn efter Fredensgaard og dens 45 hektar.

Selve gårdbygningerne lå mellem Fredengårdsvej og Poul Sloths Vej.

Gården menes at være opført i 1795, og først i 1910'erne blev der udstykket til byområder og i 1920'erne til havekolonier. I 1939 købte Viby Kommune Fredensgaards sidste store jordlodder, der med årene også blev udstykket.

Lige hvorfor Fredensgaard hed, hvad den hed, siger vores kilder ingenting om. Hvis du har svaret, så skriv endelig.

Fredensvang kaldes forresten også "stjernekvarteret", da man har opkaldt mange veje efter astronomiens planeter, stjerner og asteroider.

Bonusinfo: Fredensvang Runddel var i mange år Aarhus bys største rundkørsel. Den blev anlagt i 1952 og fungerede dengang - ligesom i dag - som bindeled mellem tre store, Rosenvangs Allé, Jyllands Allé og Terp Skovvej.

- Runddel er afledt af det franske ord "rondelle", står der i Leif Dehnits' bog, hvilket er fransk for ordene "skive" og "ring".

Kongsvang

Dronefoto. Viby Torv. Viby Kirke. Skanderborgvej. Byvangen. Foto: Jens Thaysen

Markerne under områdets mange villaer blev kaldt for Kongsvang, da det var kongens marker og hørte under Kongsgården i Viby Sogn.

Det henviser også til, at Viby siden vikingetiden har været "kongsgård", altså kongegrav. Ved Eskelunden ligger Snekkeeng, som i vikingetiden var Aarhus' skibsværft og flådehavn.

- "Snekke" er en af vikingetidens betegnelser for et krigsskib, står der i Leif Dehnits' bog, og der er fundet flere arkæologiske vikingetidsfund i området fra Kongsvang helt ind til midten af Viby.

I 1904 fik området officielt sit navn, og ovenstående er selvfølgelig også forklaringen bag navnet Plejehjemmet Kongsgården.

Bonusinfo: Af samme grund har mange veje i Kongsvang navn efter sagnkonger fra danmarkshistorien, og mange af dem ender på "-gade". Dansgade, Frodesgade, Gormsgade, Regnersgade, Rolfsgade.

En sidestikker er Uffesvej, da Uffe var ikke sagnkonge, men en sagnhelt og "kun" søn sagnkongen Vermund.

Ormslev

Købmanden og godsejeren Henrik Pontoppidan er begravet i Ormslev og har en buste midt i byen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Ormslev kan findes i historiske kilder helt tilbage til 1407, hvor området er skildret som "Ormsløff", og i 1438 som "Wormsløff".

Viby-StavtrupLIV har tidligere gjort brug af stednavnsforsker Peder Gammeltoft, som i dag er førstebibliotekar og leder af Sprogsamlingen på Bergen Universitet. Han kan forklare navnetypen og -sammensætningen.

- Ordet går helt tilbage til jernalderen for 1500-1800 år siden. Det er sat sammen af drengenavnet "Ormar" og stednavnet "-lev", som dengang lød mere som "-løff", siger han og tilføjer:

- Og så er "Ormar" derudover sammensat af to ord, nemlig "orm" og "ar".

"Orm" er urnordisk for slange, mens "ar" henviser til urnordiske "harjaR", der betød kriger.

- "Lev" er en kendt endelse fra jernalderen, der betyder "levning", så en arv eller noget efterladt. Vi er lidt i tvivl om, om det betyder, at nogen arver noget eller videregiver noget, forklarer Peder Gammeltoft.

- Så alt i alt betyder Ormslev noget i retning af "slangekrigerens arv eller arvestykke", lyder hans vurdering.

Bonusinfo: Ormslev har jo også en stationsby, der ligger for sig: Ormslev Stationsby. Efter Hammelbanen åbnede i 1902, begyndte denne nye naboby at blive etableret og vokse omkring selve togstationen.

Ud over "-lev" har jernalderen også givet os en anden stedbetegnelse, siger Peder Gammeltoft, nemlig "-um". Det betyder "heim" eller bare hjem. Tænk Dalum, Uldum og lignende byer.

Rosenhøj

Rosenhøj-kvarteret i Viby set oppefra. Foto: Skråfoto/Kortforsyningen

Da man i 1967 begyndte at bygge de mange fireetagers boligblokke i området, navngav Boligforeningen Århus Omegn området Rosenhøj.

Navnet går tilbage i flere led, da man navngav efter gartneriet Rosenhøj, der blev revet ned, men siden 1924 havde ligget i området. Gartneriet fik dog dets navn efter bygningen, som det åbnede i: Villa Rosenhøj.

Ejendommen blev bygget i slutningen af 1800-tallet. Hvorfor boligen helt præcist blev kaldt Rosenhøj, vides ikke, men den lå på en lille høj.

Bonusinfo: De boligblokke, der står i Rosenhøj, kan man finde lignende af flere steder i Aarhus Kommune. I Beder, Tilst og Trige findes de også.

Desuden fik det nærtliggende naboboligområde Kjærslund også navn efter et lokalt gartneri.

Rosenvang

Rovenvang-kvarteret er lidt svært at afgrænse, men ligger mellem Kongsvang og Rosenvænget. Hvilket er nord for Carl Jensens Vej og syd for Rolfsgade og Kongsvangs Allé. Foto: Google Maps

For første gang på listen her ligger et vangnavn sig ikke op ad et gårdnavn. Rosenvang-kvarteret hører til på en udstykning fra Vibygårds jorde.

Først hørte området under Haveklubben Skovly, der blev oprettet i 1902. Men fordi postvæsenet eftersigende ofte fejltog "Skovly" for "Skovby", valgte de at skifte navn til Grundejerforeningen Rosenvang i 1911.

Formentlig grundet haveklubbens blomster, og fordi man ville have, at det passede ind til begge nabokvarterer i form af Kongsvang og Rosenvænget.

Bonusinfo: "Præstevang" i det sydlige Rosenvang er ikke alment kendt som områdenavn, men findes i Boligforeningen Århus Omegn afdeling Præstevangen.

Tidligere var dette Viby Præstegårds jorder, og derfor har det meget lille område vejnavne efter danske præster som N.F.S. Grundtvig, Kaj Munk og Vilhelm Beck. Præstevang dækker også Vidtskuevej.

Rosenvænget

Den røde port, hvor der tidligere har været en låge i, som afgrænsede Rosenvænget. Foto: Foreningen Skjulte Steder

Også her har vi at gøre med et område, der ligger på Vibygårds tidligere jorder. I 1896 blev det udstykket til havekoloni med i alt 102 havelodder, og faktisk var det Danmarks første haveby.

Området kom til at hedde Rosenvænget i 1911, formentlig grundet den røde portlåge, som førte ind til haverne, og selvfølgelig de små grunders farvestrålende flora.

Vejen i området har også referencer til træ- og blomstersorter: Bøgevej, Blommevej, Irisvej, Lindevej, Magnoliavej og Nøddevej.

Bonusinfo: "Vænge" har samme betydning som "vang".

"Havebyer" kan ifølge ordbogen både være et andet ord for kolonihave og "en særlig by eller bydel, der er opbygget efter principper baseret på blandt andet nærhed og et dominerende islæt af grønne områder". Sidstnævnte havebyer sås først i England som et modsvar til de store industribyers tætte boligkvarterer.

Stavtrup

Et andet ord for Stavtrup kunne være "træstave-udflytterbebyggelse". Foto: Kristine Dam Johansen

Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om historien bag Stavtrups bynavn i denne artikel, hvor vi talte med stednavnsforsker fra Bergen Universitet, Peder Gammeltoft.

Han fortalte, at "Stav" i bogstaveligste forstand refererer til en stav. Altså en træstang.

- Hvad det præcist henviser til, er ikke til at vide. Om det er et sted, man har produceret stave, fordi man har haft specielt brugbar skov til det, eller om det er fordi, at der har været en form for palisade (forsvarsværk af pæle, red.) eller lignende, som bebyggelsen er bygget i nærheden af, udtalte Peder Gammeltoft.

"-trup" er afledt af "torp", som betyder udflytterbebyggelse. Navnet stammer formentlig tilbage fra vikingetiden eller lidt senere i middelalderen.

Bonusinfo: Stavtrup er i dag klassificeret som en såkaldt "storlandsby", hvilket blev besluttet i en landsbymiljøundersøgelse i Aarhus Kommune i 1974.

Søndervang

Søndervangskolen er én af de store institutioner, der har fået navn efter området, den ligger i. Foto: Jens Thaysen

Søndervang, eller Søndervangskvarteret, lægger sig som områdenavn heller ikke op af et tidligere gårdnavn. Men det kræver en lidt længere forklaring.

Frem til 1761 havde Viby Sogn i alt fire vange. Tre store i form af Vestermarken, Østermarken og Høskovmarken samt en lille med Toftelykkevang.

I 1761 blev Vestermarken til gengæld delt op i to mindre marker, nemlig den nordlige Nordvang og den sydlige Søndervang.

Markvangen var kun i brug til 1794, men da området i 1967 blev udstykket til boligområde, gymnasium og butikscenter, valgte Viby Kommune at bruge det gamle navn.

Bonusinfo: Både Rosenhøj og Kjærslund ligger i det område, som i sin tid blev kaldt Søndervang. I dag ses de dog som separate områder.

Kun Sønderhøj hører i dag under Søndervang, inden man rammer jernbanen, hvorved området Ravnsbjerg begynder. Søndervang afgrænses mod syd af Christian X's Vej, hvor man så rammer yderkanten af Holme.

Viby

Ved Viby Torv har der formentlig engang i vikingetiden ligget en skov. Foto: Jens Thaysen

Hvis du ikke havde læst vores Stavtrup-artikel fra før, har du nok heller ikke læst Viby-versionen.

Her var stednavnsforsker Peder Gammeltoft igen på pletten med en forklaring om, hvorfor "Viby" var et klassisk vikingetidsstednavn fra 800-1050 e.kr.

- Viby, mener man, er en sammensætning af ordet "with", som er et gammelt dansk ord for skov. Det er det, som findes i ordet "ved", som man nu bruger om det træ, man for eksempel brænder i en brændeovn. Så Viby betyder sådan set skovby, siger han og tilføjer i artiklen:

- Byen har været placeret enten ved en skov eller der, hvor der engang stod en skov. Det er også en mulighed, at skoven er blevet fældet lige der for at skabe plads til en bebyggelse.

Bonusinfo: Viby blev grundlagt et sted mellem år 600-800, men har heddet forskellige ting gennem tiden i de historiske kilder. Først i Valdemars Jordebog fra 1231 som "Withby", som Peder Gammeltoft nævner.

Omkring 1300 kalder Saxo byen for "Wiby", i 1315 hedder den "Wichby" i Aarhus Kannikebords Jordebog, og gennem 1400-tallet omtales den også som "Wedby" og "Wetheby".

Åbo

Åbo lige ved Genvejen og Østjyske Motorvej, E45. Foto: Skråfoto/Kortforsyningen

Åbo ligger lige inden for grænsen til 8260, så derfor skal vi også forbi lidt om den lille landsbys historie.

Navnet nævnes helt tilbage omkring 1200 som Ahbart og i 1580 som Aabo og Aaboo. Området og byen har måske ikke overraskende fået sit navn, fordi det ligger omkranset af Aarhus Å.

Hvilket også er grunden til, at herregården Åbogård hedder, hvad den hedder.

Bonusinfo: Åbo lå førhen i Ormslev-Kolt Sognekommune, før den blev 'opslugt' af Aarhus Kommune i 1970.

Der findes forresten en Åbo i Sverige - og én i Finland.

Hvad siger du til at skulle køre 10 kilometer i timen langsommere på visse strækninger? Arkivfoto: Bo Børresen

Nu kommer der nye 40 km/t-zoner nær dig: Hvad siger du til at støde på flere af dem i Aarhus Syd?

Hele Aarhus Kommune skal være med i et forsøg, hvor hastigheden bliver sat ned på 15 veje i enkelte byzoner. Det gælder blandt andet Enghavevej i Viby og Ormslevvej i Ormselv.

De nye zoner bliver etableret i løbet af foråret og kommer til at koste tre millioner kroner.

Evalueringen af forsøget skal blandt andet ske i samarbejde med de lokale fællesråd, når forsøget slutter i 2025. På det tidspunkt vil flere byveje i Aarhus være lavet om til 40 km/t-zoner.

Aarhus Kommune er én af de udvalgte kommuner i et forsøg, hvor fartgrænsen flere steder sættes ned til 40 km/t i byzoner.

Fremover skal du vænne dig til at køre en anelse langsommere, hvis du som bilist bruger Enghavevej i Viby, Ormslevvej i Ormslev eller 13 andre veje i Aarhus Kommune.

For i løbet af foråret vil flere veje i byzoner, hvor du normalt må køre 50 km/t, blive sat ned til 40 km/t.

Det skriver Aarhus Kommunes afdeling for Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

- Der er mange steder i kommunen, hvor 50 km/t inden for bygrænsen er for hurtigt for især de bløde trafikanter, siger rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, og han tilføjer:

- Jeg er glad for, at vi som forsøgskommune nu kan prøve ting af og blive klogere på, hvilken forskel det faktisk gør for støjen, trafiksikkerheden og byen som helhed, når hastigheden bliver lavere.

Fartnedsættelse for 7,5 millioner kroner

Aarhus Kommune er én ud af 16 kommuner, som deltager i forsøget. Det skal være med til at forbedre trafiksikkerheden i hele Danmark på sigt.

I 40 km/t-zonerne vil der ikke være tale om bump eller anden vejchikane, men blot en nedsættelse af fartgrænsen.

De 15 veje, som nu får sænket hastigheden, skal kun være første fase, som i hvert fald gælder for 2023 ud. I 2024 bliver forsøget så udvidet med nye strækninger, hvor du kun må køre 40 km/t i stedet for 50.

Her ses de forskellige veje, som får hastighedsnedsættelser i foråret 2023. Fra 50 km/t til 40 km/t. Det drejer sig blandt andet i 8260 om Enghavevej og Ormslevvej. Foto: Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Først i anden halvdel af 2025 skal forsøget evalueres.

- De lokale fællesråd kommer til at spille en væsentlig rolle i evalueringen, lyder det i pressemeddelelsen, hvor Nicolaj Bang nævner:

- Forsøget vil have forskellige indvirkninger på mange aarhusianeres hverdag, og derfor er det er vigtigt, at vi får samlet erfaringerne sammen og evalueret ordentligt på dem.

I forvejen har Aarhus Kommune sat tre millioner kroner af til hastighedsforsøget, og man regner i Teknik og Miljø med at lægge 4,5 millioner kroner mere i indsatsen de kommende år.

Den fulde oversigt

De resterende veje, som ligger uden for 8260, kan vi lige nævne her, hvis det er svært at se på illustrationen ovenover i artiklen.

Midten af Aarhus, der altså ikke regnes for opland, får foruden Enghavevej 40 km/t-zone på:

  • Nordre Strandvej i Risskov
  • Tjelevej-Vikærsvej i Vejlby
  • Hans Broges Gade og Odensegade i Aarhus C
  • Dr. Holsts Vej, Klokkervej og Haslevej i Åbyhøj
  • Rosenvangs Allé i Højbjerg

Norddelen af Aarhus får 40 km/t-zone på:

  • Grenåvej i Løgten
  • Bystævnet i Lystrup
  • Skæring Hedevej i Skæring
  • Hjortshøjvej i Skæring

Vestdelen af Aarhus bliver (ud over Ormslevvej i Ormslev) ramt på:

  • Tilst Østervej-Bysmedevej i Tilst.

Syddelen af Aarhus får nye hastighedsnedsættelser på

  • Jegstrupvej i Jegstrup
  • Byagervej i Beder

Har du en mening om fartnedsættelserne? Er du imod ændringerne og synes, at det er spild af tid? Eller synes du, at det gør noget godt for byområderne?

Så vil vi på Viby-StavtrupLIV rigtig gerne høre fra dig på. Skriv gerne til mihje@jfmedier.dk.

I forvejen prøver vi hver måned at følge op på, hvordan det går med de såkaldte mariehøne-bump i Stavtrup, og hvordan evalueringen går med dem som 40 km/t-zone.

Den Lokale Bodega i Stavtrup på Klokkeskovvej 21. Foto: Google Street View

Den Lokale Bodega lukker efter kun fire måneder med nye forpagtere: - Jeg tror, at dens tid som bodega er ovre

Siden 1998 har der været bodegaliv i bygningen på Klokkeskovvej, men ikke længere.

Efter fire måneder som forpagtere melder Lonnie Jeanett Ljungquist Worm og Casper Nielsen, at den sidste fest med dem bag baren er afholdt.

Ejeren af bygningen siger samtidig til Viby-StavtrupLIV, at han nu vil kigge mod at få lavet det om til andre typer af lejemål. Ikke bolig, men måske andet erhverv.

Den Lokale Bodega skal ikke længere være bodega.

En epoke med bajer og bodegafestmusik på Klokkeskovvej er ovre.

I slut-september overtog Lonnie Jeanett Ljungquist Worm sammen med Casper Nielsen værtshusbygningen Den Lokale Bodega i Stavtrup.

Men onsdag 18. januar kunne førstnævnte forpagter så proklamere på bodegaens egen facebookgruppe, at den lukker. Kun fire måneder efter overtagelsen.

- Grundet Casper ikke længere vil bodegaen, og jeg desværre ikke kan stå med den alene, står der i et tidligere opslag fra 11. januar, hvor Lonnie Worm varslede en mulig lukning.

Til Viby-StavtrupLIV forklarede værtshusforpagteren ellers mellem de to meldinger, at hun afsøgte alle muligheder for at kunne køre forretningen videre. Hvilket ikke lykkedes.

Ingen sladder

Vi har forsøgt at indhente en uddybende forklaring, men dette har ikke været muligt.

- Vi frabeder os ævl, kævl og sladder, lyder det blandt andet fra Lonnie Worm i det nyligste opslag.

Selve afslutningsfesten fandt sted lørdag 14. januar, og sidste åbningsdag blev en "slatfest" fredag 20. januar.

Den Lokale Bodega har siden slut-november haft åbningstider, hvor der var lukket mandag, men åbent resten af ugens dage fra kl. 12-18. Bortset fra torsdag, fredag og lørdag, hvor den havde senere åbent.

Bliver formentlig andet erhverv

Men hvad skal der så ske med Den Lokale Bodega? I forvejen har der været en jævn udskiftning af forpagtere.

Ejer af grund og bygning på Klokkeskovvej 21 hedder Torben Jensen. Det er hans kone, Anita, som i sin tid startede Den Lokale Bodega op og drev den helt frem til sin død.

- Jeg tror, at dens tid som bodega nu er ovre, siger Torben Jensen til Viby-StavtrupLIV.

Hvad der nu skal ske med den, ved han endnu ikke præcist.

- Det ligger hen i det uvisse. Det bliver noget med, at bygningen nu skal bruges til andre lejemål. Måske kontor-formål.

Ifølge BBR-registret kom bygningen op at stå i 1998, rummer 122 kvadratmeter og indeholder tre værelser og tre toiletter.

Det skal du også vide: Borgmester kigger forbi landsby, og revy melder allerede ud om "næsten udsolgt"

Lidt ekstra-nyheder i dit nyhedsbrev:

Borgmesteren besøger Ormslev

Sidste gang, hvor Jacob Bundsgaard viste fanen i 8260, var til et arrangement med Stavtrup All Stars, men derudover har der være flere åbne borgmesterkontorer det seneste år. Privatfoto: Stavtrup All Stars

Ligesom Aarhus Kommunes borgmester, Jacob Bundsgaard, har været i både Viby og Stavtrup det seneste år, går turen denne gang til Ormslev.

30. januar kl. 17-18 vil han være at finde i Ormslev Borgerhus på Gammelsø Vænge 1, hvor du kan få en snak i det "åbne borgmesterkontor".

- Om lige præcis dét, der betyder noget for dig, står der blandt andet på løbesedlen.

Forinden holder Jacob Bundsgaard møde med Ormslev Borgerforening, på samme måde som han har gjort det med Viby Fællesråd og Stavtrup Fællesråd.

Arrangementet henvender sig til borgere i Ormslev, men der står ikke noget med, at du ikke må troppe op, hvis du kommer fra nogle andre byområder.

Vil du høre mere om Viby Bakke-projektet?

Viby Bakke skal blandt andet ifølge lokalplanen kobles sammen med området omkring Vårkjærparken. Illustration: Arkitema

Den tidligere grund til Jyllands-Posten samt grunden over for på Grøndalsvej skal i fremtiden huse Viby Bakke, hvor op mod 500 boliger kommer til at ligge.

... hvis lokalplanen altså skrider frem, som den er nu. Ud over at der er offentlig høringsperiode til 21. februar, kan du også høre nærmere om det og give din mening til kende på et borgermøde tirsdag 31. januar.

Her vil Aarhus Kommune afholde mødet på Viby Bibliotek på Skanderborgvej 170 kl. 17, hvor Viby Fællesråd og andre aktører også vil deltage.

Først havde Afdelingen for Teknik og Miljø inviteret til borgermøde i Blixens-huset i Gellerup, hvor Viby Fællesråd i stedet har fået omlagt mødet, så det rent faktisk foregår i Viby.

Revy melder om "Næsten udsolgt" allerede på førstedagen

Revykompagniet Sønden har ikke længere coronalukket, og til marts kan du opleve "Næsten udsolgt".

Altså. Vel at mærke er titlen "Næsten udsolgt" på Revykompagniet Søndens kommende revy.

Efter tre års coronapause vender revyen tilbage, og forestillingerne kommer til at køre på Viby Bibliotek fra premieredagen fredag 10. marts til lørdag 25. marts

Siden 1986 har Revykompagniet Sønden kørt, og ligesom tidligere år lover man satire og sang om landspolitik, lokale emner og ikke mindst AGF.

Instruktør er John Batz, som selv bor i Viby. Han var i 2008 idémanden bag genopstarten, der vækkede Århus Revyen fra sin dvale, og han har tidligere selv vundet prisen som Årets Revyskuespiller.