PFAS fundet i Stavtrups grundvand: - Men borgerne kan godt slå koldt vand i blodet
Én af Stavtrup Vandværks tre grundvandsboringer indeholder en lav mængde PFAS. Ligesom der er fundet PFAS i to boringer nær Åbo og flere andre steder i Aarhus Kommune.
Betyder det, at vi skal være nervøse for vandet i vandhanen? Nej, for PFAS i grundvandet betyder (heldigvis) ikke PFAS i drikkevandet.
Forklaringen er blandt andet, at filtrene i vandværket fanger det, inden det ryger videre til forbrugeren. Samt at der er tale om så små mængder PFAS, som kan fortyndes mod stort set ingen sundhedsrisiko.
Både Aarhus Vand, Stavtrup Vandværks driftsansvarlige og direktør hos vandanalysevirksomheden Eurofins maner i hvert fald til ro, selv om det selvfølgelig er noget, de skal følge nøje i fremtiden.
20. januar kom det frem, at Aarhus Vand har fundet spor af PFAS i 10 af de 77 grundvandsboringer, som befinder sig i Aarhus Kommune.
Her ville Aarhus Vand ikke ud med, hvor disse 10 boringer befinder sig. Viby-StavtrupLIV henvendte sig for alligevel at få fat på dem.
Siden er de dukket op som gule pletter i Jupiter-databasen over grundvandsboringer i hele Danmark.
Det viser sig, at der blandt andet er fundet spor af de skadelige flourstoffer i to boringer nordvest for Åbo. Og hvis du zoomer lidt ind, kan du se en gul plet i én af Stavtrup Vandværks tre boringer.
- Det er vigtigt for os at understrege, at der er tale om grundvandsforurening og ikke drikkevandsforurening. Vi styrer produktionen på den måde, at vi primært anvender de rene boringer og desuden har stor fokus på overvågning, beroliger Jan Tøibner, pressechef hos Aarhus Vand, og han tilføjer:
- Det sikrer, at der ikke kan konstateres et indhold af PFAS i vandet ud til forbrugerne. Man kan derfor fortsat være helt tryg ved at drikke vand fra hanen.
Han følger så også op med, at han ikke kan tale på vegne af Stavtrup.
- Stavtrup Vandværk er et privat vandværk, og boringen er dermed ikke en af Aarhus Vands (10 PFAS-ramte, red.) boringer, skriver pressechefen.
Overraskelse hos vandværket
Hvad betyder det så for borgerne i Stavtrup, som får vandværkets dråber i deres haner?
Da Viby-StavtrupLIV ringer op til Stavtrup Vandværks driftsansvarlige, Kim Dalsgaard, vækker det undren, at der overhovedet skulle være PFAS at finde hos dem.
- PFAS? I grundvandet? Jeg sidder med en nylig rapport her, der siger, at vi ingen PFAS har i vores tre boringer. Det er så godt nok en analyse af drikkevandet, kan jeg se, siger han i telefonen og tjekker med det samme Jupiter-databasen.
- Du har ret. Der er faktisk en gul plet.
Hvad er PFAS?
PFAS er det overordnede navn for en lang række syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været anvendt af industrien i mange år.
PFAS-stofferne har vist sig at være stærkt sundhedsskadelige, da de ophober sig i blod og organer, og de mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.
Selv om PFAS er skadeligt at indtage, er det nyttigt i en lang række andre sammenhænge. Det kan eksempelvis bruges til at imprægnere regntøj og møbeltekstiler, så stoffet bliver vand- og smudsafvisende, og det bruges også til brandskum og køkkengrej som teflonpander. Desuden bruges det i elektronikindustrien, og det er også brugt i tandtråd og til kosmetik.
PFAS-stoffer er blevet identificeret flere steder de senere år. Blandt andet kom det i foråret 2021 frem, at PFOS, et af de mest omtalte PFAS-stoffer, havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.
Senere viste en kortlægning i maj 2022 lavet af Danske Regioner, at flere end 14.000 steder i Danmark bør undersøges for PFAS-forurening.
Danmark forsøger sammen med fire andre lande at få alle PFAS-stofferne forbudt i EU.
Forskellen på grundvand og drikkevand er, at man analyserer førstnævnte, når vandet bliver pumpet op fra undergrunden til vandværket. Drikkevandet derimod bliver analyseret, når det forlader vandværket og løber mod forbrugerne.
- Imellem de to målinger sker der en specialfiltrering, en iltning og flere andre filtreringer på vandværket, så vandet bliver renere og klart til at drikke, forklarer Kim Dalsgaard.
Derfor kan der sagtens findes mindre forurening i grundvandet, uden det påvirker drikkevandet. De forskellige PFAS'er kan sætte sig fast på filtrene og ikke finde vej videre.
Stavtrups tre boringer har også en betydning. Når de blandes sammen, sørger det for, at PFAS-koncentrationen bliver endnu mindre - og derfor mere ubetydelig.
I forvejen betyder de gule prikker på kortet foroven, at der er tale om en lav koncentration af PFAS. Havde prikkerne været røde, havde det været en anden sag.
Så dit budskab er det samme som Aarhus Vands - at borgerne i Stavtrup og omegn kan slå koldt vand i blodet?
- Ja, det kan de sagtens. Der er ikke noget PFAS med vandet i vandhanen, siger driftschefen.
Havde ikke hørt om det
Kim Dalsgaard er dog uforstående over for, at han ikke har fået noget at vide omkring fundet af PFAS i grundvandet.
- Vi fik lavet den positive drikkevandsanalyse i efteråret, hvor rapporten lå klar 1. november 2022. Der må være lavet en anden rapport også, siger han.
Men hvornår?
På geus.dk - en side af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - kan man finde rapporter fra boringer i hele Danmark.
Her ses det, at Stavtrup Vandværk fik lavet en grundvandsanalyse 12. oktober samme år. Analysen blev registreret 11. november og godkendt 22. november.
- Den har jeg intet hørt om. Hvilket undrer mig. Det skal jeg lige have undersøgt nærmere hurtigst muligt, fortæller Kim Dalsgaard.
Ikke krav om at informere
Har der så været mangel i kommunikationen mellem analyseenheden og Stavtrup Vandværk?
Virksomheden bag alle vandværkets analyser hedder Eurofins Miljø Vand. De står også bag analyserne i Aarhus Vand samt grundvands- og drikkevandsanalyser i hele Danmark.
Ole Silkjær er direktør for forretningsudvikling i Eurofins Miljø Vand, og også han maner til ro.
- Jeg kan se, at der er fundet 0,00011 mikrogram PFOS per liter (altså én af de fire PFAS-stoffer, som man særligt holder øje med, red.) i Stavtrup-boringen, siger han og fortsætter.
- Først ved 0,002 mikrogram per liter overstiger det kvalitetskravet ved en forbrugers vandhane. Derfor er niveauet i grundvandet stadig ret langt fra kvalitetskravet i vandhanen, selv om det naturligvis er bekymrende i sig selv, at stoffet er til stede.
I forvejen har Eurofins ikke lovmæssig underretningspligt ved fund af PFAS i grundvandet - det er vandværkets eget ansvar at holde øje med grundvands- og drikkevandskvaliteten.
- Det er kun i tilfælde, hvor der findes overskridelse i drikkevandet af de mikrobiologiske kvalitetskrav af eksempelvis E. coli eller Enterokokker, at laboratoriet varslet både vandværk og tilsynsmyndigheder automatisk, når resultaterne er klar, forklarer Ole Silkjær supplerende.
- Men ellers stiller myndighederne intet krav til, at vi underretter vandværket. Det skal vandværket så selv holde øje med i rapporterne.
Uanset hvad kan du altså som forbruger hæfte dig ved, at der - heldigvis - er tale om ufarlige mængder PFAS. Vi kan konstatere, at de er der, men ingen fagpersoner finder det alarmerende.
Bonuslæsning til emnet: Aarhus Universitet og Aalborg Universitet er faktisk i gang med et projekt, hvor de skal forske i, hvordan vi får PFAS væk fra naturen - og vores vand. Læs om det her.