Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Vi skal tale lidt om vandet, vi drikker - og træthed!

Med risiko for at dykke ned i et træls vandhul:

For nyligt udgav DR sin årlige undersøgelse af danskernes medievaner. Her var der et helt afsnit om "medietræthed".

Nyheder er for negative, lyder det. De gør os i dårligt humør. De gør os stressede. De gør os opgivende over tilværelsen. Og derfor vælger flere og flere danskere nyhederne fra.

Det bekymrer mig meget, for sådan bør det jo ikke være.

Nyheder bør også give indsigt i løsninger, og nyheder bør kunne berolige. De skal kunne give håb om, at det hele ikke er så slemt, som det måske virker.

Derfor er det med en vis fare for at puste til nyhedstrætheden, at jeg i dette nyhedsbrev blandt andet skriver om, at man har fundet PFAS hos Stavtrup Vandværk.

I begyndelsen af december skrev jeg også om luftforurening, og jeg kan godt forstå, hvis det er tunge emner, som giver lidt angst at tænke på.

Ilt og vand er immervæk livsnødvendigt for os alle. Det er svært at kontrollere for den enkelte, hvis det ligefrem bliver giftigt. For hvad silvan gør vi så?

Det er altid en hårfin journalistisk balance. På den ene side føler jeg, at det er min pligt at underrette dig om fundet af PFAS nær dig. Men det skal heller ikke jage dig en skræk i livet.

For som alle eksperterne også siger i PFAS-nyhedsbrevhistorien, er det netop ikke så slemt, som det måske virker.

Jeg håber, at nyheden har fundet den rette balance.

Ellers kan jeg muntre op med, at der snart kommer løsninger på bordet i en parkeringsproblematik på Christian X's Vej i Viby. Det finder du også lidt om i nyhedsbrevet.

Jeg har heldigvis også en masse andre inspirerende historier på vej i de kommende uger.

Stay tuned - og god læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Stavtrup Vandværks driftsansvarlige havde ikke hørt om, at den ene grundvandsboring havde vist spor af PFAS. I november lød det ellers, at ingen af de tre boringer viste PFAS - i drikkevandet. Der er dog en god forklaring. Arkivfoto: Henrik Lund

PFAS fundet i Stavtrups grundvand: - Men borgerne kan godt slå koldt vand i blodet

Én af Stavtrup Vandværks tre grundvandsboringer indeholder en lav mængde PFAS. Ligesom der er fundet PFAS i to boringer nær Åbo og flere andre steder i Aarhus Kommune.

Betyder det, at vi skal være nervøse for vandet i vandhanen? Nej, for PFAS i grundvandet betyder (heldigvis) ikke PFAS i drikkevandet.

Forklaringen er blandt andet, at filtrene i vandværket fanger det, inden det ryger videre til forbrugeren. Samt at der er tale om så små mængder PFAS, som kan fortyndes mod stort set ingen sundhedsrisiko.

Både Aarhus Vand, Stavtrup Vandværks driftsansvarlige og direktør hos vandanalysevirksomheden Eurofins maner i hvert fald til ro, selv om det selvfølgelig er noget, de skal følge nøje i fremtiden.

PFAS dukker op flere og flere steder i naturen, og et af de nye på listen må være Stavtrup Vandværks grundvand.

20. januar kom det frem, at Aarhus Vand har fundet spor af PFAS i 10 af de 77 grundvandsboringer, som befinder sig i Aarhus Kommune.

Her ville Aarhus Vand ikke ud med, hvor disse 10 boringer befinder sig. Viby-StavtrupLIV henvendte sig for alligevel at få fat på dem.

Siden er de dukket op som gule pletter i Jupiter-databasen over grundvandsboringer i hele Danmark.

De gule cirkler på kortet viser, hvilke grundvandsboringer der er fundet flourstofferne PFAS i. Du kan selv se kortet og zoome ind, hvis du klikker på linket her. Kort: Jupiter-databasen/data.geus.dk

Det viser sig, at der blandt andet er fundet spor af de skadelige flourstoffer i to boringer nordvest for Åbo. Og hvis du zoomer lidt ind, kan du se en gul plet i én af Stavtrup Vandværks tre boringer.

- Det er vigtigt for os at understrege, at der er tale om grundvandsforurening og ikke drikkevandsforurening. Vi styrer produktionen på den måde, at vi primært anvender de rene boringer og desuden har stor fokus på overvågning, beroliger Jan Tøibner, pressechef hos Aarhus Vand, og han tilføjer:

- Det sikrer, at der ikke kan konstateres et indhold af PFAS i vandet ud til forbrugerne. Man kan derfor fortsat være helt tryg ved at drikke vand fra hanen.

Han følger så også op med, at han ikke kan tale på vegne af Stavtrup.

- Stavtrup Vandværk er et privat vandværk, og boringen er dermed ikke en af Aarhus Vands (10 PFAS-ramte, red.) boringer, skriver pressechefen.

Overraskelse hos vandværket

Hvad betyder det så for borgerne i Stavtrup, som får vandværkets dråber i deres haner?

Da Viby-StavtrupLIV ringer op til Stavtrup Vandværks driftsansvarlige, Kim Dalsgaard, vækker det undren, at der overhovedet skulle være PFAS at finde hos dem.

- PFAS? I grundvandet? Jeg sidder med en nylig rapport her, der siger, at vi ingen PFAS har i vores tre boringer. Det er så godt nok en analyse af drikkevandet, kan jeg se, siger han i telefonen og tjekker med det samme Jupiter-databasen.

- Du har ret. Der er faktisk en gul plet.

Hvad er PFAS?

  • PFAS er det overordnede navn for en lang række syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været anvendt af industrien i mange år.

  • PFAS-stofferne har vist sig at være stærkt sundhedsskadelige, da de ophober sig i blod og organer, og de mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.

  • Selv om PFAS er skadeligt at indtage, er det nyttigt i en lang række andre sammenhænge. Det kan eksempelvis bruges til at imprægnere regntøj og møbeltekstiler, så stoffet bliver vand- og smudsafvisende, og det bruges også til brandskum og køkkengrej som teflonpander. Desuden bruges det i elektronikindustrien, og det er også brugt i tandtråd og til kosmetik.

  • PFAS-stoffer er blevet identificeret flere steder de senere år. Blandt andet kom det i foråret 2021 frem, at PFOS, et af de mest omtalte PFAS-stoffer, havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.

  • Senere viste en kortlægning i maj 2022 lavet af Danske Regioner, at flere end 14.000 steder i Danmark bør undersøges for PFAS-forurening.

  • Danmark forsøger sammen med fire andre lande at få alle PFAS-stofferne forbudt i EU.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Danske Regioner, Miljøstyrelsen

Forskellen på grundvand og drikkevand er, at man analyserer førstnævnte,  når vandet bliver pumpet op fra undergrunden til vandværket. Drikkevandet derimod bliver analyseret, når det forlader vandværket og løber mod forbrugerne.

- Imellem de to målinger sker der en specialfiltrering, en iltning og flere andre filtreringer på vandværket, så vandet bliver renere og klart til at drikke, forklarer Kim Dalsgaard.

Derfor kan der sagtens findes mindre forurening i grundvandet, uden det påvirker drikkevandet. De forskellige PFAS'er kan sætte sig fast på filtrene og ikke finde vej videre.

Stavtrups tre boringer har også en betydning. Når de blandes sammen, sørger det for, at PFAS-koncentrationen bliver endnu mindre - og derfor mere ubetydelig.

Stavtrup Vandværks tre vandboringer, hvoraf der i den ene er fundet PFAS i lav mængde. Kort: Jupiter-databasen/data.geus.dk

I forvejen betyder de gule prikker på kortet foroven, at der er tale om en lav koncentration af PFAS. Havde prikkerne været røde, havde det været en anden sag.

Så dit budskab er det samme som Aarhus Vands - at borgerne i Stavtrup og omegn kan slå koldt vand i blodet?

- Ja, det kan de sagtens. Der er ikke noget PFAS med vandet i vandhanen, siger driftschefen.

Havde ikke hørt om det

Kim Dalsgaard er dog uforstående over for, at han ikke har fået noget at vide omkring fundet af PFAS i grundvandet.

- Vi fik lavet den positive drikkevandsanalyse i efteråret, hvor rapporten lå klar 1. november 2022. Der må være lavet en anden rapport også, siger han.

Men hvornår?

På geus.dk - en side af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - kan man finde rapporter fra boringer i hele Danmark.

Her ses det, at Stavtrup Vandværk fik lavet en grundvandsanalyse 12. oktober samme år. Analysen blev registreret 11. november og godkendt 22. november.

- Den har jeg intet hørt om. Hvilket undrer mig. Det skal jeg lige have undersøgt nærmere hurtigst muligt, fortæller Kim Dalsgaard.

Ikke krav om at informere

Har der så været mangel i kommunikationen mellem analyseenheden og Stavtrup Vandværk?

Virksomheden bag alle vandværkets analyser hedder Eurofins Miljø Vand. De står også bag analyserne i Aarhus Vand samt grundvands- og drikkevandsanalyser i hele Danmark.

Ole Silkjær er direktør for forretningsudvikling i Eurofins Miljø Vand, og også han maner til ro.

- Jeg kan se, at der er fundet 0,00011 mikrogram PFOS per liter (altså én af de fire PFAS-stoffer, som man særligt holder øje med, red.) i Stavtrup-boringen, siger han og fortsætter.

- Først ved 0,002 mikrogram per liter overstiger det kvalitetskravet ved en forbrugers vandhane. Derfor er niveauet i grundvandet stadig ret langt fra kvalitetskravet i vandhanen, selv om det naturligvis er bekymrende i sig selv, at stoffet er til stede.

Det er altså stadig sikkert at drikke dråberne i vandhanerne i Stavtrup. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I forvejen har Eurofins ikke lovmæssig underretningspligt ved fund af PFAS i grundvandet - det er vandværkets eget ansvar at holde øje med grundvands- og drikkevandskvaliteten.

- Det er kun i tilfælde, hvor der findes overskridelse i drikkevandet af de mikrobiologiske kvalitetskrav af eksempelvis E. coli eller Enterokokker, at laboratoriet varslet både vandværk og tilsynsmyndigheder automatisk, når resultaterne er klar, forklarer Ole Silkjær supplerende.

- Men ellers stiller myndighederne intet krav til, at vi underretter vandværket. Det skal vandværket så selv holde øje med i rapporterne.

Uanset hvad kan du altså som forbruger hæfte dig ved, at der - heldigvis - er tale om ufarlige mængder PFAS. Vi kan konstatere, at de er der, men ingen fagpersoner finder det alarmerende.

Bonuslæsning til emnet: Aarhus Universitet og Aalborg Universitet er faktisk i gang med et projekt, hvor de skal forske i, hvordan vi får PFAS væk fra naturen - og vores vand. Læs om det her.

De parkerede biler (den blå og de to bag den) holder ikke ulovligt ved siden af cykelstien på Christian X's Vej. Men de tvinger andre bilister (som den sorte til højre) til at undvige ud i modkørende vejbane. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Hvorfor er parkering ikke forbudt her? Bilister må undvige parkerede biler på vigtig trafikåre

Efter Christian X's Vej er blevet udstyret med over 100 lejligheder fordelt på husnummer 60-68, former en lang række gratis-parkerende biler sig i begge af trafikårens vejbaner.

Det har skabt flere uheld for bilister på trafikåren, som rammer de parkerede biler, fordi vejen snævrer så meget ind. Og fordi parkeringsrækken er svær at se i mørke.

Ejendomsselskaberne bag nybyggerierne, der alle har betalingsparkering, mener ikke, at det er deres egne beboere, som parkerer (lovligt) i siden af Christian X's Vej.

Aarhus Kommunes parkeringsafdeling arbejder nu på løsninger, hvor de formentlig laver standsningsforbud - men markeret parkering i den ene side af vejen er også oppe at vende.

Tættest mod midtbyen er Christian X's Vej blevet svær og til tider farlig at køre på, fordi parkerende biler ved nybyggerier snævrer vejen ind.

Én bil. To biler. En hel stribe af biler.

Bruger du af og til Christian X's Vej, har du formentlig set den lange række af parkerede køretøjer, som kan forme sig på begge sider af vejen fra Lidl-rundkørslen op til Grundtvigsvej.

Viby-StavtrupLIV har fået flere henvendelser om, at de mange parkerede biler skaber farlige situationer. En af de henvendelser kommer fra Martin Schwartz Wiig fra Viby.

- Beboerne i de nye boliger parkerer på Christian X's Vej. Man skal som trafikant overhale ind i den anden bane, fortæller han om det voksende problem.

Uheld i mørket

"De nye boliger" er her de bygninger, der de seneste år er skudt op i numrene 60-68.

Vejstykket har ikke parkeringsforbud, så folk kan frit parkere på Christian X's Vej. Det er bare en farlig cocktail, når fartgrænsen samtidig lyder på 60 km/t, og gadebelysningen kun findes på østsiden af vejen.

Billedet her er taget en halv time efter solopgang, hvor flere biler har forladt deres gratis p-plads. En blå og en grå står dog tilbage deres slukkede lygter. Der er kun lygtepæle i den ene side af vejen, så når det bliver rigtigt mørkt, er højresiden svær at se. Og det er i højresiden, hvor flest parkerer - op mod de nye lejlighedsbyggerier. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Altså er der ikke tilstrækkeligt med lys på den side, som ligger op mod lejlighedsbyggerierne, og hvor flest automatisk parkerer. Det tvinger flere bilister ud i forskrækkede undvigelser - og endda kollisioner.

- Bilerne er usynlige i mørket. Der har været flere uheld, beskriver Martin Schwartz Wiig.

Hos Aarhus Kommune er man opmærksomme på problemet.

- Ja, vi har fået henvendelser om, at parkeringen langs vejen er problematisk, siger Joshua Krogager, som er leder af parkeringsafdelingen i kommunen.

- Når folk parkerer i begge sider af vejen, indskrænker det en trafikeret Christian X's Vej - som jo er kritisk vejnet - så det bliver svært at komme frem for andre trafikanter. Især større køretøjer som busser. Så det er selvfølgelig noget, vi kigger på.

To buslinjer kører på dette stykke af Christian X's Vej. Møder busserne hinanden, mens der holder biler på begge sider af vejen, kan busserne ikke komme forbi samtidig, hvad ellers er meningen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Mest sandsynligt med forbud

Én af henvendelserne kommer fra Consil Ejendomme, som ejer boligerne på nummer 60-62. Her har man oplevet, at i hvert fald to biler er blevet påkørt lige ude foran lejlighederne.

- Her er der tale om to separate tilfælde, hvor biler på Christian X's Vej torpederede de biler, som holder der. Der er vist også sket et nede ved viadukten. Det er altså et stort problem, sige Consil Ejendomme-administrator Carsten Bak.

Derfor har han også sendt sit eget parkeringsforslag ind til kommunen, allerede for to måneder siden.

Her er både den sølvgrå og sorte bil tvunget ud over midterlinjen. Det samme var den tredje bil, som kører foran dem. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

- Jeg synes, at man på vejen skal inddrage lidt fra en i forvejen meget bred cykelsti. Vejen har også meget brede vejbaner. Hvis vi trækker en streg, som der kan parkeres inden for i sikkerhed, kan vi fortsat beholde de gratis parkeringsmuligheder, hvis kommunen godt vil det.

- Selvfølgelig kun parkering i den ene side af Christian X's Vej, skynder han sig at tilføje.

Spørger man Joshua Krogager hos Aarhus Kommune, er det mest sandsynligt, at der bliver standsningsforbud på vejen. Han udelukker dog ikke parkering i den ene side af vejen.

- Det ser vi på. Problemet er bare, at hvis vi forbyder parkering og standsning på vejen, så kan det være, at de parkerende biler søger ind på nogle af de andre veje i området, forklarer han om parkeringsafdelingens overvejelser.

- I det tilfælde flytter vi bare problemet et andet sted hen, og det skal vi også have in mente. Et forbud lyder måske godt, men det er mere komplekst end som så.

Et spørgsmål om betalingsparkering

Joshua Krogager kommer også med sit bud på, hvorfor der pludselig parkerer så mange på vejen - og ikke på de parkeringspladser, som er tiltænkt udlejerne på selve boliggrunden.

- En forklaring på den øgede mængde af parkerede biler er selvfølgelig, at der nu bor flere i området end før, men det kan også være grundet betalingsparkering i de nye lejlighedsbyggerier, siger afdelingslederen.

Der er krav til, hvor mange parkeringspladser et nybyggeri skal have, men der er ikke krav til bygherre om, at det skal være gratis- eller betalingsparkering. Det bestemmer udlejningsfirmaerne selv.

- Så hvis du selv skal vælge mellem at betale for den tætteste løsning eller holde gratis lige ved siden af, vil mange nok vælge den gratis løsning og så holde på vejen. Det er helt naturligt. Men det er selvfølgelig også noget, som der skal gøres noget ved, slår Joshua Kroager fast.

Consil Ejendommes boliger på nummer 60 og 62 har været ramt af flest uheld ude foran på Christian X's Vej. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Ved boligerne med nummer 60-62 er der 15 parkeringspladser tilknyttet Consil Ejendommes 34 lejligheder. De koster 100 kroner at leje månedligt, oplyser Carsten Bak.

- Prisen har vi sat lavt, så vi netop er sikre på, at det ikke belaster. Det dækker bare administrationen af p-pladserne. Prisen er der også, så vi er sikre på, at det er dem, der bor i lejlighederne, som også bruger dem, begrunder han.

- Samtidig har en lejer 30 gange årligt mulighed for at have gæster parkerende i 8 timer, som man registrerer elektronisk. Derfor burde det ikke være mange af vores lejere, som holder på vejen.

Dyrere parkering, men flere lejligheder hos naboen

Måske har han ret. De fleste biler holder mere centreret et par meter længere mod Christian X-kollegiet. Mere præcist ved nummer 64-68, som er ejendomme med mindre lejligheder, der tilhører Go'Bolig.

Her har de 9 parkeringspladser tilknyttet de i alt 73 boliger, hvoraf over 60 er udlejede ifølge Go'Boligs hjemmeside. Kun tre af p-pladserne er i brug, og de koster 250 kr. månedligt.

- Langt de fleste af beboerne er unge studerende og uden bil, skriver kommunikationschef Line Holmen i en mail til Viby-StavtrupLIV.

Go'Boligs lejligheder er den nyeste tilføjelse til Christian X's Vej og ligger på nummer 64-68. En anonym beboer bekræfter over for Viby-StavtrupLIV, at der oftest holder flest lige her. Bare ikke fra morgenstunden, hvor dette billede er taget, men flere henad eftermiddags- og aftentid. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Hun oplyser samtidig, at Go'Bolig ikke har kendskab til udfordringer med parkeringen på Christian X's Vej.

- Mine adspurgte kollegaer har ikke modtaget henvendelser fra vores lejere omkring parkeringsproblemer.

Kan du med garanti sige, at de parkerede biler på vejen ikke tilhører jeres lejere? Og hvor skulle de parkerende i så fald komme fra midt i et kvarter med villaer og boligblokke, der har egen parkering?

Ovenstående spørgsmål er det ikke lykkedes Viby-StavtrupLIV at få svar på fra Go'Bolig. Dog svarer Line Holmen på det næste:

Har I ikke også en interesse i som boligudlejere, at der bliver rettet op på parkeringsforholdene på vejen, så der ikke sker uheld lige ude foran?

- Hvis der er problemer med parkeringsforholdene, bakker vi som ansvarlig udlejer selvfølgelig op omkring at få det løst, skriver hun.

Det er måske heller ikke så vigtigt, hvor de parkerende biler kommer fra, men hvor de havner henne, hvis de gratis parkeringsmuligheder forsvinder inden længe.

Viby-StavtrupLIV holder løbende øje med sagen.

Her på billede - uden for myldretid - kører der ikke lange baner af biler forbi, men når myldretrafikken rammer, gælder Christian X's Vej som kritisk vejnet. Bør man parkere på en vej, der er trafikeret og samtidig har en fartgrænse på 60 km/t? Aarhus Kommune kigger på sagen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Her kan både Go'Boligs og Consil Ejendommes bygninger ses side om side. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Det skal du også vide: Flytningen af en kælkebakke bliver forsinket, og chef måtte stå dørmand efter succes-åbning

Lidt flere nyheder til dig:

Flytning af Kælkebakken bliver forsinket

Institutionen Kælkebakken kan ses her med rød markør. Den ligger mellem Klokkeskovvej og Råhøjvænget i Stavtrup, og om to år (i start-2025) skal den flytte til Bispevej 7. Foto: Google Maps

Over 60 Kælkebakken-børn fordelt på vuggestue- og børnehavegrupper skal vente endnu længere på nye lokaler end hidtil forventet.

Institutionen skulle egentlig i løbet af 2024 have rykket over i bygningerne, hvor Stavtrups fritidsklub tidligere havde lokaler. Men nu lyder det, at den nye lokation først vil stå klar i start-2025.

- Det er nogle interne arbejdsgange, som har skabt lidt forsinkelse, forklarer Anne Østergaard, der er Aarhus Kommunes projektleder for flytningen fra Klokkeskovvej 13 til Bispevej 7.

Grunden til flytningen ligger i de slidte pavilloner, som børnene og pædagogerne bruger til daglig. I sin tid var de og pavillonerne hos seks andre daginstitutioner i Aarhus Kommune tænkt som midlertidige løsninger.

Nu har de været i brug i flere år, og i enkelte er der fundet spor af skimmelsvamp i. Der er ikke fundet skimmel, svamp eller råd i Kælkebakkens, men derfor prøver kommunens afdeling for Børn og Unge stadig på at udfase alle pavillonerne.

- Lige nu arbejder vi på at gøre byrådsindstillingen færdig, så Kælkebakken-børnene kan flytte i 2025, siger Anne Østergaard.

Ifølge Stavtrup Dagtilbuds hjemmeside er der 24 børn i vuggestuegrupperne Rødder og Spirer, mens antallet af børnehavebørn ligger på 43 fordelt på Sol-, Stjerne- og Måne-grupperne.

Klatrehal er så populær, at chef måtte agere dørmand

Martin Petersen og Boulders er blevet blæst bagover af interessen for den nye enorme klatrehal. Foto: Flemming Krogh

13. januar åbnede Aarhus' største klatrehal ikke så langt fra Rosenhøj, og de to første ugers tid har der været fart på besøgstallene hos Boulders.

Første uge var gratis, hvilket medførte en

- Vi måtte begrænse vores tilbud om gratis træning den første uge lidt, for det gik amok. Vi måtte sige, at det var maks halvanden time per mand og kun én gratis gang, siger Boulders-medejer Martin Petersen til Skåde-Højbjerg-HolmeLIV.

Han tilføjer:

- Og så er der også en grænse for, hvor mange der må være i forhold til brandsikkerhed. Så vi måtte stå i døren som dørmand i nogle dage. Når der så gik tre ud, kunne tre nye gå ind.

Nu er det ikke længere gratis, og så må vi se, om de 1.500 Boulders-kvadratmeter i Aarhus Syd kan stå distancen.

En engangsentre koster 95 eller 125 kroner alt efter tidspunktet på dagen. For børn lyder priserne på 60 og 85 kroner. Et medlemskab koster 399 kroner om måneden. Børn og studerende får det billigere.