Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvor er det lige, at du har set dette ansigt før? Hos OK? Det er i hvert fald, hvor Steffen Rasmussen nu arbejder. Foto: Ole Hartmann Schmidt

Viby er mulighedernes land - selv for stjernerne

Vores område byder på muligheden for at vælge en ny retning for livet.

Hvis det er, hvad man har brug for.

Sådan er det med steder, der favner bredt med både industriområder, skøn natur, villaer, parcelhuse, boligblokke, store virksomheder, kontorfællesskaber, sportsfaciliteter, flere skoledistrikter, og hvad har vi.

Det giver mulighed for en ny start. På en god vane, på et nysået familieliv, på en anden arbejdsretning.

Specielt sidstnævnte handler første historie i nyhedsbrevet her om.

Måske kender du manden på øverste billede ganske godt. Måske gør du ikke. Han er lidt af et sportskoryfæ her i Aarhus, og han kørte i talrige år gennem Viby for at komme til AGF's træningsbaner og stadion.

Han brugte en rum tid på at acceptere, at fodbolden ikke længere skulle være hans levevej. At drømmejobbet allerede var passeret.

Men i stedet for at trille tommelfingre over det, kører Steffen Rasmussen ikke længere gennem, men til Viby og sin nye arbejdsplads OK a.m.b.a.

Han har valgt en ny retning for livet. Kontrasten er stor, men det er hans glæde ved det heldigvis også.

Den slags beslutninger inspirerer mig. Det kan være svært og hårdt at lægge det hele om. Hovedet på  Steffens skuldre virker som et klogt ét af slagsen, og jeg håber, at hans historie også inspirerer dig.

En ny retning (ja, eller i dette tilfælde en omvej) har pendlere på Brabrandstien ligeså måttet gribe til på det seneste.

Den vådeste januar nogensinde oversvømmede stien flere steder, og flere kalder nu på løsninger. Men kan man overhovedet stoppe oversvømmelserne på Brabrandstien?

Dét får du også svar på her i nyhedsbrevet.

Og en helt anden ting: Hvis du ikke har noget imod det, så anbefal gerne Viby-StavtrupLIV til din nabo, ven eller kollega.

Jeg vil så gerne have flere med på nyhedsbrevvognen, så jeg kan give dig endnu flere stærke lokale historier. Så du bliver klædt godt på til at engagere dig i dit lokalsamfund.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
De ansatte hos OK på Åhave Parkvej har det seneste år kunnet se tidligere AGF-målmand Steffen Rasmussen blandt dem af og til. Foto: Ole Hartmann Schmidt

- Hov, har jeg ikke set dig før? Tidligere AGF-målmand har fundet ny boldgade i Viby - og det er mere end OK

Transfernyt: I marts 2022 skrev OK a.m.b.a. kontrakt med en ny målmand ... øh vent, jeg mener ... en ny sælger! I form af Steffen Rasmussen.

Den tidligere AGF-keeper har base i Viby, og selv om han stortrives i sin nye arbejdsrolle og beskriver sig selv som særdeles målrettet, har det taget lidt tid at vænne sig til livet efter fodboldens spotlight.

Helt tilfældigt er det dog ikke, at den 40-årige endte som sælger af smøremidler. Fundament blev allerede lagt i barndommen, ungdommen og i løbet af fodboldkarrieren.

Den tidligere AGF-anfører Steffen Rasmussen har fundet et nyt kald som smøremiddel-sælger i Viby.

- Den adrenalin, der rammer dig, og det spotlight, du befinder dig i, når du træder ud på den store fodboldscene, får du ikke nogen andre steder. Ikke ved noget andet arbejde. Det har jeg måttet acceptere.

I over 418 kampe har han stået mellem stadionstængerne for AGF, og siden 15-års alderen har fodbolden været det vigtige omdrejningspunkt i Steffen Rasmussens liv.

Da han lagde målmandshandskerne på hylden i 2018, var det altså et farvel til drømmejobbet. En drøm, som han havde levet i i en årrække, var nu slut. Hvad skulle der så ske?

Svaret blev sælger. Og i dag arbejder han som en kørende af slagsen hos OK a.m.b.a.'s smøremiddel-afdeling i Viby.

Derfor slog Viby-StavtrupLIV turen forbi Steffen Rasmussens arbejdsplads til en snak om sportsmandens brancheskifte.

- Det er selvfølgelig en fuldstændig anden tilværelse, men også én, jeg heldigvis også føler mig hjemme i, fortæller han.

- Jeg har valgt at se det som et privilegie. At jeg kan sætte en helt anden retning for mit liv, som kræver, at jeg fordyber mig, lærer noget helt nyt og bliver dygtig til det.

En målmand i telefonen

Spørgsmålet er så, hvordan denne anden retning for hans liv endte med at pege mod at blive sælger.

- Jeg har i lang tid vidst, at jeg ikke ville arbejde videre med fodbolden, når først min aktive karriere var slut. Det var bare ikke dén vej, jeg ville gå, kan Steffen Rasmussen huske.

En sådan beslutning betød også, at han havde tid til at forberede sig.

Steffen Rasmussen er vant til at se fremad og kæmpe hårdt for det, han gerne vil. Som barn havde han en hoftesygdom, der bandt ham til en kørestol. Men han fik sig på benene igen - og mere til. Foto: Ole Hartmann Schmidt

I forvejen stod der en færdiggjort HHX-handelseksamen på djurslændingens cv, og i de sidste fodboldår tilføjede han en toårig onlineuddannelse i Finansøkonomi hertil.

- Den sidste tid af min kontrakt hos AGF arbejdede jeg også på klubbens kontor 10 timer om ugen som sponsorat-sælger, forklarer Steffen Rasmussen.

Så virksomheder kunne simpelthen tegne sponsorater hos en af klubbens egne målmænd?

- Ja, det kunne de jo så, svarer han med et grin.

Steffen Rasmussen

Født 30. september 1982 og opvokset i Ørum på Djursland

Bor i Brabrand og har to sønner

Blev i 2002 færdig med HHX-handelseksamen i Grenaa, kort før han skrev professionel kontrakt med AGF

Spillede 418 kampe hos AGF fra 2002-2018 og havde før dét spillet i Stenvad Boldklub, på AGF’s ungdomshold og én halvsæson hos Grenaa IF

Blev i 2017 uddannet finansøkonom og har siden arbejdet som sælger

Har siden marts 2022 hørt til hos OK a.m.b.a. med titlen key account manager med ansvar for smøremiddelsalg og -rådgivning i Jylland

Fritidsbeskæftigelser indbefatter at gå på jagt, spille padle og fortsat følge med i fodboldens verden

Rollen som sælger giver noget af den adrenalin i kroppen, han også oplevede på fodboldbanen, hver gang et salg står for døren. Begge dele handler om at hungre efter resultater og ville præstere det bedste.

- Og så møder du som sælger en masse nye mennesker nærmest hver dag. Det gør, at ingen dage er ens, og jeg kan danne faglige relationer til andre på daglig basis.

Kørte traktor som barn

I sommeren 2018 gik Steffen Rasmussen så direkte fra fodboldkarrieren over til en sælgende rolle hos DLG, Dansk Landbrugs Grovvareselskab.

Der gik ikke lang tid, før han blev leder af salgsafdelingen, der havde med brændstof og smøremidler at gøre. Hans cv gemmer selvfølgelig også på 10 års ledererfaring som anfører for AGF, så lederrollen lå ham ganske nært.

De sidste år af hans AGF-kontrakt kunne Steffen Rasmussens holdkammerater se ham efter omklædningen i gang med at læse op til at blive finansøkonom. Foto: Ole Hartmann Schmidt

Men hvorfor lige smøremidler? Du arbejdede med det som det første efter AGF - og også nu hos OK?

- Jeg har jo siddet på en traktor, siden jeg var 8 år gammel, lyder svaret fra Steffen Rasmussen, hvis bedsteforældre boede på en gård på Djursland.

Som barn og i de tidlige teenageår hjalp han dem på markerne. Inden fodbolden tog helt over på hans hverdag, hjalp målmanden også af og til sin far, der drev eget håndværkerfirma.

- Derfor har jeg altid været fascineret af teknik og maskiner, og alle maskiner har brug for smøremidler (til at mindske friktion og slid mellem maskineriet, red.). Det er bare spændende, komplekst og dejligt nørdet, hvilket kræver, at man er godt inde i emnet, når man skal sælge det.

Et billede af en 20-årig Steffen Rasmussen, der kort forinden har skrevet kontrakt med AGF og var klar til at hoppe i spillerbussen. Nu er han dobbelt så gammel og turnerer fortsat hele Jylland - nu som sælger. Arkivfoto: Kim Haugaard

2,5 måneders tænketid

I 2021 forsøgte AGF-koryfæet sig med en anden drøm, nemlig som selvstændig. Han kalder det selv en afstikker til håndværksbranchen, hvor han blev medejer af en virksomhed, hvor han skulle stå for den sælgende del.

- Det stoppede jeg med allerede 1. januar 2022. Jeg kunne bare mærke, at det lå længere væk fra det, jeg egentlig gerne ville, erkender Steffen Rasmussen, der efterfølgende tog sig en 2,5 måneds tænketid til kaffemøder og pusterum.

Måske havde han haft brug for lige netop dén pause, da han stoppede som fodboldspiller. For lige at vænne sig til tilværelsen uden tilskuernes jubel og daglige træninger.

Tænketiden gav ham i hvert fald mulighed for at komme ordentligt ned i tempo, acceptere den nye tilværelse helt og afsøge nye muligheder.

Steffen Rasmussen har det fint bag computeren, men han vil allerhelst ud og snakke med kunderne - ansigt til ansigt. Foto: Ole Hartmann Schmidt

Gennem sit netværk fik Steffen Rasmussen nogle gode kaffesnakke med forskellige mennesker. Heriblandt hvem der skulle blive hans kommende chef og kolleger hos OK a.m.b.a.

Og i marts 2022 udkom sælgeren så med endeligt transfernyt om, at han begyndte i sin nuværende rolle.

- Jeg blev draget af OK som en fed arbejdsplads. De har meget personen og den individuelle trivsel i centrum. Det giver en organisation med frihed, åbenhed og ærlighed, siger han.

Bliver genkendt af og til

Så lige nu kører han de jyske asfaltbaner tynde. Det kan nok ikke sammenlignes med en feberredning i en tæt kamp eller dengang i 2016, hvor han scorede sit eneste karrieremål i slutminutterne mod AaB.

Men Steffen Rasmussen har fundet en plads, hvor han stortrives, og hvor han føler, at han kan udvikle sig.

- Hvad fremtiden byder på? Godt spørgsmål. Jeg har altid bare godt kunnet lide være i nuet. Jeg nyder tilværelsen lige nu, fortæller den 40-årige sælger, hvilket dog ikke betyder, at han ikke er ambitiøs:

- Jeg ved, at jeg i hvert fald aldrig kommer til at gå den selvstændige vej. Jeg vil gerne udvikle mig her hos OK, for jeg har stadig en masse at lære. Og med tiden kan det være, at det fører mere ansvar med sig. Men lige nu har jeg det godt med at møde nye mennesker næsten hver dag.

Apropos når du møder nye mennesker: Er der kunder, som genkender dig og bliver overrasket over, at det er AGF's tidligere målmand, som skal sælge til dem eller rådgive dem om smøremidler?

- Ja, jeg bliver da genkendt af og til. Fodbold er heldigvis en god samtalestarter, og det fører ofte til nogle hyggelige dialoger med dem, jeg er ude hos, siger Steffen Rasmussen.

Generelt går han ikke aktivt efter at blive genkendt, da han hellere vil vurderes på den faglige viden, han bringer med sig om smøremidlerne.

Det giver også et mere ligeværdigt møde, så for ham er det fint at holde de to verdener adskilt.

- Men man kan vist ikke rigtig undgå det, når man som fodboldspiller har været så meget i mediernes søgelys. Jeg tror også, at vi mennesker generelt godt kan lide opmærksomhed, så længe den er positiv. Og hvis det ender med at bringe mig tættere på en kunde eller en kollega, går det selvfølgelig nok.

Med andre ord er alting mere end bare OK for tiden for Steffen Rasmussen. Arbejdspladsen, opgaverne og tilværelsen efter fodbolden.

Steffen Rasmussen har stadig AGF og fodbolden i hjertet, men nu er OK omdrejningspunktet for hans hverdag. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Oversvømmelser på stier og veje omkring Brabrandsøen er ingen ny tendens. Her ses en bil, der prøver at komme frem gennem en oversvømmelse i januar 2014. Arkivfoto: Flemming Krogh

Hvad gør man for, at Brabrandstien ikke bliver oversvømmet igen? Her er kommunens overvejelser

Er du en af dem, som har fået våde tæer på cykel- eller løbeturen på Brabrandstien her i den vådeste januar nogensinde? Så er der godt nyt.

Aarhus Kommune kigger lige nu på, om man må lave nogle ændringer på søstien. Og må man det, skal de rette løsninger så vælges. Derfor kan kommunen ikke sætte en tidshorisont for, hvad der kommer til at ske.

Det handler om, hvor mange der bruger stien dagligt, hvor ofte oversvømmelserne reelt sker, hvilke fredninger/beskyttelser der er de ramte steder, og hvor meget det vil skabe oversvømmelser andre steder nær Brabrandsøen.

Uanset hvad, så vil oversvømmelser være svære at undgå fuldstændigt, men kan de nedbringes, ser Martin Løv Simonsen fra kommunens Mobilitetsafdeling det som en selvfølgelighed at sikre stien.

Aarhus Kommune er stadig i de indledende faser for at finde løsninger til oversvømmelserne på Brabrandstien.

Den vådeste januar i Danmark. Nogensinde.

De store mængder af regn har den seneste måned sørget for, at cykelpendlere, motionsløbere og sågar biler nogle steder har haft problemer med at komme frem via Brabrandstien.

Nu har vandet så småt trukket sig tilbage til søer og åer. Men hvad gør Aarhus Kommune for, at oversvømmelserne ikke dukker op igen næste år eller længere ude i fremtiden?

- Det er ikke første gang, at Brabrandstien står under vand, og så sent som i 2019 lavede vi en screening af, hvilke forskellige løsninger vi kan bruge, fortæller Martin Løv Simonsen, som er projektleder i Mobilitetsafdelingen hos Teknik og Miljø.

- Jeg kan sige, at vi nu er godt i gang med at undersøge, hvad vi så konkret må gøre på de steder, som er særligt ramt.

Mange overvejelser, der skal ses på

De nævnte steder er blandt andet ved Brabrand Rostadion, Stadevej, Andebroen, Vandværksvej og ved Eskelunden, hvor vandet har fundet vej til stien.

Uanset om de vil bruge digeløsninger, leca-nødder, hævning af niveauet på stien eller andre oversvømmelsessikringer, er det dog ikke sikkert, at Aarhus Kommune må.

- Først skal vi kortlægge, hvilke fredninger og beskyttelser (beskyttede naturområder, søbeskyttelseslinjer m.m., red.) der findes i området. Der er en masse ting, som vi skal tage højde for, beskriver Martin Løv Simonsen og fortsætter:

- Når vi har klargjort, om vi må, eller om der kan gives dispensation til at lave ændringer, så skal vi se på, hvor meget en given løsning vil påvirke oversvømmelser andre steder. Det nytter ikke, at vi stopper oversvømmelse på stien, men sender vandet ind i en kolonihave i stedet. Der skal vi kigge på det store perspektiv.

Her er et billede fra denne januar. "Vand på vejen"-skiltet har været flittigt brugt ved Brabrandsøen. Foto: Henrik Lund

Han kommer lidt ind på flere af de overvejelser, som han og mobilitetsteamet skal have in mente.

Oversvømmelser skal eksempelvis ske ret hyppigt, før det skal give mening at lave ændringer.

- Der er forskel på, om en oversvømmelse sker mere end hvert femte år eller to gange årligt. I første tilfælde kan det være, at vi så må sige, at det sker så sjældent, så det ikke er nødvendigt med en ændring, forklarer projektlederen.

I overvejelserne ligger også et element af, at vejene trods alt ligger tæt ved en sø. At det er forventeligt og naturligt, at der kan opstå oversvømmelser, og at de cyklende, løbende og kørende hertil må regne med det.

- Omvendt forventer folk selvfølgelig, at en asfalteret sti bliver vedligeholdt, hvilket den også bør. Nu har Brabrandsøen også en del grusstier, men de asfalterede stier skal man kunne regne med.

Oversvømmelser kan ikke fuldt forhindres

Det handler også om mængden af cykeltrafik på Brabrandstien. Bruger tilpas mange mennesker den som pendling i hverdagen til, at man kan kalde det kritisk stinet og en højklassificeret pendlerrute?

- Hvis rigtig mange fra Aarhus V og Aarhus S pendler via Brabrandstien, skal oversvømmelserne selvfølgelig ikke sende dem ud på en længere omvej, slår han fast.

Hvis problemer har stået på længe, hvorfor er I hos Aarhus Kommune så fortsat i de indledende undersøgelser?

- Der kan være mange grunde, men præcis hvorfor kan jeg ikke sige, lyder svaret fra Martin Løv Simonsen.

Flere løbere har været tvunget ud i kreative løsninger for at undgå de oversvømmede steder på Brabrandstien. Foto: Henrik Lund

Han nævner, at vi aldrig kan undgå oversvømmelser fuldstændig ved Brabrandsøen. Det kan lade sig gøre at rette op på det de enkelte steder, som lige nu oplever problemer.

- Men skal vi sikre stien helt, taler vi om et langt større projekt. Et sådant anlægsprojekt, vil jeg tro, kommer op på flere 100 millioner kroner. Det vil mere være en ting, der skal ses på politisk, siger han og tilføjer:

- Umiddelbart ser jeg det ikke som så stort et problem. Så lige nu ser vi på, om vi kan ændre på de enkelte steder. Herefter skal vi se, hvad vi kan gøre. Og så skal løsningerne bare føres ud i livet.

Viby-StavtrupLIV følger processen løbende.

Det skal du også vide: Millioner til idrætsprojekter, mulige millioner til grønne åndehuller og nyt om Bjørnholms Allé

Her får du et kort nyhedsoverblik:

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

Flere idrætsprojekter får formentlig tusinder af kroner

Per Bo Andersen og Haludvalget for Stavtrup Kultur- og Idrætscenter er nogle af dem, som kan være glade for flere penge til deres projekt. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Aarhus Kommunes afdeling for Kultur og Borgerservice har 3. februar udsendt en pressemeddelelse om, at 45,9 millioner kroner er blevet indstillet til lokale forening fra Anlægspuljen til idræts- og fritidsfaciliteter.

I alt er 44 foreninger indstillet, og heriblandt er flere fra Viby og Stavtrup.

Fire millioner vil gå til Stavtrup Kultur- og Idrætscenter. Projektet burde ifølge haludvalgsformand Per Bo Andersen begynde til oktober, men man mangler fortsat en del millioner, før det fuldt ud kan realiseres.

Derudover har følgende foreninger formentlig snart disse støttekroner at hente:

  • KFUM-spejderne i Stavtrup (Flammegruppen): 107.000 kr. til aktivitetshytter
  • Aarhus Ådal Golf Club: 533.750 kr. til ny varmepumpe
  • Aarhus Ådal golf Club: 811.580 kr. til opsætning af solceller
  • Viby Badminton Klub: 65.850 kr. til nyt låsesystem

Det skal først stemmes igennem på Magistraten og Byrådet.

Man kan allerede søge til næste gang, Anlægspuljen skal uddeles. Her er der deadline for ansøgning 1. september i år.

Fond stiller millioner på højkant til grønne åndehuller

Hvor så du gerne flere åndehuller i Stavtrup, Viby eller Ormslev? Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Har du hørt om Her gror vi-puljen? Nordea-fonden øremærker 50 millioner kroner til projekter i byerne, der kan få bynaturen til at gro og fællesskabet til at spire.

Det gælder også for forstadsbyer som Viby og Stavtrup, og Viby Fællesråd har blandt andet fået en forespørgsel fra Nordea-fonden om at komme med

- Alle fællesråd har fået mulighed for at søge mellem 200.000 og 1 million kroner til grønne initiativer, fortæller Niels Erik Andersen fra Viby Fællesråd.

- Det kan være byhaver, nyttehaver, rekreative områder, drivhuse, grønne samlings- og opholdssteder, åndehuller, sociale mødesteder, klimahaver, friluftsbade, broer, saunaer m.v.

Derfor efterspørger han og fællesrådet gode idéer til, hvor Viby burde få et grønt åndehul. Du kan eventuelt skrive til Viby Fællesråd her, til fællesrådet i Stavtrup her eller borgerforeningen i Ormslev her.

- Så vi sammen kan gøre området grønnere.

Du kan også selv læse mere om Her gror vi-puljen via linket her, hvor du også kan ansøge selv.

Der er ansøgningsfrist 22. februar, så det handler om at være hurtig.

Nu skal hærgede bygninger spærres af

Det ser hersens ud på Bjørnholms Allé, men det er ikke lige foreløbig, at bygningerne bliver revet ned. Men de skal lukkes af for folk, der ikke er velkomne. Foto: Morten Svith

Aarhus Kommune har påbudt ejeren af Bjørnholms Allé 4 at lukke vinduer og døre i de faldefærdige erhvervsbygninger på adressen, så unge "lyssky" mennesker ikke kan bryde ind.

Ejeren skal også samle alt skraldet på grunden sammen og fjerne det fra grunden. Det skriver Århus Stiftstidende.

Samtidig bliver bygninger på gasværksgrunden snart revet ned.

- Vi får nu revet de gamle gasværksbygninger ned. Det kommer til at ske i løbet af de kommende seks uger, hvis ellers Banedanmark vurderer, at det ikke vil gerere togdriften og giver os lov til at gå i gang med arbejdet, siger rådmanden.

Benytter du dette link, kan du læse mere om det hos Århus Stiftstidende. Den er låst for andre, men jeg har fået lov til at låse artiklen op kun til dig som abonnent.

Ejeren af grunden, Mads Høgh, kommer blandt andet med svar omkring sagen, der blandt andet indeholder vagtværn, hvad de "lyssky" unge havde lavet på grunden, og hvorfor han ikke selv på kort sigt vil rive erhvervsbygningerne ned.

Stavtrup Vandværk beklager skriv på Facebook

Stavtrup Vandværks reaktion på PFAS-historien fra sidste Viby-StavtrupLIV-nyhedsbrev. Foto: Screenshot fra Facebook

Efter Viby-StavtrupLIV kunne fortælle om, at der var fundet PFAS i én af Stavtrup Vandværks boringer, har vandværket reageret med en uddybende forklaring på Facebook.

Du kan læse hele opslaget ovenover på billedet, men selve beklagelsen er en henvisning til Stavtrup Vandværks facebookopslag fra november.

Her fastslog de, at der ikke var PFAS-stoffer at finde i deres drikkevand. Det var selvfølgelig på sin vis rigtigt, fordi der er forskel på en analyse af grundvandet og en analyse af drikkevandet, og kun i førstnævnte tilfælde havde man fundet en mindre mængde PFAS.

Igen - ingen grund til bekymring. Blot en konstatering.