Omdiskuteret motorvejsrampe får lille tilbageslag: Vil give trafikbøvl ved ringvejen og Åhavevej
Aarhus Kommune skal undersøge mere - og måske lave flere af planerne om - før motorvejsramperne ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej bliver en realitet.
Det sker på baggrund af nogle analyser af den fremtidige trafikbelastningen, som får Vejdirektoratet til at hive lidt i bremsen.
I forvejen har beboere og fællesråd modsat sig motorvejsramperne, siden de kom på tale i 2012. Måske aner kritikerne en mulighed i det fjerne om, at projektet bliver helt droppet.
Der har siden 2012 været planer om at etablere motorvejsramper fra Aarhus Syd Motorvejen ned til skæringen mellem Ravnsbjergvej og Ormslevvej.
Cirka lige så længe har lokalråd i Viby og Stavtrup samt beboere til vejene været kritiske over for løsningen.
Nu har projektet så mødt et bump mod dets realisering.
I Teknik og Miljøs indstilling for Aarhus Kommunes anlægsprogram står der, at Vejdirektoratet mener, at motorvejsramperne og den planlagte udvidelse af Ravnsbjergvej til fire spor kan skabe problemer med trafikken andre steder.
Anlægsprogrammet indeholder alle store og små anlægsprojekter i kommunen, og det skal højst sandsynligt for byrådet 22. februar. Derfor kommer motorvejsramperne ikke med i denne omgang.
- Det betyder ikke, at planerne for motorvejsramperne er helt af tegnebrættet, siger Lars Clausen, som er specialkonsulent i Aarhus Kommunes mobilitetsafdeling.
- Nu skal vi lave supplerende undersøgelser for løsninger, før projektet kan igangsættes.
Flere forskellige problemer
Men kan man sige, at motorvejsramperne er blevet bremset?
- Nej, for der har aldrig rigtigt været trådt på speederen. Vi er stadig i de indledende faser, hvor vi er i dialog med Vejdirektoratet for at finde ud af, hvad vi må, og hvad der kan lade sig gøre, forklarer Lars Clausen.
Vejdirektoratets anke er, at man ifølge Aarhus Kommunes nylige analyser af trafikafvikling og -udvikling kan se, at ændringerne på Ravnsbjergvej faktisk vil betyde et pres på ramperne ved Viby Ringvej. Og herefter et øget pres på Åhavevej.
Dette handler ikke kun om byggeperioden, hvor ramperne bliver opført. Men også efter de står færdige.
Vejdirektoratet har ansvaret for statsvejnettet, som motorveje er en del af.
Siden det sidste stykke mellem Ravnsbjergvej og Viby Ringvej er en del af Aarhus Syd Motorvej, kan direktoratet forlange yderligere tiltag og analyser, inden motorvejsramperne kan blive til.
- Siden forundersøgelserne i 2012-2013 er der også kommet skærpede krav til udformning og placering af motorvejsramper. Det er også noget, vi skal undersøge, siger Lars Clausen.
Det er ikke det eneste, som der er sket af ændringer gennem tiden. For et par år siden kiggede han og Aarhus Kommune igen på rampe-projektet, da Aarhus Vand var i gang med lokalplanerne til syd for motorvejen ved rensningsanlægget.
Her blev vandvirksomhedens planer og motorvejsramperne tilpasset hinanden, hvilket netop viser projektets formbarhed, og at der stadig kan nå at ske meget.
Risiko for stop, men jokere i spil
Hvad er chancen for, at projektet falder?
- Der er altid en risiko for, at projekter som disse falder. Det er også grunden til, at vi undersøger det til bunds og kigger på alle muligheder, slår mobilitets-specialkonsulenten fast.
- Men man kan sige, at dét, du kan læse i Anlægsprogrammet, er vores varsel om, at det kan vise sig nødvendigt at justere projektplanerne. Der er stadig for få jokere på bordet til, at der kan meldes mere præcist ud.
Næste skridt er, at Lars Clausen og hans kolleger går til rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (C), hvor de skal drøfte, hvad den videre vej frem for projektet skal være.
I sidste ende vil politikerne på baggrund af en anbefaling fra Teknik og Miljø skulle beslutte, hvad der gøres må.
Grunden til, at motorvejsramperne ved Ravnsbjergvej kom på banen, er, at blandt andet Viby Torv skal afhjælpes med den enorme mængde trafik, som flyder gennem krydset i myldretiden. Det har længe været en del af helhedsplanen for Viby.
Derudover handler udvidelsen af Ravnsbjergvej fra motorvejen og ned til Skanderborgvej fra to til fire spor om at løse de lange køer, der i forvejen danner sig på vejstykket. Og så kan de fire spor tage imod den øgede mængde trafik fra motorvejen, som en rampe vil skabe.
Som sagt har der siden projektets start været kritiske røster om det.
Naboer, grundejerforeninger og fællesråd er bange for den øgede støj og det mulige trafikkaos, der vil skabe i overgangen mellem Viby og Stavtrup.
- Der vil desværre ofte være borgere, hvor projekter som dette vil skabe gener for. De vil naturligvis blive håndteret i forbindelse med miljøundersøgelsen og planlægningen af projektet, siger Lars Clausen.
- Vores job er at se på helheden, så hvis det kan skabe meget mindre gene andre steder, vil projektet fortsat give mening at realisere, siger Lars Clausen.
Efterlyser mere langsigtede løsninger
Michael Hytting, der er Viby Fællesråd-medlem og beboer tæt ved Ravnsbjergvej, har fra begyndelsen været modstander af motorvejsramperne. Så at projektet møder bump på vejen, er ham kærkomment.
- Det er selvfølgelig positivt. Jeg kan godt forstå Vejdirektoratets bekymring, for det er sikkert, at det vuk betyde mere belastning på motorvejen fra og mod Viby Ringvej, siger han.
- Da afstanden mellem Viby Ringvej og det foreslåede rampeanlæg ikke er ret stor, vil det skabe kødannelser, som man ser ved Aarhus Nord-afkørslen. Her har det krævet, at man har lavet et ekstra afkørelsesspor, og det vil man sikkert også skulle lave i vores tilfælde.
Dog er det mest belastningen på Ravnsbjergvej, som fortsat bekymrer ham. Og støjen herved.
- Vi har allerede problemer med megen trafik og lange køer mod Skanderborgvej. At lave motorvejsrampe vil blot tilføje mere, både i den ene og anden retning, mener Michael Hytting.
- Jeg ser fortsat mest af alt rampen som en lappeløsning. Ja, man kommer til at aflaste Viby Torv, men så flytter man bare problemet en kilometer til Ravnsbjergvej/Skanderborgvej-krydset. Selv hvis man udvider Ravnsbjergvej til fire spor, kommer løsningen måske kun til at holde fem år, før der igen skal gøres noget.
- Det så man, da Genvejen blev etableret i 2003, men som efter få år også måtte udvides og laves om.
I stedet kalder han på løsninger, som kan skabe gode trafikforhold de næste 50-60 år. Enten ved at kigge på muligheder ved netop Genvejen eller endnu længere fra Aarhus, ligesom Giber Ringvej er et eksempel på.
Viby-StavtrupLIV følger sagen løbende.