Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Mette Mørk

Hvis motorvejen støjer - så kan larm hjælpe!

Jeg kom lige til at tænke på noget. Det sker heldigvis af og til for mig, men nu tænker jeg lige højt:

Tæller vi samtlige artikler omkring motorvejsstøj, som Kristine og jeg har skrevet siden juni 2021, hvor Viby-StavtrupLIV så dagens lys, er vi med transportministerens svar i dette nyhedsbrev oppe på 30 artikler.

Jeg gentager lige: 30 artikler. På godt 20 måneder.

Det er 1,5 artikel hver måned, hvor støjen fra Aarhus Syd Motorvejen bliver nævnt.

Motorvejsstøj kan derfor udnævnes til vores med motorvejslængder mest dækkede emne. Med god grund. For det larmer godt nok i især Stavtrup og det sydvestlige Viby.

Jeg kan godt forstå, hvis I, der bor med støjen om ørerne, bliver bims af det. Støj fra motorvej har en påviselig negativ effekt på vores mentale sundhed og derfor livskvalitet.

Den gode nyhed er, at der sker ting på området. Løsninger er på vej.

Den dårlige nyhed er så, at det sker i et langsomt tempo. Fordi den slags tager tid.

Nogle løsninger er hurtigere end andre, og her har vi ad flere omgange skrevet om hastighedsnedsættelse som en mulighed. Men det møder modstand fra de højeste instanser: Transportministeriet og Vejdirektoratet.

Hvis du gerne vil have, at der kommer skub i tingene, så støjforslaget ikke ender med at køre i tomgang som bilmotorer i motorvejskøer, så kan det måske fremme sagen, hvis du selv laver noget larm.

Det er før set, at læserbreve, underskriftsindsamlinger, mails til de folkevalgte osv. har åbnet politikernes øjne, ører og pengekasser for folkelige ønsker. Larm kan få støj til at fordufte - en slags folkelig decibel.

Jeg ved, at mange allerede gør, hvad de kan. Jeg ved modsat også, at der er mange, som er fint tilfredse med farten på motorvejen, ikke bemærker støjen og samtidig tænker, at pengene er bedre brugt andre steder.

Sådan er vi forskellige. Du kan være sikker på, at vi nok skal fortsætte med at skrive om det. Det er og forbliver vigtigt.

God læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Hvis transportminister Thomas Danielsen (V) ruller i ministerbil på Aarhus Syd Motorvejen, er der mange grunde til, at han vil fastholde farten på 120 km/t. Største argument er tiden og pengene, danskerne sparer. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skal Aarhus Syd-motorvejsstøj bekæmpes ved at sætte farten ned? Nej, siger transportminister, så væbn jer med tålmodighed

Der findes flere løsninger på at nedbringe motorvejsstøj som den fra Aarhus Syd Motorvejen, men sænkelse af hastighed er ikke en af dem.

I hvert fald ikke hvis man skal tro transportminister Thomas Danielsen (V), som hellere ser, at vi kommer hurtigere frem mellem landsdelene og ikke sender trafikken ud i lokale vejnet.

Han udelukker dog ikke, at hastighedsnedsættelse kan komme på tale i fremtiden, men afventer Vejdirektoratets støjkortundersøgelser i 2023, før en tre milliarder kroner-stor støjpulje skal fordeles.

Oppositionspolitiker Søren Egge Rasmussen mener, at transportministeren burde tage motorvejsstøj langt mere seriøst i forhold til folks helbred og klimasituationen.

Tidsspild og økonomi ligger blandt andet i vejen for, at hastigheden skal ned på Aarhus Syd Motorvejen, lyder det fra transportminister Thomas Danielsen.

Av i ørerne, eller av i landets økonomi?

Motorvejsstøjen fra Aarhus Syd Motorvejen er et tiltagende og konstant problem, og i Viby og især i Stavtrup har man længe råbt op om støjgenerne.

Også fra før det blev besluttet i 2018, at hastigheden på motorvejsstrækningen skulle op fra 110 til 120 km/t.

Senest har Aarhus-byrådsmedlem fra Viby Jesper Kjeldsen (S) råbt op om, at transportminister Thomas Danielsen (V) burde sætte hastigheden ned igen for at modvirke støjen - gerne til 90 km/t.

Selv om motorvejsstøjen kun vil stige i de kommende år, kan transportministeren imidlertid ikke lide løsningen med lavere fart.

- En hastighedsnedsættelse som middel mod støjen har også en bagside - ikke mindst hvis det bliver bredere anvendt. Så mister vi fordelen ved motorvejene; nemlig at vi kan komme hurtigt rundt mellem landsdelene, skriver Thomas Danielsen i et mailsvar til Viby-StavtrupLIV.

- Og man risikerer at trafikken i stedet søger ud på det lokale vejnet, hvor den generer endnu mere.

Emnet kan tages op igen

Han er dog ikke helt afvisende overfor, at hastighedsnedsættelse igen kommer på tale.

- Det er et emne, der tidligere været drøftet blandt partierne bag infrastrukturforliget, og jeg forestiller mig, at vi kan tage emnet op i forligskredsen bag infrastrukturaftalen, skriver han.

Infrastukturaftalen, som han her nævner, indebærer flere ting. For det første er der afsat en støjpulje på tre milliarder kroner, som skal nedbringe motorvejsstøjen i blandt andet bynære områder.

Ligesom Thomas Danielsen var det også en liberal transportminister, Ole Birk Olesen (LA), der hævede hastighedsgrænsen på Aarhus Syd Motorvejen for fem år siden. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Derudover er der afsat 14,5 millioner kroner af dem til at igangsætte forskellige forsøgsordninger og undersøgelser af løsninger. Blandt andet overdækning af motorvejen.

Hvis ikke en hastighedsnedsættelse, hvilke løsninger på motorvejsstøjen finder du bedst? Overdækning af motorvejen? Støjvold? Noget tredje?

- Der findes flere forskellige løsninger, der hver især er afhængige af den udformning, som vejen og omgivelserne har. Det er fagfolkene i Vejdirektoratet, der med deres faglighed bedst vurderer, hvad der er den rigtige løsning, lyder svaret fra Thomas Danielsen.

- Derfor kan jeg heller ikke pege på en løsning, jeg generelt finder bedre end andre.

Kommer først efter støjundersøgelser

Den tre milliarder kroner-tunge støjpulje kommer vi dog til at vente længere tid på.

- I 2023 gennemfører Vejdirektoratet en opdateret kortlægning af støjen fra statsvejene. Når den er opdateret, vil der blive foretaget en ny udpegning af de særligt støjbelastede boligområder langs statsvejene, skriver transportministeren.

- Kortlægningen af de mest støjbelastede områder vil blandt andet danne grundlag for tildeling af midler fra støjpuljen (som så blandt andet kan gå til Aarhus Syd Motorvejen, red.). Det skal vi efterfølgende diskutere i forligskredsen.

Hvor stort fokus vil du i din kommende tid som minister have på motorvejsstøj? Hvad er dit budskab til borgere, der lever med støjen hver eneste dag?

- Støj er en udfordring for mange. Derfor er jeg glad for, at vi med støjpuljen i Infrastrukturplanen kan imødekomme mange støjplagede borgere. De tre milliarder i puljen giver muligheder for at løse konkrete udfordringer mange steder rundt om i landet, slutter Thomas Danielsen.

Det klinger hult hos folketingsmedlemmet Søren Egge Rasmussen (EL), der tidligere har været stor fortaler for hastighedsnedsættelse på Djurslandsmotorvejen.

Han bor selv i Hjortshøj, hvor han kan høre støjen.

- Man skal tage trafikstøj langt mere alvorligt, da det er slemt ved menneskers helbred, siger Søren Egge Rasmussen om transportministerens svar, da Viby-StavtrupLIV ringer op.

Brug for ny regnemetode?

- I Finansministeriet har man regnet på, at det kommer til at koste samfundet penge, hvis man nedsætter hastigheden. En håndværker kan komme hurtigere hen til sine kunder, lyder argumentet, siger Søren Egge Rasmussen.

Han mener, at der skal laves om på Finansministeriets regnemetode, og at vi skal se fartnedsættelse i et større perspektiv.

- Én ting er mindre motorvejsstøj for bedre livskvalitet, hvilket vil koste samfundet mindre. Én anden ting er klimadagsordenen, hvor vi vil spare energi, CO2 og luftforurening, som også har en økonomisk fremtidsgevinst, remser politikeren fra Enhedslisten op.

- Og slutteligt gør lavere hastigheder trafikulykker mindre omfangsrige, når de endelig sker, og her vil der også være økonomi - ej at forglemme menneskeliv - at redde.

Søren Egge Rasmussen (EL) ses her lige til højre for Thomas Danielsen i 2019. Førstnævnte har flere gange stillet transportministeren spørgsmål omkring hastighedsnedsættelse omkring Aarhus. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Er det fortsat noget, du kæmper for i Folketinget?

- Nu er jeg ikke transportordfører i Enhedslisten, men dét gør jeg selvfølgelig. Det er i hvert fald noget, jeg godt vil følge op på, siger Søren Egge Rasmussen og tilføjer:

- Det kan ikke passe, at vores livskvalitet skal gå ned, fordi man ser en økonomisk gevinst, som der ikke er regnet ordentligt på.

Ét minut at spare

Transportministeriet oplyser, at en hastighedsændring fra 130 til 110 km/t ifølge Vejdirektoratet vil betyde en ændring i støjniveauet på under en decibel, og at det i praksis ikke kan registreres af det menneskelige øre.

Altså vil dét at gå fra 120 km/t på Aarhus Syd Motorvejen til eventuelt 110 km/t ikke gøre en forskel lydniveaumæssigt. Det forlyder ikke, hvor meget generne vil sættes ned, hvis hastigheden bliver 90 km/t i stedet.

Til gengæld kan vi regne lidt på, hvor hurtigt man i bil kommer frem, for nu er Aarhus Syd Motorvejen ikke særligt lang - faktisk kun seks kilometer ifølge Vejdirektoratet.

Kører du med 120 km/t, når du fra omkring Giber Ringvej til Viby Ringvej på tre minutter.

Kører du derimod samme distance med 90 km/t, når du det på fire minutter.

Så det er ét minut, der gør forskellen. Fordelt ud på tusinde bilister er det mange timers ekstra tid på Aarhus Syd Motorvejen hver dag.

Hvilket er, hvad der gør den markante tidsmæssige og økonomiske forskel i udregningerne.

Herfra bliver det et svært regnestykke. For hvordan gør man motorvejsstøjens påvirkning på Stavtrup- og Viby-borgere op i kroner og ører?

Det er, hvad Vejdirektoratets kommende støjkort i år skal hjælpe med.

Så væbn dig med tålmodighed. Eller håb måske på, at støjvoldsprojektet ved det sydlige Stavtrup snart får vinger at flyve på. Lige præcis dét projekt vil Viby-StavtrupLIV sørge for snart at følge op på.

Lars Lyngby Pedersen fra Lemming vil opføre en støjvold ved Stavtrup mod at udstykke grunde til boliger. Planerne ser du herover.
Saray Kebab og en "mystisk" slikbutik åbner begge tæt ved Viby Torv. Kollagefotos: Mikkel Hamann johnsen

To nye smagssteder rykker ind nær Viby Torv: Nu kan du prøve tyrkisk mad-succes - og snart en ny slikbutik

Tyrkiske Saray Kebab har lavet en ny restaurantafdeling i Viby, som ligger lige ved Viby Centret på den anden vej af Viby Ringvej.

Den har siden 2019 trukket mange kunder til Hasle, og ejeren Mustafa Karadagli bor selv i Viby.

- Det skal være autentisk. Kunder siger blandt andet, at smagen bringer dem til Tyrkiet. At det bringer dem tilbage, siger han.

Derudover rykker nogle helt andre lakridser ind i Viby Fodkliniks tidligere lokaler, nemlig en ny - og for nu stadig hemmelig - slikbutik.

En tyrkisk restaurant fra Hasle har udvidet til Viby, hvor der også kommer en slikbutik til april.

Står du på pladsen foran Viby Centret, kan du skæve over Viby Ringvej og se, at en af restauranterne på den anden side har fået nyt navn.

Restaurant Today er lukket, og Saray Kebab har set dagens lys.

Saray Kebab har allerede en afdeling i Hasle, hvor de får 400-500 daglige besøgende. Og så bor ejeren Mustafa Karadagli selv i Viby.

- Vi har mange kunder, som kører helt fra Tranbjerg, Hasselager, Viby og andre steder i Aarhus Syd, siger han til Viby-StavtrupLIV.

- Det virkede altså helt naturligt også at have en afdeling lige her til at servicere sydbyen.

Corona udskød overtagelse

Planerne har været længe undervejs.

Mustafa Karadagli åbnede sin restaurant i Hasle i 2019, og allerede i 2020 snakkede han med Restaurant Today-ejer Ghassan Baro om overtagelse af lejemålet på Viby Ringvej 5.

- Det var faktisk lige før corona, men grundet usikkerheden, som pandemien bragte, holdt vi os lidt tilbage, forklarer restaurantejeren.

- Det går tilpas godt nu til, at nu skulle det være.

Der må næsen være kebab på menuen, når retten både vises i de tidligere Restaurant Today-søjler og står i det nye spisesteds navn. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Kommer I til at lave nye tiltag eller ændringer i jeres nye restaurant?

- Selvfølgelig vil der komme nye tilføjelser over tid, men vi kører videre med de mange ting, vi allerede har på menuen, og som folk er glade for, lyder svaret fra Mustafa Karadagli.

- Men lokalerne er nypolerede, og alt inventaret er også nyt.

En smag af Tyrkiet

Han gætter på, at grunden til, at folk kører langt efter Saray Kebab, ligger i hans kærlighed til tyrkisk mad.

- Jeg har arbejdet med mad i mange, mange år, siden jeg begyndte at arbejde i min fars restaurant. Både i Tyrkiet og her i Danmark, fortæller han og fortsætter:

- Det skal være autentisk. Kunder siger blandt andet, at smagen bringer dem til Tyrkiet. At det bringer dem tilbage.

Autenticiteten ligger også i serveringsformen og lokalernes udseende. Og selvfølgelig middagsselskabet, der besøger restauranten.

- Man ser ikke så tit i Danmark, at meget store selskaber er ude og spise på restaurant på én gang. Nogle gange 50 eller 100. Det er mere almindeligt i Tyrkiet, og det giver vi mulighed for, slår Mustafa Karadagli fast.

Restauranten åbnede her i uge 7.

En vinduesseddel siger slikbutik

Også over for Viby Bibliotek sker der smagsændringer i bybilledet.

Man kan stadig se de nedpillede bogstaver fra Viby Fodklinik. Nu rykker nogle mere spiselige lakridser snart ind. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

På Skanderborgvej 173 åbner der nemlig en slikbutik i lokalerne, hvor Viby Fodklinik tidligere hørte til, inden klinikken flyttede til Stavtrup i august 2022.

Som sedlen på vinduet beskriver, håber den nye lejer på at åbne slikbutikken 1. april. Men mere står der faktisk ikke. Så helt konkret hvem eller hvad der rykker ind, må vi være dig svar skyldig.

Viby-StavtrupLIV har kontaktet ejendommens ejer og har snakket med den nye lejer, der vil bringe flere søde sager til Viby.

Hvad der skal ske bag de tildækkede butiksruder, må vi dog vente lidt med at bringe. Men han har lovet at invitere Viby-StavtrupLIV derind i marts inden åbning.

Sedlen på den kommende slikbutiks butiksrude. Foto: Mikkel Hamann Johnsen


Det skal du også vide: Her kan du slå katten af tønden - og nyt fra Den Lokale Bodega og Viby Bibliotek

Et hurtigt nyhedsoverblik:

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Den Lokale Bodega skifter hænder - og skal fornys

Hvad håber du, at der skal være i Den Lokale Bodegas lokaler, nu når den er lukket på Klokkeskovvej? Foto: Google Street View

For nyligt kunne Viby-StavtrupLIV fortælle, at Den Lokale Bodega har set sine sidste dage som værtshus.

Det fortalte ejeren Torben Jensen, hvis kone i sin tid startede bodegaen op, og som siden hendes død har udlejet den adskillige gange til nye forpagtere.

Nu har han solgt bygningen videre til tømrer- og byggefirmaet Atina Byg, som allerede har overtaget de tidligere bodegalokaler.

Det skriver René Pedersen, stifter og medejer af Atina Byg, på Facebook.

- Vi har ikke fastlagt os på hvad der skal ske med ejendommen endnu, skriver han.

- Så har du nogle ideer og kunne du være interesse i at leje den. Så kontakt os på rene@atinabyg.dk eller telefon 61 69 46 11.

Allerede til facebookopslaget kommer der flere løsninger i spil fra Stavtrup-borgerne.

En ny Stavtrup-café? Et kontorfællesskab? Et forsamlingshus? Et fitnesstilbud? En stripklub? Asiatiske fødevarebutik? Bager eller slagter? Genbrugsbutik, hvor overskuddet går til at forny og forfine Stavtrup?

Viby-StavtrupLIV følger selvfølgelig op på, hvad der skal ske med Den (nu tidligere) Lokale Bodega.

Hvor kan du slå katten af tønden henne?

Kalder alle kattekonger og kattedronninger i Viby, Stavtrup, Ormslev og Åbo! Foto: Mads Dalegaard

Vi har prøvet at samle alle offentlige arrangementer, hvor det søndag 19. februar drejer sig om en god omgang tøndeslagning.

Viby:

  • Fredenskirken (Rosenvangs Allé 51, 8260 Viby J): Kl 10, hvor der er gudstjeneste med efterfølgende tøndeslagning. Der vil være fastelavnsboller til alle. FDF Fredensvang står for tønderne og kårer kattekonge og -dronning. Pris: Gratis!
  • Viby Kirke (Kirkevej 3, 8260 Viby J): Kl. 10, hvor gudstjeneste sker med efterfølgende tøndeslagning i sognegården. Man kan være alt mellem 0 og 100 år, man må gerne være udklædt, og det hele sluttes af med kakao og fastelavnsboller. Pris: Gratis!
  • Ravnsbjergkirken (Grøfthøjparken 1, 8260 Viby J): Kl. 10, hvor der er gudstjeneste og efterfølgende tøndeslagning med fastelavnsbolle og kirkekaffe. Børn og voksne skal endelig møde udklædte op. Pris: Gratis!
  • Kvickly Viby J (Ringvej Syd 100, 8260 Viby J): Kl. 11, hvor tøndeslagning begynder. Til hver deltager er der juicebrik, fastelavnsbolle og lille slikpose, og der bliver kåret både kattedronning, kattekonge og bedste udklædning. Pris: Gratis!

Stavtrup:

  • Viby-StavtrupLIV har forsøgt sig hist og her, men det er ikke lykkedes at finde en offentlig tøndeslagning i Stavtrup. Vi beklager, hvis der er noget, vi har overset.

Ormslev:

  • Borgerhuset (Gammelsø Vænge 1, 8260 Viby J): OBS! Tilmelding er slut. Kl. 14-16, hvor der vil være tøndeslagning, fastelavnsboller, saftevand, te og kaffe. Pris: Krævede tilmelding og 30 kr. per person (15 kr. hvis man er medlem af Ormslev Borgerforening), som skulle betales ved tilmelding på MobilePay-boxnummer "1357LR".
  • Ormslev Kirke vil holde fastelavnsgudstjeneste, men uden tøndeslagning, kl. 10.

Viby Bibliotek ændrer åbningstider

Viby Bibliotek set fra Skanderborgvej - nu er der nyt om åbningstiden om fredagen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen, jfm

Grundet kommunale besparelser vil der fra 24. februar og frem ikke længere være betjent åbningstid på Aarhus Kommunes om fredagen. Det skriver Aarhus Bibliotekerne på deres hjemmeside.

Dette gælder også Viby Bibliotek, som nu har følgende åbningstider:

Betjent åbningstid:

Mandag - torsdag: kl. 10-18

Lørdag: kl. 10-14

Ubetjent åbningstid:

Mandag - torsdag: kl. 7-10 og kl. 18-20

Fredag: kl. 7-20

Lørdag: kl. 7-10 og kl. 14-18

Husk høringsfristen på Viby Bakke

Viby Bakke, som det kommer til at se ud i forhold til planen. Illustration: Arkitema

Tirsdag 21. februar er sidste mulighed, hvis du vil gøre indsigelser mod - eller rose - lokalplanen til det store byggeprojekt på Grøndalsvej, som skal blive til 500 boliger under navnet "Viby Bakke".

Lige nu er der 10 høringssvar, og du kan give dit eget, hvis du følger linket her.

Viby-StavtrupLIV følger som altid op på, hvad folk synes om planen - og hvad der sker efterfølgende.