Skal Aarhus Syd-motorvejsstøj bekæmpes ved at sætte farten ned? Nej, siger transportminister, så væbn jer med tålmodighed
Der findes flere løsninger på at nedbringe motorvejsstøj som den fra Aarhus Syd Motorvejen, men sænkelse af hastighed er ikke en af dem.
I hvert fald ikke hvis man skal tro transportminister Thomas Danielsen (V), som hellere ser, at vi kommer hurtigere frem mellem landsdelene og ikke sender trafikken ud i lokale vejnet.
Han udelukker dog ikke, at hastighedsnedsættelse kan komme på tale i fremtiden, men afventer Vejdirektoratets støjkortundersøgelser i 2023, før en tre milliarder kroner-stor støjpulje skal fordeles.
Oppositionspolitiker Søren Egge Rasmussen mener, at transportministeren burde tage motorvejsstøj langt mere seriøst i forhold til folks helbred og klimasituationen.
Av i ørerne, eller av i landets økonomi?
Motorvejsstøjen fra Aarhus Syd Motorvejen er et tiltagende og konstant problem, og i Viby og især i Stavtrup har man længe råbt op om støjgenerne.
Også fra før det blev besluttet i 2018, at hastigheden på motorvejsstrækningen skulle op fra 110 til 120 km/t.
Senest har Aarhus-byrådsmedlem fra Viby Jesper Kjeldsen (S) råbt op om, at transportminister Thomas Danielsen (V) burde sætte hastigheden ned igen for at modvirke støjen - gerne til 90 km/t.
Selv om motorvejsstøjen kun vil stige i de kommende år, kan transportministeren imidlertid ikke lide løsningen med lavere fart.
- En hastighedsnedsættelse som middel mod støjen har også en bagside - ikke mindst hvis det bliver bredere anvendt. Så mister vi fordelen ved motorvejene; nemlig at vi kan komme hurtigt rundt mellem landsdelene, skriver Thomas Danielsen i et mailsvar til Viby-StavtrupLIV.
- Og man risikerer at trafikken i stedet søger ud på det lokale vejnet, hvor den generer endnu mere.
Emnet kan tages op igen
Han er dog ikke helt afvisende overfor, at hastighedsnedsættelse igen kommer på tale.
- Det er et emne, der tidligere været drøftet blandt partierne bag infrastrukturforliget, og jeg forestiller mig, at vi kan tage emnet op i forligskredsen bag infrastrukturaftalen, skriver han.
Infrastukturaftalen, som han her nævner, indebærer flere ting. For det første er der afsat en støjpulje på tre milliarder kroner, som skal nedbringe motorvejsstøjen i blandt andet bynære områder.
Derudover er der afsat 14,5 millioner kroner af dem til at igangsætte forskellige forsøgsordninger og undersøgelser af løsninger. Blandt andet overdækning af motorvejen.
Hvis ikke en hastighedsnedsættelse, hvilke løsninger på motorvejsstøjen finder du bedst? Overdækning af motorvejen? Støjvold? Noget tredje?
- Der findes flere forskellige løsninger, der hver især er afhængige af den udformning, som vejen og omgivelserne har. Det er fagfolkene i Vejdirektoratet, der med deres faglighed bedst vurderer, hvad der er den rigtige løsning, lyder svaret fra Thomas Danielsen.
- Derfor kan jeg heller ikke pege på en løsning, jeg generelt finder bedre end andre.
Kommer først efter støjundersøgelser
Den tre milliarder kroner-tunge støjpulje kommer vi dog til at vente længere tid på.
- I 2023 gennemfører Vejdirektoratet en opdateret kortlægning af støjen fra statsvejene. Når den er opdateret, vil der blive foretaget en ny udpegning af de særligt støjbelastede boligområder langs statsvejene, skriver transportministeren.
- Kortlægningen af de mest støjbelastede områder vil blandt andet danne grundlag for tildeling af midler fra støjpuljen (som så blandt andet kan gå til Aarhus Syd Motorvejen, red.). Det skal vi efterfølgende diskutere i forligskredsen.
Hvor stort fokus vil du i din kommende tid som minister have på motorvejsstøj? Hvad er dit budskab til borgere, der lever med støjen hver eneste dag?
- Støj er en udfordring for mange. Derfor er jeg glad for, at vi med støjpuljen i Infrastrukturplanen kan imødekomme mange støjplagede borgere. De tre milliarder i puljen giver muligheder for at løse konkrete udfordringer mange steder rundt om i landet, slutter Thomas Danielsen.
Det klinger hult hos folketingsmedlemmet Søren Egge Rasmussen (EL), der tidligere har været stor fortaler for hastighedsnedsættelse på Djurslandsmotorvejen.
Han bor selv i Hjortshøj, hvor han kan høre støjen.
- Man skal tage trafikstøj langt mere alvorligt, da det er slemt ved menneskers helbred, siger Søren Egge Rasmussen om transportministerens svar, da Viby-StavtrupLIV ringer op.
Brug for ny regnemetode?
- I Finansministeriet har man regnet på, at det kommer til at koste samfundet penge, hvis man nedsætter hastigheden. En håndværker kan komme hurtigere hen til sine kunder, lyder argumentet, siger Søren Egge Rasmussen.
Han mener, at der skal laves om på Finansministeriets regnemetode, og at vi skal se fartnedsættelse i et større perspektiv.
- Én ting er mindre motorvejsstøj for bedre livskvalitet, hvilket vil koste samfundet mindre. Én anden ting er klimadagsordenen, hvor vi vil spare energi, CO2 og luftforurening, som også har en økonomisk fremtidsgevinst, remser politikeren fra Enhedslisten op.
- Og slutteligt gør lavere hastigheder trafikulykker mindre omfangsrige, når de endelig sker, og her vil der også være økonomi - ej at forglemme menneskeliv - at redde.
Er det fortsat noget, du kæmper for i Folketinget?
- Nu er jeg ikke transportordfører i Enhedslisten, men dét gør jeg selvfølgelig. Det er i hvert fald noget, jeg godt vil følge op på, siger Søren Egge Rasmussen og tilføjer:
- Det kan ikke passe, at vores livskvalitet skal gå ned, fordi man ser en økonomisk gevinst, som der ikke er regnet ordentligt på.
Ét minut at spare
Transportministeriet oplyser, at en hastighedsændring fra 130 til 110 km/t ifølge Vejdirektoratet vil betyde en ændring i støjniveauet på under en decibel, og at det i praksis ikke kan registreres af det menneskelige øre.
Altså vil dét at gå fra 120 km/t på Aarhus Syd Motorvejen til eventuelt 110 km/t ikke gøre en forskel lydniveaumæssigt. Det forlyder ikke, hvor meget generne vil sættes ned, hvis hastigheden bliver 90 km/t i stedet.
Til gengæld kan vi regne lidt på, hvor hurtigt man i bil kommer frem, for nu er Aarhus Syd Motorvejen ikke særligt lang - faktisk kun seks kilometer ifølge Vejdirektoratet.
Kører du med 120 km/t, når du fra omkring Giber Ringvej til Viby Ringvej på tre minutter.
Kører du derimod samme distance med 90 km/t, når du det på fire minutter.
Så det er ét minut, der gør forskellen. Fordelt ud på tusinde bilister er det mange timers ekstra tid på Aarhus Syd Motorvejen hver dag.
Hvilket er, hvad der gør den markante tidsmæssige og økonomiske forskel i udregningerne.
Herfra bliver det et svært regnestykke. For hvordan gør man motorvejsstøjens påvirkning på Stavtrup- og Viby-borgere op i kroner og ører?
Det er, hvad Vejdirektoratets kommende støjkort i år skal hjælpe med.
Så væbn dig med tålmodighed. Eller håb måske på, at støjvoldsprojektet ved det sydlige Stavtrup snart får vinger at flyve på. Lige præcis dét projekt vil Viby-StavtrupLIV sørge for snart at følge op på.