Mads er stortænkeren bag robotter, som snart skal på gaden i Aarhus: - Det er ikke etisk korrekt, at mennesker samler cigaretskodder op
Til foråret får Aarhus Kommune cigaretskodsryddende robotter i bybilledet, og de bliver produceret og programmeret af virksomheden Capra Robotics i Viby.
Capra Robotics har måttet flytte tre gange på tre år grundet pladsmangel, og i samme periode er de gået fra fem ansatte til 32. Skal du forstå succesen, skal du ind på livet af virksomhedens innovationschef og stifter.
Mads Bendt har nemlig ikke kun skabt teknologien. Mensa-medlemmet bærer også på lidt af en livshistorie med drageflyverstyrt, kørestolsbundethed og adskillige samarbejder med store virksomheder.
Vidste du, at du snart kan se robotter på stræder i hele Aarhus Kommune, hvor de vil samle cigaretskodder og tyggegummi op fra fortovet? Og at virksomheden bag ligger i Viby?
Historien bag Capra Robotics binder sig måske særligt til én mand: opfinderen, Mensa-medlemmet og stifteren Mads Bendt.
Han har været kørestolsbruger siden en drageflyverulykke i 1986, og det var netop i forsøget på at lave en ny og revolutionerende stol, at han støbte idéen til de hjælpsomme robotter.
- Jeg kan meget godt lide at løse hverdagens og erhvervslivets gordiske knuder. Jeg kan simpelthen ikke lade være, fortæller Capra Robotics innovationschef til Viby-StavtrupLIV.
- Jeg synes for eksempel ikke, at det er etisk korrekt, at mennesker samler cigaretskodder op for andre mennesker. Det bør robotter, for en robot er ligeglad med den tid, den bruger på det.
Den legende Lademanns-opfinder
For at forstå Capra Robotics og filosofien bag skal vi zoome lidt ind på netop Mads Bendts liv.
Efter at være kommet til verden 17. november 1966 flyttede han og familien en del rundt. Fra Miltonsvej i Højbjerg til Aarhus C, Gellerup og sågar udlandet i form af Spanien.
Allerede dengang viste han tegn på høj intelligens og opfinderlyst.
- Jeg tror, at jeg har opfundet ting, siden jeg var seks år gammel. Især med Lego Technic, erindrer Mads Bendt.
- Jeg læste også utroligt meget i Lademanns Leksikon, da jeg var knejt. Nærmest hele året rundt.
Bogen har været én af de ting, der kickstartede hans nysgerrighed. For modsat i dag hvor du kan google dig til alting, skulle han selv slå op og bladre i leksikonet.
- Det er lysten til at møde det ukendte, som er afgørende for innovation. Einstein sagde også, at hvis du vil have kloge børn, så læs dem eventyr, men hvis du vil have endnu klogere børn, så læs dem flere eventyr, citerer Mads Bendt.
- Det er i min verden det allervigtigste parameter i forhold til intelligens. Nysgerrighed.
Fra vindmøller til kørestole
I de senere teenageår vidste opfinderen, at han ville arbejde med ingeniørkunst. Gerne vindmøller og aerodynamik. Ironisk nok var det vinden, som han endte med at brække halsen på.
For i 1985 flyttede hans familie til Bovbjerg, hvor der var rigeligt med Vesterhav-vind til at flyve med dragefly.
- Jeg var som 19-årig stadig i begynderstadiet, da jeg blev ramt af "den perfekte storm". Ikke en decideret storm, men drageflyveren var skæv, og der var et sammenfald af trælse ting, der gjorde, at jeg styrtede ned, forklarer Mads Bendt om ulykken, der ændrede hans liv.
Fakta: Mads Bendt
- Er 56 år og bor i Tranbjerg
- Bor med sin kone og har to døtre på 19 og 21 år
- Kommer oprindeligt fra Højbjerg, men har boet flere steder i Aarhus, i Vestjylland og Nordjylland
- Uddannet maskiningeniør med forskellig videreuddannelse i ledelse, økonomi og uddannelsesvidenskab
- Blev optaget i Mensa Danmark i 1997, en forening for intelligente personer
- Er CINO (chief innovation officer, også kaldet innovationschef) hos Capra Robotics
Pludselig var han lam fra skuldrene og ned, og han måtte vænne sig til en tilværelse i eldrevet kørestol. Han stoppede grundet ulykken på Lemvig Gymnasium, men startede op igen i 1988 på HF på Holstebro Gymnasium.
Fokus var nu skiftet. Da Mads Bendt blev student i 1990, fortsatte han direkte videre til sin maskiningeniøruddannelse på Aalborg Universitet. Som specialeprojekt opfandt han en bambus-kørestol med tilpasset teknologi, så den kan bruges i verdens ulande.
Og frem mod 1997 opfinder han to andre kørestole. Den ene sidder han stadig i den dag i dag, fordi den er verdens laveste og kan komme ind under de fleste bordkanter.
- Jeg byggede dem, fordi der på dét tidspunkt ikke fandtes de løsninger, jeg selv gerne ville have, lyder hans forklaring.
- Hvad jeg ikke kunne have i fødderne, det kunne jeg have i hovedet.
Arbejder med helheden
I mange år bliver kørestole-opfindelserne sat på pause, mens Mads Bendt arbejder som it-konsulent og innovationssparingspartner hos adskillige store virksomheder.
GN Resound, Coloplast, Vestas, Danfoss, Arla. Også hos Aarhus Kommune og med egne innovationsprojekter såsom Hovedkontoret, hvor han netop prøvede at løse erhvervslivets føromtalte gordiske knuder.
- Min måde at se løsninger på har altid været holistisk. Jeg prøver at se projektet hele vejen rundt og har blandt andet øje for det tekniske, det politiske, det forretningsmæssige, siger han.
Hvilket også er grunden til, at han har flere uddannelser bag sig de senere år.
Som en lederuddannelse i økonomi fra 2008-2010. Og en bachelor i uddannelsesvidenskab fra 2012-2015 med særligt fokus på at udvikle højtbegavede talenter inden for kreativitet og innovation.
En ny idé og dens patent
Den samme holistiske tilgang har Mads Bendt bygget fundamentet til Capra Robotics på. Men altså ... hvornår kommer robotterne lige ind i billedet?
Jo, ved siden af arbejde og uddannelse opfandt han i 2014 en ny konstruktion af kørestel til kørestole.
Et kørestel, hvor der ikke er to forhjul og to baghjul, som man kender fra alle slags kørestole, men ét forhjul, ét baghjul og to sidehjul. Du kan se første prototype herunder:
- Meningen var at gøre kørestolen mere mobil, så den kunne dreje og vende nemmere, forklarer Mads Bendt om sin nye opfindelse.
Fordi han har siddet og gennemlæst patentansøgninger hos mange af de førnævnte gigantvirksomheder, så vidste han, hvordan han skulle indhente rettighederne til den nye opfindelse.
Inden for et år havde han patent i Europa og store markeder som Australien, USA, Canada, Israel, Sydkorea og Japan. Specielt sidstnævnte er et land, som er utroligt svært at få patent i. Alle er udstedte nu.
- Og så har jeg ikke kun patent på hjulbasen til kørestole, men til alle former for køretøjer, slår han fast.
Selve kørestolsudviklingen begyndte i 2015, men Mads Bendt og hans partner kunne se, at de ikke kunne løse problemet med fodstøtten og benpladsen. Så den idé blev opløst.
Hvad bruger man så lige opfindelsen og patentet til?
Eksplosiv udvikling
I september 2017 tager han til Herning Industrimesse, hvor han møder Capra Robotics' nuværende direktør, Niels Jul Jacobsen. Han var dengang direktør i og stifter af fynske Mobile Industrial Robots (MIR).
- På randen til 2019, spurgte Niels, om vi sgu ikke bare skulle gøre det selv. Og så blev han investor og direktør, og jeg startede virksomheden op som direktør med god hjælp fra Niels og min bestyrelse, siger Mads Bendt.
I sommeren 2020 blev Niels Jul Jacobsen direktør, og Mads Bendt helligede sig til den innoverende rolle.
- Niels kender rejsen, for han har prøvet det før med MIR. Så vi er trykke i hans hænder.
Siden er det gået stærkt for Capra Robotics. Det startede i Mads Bendts eget hjem i Tranbjerg, men på tre fulde år har de ligeså flyttet tre gange på grund af pladsmangel.
I start-2019 var de kun fem ansatte, og nu beskæftiger Capra Robotics 32 i alt. Robotingeniører, maskiningeniører, datamatikere, projektledere og administrative ansatte.
For at tilføje lidt til Mads Bendts holistiske, alsidige måde at drive forretning på har han selv tegnet lokalerne på deres nuværende adresse Skanderborgvej 232A.
- Jeg har ved hver flytning gået efter, at det selvfølgelig skulle være tæt på, hvor jeg bor grundet min kørestol. Men her skulle også være mulighed for mange vinduer ud fra filosofien om, at vi skal kunne se hinanden og aldrig er langt fra hinanden, forklarer Capra Robotics-stifteren og tilføjer:
Fakta: Capra Robotics
- Begyndte under navnet ”Bendt IPR ApS” i oktober 2017, stiftet af Mads Bendt
- Fik det nuværende navn 1. februar 2019
- Ligger i dag på Skanderborgvej 232A i Viby
- Udvikler selvkørende robotplatforme, der med forskellige værktøjer og kunstig intelligens på en fast base med hjul kan løse forskellige problemstillinger på gadeplan og i erhvervslivet
- Vandt i 2022 titlen som ”Årets Robotvirksomhed”, der uddeles af Odense Robotics
- Har i dag 32 ansatte, som kommer fra hele landet, men flere bor blandt andet lokalt i området
- Jeg går også efter, at stedet skal se råt ud. Her må ikke være for fint og poleret.
Hvorfor ikke det?
- Fordi det er inspirerende. Et råt look giver garagestemning og plads til at rode med kreativiteten. Til at prøve ting af, fejle og lære af det. Arbejde bør også være en leg.
Skodrobotten og Chewy
De nuværende lokaler giver også Capra Robotics mulighed for at vokse. Indtil videre har de lavet 60 robotter, men med deres nuværende kapacitet og maskiner kan de komme op på at producere fem om dagen.
Det kræver dog, at de så ansætter flere, så produktionen kan gå op. Hver robot kan sælges for 200.000 kroner, så det vil give en solid daglig omsætning, hvis der de kommende år udvikler sig en stor efterspørgsel på Capra-robotterne.
- Vi er også i gang med at udvikle nye funktioner. De skal også kunne holde øje med huller i hegnet ved lufthavne, mærke efter farlige niveauforskelle i fortorvenes fliser, luge ukrudt, patruljere havne nær krydstogtskibe for folk, der falder i vandet og mange flere ting, forklarer Capra Robotics-opfinderen.
- Det handler om at fritage mennesker fra de trælse arbejdsopgaver.
I forvejen kan robotterne salte veje og cykelstier samt som tidligere nævnt også fjerne cigaretskodder. "Skodrobotten", som Mads Bendt kalder den.
Der går lige et par år, før tyggegummiskraberen "Chewy" er helt færdigudviklet.
Mødet med robotten bliver intet problem
Tror du, at vibygenserne - ja, alle århusianere - kan vænne sig til at dele fortorv med robotterne?
- Vi har sammen med Aalborg Universitet arbejdet på et intuitionsdesign. Intuitivt skal en person på gaden kunne se, hvad robottens intention er, så der hverken opstår frygt eller misforståelser. Den blinker eksempelvis ligesom en bil, når den skifter retning, forklarer han og fortsætter:
- Desuden er de kun godkendt til at køre tidligt om morgenen i hverdagene fra kl. 5-7, hvor de ikke vil møde mange fodgængere. Til slut gør de jo nogle gode, medborgerlige gerninger, som folk kun kan være glade for, at nogen tager sig af.
Robotten "Capra Hircus"
- Udviklet af Capra Robotics til at løse problemstillinger for virksomheder og på gadeplan
- Kan køre 105 km på én opladning – eller cirka 20,5 timer
- Kan køre op ad stigninger på max 30 %
- Har lufteløse hjul, der kan køre op ad kantsten op til 14 cm høje
- Kan bære op til 50 kg oven på sig, men kan trække laster på op til 200 kg
- Kan programmeres til mange forskellige opgaver, alt efter hvilket udstyr man tilføjer til den, og hvad formålet er
- Koster 200.000 kroner stykket
I det hele taget er der lagt enormt mange tanker i hver eneste facet af robotterne hos Capra Robotics.
Det handler om Mads Bendts holistiske tankegang. Intet skal gøres halvt, alting skal gennemtænkes.
Og tænk, at Lego og Lademanns Leksikon støbte fundamentet. Slebet til af en drageflyverstyrt og en parkeret kørestolsidé. Som nu alt sammen sørger for, at Viby-virksomheden til foråret slipper robotterne løs.
En uetisk, gordisk knude er snart løst. Flere skal nok følge. For Mads Bendt og kollegerne kan simpelthen ikke lade være.