Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jørgen Terp Laursen (tv.), John Loft og Anne Østergaard er naturelskere og har alle boet nær Brabrand Sø i årtier. Derfor har de kunnet set dyrelivets forringelse. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Bruger vi Brabrandsøen for hæmningsløst?

Vi bliver nødt til at snakke lidt om en vigtig problematik. Nemlig når storbyen omslutter landsbyerne, og naturen så får mindre plads.

Som når der både skal være plads til os mennesker og de vilde dyr.

Jeg hører til dem, der flyttede til Aarhus fra det "udkantske". Fra en lille havneby på Langeland med skove tæt omkring til storbyforstædernes mennesketæthed.

Så jeg forstår, når Anne Østergaard og John Loft, to naturelskende Stavtrup-borgere, smertes ved at se, at dyrelivet har tilbagegang ved Brabrandsøen, som de har færdedes ved i mange, mange år.

De prøver at starte en debat om, hvordan vi mennesker kan nyde søens fugle-, fisk- og friluftsliv, mens vi samtidig passer på det hele.

Vi kan nok alle blive enige om, at skrald ingen steder hører hjemme i naturen. Men hvad med den måde, vi bevæger os på omkring rørskove og andre ynglestedet?

Er gå-, løbe-, cykel- eller kajakture en god måde at motionere på i dyrenære områder, og hvor går grænserne?

Det er - kan jeg godt afsløre - svært at finde den rette balance.

Og lige i forhold til Brabrand Sø er det måske endnu mere komplekst med søens sejlads-historie in ment. Heldigvis for både natur- og sejlads-elskere sker der ting og sager på kommunalt plan.

God læselyst!

... med et nyhedsbrev, der også tager dig lidt rundt om 20 lokale virksomheder i vores postnummer.

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Virksomheder, som du måske kender i Viby. Siger Vitrolife, Aqua Moves, Stemmedoktoren, Balletbutikken eller Grejfreak dig noget? Kollagefotos: PR-fotos, Jens Vinge Nygaard, Jesper Seneca, Google Street View, Flemming Krogh

Her er 10 Viby-virksomheder, du måske ikke kender: Beholdere til sæd, tandlægestole og undervandsløbebånd

I Viby har man al slags erhverv. Der er både store virksomheders hovedsæder som OK a.m.b.a. og Stark, men idéen med denne artikel er at sætte fokus på nogle af de meget fagspecifikke og nichede forretninger.

Som enkeltmandsvirksomhederne Aqua Moves og Stemmedoktoren, der henholdsvis sælger vandfitness-sessioner og stemmetræning.

Som millionvirksomheden Vitrolife, der hjælper fertilitetsklinikker med særligt udstyr, så forældres drømme om en baby kan komme til live.

Som de socialt hjælpende virksomheder Special Minds og Grejfreak, der på hver deres måde gør sit for at få folk ind på arbejdsmarkedet, der ellers ville have det svært.

Erhvervslivet i Viby byder på en meget bred palet af virksomheder. Kender du disse 10?

Siden Viby-StavtrupLIV for nyligt bragte en artikel om Capra Robotics, tænkte vi, at det kunne være fint at hylde flere virksomheder fra det lokale erhvervsliv.

Viby byder på mange forskellige virksomheder. Små som store.

Vi kender nok alle giganter som OK a.m.b.a., Stark, Arla Foods, Per Aarsleff samt alle de forskellige autoforhandlere.

Men vi har gjort vores for at finde nogle af dem, som du måske ikke har hørt om. Enkeltmandsvirksomheder eller virksomheder med nichede ydelser og produkter.

Måske bliver du overrasket, måske kender du dem alle. Her får du dem:

Frilandsblomster.dk

Du kan måske lige se den lille røde markør, som fortæller, hvor Frilandsblomster.dk-marken ligger ved Damtoften. Foto: Google Maps

Okay, faktisk har Frilandsblomster.dk hovedkontor i Gladbjerg ikke så langt fra Billund, så det virker måske lidt underligt at starte listen ved en ikke-Viby-virksomhed.

Men Frilandsblomster.dk har en pluk-selv-mark i Viby nær Damtoften!

Virksomheden startede op i 2013 med at tilbyde egne dyrket, bæredygtigt selvpluk på en enkelt mark, og i dag Frilandsblomster.dk efter sigende Danmarks største udbyder af blomster til selvpluk.

Tina Holberg er administrerende direktør, og hendes mand, Mads Holberg, er blomster- og haveansvarlig.

Konceptet er simpelt: Du finder information på selve marken ved et skilt, du kan låne eller selv tage en kniv med, du plukker blomster, og så betaler du via MobilePay eller kontant.

Hvis marken i Viby ikke lige har det, du leder efter af tulipaner, solsikker, rododendroner eller andre farverige planter, kan du i stedet køre til en af markerne i Harlev J, Brabrand, Hinnerup eller Odder.

Vitrolife

Spørger man Vitrolife-vicedirektør Claus Bisgaard, er deres hovedprodukt disse time-lapse-maskiner. PR-foto

Med et overskud på over 120 millioner kroner før skat burde du måske kende Vitrolife, og hvad de sætter i verden. Svaret på sidste spørgsmål er faktisk ... babyer!

Vitrolife har siden 2003 specialiseret sig i assisterende fertilitets- og reproduktionsløsninger.

De udvikler med andre ord udstyr til at behandle sæd, æg (oocyt) og andet biologisk materiale, så par verden over kan få børn i situationer, hvor det ellers er svært.

Det er petriskåle, pipetter, forskellig IVF-behandlinger, olier, time-lapse-maskiner, nåle, små lasere, nedfrysningsudstyr og meget, meget mere.

Vitrolife har ifølge Erhvervsstyrelsens tal 92 ansatte i Viby, og de har til huse på Jens Juuls Vej 20, men ejes af svenske ejere.

Ludus Legeredskaber

På Frodesgade 9 har legepladsvirksomheden Ludus Legeredskaber hovedkontor, mens selve lageret ligger syd for Horsens.

På adressen bor ejer Steen Bischoff Møller også, og siden 1995 har han solgt legeredskaber. I over 14 år har firmaet selv produceret dem.

Af legeredskaber finder man blandt andet fjedergynger, gyngestativer, klatrestativer, rutsjebaner, legehuse og gynger.

Aqua Moves

Tina Nygaard fra Aqua Moves underviser her i aqua-yoga. Foto: Jens Vinge Nygaard

Endnu en enkeltvirksomhed. Aqua Moves har Tina Nygaard i spidsen på adressen Skovlundgårdsvej 134.

Hun har videreuddannet sig indenfor bassintræning, aquafitness, anatomi, træningslære og yoga. Med speciale i hensyntagende og høj-effektiv træning i vand.

Tina Nygaard er instruktør og underviser ugentligt for folkeoplysende forbund og for DGU.

På hjemmesiden sælger hun flere ting for samarbejdspartnere til svømmehalskommuner og svømmeklubber:

Undervandsløbebånd, andre undervandsfitnessmaskiner, vandattraktioner samt et væld af udstyr til babysvømning, vandpolo, vandrutsjebaner, udesvømning og meget mere. Dog ikke til privatpersoner.

Siden 2008 har hun undervist i danske svømmehaller, men først i 2017 startede hun Aqua Moves op.

I 2018 var hun sammen med DGI Svømnings Aktivitetsledelse i Østjylland med til at sætte indsatser som “Flere voksne i vand” og “Bevæg dig for Livet” i gang, ligesom hun fik aquafitness med som en del af det.

Grejfreak

Her ses medstifter Casper Pedersen (tv.) sammen med to ansatte på Grejfreaks lager i Viby. Foto: Flemming Krogh

"Kun det fede grej" er Grejfreaks motto, og virksomheden med dens showroom på Gunnar Clausens Vej 58 har vækstet helt vildt de seneste år grundet deres interesse i fedt grej.

Man har været Børsen Gazelle-virksomhed alle år fra 2016 til 2021, og virksomheden er stiftet af barndomsvennerne Kristian Rasmussen og Casper Pedersen i en kælder i Beder i 2008.

Kristian er tidligere overkonstabel ved Jydske Dragonregiment med udsendelser til Kosovo og Afghanistan. Casper er uddannet i international salg og marketing og elsker friluftslivet.

Til at begynde med var formålet at dække professionelle soldaters behov for den nyeste og bedste udrustning på markedet, men nu sælger de militær-, politi-, jagt- og andet grej til hele Danmark og faktisk også Storbritannien, Tyskland, Østrig, Sverige, Holland, Spanien og Polen under navnet Gearfreak.

I dag har de ifølge Erhvervsstyrelsens tal 22 årsværk, altså arbejdstimer nok til 22 fuldtidsstillinger, men har samtidig 42 ansatte på lønningslisten. Virksomheden har stor succes med flexjobbere, hvilket kan forklare forskellen på disse tal.

Special Minds

For et år siden var det utænkeligt for Morten Kold, at han skulle sidde med i et mødelokale i en it-virksomhed som en succeshistorie efter 12 år med sygdomsforløb. I dag er det virkeligheden efter et forløb hos Special Minds. PR-foto

Også på Gunnar Clausens Vej finder vi hovedkontoret til Special Minds, der derudover har afdelinger i Silkeborg, Aalborg og Kolding.

Special Minds er ejet af Den Sociale Udviklingsfond og skaber individuelt tilrettelagte forløb for unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelse, hvor de baner vej for uddannelse og beskæftigelse.

Det har de gjort siden 2009, og i dag har de 104 ansatte fordelt på de forskellige byer.

I Viby hedder afdelingslederen Kamille Ebbe, og hun er samtidig direktør for hele Special Minds.

Virksomheden arbejder blandt andet med at få mennesker tilbage i skolen eller tilbage på job, ligesom de kan lave en screening og en arbejdsevnevurdering.

En af deres resultater er blandt andet, at 92 procent af de unge, som prøver sig et forløb hos Special Minds, bliver ungdomsuddannelsesklar.

dentalen.net

Egentlig hedder Leif Stendrup Frederiksens virksomheden Nyomandesign, men hjemmesiden hedder dentalen.net og sælger noget så specifikt som stole til tandlæger.

Der er ikke bare tale stolene, som tandlægerne sidder i, men også røntgenstole.

Bøgeskovparken 163 er adressen. Før i tiden havde Leif Stendrup Frederiksens virksomhed til huse i Malling under navnet ScandiSeat, som også sælger kontorstole i dag.

Mapp Store

Mapp Store i Viby Centret sælger en masse plus size-tøj, som defineres ved at være "large eller derover" eller en størrelse 42 og opefter. Foto: PR

Du er nok stødt på kvindetøjsbutikken i Viby Centret. Men vidste du, at ejer Bjarke Lauge Christensen i butikken også står bag "plus size"-mærket Dny-Cph, som sælges i butikken?

Faktisk har plus size været en ret stor del af ejerens 35 år i modebranchen, og siden danskerne ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2022 bliver mere overvægtige, ser han et skifte i branchen.

– I dag både tør og kræver en plus size-kvinde noget mere i sin påklædning. Før i tiden var de store størrelser ofte mere kasseformede og skulle skjule mere, end de skulle fremhæve. Vi laver plus size-tøjet anderledes i dag, og en stor pige er lige så smuk i en kjole i størrelse 44 som en lille er i størrelse 36. Det er enormt positivt, fortæller Bjarke Lauge Christensen.

– Jeg tror ikke på, at vi bliver ved med at lave definitionen plus size i fremtiden. Der kommer til at gå nogle år endnu, før vi decideret sletter ordet, for alle skal lige vænne sig til, at det ikke behøver at være så opdelt efter størrelserne.

I alt har man 12 lignende butikker i verden, hvoraf tre findes i Danmark: i Viby, i Herning og i Odder.

Stemmedoktor.dk

Stemmedoktor Hans Toft-Olsen er også sanger og har udgivet tre jazzalbum. Foto: Jesper Seneca

Bag enkeltmandsvirksomheden Stemmedoktor gemmer Hans Toft-Olsen sig på Haraldsgade 19.

Hans cv byder på en kandidat i musik og sangpædagogik. Han er samtidig uddannet logopæd, altså talepædagog.

Siden 2006 har han arbejdet med stemmetræning fra sit hjem i Viby, og han er forfatter til tre bøger i form af "Styr på stemmen", "RST Rytmisk sangteknik" samt børnebogen "Drengen der gerne ville fløjte & Det store fløjtekursus".

Som Stemmedoktor kan han hjælpe med mumlen, hæshed, taletone, hjernegymnastik efter blodpropper, læsp, vejrtrækning og at overkomme senfølger for stemmen efter infektion med Covid-19.

Balletbutikken (Dancecompany)

Dancecompany gemmer på flere dansespecifikke webshops. Foto: Google Street View

Dancecompany med Inger Simonsen i spidsen har flyttet lidt rundt i Aarhus Syd. Først hørte man til i Beder i 2007, så Højbjerg i 2014, og siden 2019 har Skanderborgvej 107B været Viby-adressen.

Under Dancecompany finder vi ud over den fysiske butik, hvor hun og de tre ansatte sælger alskens danseudstyr, flere hjemmesidekoncepter.

Happydancefeet.dk, som sælger dansesko. Dansebutikken.dk, der sælger en større palet af sko, tøj og andet. Yogashoppen.dk, som går yogavejen i stedet. Og så Balletbutikken.dk, som helt specifikt sælger balletudstyr.

Alt til ballet er i mærket Seré, som er produceret i Spanien og Italien. Inger Simonsen samarbejder med Det Kongelige Teaters balletskoles talentcentre, og hun har selv en datter, som har danset i over 13 år.

Fokus på 10 virksomheder i Stavtrup - såsom disse tre. Kollagefotos: Møllegaard Islandsheste, Sydbyens Bryglaug og Emre Patatoglu

Her er 10 virksomheder fra Stavtrup og Ormslev, du måske ikke kender: Sjældne frimærker, islandsheste og klaverstrenge

Vi skal også runde Stavtrup og Ormslevs specialiserede virksomheder.

Som de tre familieforetagender Lykïa, Karlas Mormor og JK-Frim.dk. De sælger henholdsvis tyrkiske klæder, hjemmebragt interiør og sjældne frimærker fra hele verden.

Som alkoholforretningerne Stavtrup Vine og Sydbyens Bryglaug, der har godt styr på henholdsvis nørdede italienske vine og levende, håndbrygget øl.

Flere af dem kan du læse nærmere om i selve artiklen.

Kender du alle disse 10 virksomheder fra Stavtrup og Ormslev?

I Stavtrup og Ormslev gemmer der sig en masse firmaer og butikker, som du kender. Men måske også flere, du ikke kender til.

For et års tid siden fortalte Viby-StavtrupLIV om Anders Mølgaard og BurntWood, men lad os zoome lidt ind på nogle af de andre nichede erhvervsdrivende i vores område.

Her får du ti virksomheder fra resten af postnummeret 8260:

OBS! Viby-StavtrupLIV har forsøgt at få billeder fra alle virksomheder, men kun de, der har svaret, har fået billeder med.

Lykïa

Her sidder den ene Lykïa-ejer Trine Egeskov Patatoglu og parrets datter Ela i nogle af deres produkter. Foto: Emre Patatoglu

Bag Lykïa står ægteparret Emre Patatoglu og Trine Egeskov Patatoglu, og idéen til virksomheden opstod ud af Emres tyrkiske ophav.

- De sidste 17 år har vi rejst rigtig mange gange til Tyrkiet. Vi har altid været fortryllede af de smukke farver og mønstre i den gamle kultur og det traditionelle håndværk bag, skriver parret på deres hjemmeside.

Derfor har de siden sommeren 2020 bragt de håndlavede tekstiler til Danmark via Lykïa.

På deres liste over produkter finder man viskestykker, gæste- og badehåndklæder, tasker, puder og badekåber.

Nogle er lavet af vævere, hvis forretning kører på tredje generation. Selv sælger parret via deres webshop fra Vestergårdsvangen 92.

Klaverstrenge.dk

I sit eget værksted på Rosendalvej 28 har Erik Jensen udviklet sin helt egen maskine til at spinde klaverstrenge på.

Helt tilbage i 1998 oprettede han Stavtrup Klaver- og Strengeværksted, som siden har fået hjemmesiden Klaverstrenge.dk.

Der går meget kobber til klaverstrenge, og på Erik Jensens maskine kan kobbertrådene spindes op.

Somtek.dk

En ret ny virksomhed på listen her er Somtek, som ejer Mathias Sommer Brun startede op i april 2022.

Godt nok ligger Somtek en anelse uden for vores postnummer på Gammelsøvej 65 syd for Ormslev, men den er stadig interessant at nævne.

Med en uddannelse som produktingeniør og en titel som mekanisk design-konsulent finder Mathias Sommer Brun og Somtek på tekniske løsninger til flere industrier.

Indtil videre har de blandt andet designet og udviklet en pallelift til Arla og et landbaseret fiskeopdrætsanlæg for Billund Aquaculture.

Stavtrup Vine

Der findes også små vinvirksomhed i Viby som SPS Wine og Cinque Stelle v/Jan Holst, men her bliver Stavtrups lokale online-vinbutik ved Salamanderparken 111 den mest personlige.

- Vores vision er, at hver gang du sidder med et godt glas fra Stavtrup Vine, tænker du: Det var fandeme et lækkert glas, den smager af mere! skriver Søren Ry Mathiasen.

Han fokuserer primært på italienske vine, men til gengæld er der alle slags på hylderne som rødvin, hvidvin, dessertvin, rosévin og vin med bobler. Han har tidligere også holdt vin-events.

I toppen af hjemmesiden skriver Stavtrup Vine detaljeret om en større række af de vinhuse, som Søren Ry Mathiasen køber ind fra. Nogle med hans egne personlige historier fra stederne.

Møllegaard Islandsheste

Møllegaard Islandsheste - for enden af regnbuen? PR-foto

På Ormslevvej 325 ligger en naturskøn gård, hvor de er glade for heste. Mere specifikt islandske heste.

Møllegaard Islandsheste ejes af Jan Horndrup Hansen og Karin Rahbek Jensen.

Førstnævnte er eliterytter i Dansk Islandshesteforening og beslagsmed, og sidstnævnte har gået til dressurridning i baggrunden og har arbejdet med alverdens forskellig undervisning.

Begge underviser andre ryttere og træner hingste og hopper, ligesom de på Møllegaarden har et væld af ydelser fra hele hestespektret:

Opstaldning, turridning, hesteavl, kommisionshandler, skoning, salg af rideudstyr m.m.

Flere terapeutsteder i Stavtrup

Anne Thomsen og Karina Bang Henningsen lavede sidste år Behandlerhuset i Stavtrup på Søholmvej. Foto: Kristine Dam Johansen

Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om, at Stavtrup fik sit eget behandlerhus på Søholmvej, så dem kan du læse om via linket. Stavtrup byder dog på flere andre steder med forskellige former for kropsterapi.

Trygzone fra Fredensborgparken 135 er ét eksempel, hvor den tidligere sygeplejerske Christina Cecilia Holfort åbnede klinik i august 2021.

På hendes program finder man blandt andet zoneterapi til babyer, meridianmassage, myofascie-terapi og Nada-ørearkupunktur.

Viby Fodklinik er et andet eksempel. Siden 2003 har Pernille Holm Sørensen haft klinikken på Skandeborgvej 173 ikke langt fra Viby Torv.

Men i juli 2022 rykkede hun klinikken hjem på egen matrikel ved Søskrænten 116. Hos hende er fødderne til gengæld helt i centrum for velværen.

Sydbyens Bryglaug

Sydbyens Bryglaug holder arrengementer efter årstiden og vejret. Som her i midten af juni, udendørs. Foto: Sydbyens Bryglaug

Igen snyder vi lidt, for her er der ikke tale om en virksomhed, men en frivillig forening.

Alligevel fortjener Sydbyens Bryglaug at blive nævnt, siden det startede op i den gamle svine- og kvæggårdsbygning på Buggesgårdvej 66 tilbage i 2018.

Bryglauget sælger også brygkurser til private ikke-medlemmer, hvor man på fem-seks timers bryggedag bliver introduceret for ølbrygningens ædle kunst. Efter nogle uger flasker man så øllen og går hjem med 10 liter håndbrygget øl.

Men mest af alt er lauget for medlemmerne, som holder flere arrangementer i løbet af året. Aktuelt er der 26 bryggere og 30 støttemedlemmer, som sammen udforsker øllets og ølbrygningens univers.

Deres motto er "Vi gør øllet levende".

Karlas Mormor

"Lykkelig mormor siden 2007" står der i forbindelse med logoet til Jette Bundgaards virksomhed, som hun deler med sit barnebarn, Karla.

Med Karlas Mormor køber de to forskelligt interiør ind til folks indretning, og det skal vist helst skabe hygge.

Blandet andet finder man på deres hjemmeside bloklys, lysestager, vaser, lanterner, lamper, forskellige figurerer, citatklodser og plakatrammer. Ting, som kan bruges både inden- og udendørs.

Råhøjparken 85 er Karlas Mormors udgangspunkt, og selve virksomhedsnavnet oprettede Jette Bundsgaard i 2015.

Byens Stilladser

Byens-stilladser.dk i udkanten af Stavtrup. Foto: Google Street View

På Ormslevvej 310 ligger Byens-Stilladser.dk, som servicerer entreprenører, murervirksomheder, tømrermestre, blikkenslager, boligselskaber samt private husstande i Aarhus og omegn.

På adressen ligger også Byens-Platforme.dk, der tilbyder platforme blandt andet i forbindelse med opsætning af stilladser.

Byens-Stilladser.dk er skrevet op som en enkeltmandsvirksomhed, men har ifølge Erhvervsstyrelsens tal 15 ansatte under sig.

Ejer er Søren Engsfeldt.

JK-Frim.dk

JK-Frim.dk's samling byder på en del mere sjældne frimærker end dem, der ses her. Arkivfoto: John Randeris

Endnu en virksomhed, der "bliver i familien".

J'et i navnet står for John Bjerrisgaard Jensen, og K'et står for hans fars navn, Kaj Bjerrisgaard Jensen. "Frim" henviser til de genstande, de sælger, altså frimærker.

På Klokkeskovvej 65 i Stavtrup sælger de frimærker, breve og frimærkesamlinger fra hele verden:

Skandinavien helt tilbage fra Slesvig-tiden, Østeuropa med historiske breve fra Joguslavien og Tjekkoslovakiet og mange, mange flere fra Asien, Afrika, tidligere vestlige kolonier, Oceanien, Nord-, Syd- og Mellemamerika.

Det kan nok ses, at både far og søn har samlet i mange år, og de har sågar været med i frimærkeklub sammen, hvor Kaj Bjerrisgaard Jensen også var formand.