Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Lad os tage en snak om byudvikling, og hvornår det bliver nødvendigt

Vi mennesker er konservative og protektionistiske af natur.

I hvert fald når det handler om vores nære omgivelser, vores ejendomme og vores hjem. Ting skal helst ikke ændre sig for radikalt, før vi føler, at noget bliver taget fra os eller fra området, vi bor i.

Det er en af grundene til, at dét at udvikle en by ofte bliver så utroligt svært.

Nogle mister en god udsigt, får mere støj om ørerne, oplever mere trafik, får inddraget p-pladser eller får mindre natur at gå i.

Til gengæld kan byudvikling også føre positive ting med til hele byen. Nye cykelstier, nye kultur- og sundhedstilbud, ny natur at bevæge sig i. Nye børnefamilier, der kan fylde skoler op.

Som så meget andet er det et tveægget sværd. Det fører både negative og positive ting med sig at udvikle en by eller lade den stå fredeligt, uændret til.

I Stavtrup oplever man efter mange år med stigende børnetal og fyldte daginstitutioner, at antallet af børn nu falder. Så meget, at kommunen snakker om at sænke kapaciteten i institutioner i kommende år.

Dén udvikling er noget, som byens fællesråd har for øje. Det har eksterne byudviklere også.

To af de udviklere skal du have lov at møde her i nyhedsbrevet. Brødrene Jonas og Casper Tind Hansen vil nemlig lave en helt ny mindre bydel ved Råhøjvej.

Normalt når byudviklere kommer ude fra, kan man som lokal være i tvivl om, om de sætter profitten over naboernes og byens behov.

Men brødrenes tilgang tyder på, hvis du spørger mig, at de tænker Stavtrups ve og vel ind i deres planer. Om det så er de rette idéer til en positiv udvikling for byen, er selvfølgelig op til dig at vurdere.

Nyhedsbrevet byder også på to andre nyheder om byudvikling i Viby. Noget, som er i gang, og noget, som ikke kommer i gang lige med det samme.

God læselyst!

OBS! Fejl i sidste nyhedsbrev

Der skete forresten en teknisk fejl ved sidste nyhedsbrev, hvor artiklen om dyrelivet og menneskefærdslen ved Brabrand Sø ikke kom med.

Derfor får du den lige med her, hvis du ikke allerede har fundet den på Viby-StavtrupLIVs overbliksside.

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Brødrene Jonas (tv.) og Casper Tind Hansen står her med marken til Råhøjvej 20 bag sig, og her vil de gerne være med til at udvikle Stavtrup. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Brødrene Jonas og Casper vil lave grøn mark til spritny bydel - men før de går i gang, rækker de ud efter Stavtrups hjælp

En helt ny bydel kan skyde op i Stavtrup de kommende år ud fra Råhøjvej 20. Det er i hvert fald, hvad brødrene Jonas og Casper Tind Hansen gerne vil.

Efter at have ejet grunden i snart 20 år og med Stavtrups faldende børnetal in mente føler de, at tiden er inde til at forsøge at udvikle. Og de har allerede byens fællesråd med inde over, inden de begynder.

På tegnebrættet har de tænkt i cykelsti, der binder skole og fodboldklub mere sammen, forskellige alternative boformer, men intet på mere end én til to etager.

Kritik har brødreparret modtaget, men som relativt grønne byudviklere mener de, at deres tilgang er den rigtige, fordi de gerne vil bygge, hvad Stavtrup har brug for. De tager også gerne idéer og råd ind fra dig.

Jonas og Casper Tind Hansen er ret grønne inden for byudvikling. Derfor har de inddraget Stavtrups borgere og fællesråd tidligt, før de begynder med boligplanerne på et nyt område, hvor de håber, at der kan blive sundhedshus, en ny rundkørsel, generationshuse og meget mere.

Det nærmer sig snart 20 år, siden deres mor købte en aflang mark i Stavtrup.

Nu føler brødrene Casper og Jonas Tind Hansen, at tiden er inde. Til selv at udvikle matriklen mellem Råhøjvej og Skovkrogen - og hermed Stavtrup som by - i den rette retning.

I januar var de med til fællesrådsarrangementet "Stavtrup Mødes" for at få input til, hvad området skal byde på, og hvad Stavtrup har brug for.

Det er det gule område, som brødrene ejer og vil udvikle Stavtrup via. Kort: Geodatastyrelsens matrikelkort

- Vores familieselskab er bygget på at købe og drive ejendomme, og vi har flere ejendomme i Aarhus af bolig og erhverv. Så det bliver første gang, at vi kaster os ud i at udvikle fra bunden, siger de to om projektet.

- Fællesnævneren for vores projekter er, at vi altid gerne vil gøre det ordentligt. Både for dem, der skal bo her, men også dem, der i forvejen bor her. Vi vil lave noget, som Stavtrup har brug for.

Det bliver i familien

Inden vi går længere ind i brødrenes tanker og idéer, skal du måske kende lidt mere til de to.

Begge bor i København den dag i dag, men voksede op i Risskov. Jonas Tind Hansen er uddannet biomediciner, og Casper gør sig som humanbiolog.

De to brødre har ikke selv nogen relation til Stavtrup ud over vennebekendtskaber. Men på en solskinsdag som denne, hvor de mødte Viby-StavtrupLIV ude ved deres grund, kan de virkelig se bopælspotentialet med alt det grønne, den friske luft og det kuperede område. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Deres rejse ind i ejendomsmarkedet går gennem forældrene, hvor især moderen Aase Hansen har gjort karriere på området. I dag arbejder Jonas fuldtid i AH & JH Invest, som familieselskabet hedder, mens broderen lægger sin fritid i det.

- Vores mor kunne godt se kvaliteterne i området her i Stavtrup, da hun købte det i 2003. Det er jo tæt på fantastisk natur, tæt på storbyen, fortæller Casper Tind Hansen.

- Grunden har egentlig bare stået stille siden og været forpagtet ud som landbrugsjord, men købet har hele tiden været med øje for, at vi gerne vil udvikle byen via jordstykket.

Det er de ikke alene om at have tænkt. Brødrene har gennem årene fået rigeligt med henvendelser fra bygnings- og byudviklere, som har villet bygge boliger på grunden, som hører til Råhøjvej 20.

- For omkring 10 år siden sagde vi ja til en udvikler. Vi underskrev en optionsaftale, så hvis de kunne få projektet realiseret, så solgte vi grunden til det. Men projektet faldt til jorden, husker Jonas Tind Hansen.

Udsigten fra Råhøjvej ud over marken, som måske bliver til boliger. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Hvorfor faldt det til jorden?

- Fordi det mødte modstand fra lokalbefolkningen og fra politisk hånd, hvilket gav god mening. Der var dengang mangel på institutionspladser i Stavtrup, og det ville bare skabe et øget pres, så byen havde ikke brug for at udvikle sig i de år.

Sundhedshus, generationshuse og seniorbofællesskaber

I dag er situationen en anden. Børnetallet i Stavtrup er begyndt at falde.

I 2013 var der ifølge Aarhus Kommune 406 børn mellem et halvt og fem år gammel i Højvang-anvisningsdistrikt, og det toppede i 2018 med 580 børn i samme aldersgruppe. Siden er tallet faldet år for år til 539 børn i 2022.

- Som vi hørte til Stavtrup Mødes, skal udvikling af byer ske løbende. Kommer der ikke nye børnefamilier til, så går det den modsatte vej, hvor skolerne ikke får nok elever, og kommunen må lukke for dagtilbud, forklarer Casper Tind Hansen.

Casper og Jonas Tind Hansen har flere planer med Råhøjvej 20, men det skal være noget, som Stavtrup har brug for, siger de. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Samtidig er der kommet et øget ønske fra ældre Stavtrup-borgere, som gerne vil flytte i noget mindre, men samtidig blive i byen. Her findes der ikke mange muligheder i forvejen.

Begge dele afspejles i brødrenes idéer for området.

- Vi er ikke så langt med skitseringen endnu, så vi vil gerne have flere input. Vi overvejer stærkt at bygge generationshuse, hvor en børnefamilie kan købe en ejendom og have plads i et separat hus til en bedsteforælder, lufter Jonas Tind Hansen, mens han også slår idéen om ene parcelhuse og seniorboliger ned.

- Så vil vi hellere etablere seniorbofællesskaber, hvor ældre borgere kan flytte i noget småt og have fælles faciliteter. Der findes allerede seniorboliger på naboområdet, så det kunne være sjovt med en ny form for bofællesskab.

- I virkeligheden er min favoritløsning, at vi laver en blanding af det hele, tilføjer Casper.

Flere borgere har også ytret til Stavtrup Fællesråd, at de har alt langt til læge, hvilket brødrene vil løse med at bygge et sundhedshus til byen. Hvor der både kan være privat læge, fysioterapeuter og andet.

De har allerede kontaktet Region Midtjylland om muligheden, og her var man åbne over for idéen - hvis hele projektet altså bliver til noget.

Vil binde Stavtrup mere sammen

Infrastrukturen for byen vil Jonas og Casper også være med til at udvikle.

I sydenden af grunden ved Råhøjvej går en direkte sti til Højvangskolen, og hvis brødrene laver en cykelsti gennem området, kan de lave en næsten direkte vej fra skolen til Stavtrup IF Fodbolds faciliteter.

Der går i forvejen en offentlig, men ikke helt direkte sti til Søholmvej langs med Jonas' og Caspers område. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Samtidig vil det give børn, unge og voksne fra sydvestbyen en kortere og mere direkte vej til fodboldbanen og til Brabrand Sø, end man har nu.

- I den forbindelse vil det være oplagt at lave en rundkørsel på Søholmvej ved fodboldklubben. Den kunne afvikle trafikken, så biler kan komme ind til det nye boligområde, til fodboldklubben, nævner Jonas Tind Hansen.

- I forvejen snakker man i Stavtrup om for tung og hurtig trafik på Søholmvej og Jarlsmindevej, og det kunne en rundkørsel være med til at løse, ligesom du flere andre steder i Stavtrup ikke kan komme ind, uden du møder en rundkørsel.

Derudover siger de, at der "selvfølgelig" skal være mulighed for grønne områder. Det er ifølge dem Stavtrups dna, men de ved endnu ikke, om det skal være legepladser, grønne torve eller andet.

De kritiske røster

Alle af ovenstående idéer er nogle, de to har fået i dialog med blandt andre Stavtrup Fællesråd. Men hvad siger naboerne til en udsigt til et nyt område?

Til Stavtrup Mødes blev de mødt af flere kritiske røster. Både fra naboer og andre Stavtrup-borgere, som beskylder det for at være efter "salami-metoden", hvis projektet går igennem.

Altså med henblik på, at det vil være at skære endnu en skive af de naturrige, landlige omgivelser, som da man i 2004 besluttede lokalplanen for området, som i dag udgør Klokkeblomstvej og Søkjærvej.

- Det koster jo mindre af naturen, hvis man bygger tæt op og ned ad by. Ville vi bygge midt ude på en mark uden for Stavtrup, ville det koste mere natur, svarer Casper Tind Hansen.

Hvad så med dem, der mister vinduesudsigten til det grønne?

- Vi ved, at vi ikke kan gøre alle tilfredse, men vi vil respektere og inddrage så mange af de indvendinger, som vi kan, siger Casper Tind Hansen og tilføjer:

- I forvejen tænker vi ikke, at området lægger op til mere end ét- til toetagersboliger. Når jorden i forvejen er så dejligt kuperet, vil det ikke være mange, som mister udsigten. Men nogle vil det besvære.

Brødrene er her også åbne for, hvis ejerne af de vestlige nabomatriklerne vil udvikle en lokalplan sammen med de to, så man ikke kun tænker brødrenes jord ind i det. Men hele området nord for Råhøjvej.

- Der behøver jo ikke at bygges på det hele nu, men så har vi sammen sat rammerne for fremtiden.

At gå fra landjord til byområde

Og det siger I ikke med jeres økonomiske interesser in mente?

- Selvfølgelig vil vi - ligesom alle andre udviklere - også at kunne tjene på det. Der skal være en fortjeneste, men vi mener det, når vi siger, at vi vil gøre det på en ordentlig måde, lyder svaret fra Jonas Tind Hansen.

- Hvilket også er grunden til, at vi som det første har taget fat på Stavtrup Fællesråd. Vi vil gerne have de lokale med ombord, og folk fra Stavtrup må gerne skrive til os (det kan du på jh@ahinvest.dk, red.), hvis de har gode idéer eller ting, vi skal have med i overvejelserne.

Med andre ord er brødrene stadig i den spæde start med projektet. De vil i løbet af foråret få skitserne mere på plads og måske få arkitekter ind over.

En vigtig detalje er også, at deres jord er kategoriseret som landzone. Før der kan bygges boliger, skal det overføres til byzone, og det sker almindeligvis i forbindelse med nye kommuneplaner.

Landzone til byzone - hvad gælder for Råhøjvej?

I den seneste plan for hele Aarhus Kommune står følgende om Stavtrup:

- Der er udlagt arealer til overvejende boligformål ved Råhøjvej og Ormslevvej i byområdets vestlige del.

Hvis dette omfatter Jonas og Casper Tind Hansens grund ud fra Råhøjvej, kan de efter en høringsperiode godt få overført det fra landzone til byzone, hvilket kan tage et par måneder til et halvt år.

Men er det ikke indbefattet, skal det først med i en kommuneplan. Planerne bliver udfærdiget cirka hvert fjerde år, og der udkommer en her i 2023. Det betyder, at det formentlig først ville være muligt i 2027 for brødrenes grund at blive til byzone.

Får de jorden overført til byzone, skal Casper og Jonas gennem en konkret lokalplanproces med ansøgning, eventuelt borgermøde, udarbejdelse af lokalplan, høringsperiode, og hvad processen ellers byder på.

- Vi snakker i hvert fald om en tidshorisont på mere end fem år, før vi kommer til at bygge noget på grunden, siger Casper Tind Hansen hvortil broderen tilføjer:

- Lad os se. Til Stavtrup Mødes fik vi at vide, at det var overraskende få, der stillede sig kritiske over for vores foranstående projekt. Måske har det noget med Stavtrups udvikling at gøre, måske har det noget med vores tilgang. Uanset hvad håber vi, at folk vil tage godt imod det.

Brødrene Casper og Jonas Tind Hansen har aldrig solgt nogle af deres ejendomme fra, efter de har købt dem og administreret dem. - Det er sjovere selv at administrere ejendommene, siger de, men det kan være, at deres foranstående projekt i Stavtrup bliver for stort sammenlignet med tidligere. Foto: Mikkel Hamann Johnsen
Nu er boligtårnet, som ses ude til højre, så småt på vej til at blive bygget på det gamle centerområde ved Rosenhøj. Illustration: Sweco

Nu skyder 6-etagers højhus, dagligvarebutik og benzintank op i Viby-bydel: Her kan du forvente, at det står færdigt

Det nye boligtårn er så småt på vej op fra jorden i Rosenhøj på det tidligere centerområde ved Viby Gymnasium.

Tårnet bliver seks etager, og ud over den planlagte dagligvarebutik kommer der også en omlægning af indgangen til Rosenhøj fra Søndervangs Allé og en ny benzintank, hvor den gamle tank lå.

Ifølge Norstern står projektet færdig til sommer 2024, og i alt vil det betyde 140 nye boliger samt et grønt torv.

140 nye boliger kommer til Rosenhøj - faktisk er de allerede i gang.

Bor du mellem Søndervangs Allé, Ringvej Syd og Matildelundsvej, har du nok opdaget, at der bliver bygget og bygget på det gamle centerområde og den gamle tankstation.

Det er punkthuset - et seksetagers højhus - og den tilhørende dagligvarebutik, som skyder op. På et areal, der i alt skal have 140 boliger, erhvervslokaler og også en ny OK-tankstation med vaskehal, hvor den gamle stod.

Viby-StavtrupLIV har sidste år skrevet om projektet i flere detaljer, men for nyligt endte det også i flere medier, hvor kun det præcise antal af boliger ikke var beskrevet før.

Så hvad skal du som nabo eller Viby-borger egentlig vide af nyt - ud over at der er tale om 140 boliger?

Ejendomsgigant har købt mere af projektet

Det kan Claus Høgild, projektudviklingschef i Nordstern, fortælle mere om.

- Jamen, alt foregår planmæssigt. Vi er i gang med at bygge punkthuset, som er første deletape, og vi får i de kommende måneder byggetilladelser til rækkehusene og det resterende, hvilket er deletape to og fase tre, forklarer han.

Nyt boligområde Viby Syd med 140 boliger, tæt ved Viby Gymnasium. Illustration: Sweco

- Det nye er sådan set bare, at ejendomsinvestoren Koncenton har købt alle boliger i etape to og tre. Det gør det nemmere for os i byggeprocessen, så vi ikke skal kommunikere med flere ejere, men det har ingen indvirkning på selve forløbet. Sammen med vores samarbejdspartner, Pro Development A/S, ejer vi så selv den seksetagers bygning og dagligvarebutikken.

Hvorfor den konstellation?

- Fordi Koncenton ikke ønsker at købe butikken, og da punkthuset er et mix mellem dagligvarebutik (Netto, red.) og lejligheder, har vi valgt selv at eje det for nu, beskriver Claus Høgild.

Tidshorisont på 1,5 år

De 140 boliger har flere forskellige størrelser, hvor der i højhuset og det resterende lejlighedsbyggeri vil være lejligheder på 50-90 kvadratmeter. I rækkehusene vil boligerne i stedet lyde på omtrent 110 kvadratmeter.

Samtidig vil Nordstern lave grønne torve i området, hvor man kan opholde sig. Disse bliver dog først anlagt, når alle bygningerne står klar.

- Vi bliver ifølge planen færdige med det sommeren 2024, så halvandet år fra nu. Og her snakker vi alt, der skal bygges, fortæller Claus Høgild.

Formålet med den nye lokalplan er at give mulighed for at "omdanne et nedslidt og delvist funktionstømt område til et levende og aktivt bydelscenter for hele den centrale del af Viby Syd", som der står i lokalplansforslaget. Illustration: Sweco

Til gengæld kræver lokalplanen, at indkørslen til Søndervangs Allé fra til Rosenhøj bliver forskudt. Derfor er en vejomlægning nødvendig, hvilket i en kortere periode kan være til gene for borgere, som skal til og fra Rosenhøj.

- Det er nødvendigt, når nu vi udvider "øen", hvor Netto-butikken skal bygges, siger Claus Høgild.

OK a.m.b.a. skal i samme ombæring i gang med at bygge det nye tankanlæg og vaskehal. Den gamle er revet ned, og et nyt og mere moderne anlæg bliver opført. Også denne skal stå klar til brug i midten af 2024.

Sådan her så den oprindelige plan for området. Dengang fremgik tankstationen ikke af planen, men dengang var der så også et medborgerhus i tankerne, hvad der ikke kommer til at ske. Illustration: Sweco / Aarhus Kommune
High Performance Center set fra Midtagervej, hvor man også er bekymret for, om der med kollegiet vil komme mere trafik. Måske får Midtagervej også en hastighedssænkende tiltag. Foto: AGF

AGF's kollegie får tilbageslag: - Vi vil anbefale forvaltningen at have mere fokus på trafikken

Der går lidt længere tid, før AGF kan komme i sving med at bygge deres nye fodboldtalentkollegium, High Performance Center.

Aarhus Kommunes byråd har nemlig sendt lokalplanen tilbage til Teknisk Udvalg. Ikke fordi man ikke er tilhænger af kollegiets tilblivelse, men fordi høringssvarene frygter trafikken og ønsker fartnedsættelse.

Så måske kommer der alligevel vejbump på Terp Skovvej eller andre foranstaltninger, som får trafikken til at forløbe roligt og mere organiseret. Det skal i hvert fald undersøges nærmere.

Lokalplanen for High Performance Center skal undersøges nærmere for trafikgener.

Onsdag skulle den endelige lokalplan for High Performance Center - altså AGF's nye talentkollegie på hjørnet mellem Terp Skovvej og Midtagervej - for Aarhus Kommunes byråd.

Her led kollegieplanerne et mindre tilbageslag.

Flest af byrødderne stemte nemlig for at sende lokalplanen tilbage til Teknisk Udvalg med henblik på at undersøge mere om den mulige trafikbelastning samt hastighedsnedsænkning på Terp Skovvej.

- I Socialdemokratiet kan vi tiltræde denne lokalplan. Vi vil gerne være med til skabe gode forhold for fodboldens talenter, lagde Jesper Kjeldsen (S) ud med.

- Men på trafiksiden synes vi, at man skal være opmærksom på, hvad det her kommer til at betyde. Der er nogle, som er bekymrede for, at det kommer til at øge trafikken. Det er en fair bekymring, og der synes vi, at forvaltningen skal være gode til at rette til om nødvendigt.

Usikkerhed om fodboldtalenternes bilbrug

Viby-StavtrupLIV har netop tidligere afdækket, hvordan borgere på Terp Skovvej var nervøse for øget trafik og ønskede flere vejbump eller anden form for sænkelse af farten på vejen.

Afdelingen for Teknik og Miljø afviste dog disse bekymringer med, at High Performance Center ikke vil sørge for mere trafik, og derfor er der ikke brug for vejbump eller lignende.

- Det kan være svært at vide, om det bliver øget. Som jeg læser det, så er det rigtigt, at fodboldtalenterne ikke er gamle nok til at køre bil endnu, sagde Mette Skautrup (K) og tilføjede:

- Men derfor kan det godt være, at de stadig bliver kørt til og fra det, så vi vil også anbefale forvaltningen at have mere fokus på trafik og støj i området.

Også hun og Konservative er overordnet tilhænger af lokalplanen. Samme gælder SF, Venstre og den nyerklærede danmarksdemokrat Jakob Søgaard Clausen.

Området, som skal blive til High Performance Center. Foto: Aarhus Kommune

Nye Borgerlige nævnte ikke trafikproblemerne i deres tale, men tordnede igen mod Enhedslistens og løsgænger Thure Hastrups argumenter om, at et område med rekreativt formål forsvinder.

Et helt andet problem

Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø, tager lokalplanen med tilbage til udvalget og forvaltningen. Derfor udskydes High Performance Center en anelse.

- Tak for de mange kommentarer. Jeg tænker, at vi i udvalget lige får en redegørelse for trafikafviklingen og vores overvejelser om det, sagde han afsluttende til dette punkt på byrådsmødet.

Rådmanden nævnte dog også, at han har fået øjnene op for andre kritikpunkter, hvad angår AGF's kollegie.

- Og så vil jeg gerne lige orientere om, at vi efter høringsperioden er blevet opmærksomme på, at de kommende boliger kan blive påvirket af støj fra bold- og tennisbaner. Det vil vi selvfølgelig arbejde på at finde en løsning på, sagde Nicolaj Bang.

Her havde Jakob Søgaard Clausen også en afsluttende kommentar:

- Lige et stikord. Noget af det, som naboerne (på Midtagervej, red.) peger på, er jo også støj. Det er jo lidt interessant, at der er fokus på støjen for de beboer, som skal bo i de nye boliger, men ikke støjen for de naboer, som bor i området i dag, lød det fra den tidligere DF'er.

- Det må Teknik og Miljø også gerne forholde sig til.

Den tidlige idéskitse til High Performance Center. Illustration: AGF
Når Jørgen Terp Laursen og Anne Østergaard går tur nær Brabrand Sø - normalt på hver deres side, da Jørgen er fra Brabrand - har de lagt mærke til, at flere og flere sejler for tæt på fuglenes ynglesteder. Og Jørgen kan se, at det har haft en negativ udvikling for antallet af fuglearter. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Dyrelivet lider ved Brabrandsøen - naturvenner giver især de mange flere sejlere på søen en del af skylden

Fuglene bliver færre og færre ved Brabrand Sø, og dyrelivet har aldrig været mere presset. I hvert fald hvis man skal tro naturkendere, som bor nær søen.

Anne Østergaard og John Loft fra Stavtrup samt Jørgen Terp Laursen vil gerne starte en debat om, hvordan vi bevæger os omkring og på søens vand. Ligesom de håber på handling fra Aarhus Kommune.

Teknik og Miljø arbejder i disse dage på et nyt regulativ, som skal danne rammerne for sejladsen.

Men man vil ikke endnu svare på, hvad der helt konkret skal laves af tiltag for at holde folk i afstand til de vigtige ynglesteder, altså rørskovene langs søbredden.

Især fuglearter er i tilbagegang nær Brabrand Sø, og for Stavtrup-borgere, der har boet i flere årtier nær søen, gør det ondt at se. Et nyt regelsæt fra kommunen er dog på vej.

Når billedkunstner Anne Østergaard for år tilbage gik tur på den nedlagte Hammelbane, var det fuglesangen ved forårstide, der fyldte.

Lærke- og svalesang. Lyden af de mange viber ved søen. Flokkene med agerhøns, som pilede over stien.

Men det er næsten umuligt at høre samme mængde af fuglenes skønsang i dag.

Aarhus vokser. Og vokser. Det har storbyen gjort i årtier. Trafikken langs og på Brabrandsøen følger udviklingen, for der kommer flere cykelpendlere, flere løbere og flere både på

Dét trænger dyrelivet omkring søen op i en krog. Flere arter er i tilbagegang, og det smerter hos nogle af de naturglade mennesker, som har bor i området og har kunnet følge udviklingen.

- Når man er vokset op på landet, så er det sorgfuldt ikke at høre lærkens sang på himlen ved Brabrandsøen. En reducering af min livsglæde, siger Anne Østergaard, der har boet i Stavtrup siden 1989.

- Og det rejser spørgsmålet: Hvordan finder vi en balance mellem det at motionere og glæde sig over at være i naturen - og at vi samtidig passer på den?

Aldrig været så presset som nu

Billedkunstneren mener, at det første har fået lidt for frit spil. Hun deler den mening med sin 86-årige nabo John Loft, som har boet ved søen hele sit liv som maskinmester og fisker.

En torsdag morgen mødte Viby-StavtrupLIV dem i Anne Østergaards atelier. Her fik vi også besøg af Brabrandsø-ekspert Jørgen Terp Laursen, der bor på den modsatte Brabrand-bred, og som var klar på en alvorlig snak.

En snak om, hvordan det står til i landets nok mest undersøgte sø.

- Spørger du mig, har den aldrig været så presset som nu, siger Jørgen Terp Laursen.

Arter, som er i tilbagegang på Brabrandsøen

Fugle på søen:

  • Hættemåge (i stor tilbagegang)
  • Isfugl
  • Rørsanger
  • Sivsanger
  • Sorthalset lappedykker (måske helt forsvundet)
  • Taffeland
  • Toppet lappedykker
  • Troldand

Fugle på engene:

  • Engpiber
  • Gul vipstjert
  • Sanglærke
  • Vibe

Andre arter i tilbagegang:

  • Odder
  • Orkidéer (fordi folk plukker dem)
Kilde: Jørgen Terp Laursen

De tre nævner gerne nogle af de konkrete problemer, hvor selve færdslen på søen ifølge dem klart er den værste.

- Der kommer flere og flere både, kanoer, kajakker og andet på søen, lyder det fra John Loft.

Jørgen Terp Laursen (tv.), John Loft og Anne Østergaard er også imod multihalprojektet Stavtrup Kultur- og Idrætscenters planlagte placering på Bispemarken. Her har de også naturen for øje, men især Brabrandsøen er deres øjesten. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Udlejere eller privatpersoner

Med paddleboardenes voksende popularitet har søens dyr fået endnu en "fjende".

- Personer på lette fartøjer vil jo helst ikke så langt ud på midten af søen, fordi der så er langt til bredden. Så de sejler langs bredden i stedet, bemærker Jørgen Terp Laursen.

- Det er her i rørskovene og blandt sivene, at fuglene befinder sig. Specielt i yngletiden i det sene forår og halvdelen af sommeren kan det have store konsekvenser, hvis fuglelivet bliver forstyrret af sejladsen.

Regler for sejlads på Brabrandsøen

Typer af sejlads:

  • Sejlads er tilladt med robåde, sejlbåde, kajakker, kanoer og lignende småfartøjer uden motor. Motordrevne fartøjer er kun tilladt i helt særlige tilfælde som fx myndighedsopgaver eller redningsaktioner
  • Sejljoller er kun tilladt på søen mellem robanens sydlige afgrænsning og den nordlige søbred
  • Kommerciel sejlads, herunder udlejning af både til sejlads på søen, må kun finde sted efter tilladelse fra Teknik og Miljø

Når du så sejler:

  • Du skal lade vandløbets og søens dyr være i fred. Det gælder også fuglenes reder, æg og unger
  • Undgå især at færdes i båd omkring fuglekolonierne i yngleperioden fra 16. april til 15. juli
  • Sejlads i siv- og rørbevoksninger er ikke tilladt, og bevoksningerne må ikke beskadiges
  • Det er ikke tilladt at bruge støjende medier, som radioer o.lign.
  • Du må ikke medbringe skydevåben (bortset fra jagtberettigede)
  • Opankring nærmere søbredden end 50 meter kræver en tilladelse fra lodsejeren
  • Du må kun gå i land og opholde dig på et areal, hvis du har en aftale med ejeren af arealet
  • Ved Brabrand Rostadion skal du tage hensyn til stadions brugere i forbindelse med parkering, transport og isætning
Kilde: Aarhus Kommune

Det er bare samtidig højsæson for søsejlads, hvilket de Anne, John og Jørgen kan se hvert år.

- Jeg gad godt at vide, hvor mange udlejningstilladelser der er blevet givet de sidste par år. For det føles, som om rigtigt mange bruger udlejet udstyr, og det betyder, at der kommer nye, ikke-søvante på Brabrandsøen, forklarer Jørgen Terp Laursen og fortsætter:

- Hvis de ikke bliver gjort opmærksomme på reglerne, så kommer vi ikke problemet til livs. Der er en grund til, at søens stadigt mindre og mindre bestand af oddere altid yngler i vestsiden, hvor vi mennesker ikke kan sejle lige så tæt på bredden.

Kan det ikke også sagtens være privatpersoner, hvor flere og flere så køber sejludstyr?

- Jo, sagtens. Men ikke i den mængde, som vi ser, tror jeg.

87-årige John Loft (i midten) kan for Anne og Jørgen udpege præcis de steder, hvor fuglene er. Eksempelvis hvor der ved Brabrandsøen nær Stavtrup er tre af fuglearten rørdrummen. Men også de er blevet færre de seneste år. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Flere problematikker

Tager vi hul på nogle af de andre dyrelivsproblematikker, så skal vi ind på bredden igen.

- Jeg ser tit, at hunde bliver luftet uden snor. Sidst jeg så det, løb hunden gøende ud og jagtede nogle gæs på engene, fortæller Anne Østergaard.

- Det er enormt forstyrrende for fugle og andre dyr på engene. På samme måde hvis et løbehold eller en råbende børnehave gør stop ved engene.

Hund i snor-skilt på Brabrandstien ved Brabrandsøen i Stavtrup Skov. Foto: Mikkel Hamann Johnsen, jfm

Billedkunstneren har selv boet i Grønland, hvor hun oplevede en helt anden adfærd og tilgang i naturen.

- Her vidste børnene - selv i en meget tidlig alder - at det gjaldt om at være stille i naturen, for ellers forsvandt ryperne, snespurvene og de få polarræve, man kunne være heldig at se, siger Anne Østergaard.

- Et børnehavehold eller en skoleklasse i Danmark har ikke samme påpasselighed.

Herudover opfordrer de folk til at blive på Brabrandstien omkring søen, for den er lagt, så søen kan klare trafikken herpå.

Anne Østergaard tog kontakt til Viby-StavtrupLIV, fordi hun netop vil rejse debatten om, hvordan vi bevæger os i naturen. Går vi med høretelefonerne i ørerne og lytter så ikke til omgivelserne? Larmer vi, når vi går sammen med andre? Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Til gengæld skal engene plejes. Af andre dyr.

- Det er vigtigt, at engene ikke gror helt til. Hvis vi kan få flere kreaturer ud at græsse på engene, som der er nogle steder, vil det være en naturlig gevinst for fuglelivet, siger Jørgen Terp Laursen.

Andre løsninger kommer de også gerne med. Som skiltning, så folk ved, hvor de må sejle og helst ikke må sejle.

Et spørgsmål om liv eller død

Mange forskellige foreninger bruger Brabrand Sø via Brabrand Rostadion. Formanden for rostadions brugerudvalg, Morten Krogh Nielsen fra Roklubben Ara, siger dog, at det ikke er dem, som skaber øget trafik på søen.

- Medlemstallet fra de forskellige ro- og kajakklubber ligger nogenlunde stabilt, måske endda lidt lavere end tidligere, siger han og forklarer, at stigningen i trafik må være privatpersoner.

- Som reglerne er nu, er der heller intet i vejen med det. Søen er betegnet som en sportssø til sejlads, og der er intet, som forhindrer folk med en kajak købt direkte i Bilka eller et paddleboard fra Aarhus Ø til at bruge søen.

Lige nu arbejder Aarhus Kommune - i samarbejde med Skanderborg Kommune - på et nyt regelsæt for Aarhus Å, hvor Brabrandsøen også er en stor del af det.

Her lægger man op til, at der langs søbredden skal være såkaldte "opmærksomhedszoner", hvor der stærkt opfordres til ikke at sejle tættere end 20 meter på rørskovene. Præcis som Anne Østergaard, John Loft og Jørgen Terp Laursen ønsker.

Det bringer så også de sejladsdyrkende længere væk fra søbredden, hvilket kan være problematisk.

- Man skal også have in mente, at hvis folk stadig skal kunne sejle på Brabrand Sø hele året, så skal man kunne gøre det steder, hvor man ikke kommer langt fra bredden, siger Morten Krogh Nielsen og tilføjer:

Onsdag 19. januar forsvandt en kajakroer på Brabrandsøen i koldt vejr. Han blev senere erklæret død. Her satte Østjyllands Brandvæsen og Østjyllands Politi eftersøgningen i gang. Foto: Presse-fotos.dk

- Kommer man mere end 50 meter fra bredden, er der langt ind i køligt vintervejr. Så handler det pludselig om liv eller død.

Søens sejladshistorie er også vigtig

Brugerudvalgsformanden efterlyser helt konkrete løsninger, så der ikke er tvivl om noget.

- Jeg håber, at det nye regulativ for Aarhus Å og Brabrandsøen gør det klart, hvor man ikke må sejle. Måske med nogle bøjer, siger han, hvilket lægger sig op ad løsningen med skiltning.

- Pointen er vel, at vi alle skal kunne bruge søen, og at vi samtidig selvfølgelig skal tage hensyn til fugle- og dyrelivet her. Derfor er det vigtigt, at vi får det tydeligt defineret. Men der går nok flere år, før det ligger klar.

Morten Krogh Nielsen håber bare, at det ikke kommer til at blive umuligt med sejlads på søen med den sejlende arv, den har.

- I 1950'erne var der jo flere tilskuere til Brabrand Regatta, end hvad der var til AGF's kampe. Det er en del af den historie, vi har med os, og som vi gerne vil fortælle, siger han.

- Desuden har vi kun fire søer i hele Danmark, hvor det er muligt at ro lige ud i 2000 meter. Brabrand Sø er én af dem.

Før var det uhørt, at kajakker og kanoer lå her ved det lille fiskerhus ved Stavtrup. Men det gør de i dag, og selv om John Loft ikke kan gå derned mere grundet sygdom og alder, smerter det ham at vide, at de ligger her, siger Anne Østergaard. Foto: Mikkel Hamann Johnsen, jfm

Fordi Aarhus Kommune lige nu arbejder på at få regulativet på plads, vil Kristiina Mardi, som er biolog og projektleder hos Vand og Natur, ikke besvare spørgsmål omkring emnet.

- Udkastet til regulativet har været i offentlig høring, og vi arbejder lige nu på at få besvaret de høringssvar, skriver Kristiina Mardi, der også pointerer, at sejladsbestemmelser bliver en del af regelsættet.

Viby-StavtrupLIV spurgte ellers hende og Aarhus Kommune, hvor mange tilladelser der er givet til udlejning på Brabrand Sø, og hvilke former for udlejning der her er tale om.

Vi hørte også, hvordan kommunen helt konkret vil sikre, at brugere af søen i fremtiden holder afstand til rørskove og ynglesteder, ligesom vi også forsøgte at få svar på, hvordan dyrelivet generelt har det set med kommunens øjne.

Menneskets og dyrenes natur

Tilbage i Anne Østergaards atelier er de tre naturelskere bare glade for, hvis der sker noget på området.

- Jeg føler også, at der generelt er en bølge lige nu, som begynder at tænke på biodiversitet, som tænker på klimaet, og som tænker på dyrelivet, siger den 71-årige billedkunstneren.

- Men det er langt fra alle. Nogle vil altid holde fast i deres tilgang, mens andre godt vil ændre på, hvordan de behandler naturen og bevæger sig i den.

Hvilket Jørgen Terp Laursen også bifalder.

- Selv politikere kan jo ikke vide alt om, hvad der sker, så det er også vores job at råbe op og gøre dem opmærksomme på det, lyder det fra ham.

- Det handler om at oplyse folk. Naturen er ikke kun menneskets natur. Det er også dyrenes. Selv her tæt på Aarhus.

Nu håber de tre bare, at der kommer fart over feltet på det nye regulativ. Det forrige regulativ var helt tilbage fra 1996, da amterne stadig fandtes.

- Det var et rigtig godt regelsæt, som bare har trængt til en ordentlig opdatering, siger John Loft afsluttende.

- Vi har jo så bare ventet på dén opdatering i over 10 år, så det er også på tide, at der sker noget på området.

Anne Østergaard bruger Brabrandsøen og dens dyreliv rigtig meget i sin kunst. Foto: Mikkel Hamann Johnsen


Det skal du også vide: Rocklegende er død, Eskelunden får vild vikinge-legeplads, og Stavtrupscenen laver to forestillinger i én

Ugens kortnyt til dig:

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Viby får to nye busbaner

Det er ikke kun Viby, som får en ny busbane i Aarhus Kommune. Det gør man også på vejen Hedeager. Kort: Aarhus Kommune

Godt nyt til de buspendlere, der skal via Viby Ringvej og Viby Torv. Her får busserne snart en "forlomme", som Aarhus Kommune beskriver de to nye busbaner.

10 millioner kroner har kommunen fået af Trafikstyrelsen til at lave busbaner. En tredje findes også ved Aarhus Universitetshospital på Hedeager.

Disse tre steder har man valgt, fordi busserne især i myldretrafikken kommer meget langsomt frem og så ikke når frem til tiden, som ruteplanen skriver.

Ifølge kommunens beregninger vil ændringen sørge for, at busserne på linjen 6A, som blandt andet kører via ringvejen, kommer til at bruge hele fire timer mindre om dagen på at holde i køtrafikken.

De to nye busbaner i Viby forventes at stå færdige i løbet af 2024.

Per Frost er død

Per Chr. Frost (tv.) og Peter A.G. Nielsen var de sidste originale medlemmer af Gnags. Nu er kun Peter A.G. tilbage. Foto: Axel Schütt

Måske er det næppe gået din næse forbi, men Gnags-guitaristen Per Christian Frost er død. Det oplyste hans familie sent på aftenen 5. marts på Facebook.

Per Frost blev 68 år gammel.

Han brugte sammen med resten af Gnags en del tid på Haraldsgade 27 i Viby, hvor de havde et villakollektiv og deres legendariske studie, Feedback (også kaldet "Feedback Recording" og "Feedback Studiet").

Samme studie havde prominente navne som Sanne Salomonsen, Lis Sørensen, Thomas Helmig og Søs Fenger igennem, hvem Per Frost så også har spillet med.

Så sent som i januar og februar i år var Per Frost på turné med sit eget band, Per Chr. Frost & Band.

Ifølge Gnags' egen facebookside sov Per Frost stille ind:

- Per Frost er død. Hvad? Han sov stille ind lørdag nat. Gik i seng i strålende humør. Vågnede aldrig op, står der i facebookopslaget.

Stavtrupscenen laver to forestillinger i én

Amatørteatret Stavtrupscenen har snart premiere med en sand dobbeltdækker. PR-fotos

13. marts har Amatørteatret Stavtrupscenen premiere på dette års forårsforestilling. Men i år er ikke som andre.

- Denne gang opfører vi en "dobbeltdækker". Det vil sige, at på en forestillingsaften får publikum fornøjelsen af disse to enaktere: "Den forvandlede brudgom" og "Skovpavillonen", siger Jacob Rung Andersen, som er bestyrelsesmedlem hos Stavtrupscenen.

Der er så at sige to forestillinger i én, og man kan opleve dem på Højvangsvej 1B otte forskellige datoer i marts måned.

"Den forvandlede brudgom" er en komedie af Ludvig Holberg, mens "Skovpavillonen" har Henning Lindberg og Troels Jørgensen som forfattere. Førstnævnte er også instruktør og var i 1985 med til at grundlægge amatørteatret.

Forestillingen varer i alt tre timer, og du kan købe billet og læse mere om de to forestillinger i én, hvis du følger linket her.

Stavtrupscenen arrangerer tre årlige forestillinger - én forår, én sommer og én efterår. Dette er altså den første i 2023.

Kolonihavehuspris på 1,6 millioner kroner deler vandene

Det er det lyseblå kolonihavehus her, som er sat til lige godt 1,6 millioner kroner i salgspris. Foto: Jens Thaysen

Århus Stiftstidende har en spændende historie om et kolonihavehus, som er blevet sat til salg på ejendomsmæglerfirmaet Homes hjemmeside for 1.598.000 kroner.

En meget høj pris for en bolig, som ikke er helårsbolig, vurderes det i artiklen.

Huset ligger i Haveforeningen af 10. maj 1918 nord for Vårkjærparken, og der har været en del klager til Aarhus Kommune over ulovlig beboelse i kolonihavehuse flere steder.

- Bor du i et villakvartet i Viby og betaler en høj ejendomsskat, kan jeg godt forstå, man bliver en lille smule stødt over, at der holder de samme biler på kolonihaveforeningens parkeringspladsen hver morgen, når man cykler på arbejde, siger Agnes Morsø Flecks, der er udlejningsmedarbejder i Aarhus Kommune.

Eskelunden får ny legeplads med vikingetema

Sådan kommer Eskelundens nye vikinge-legeplads til at se ud. Illustration: HAGS Legepladser

Eskelunden skal over de kommende år udvikle sig mere og mere. Ikke kun til festivalplads, som er en stor del af området i korte perioder, men også til naturligt værested for børn og voksne hele året rundt.

Derfor proklamerer afdelingen for Natur og Miljø i Aarhus Kommune nu, at der skal være en ny legeplads på Eskelunden. Med intet mindre end et vikingetema.

Den vil både indeholde Midgårdsormen, Helheim, et vikingeskibsværft og selvfølgelig Valhal.

Legepladsen bliver designet af Hags Legepladser, og du kan herunder se, hvor den skal ligge på Eskelunden. Ligesom du kan se en video med visualiseringer af legepladsen her.

Det er endnu uvist, hvornår legepladsen helt præcis vil stå færdig, men Natur og Miljø håber, at det bliver til efteråret her i 2023.

Kort over Eskelunden. Illustration: Aarhus Kommune