Brødrene Jonas og Casper vil lave grøn mark til spritny bydel - men før de går i gang, rækker de ud efter Stavtrups hjælp
En helt ny bydel kan skyde op i Stavtrup de kommende år ud fra Råhøjvej 20. Det er i hvert fald, hvad brødrene Jonas og Casper Tind Hansen gerne vil.
Efter at have ejet grunden i snart 20 år og med Stavtrups faldende børnetal in mente føler de, at tiden er inde til at forsøge at udvikle. Og de har allerede byens fællesråd med inde over, inden de begynder.
På tegnebrættet har de tænkt i cykelsti, der binder skole og fodboldklub mere sammen, forskellige alternative boformer, men intet på mere end én til to etager.
Kritik har brødreparret modtaget, men som relativt grønne byudviklere mener de, at deres tilgang er den rigtige, fordi de gerne vil bygge, hvad Stavtrup har brug for. De tager også gerne idéer og råd ind fra dig.
Det nærmer sig snart 20 år, siden deres mor købte en aflang mark i Stavtrup.
Nu føler brødrene Casper og Jonas Tind Hansen, at tiden er inde. Til selv at udvikle matriklen mellem Råhøjvej og Skovkrogen - og hermed Stavtrup som by - i den rette retning.
I januar var de med til fællesrådsarrangementet "Stavtrup Mødes" for at få input til, hvad området skal byde på, og hvad Stavtrup har brug for.
- Vores familieselskab er bygget på at købe og drive ejendomme, og vi har flere ejendomme i Aarhus af bolig og erhverv. Så det bliver første gang, at vi kaster os ud i at udvikle fra bunden, siger de to om projektet.
- Fællesnævneren for vores projekter er, at vi altid gerne vil gøre det ordentligt. Både for dem, der skal bo her, men også dem, der i forvejen bor her. Vi vil lave noget, som Stavtrup har brug for.
Det bliver i familien
Inden vi går længere ind i brødrenes tanker og idéer, skal du måske kende lidt mere til de to.
Begge bor i København den dag i dag, men voksede op i Risskov. Jonas Tind Hansen er uddannet biomediciner, og Casper gør sig som humanbiolog.
Deres rejse ind i ejendomsmarkedet går gennem forældrene, hvor især moderen Aase Hansen har gjort karriere på området. I dag arbejder Jonas fuldtid i AH & JH Invest, som familieselskabet hedder, mens broderen lægger sin fritid i det.
- Vores mor kunne godt se kvaliteterne i området her i Stavtrup, da hun købte det i 2003. Det er jo tæt på fantastisk natur, tæt på storbyen, fortæller Casper Tind Hansen.
- Grunden har egentlig bare stået stille siden og været forpagtet ud som landbrugsjord, men købet har hele tiden været med øje for, at vi gerne vil udvikle byen via jordstykket.
Det er de ikke alene om at have tænkt. Brødrene har gennem årene fået rigeligt med henvendelser fra bygnings- og byudviklere, som har villet bygge boliger på grunden, som hører til Råhøjvej 20.
- For omkring 10 år siden sagde vi ja til en udvikler. Vi underskrev en optionsaftale, så hvis de kunne få projektet realiseret, så solgte vi grunden til det. Men projektet faldt til jorden, husker Jonas Tind Hansen.
Hvorfor faldt det til jorden?
- Fordi det mødte modstand fra lokalbefolkningen og fra politisk hånd, hvilket gav god mening. Der var dengang mangel på institutionspladser i Stavtrup, og det ville bare skabe et øget pres, så byen havde ikke brug for at udvikle sig i de år.
Sundhedshus, generationshuse og seniorbofællesskaber
I dag er situationen en anden. Børnetallet i Stavtrup er begyndt at falde.
I 2013 var der ifølge Aarhus Kommune 406 børn mellem et halvt og fem år gammel i Højvang-anvisningsdistrikt, og det toppede i 2018 med 580 børn i samme aldersgruppe. Siden er tallet faldet år for år til 539 børn i 2022.
- Som vi hørte til Stavtrup Mødes, skal udvikling af byer ske løbende. Kommer der ikke nye børnefamilier til, så går det den modsatte vej, hvor skolerne ikke får nok elever, og kommunen må lukke for dagtilbud, forklarer Casper Tind Hansen.
Samtidig er der kommet et øget ønske fra ældre Stavtrup-borgere, som gerne vil flytte i noget mindre, men samtidig blive i byen. Her findes der ikke mange muligheder i forvejen.
Begge dele afspejles i brødrenes idéer for området.
- Vi er ikke så langt med skitseringen endnu, så vi vil gerne have flere input. Vi overvejer stærkt at bygge generationshuse, hvor en børnefamilie kan købe en ejendom og have plads i et separat hus til en bedsteforælder, lufter Jonas Tind Hansen, mens han også slår idéen om ene parcelhuse og seniorboliger ned.
- Så vil vi hellere etablere seniorbofællesskaber, hvor ældre borgere kan flytte i noget småt og have fælles faciliteter. Der findes allerede seniorboliger på naboområdet, så det kunne være sjovt med en ny form for bofællesskab.
- I virkeligheden er min favoritløsning, at vi laver en blanding af det hele, tilføjer Casper.
Flere borgere har også ytret til Stavtrup Fællesråd, at de har alt langt til læge, hvilket brødrene vil løse med at bygge et sundhedshus til byen. Hvor der både kan være privat læge, fysioterapeuter og andet.
De har allerede kontaktet Region Midtjylland om muligheden, og her var man åbne over for idéen - hvis hele projektet altså bliver til noget.
Vil binde Stavtrup mere sammen
Infrastrukturen for byen vil Jonas og Casper også være med til at udvikle.
I sydenden af grunden ved Råhøjvej går en direkte sti til Højvangskolen, og hvis brødrene laver en cykelsti gennem området, kan de lave en næsten direkte vej fra skolen til Stavtrup IF Fodbolds faciliteter.
Samtidig vil det give børn, unge og voksne fra sydvestbyen en kortere og mere direkte vej til fodboldbanen og til Brabrand Sø, end man har nu.
- I den forbindelse vil det være oplagt at lave en rundkørsel på Søholmvej ved fodboldklubben. Den kunne afvikle trafikken, så biler kan komme ind til det nye boligområde, til fodboldklubben, nævner Jonas Tind Hansen.
- I forvejen snakker man i Stavtrup om for tung og hurtig trafik på Søholmvej og Jarlsmindevej, og det kunne en rundkørsel være med til at løse, ligesom du flere andre steder i Stavtrup ikke kan komme ind, uden du møder en rundkørsel.
Derudover siger de, at der "selvfølgelig" skal være mulighed for grønne områder. Det er ifølge dem Stavtrups dna, men de ved endnu ikke, om det skal være legepladser, grønne torve eller andet.
De kritiske røster
Alle af ovenstående idéer er nogle, de to har fået i dialog med blandt andre Stavtrup Fællesråd. Men hvad siger naboerne til en udsigt til et nyt område?
Til Stavtrup Mødes blev de mødt af flere kritiske røster. Både fra naboer og andre Stavtrup-borgere, som beskylder det for at være efter "salami-metoden", hvis projektet går igennem.
Altså med henblik på, at det vil være at skære endnu en skive af de naturrige, landlige omgivelser, som da man i 2004 besluttede lokalplanen for området, som i dag udgør Klokkeblomstvej og Søkjærvej.
- Det koster jo mindre af naturen, hvis man bygger tæt op og ned ad by. Ville vi bygge midt ude på en mark uden for Stavtrup, ville det koste mere natur, svarer Casper Tind Hansen.
Hvad så med dem, der mister vinduesudsigten til det grønne?
- Vi ved, at vi ikke kan gøre alle tilfredse, men vi vil respektere og inddrage så mange af de indvendinger, som vi kan, siger Casper Tind Hansen og tilføjer:
- I forvejen tænker vi ikke, at området lægger op til mere end ét- til toetagersboliger. Når jorden i forvejen er så dejligt kuperet, vil det ikke være mange, som mister udsigten. Men nogle vil det besvære.
Brødrene er her også åbne for, hvis ejerne af de vestlige nabomatriklerne vil udvikle en lokalplan sammen med de to, så man ikke kun tænker brødrenes jord ind i det. Men hele området nord for Råhøjvej.
- Der behøver jo ikke at bygges på det hele nu, men så har vi sammen sat rammerne for fremtiden.
At gå fra landjord til byområde
Og det siger I ikke med jeres økonomiske interesser in mente?
- Selvfølgelig vil vi - ligesom alle andre udviklere - også at kunne tjene på det. Der skal være en fortjeneste, men vi mener det, når vi siger, at vi vil gøre det på en ordentlig måde, lyder svaret fra Jonas Tind Hansen.
- Hvilket også er grunden til, at vi som det første har taget fat på Stavtrup Fællesråd. Vi vil gerne have de lokale med ombord, og folk fra Stavtrup må gerne skrive til os (det kan du på jh@ahinvest.dk, red.), hvis de har gode idéer eller ting, vi skal have med i overvejelserne.
Med andre ord er brødrene stadig i den spæde start med projektet. De vil i løbet af foråret få skitserne mere på plads og måske få arkitekter ind over.
En vigtig detalje er også, at deres jord er kategoriseret som landzone. Før der kan bygges boliger, skal det overføres til byzone, og det sker almindeligvis i forbindelse med nye kommuneplaner.
Landzone til byzone - hvad gælder for Råhøjvej?
I den seneste plan for hele Aarhus Kommune står følgende om Stavtrup:
- Der er udlagt arealer til overvejende boligformål ved Råhøjvej og Ormslevvej i byområdets vestlige del.
Hvis dette omfatter Jonas og Casper Tind Hansens grund ud fra Råhøjvej, kan de efter en høringsperiode godt få overført det fra landzone til byzone, hvilket kan tage et par måneder til et halvt år.
Men er det ikke indbefattet, skal det først med i en kommuneplan. Planerne bliver udfærdiget cirka hvert fjerde år, og der udkommer en her i 2023. Det betyder, at det formentlig først ville være muligt i 2027 for brødrenes grund at blive til byzone.
Får de jorden overført til byzone, skal Casper og Jonas gennem en konkret lokalplanproces med ansøgning, eventuelt borgermøde, udarbejdelse af lokalplan, høringsperiode, og hvad processen ellers byder på.
- Vi snakker i hvert fald om en tidshorisont på mere end fem år, før vi kommer til at bygge noget på grunden, siger Casper Tind Hansen hvortil broderen tilføjer:
- Lad os se. Til Stavtrup Mødes fik vi at vide, at det var overraskende få, der stillede sig kritiske over for vores foranstående projekt. Måske har det noget med Stavtrups udvikling at gøre, måske har det noget med vores tilgang. Uanset hvad håber vi, at folk vil tage godt imod det.