Eriks hustru i 36 år mistede ikke sit livsmod gennem stress og kræft, men fortsatte med at male: Nu udstiller han til ære for Jette
Erik Larsen mistede i 2021 sin kone, som han havde været sammen med i over 36 år.
Jette Koefoed Jørgensen døde af lungekræft, men hun var en ivrig og idérig billedkunstner, som i en kolonihave i Viby malede familie og venner gennem stress og kræftsygdom.
Malerierne forbinder han både med megen glæde og stor sorg, men størst af alt er kærligheden. Til dem og til hende. Derfor skal de ikke stå i kolonihavehuset og samle støv, men ud og vises i verden.
De kan opleves på Constantia2 til offentlig fernisering 19. marts kl. 15, og ellers kan lukkede selskaber nyde dem i nogle måneder frem.
De findes på næsten alle væggene i det lille kolonihavehus. Malerierne.
Alle minder de Erik om hans kone Jette.
Om hendes kreativitet og skabertrang. Om de utallige momenter, de delte sammen gennem et 36 års forhold. Om de hårde perioder med hendes stress og kræft, hvor mange af malerierne blev til. Om hans sorg over, at hun ikke længere maler her i kolonihavehuset.
Men mest af alt minder de ham om kærlighed.
Søndag 19. marts udstiller han en række af hans yndlings på Constantia2 i Viby ikke langt fra kolonihaven.
- Måske er det mit forsøg på at genoplive hende. At give hende nyt liv i en tid, hvor jeg virkelig savner hende i hverdagens mange timer, forklarer Erik Larsen og kigger lidt stille rundt i det farverige rum.
- Hun var aldrig selv særligt god til at komme ud med sin kunst. Men jeg synes, at jeg gerne vil vise folk, hvilke smukke ting hun satte i verden. Hvor god, positiv og konstruktiv hun var i en tid, som bestemt ikke var nem.
Et kunstnerisk par
I december 1984 skulle en 29-årig Erik Larsen være med til at opføre midnatscabareten på Øst for Paradis. Stemningen på aftenen var fornøjelig, og i baren stod den to år yngre biografoperatør, Jette Koefoed Jørgensen.
De kom begge fra hvert deres hjørne af Danmark - han fra nordjyske Aars og hun fra sjællandske Ringsted - og den aften slog det gnister mellem dem. De var hver især taget til storbyen for at jagte egen vej ind i kunstens verden.
- Jeg blev uddannet gymnasielærer i musik og spillede i band, mens hun gik på Det Jyske Kunstakademi og malede, fortæller Erik Larsen.
I 1986 fik de første barn, en søn. Året efter deres datter. Og i 1992 fuldendte de børnetrioen med endnu en søn. Alle voksede de op og fandt på en eller anden måde deres vej ind i kunsten også, ligesom forældrene.
- De har jo ikke lært noget fra os. Den slags kan man jo ikke leve af, griner faderen.
Erik Larsen forsøgte sig selv med på flere måder at leve af musikken. Som gymnasievikar. Som musiker på spillesteder. Som booker for bands - endda den første for Michael Learns to Rock.
Men det lykkedes ikke rigtigt. Til gengæld var det godt, at han havde Jette.
Økonomien, der skulle hænge sammen
Jette Koefoed Jørgensen var ud af en særligt entreprenant familie. Hun skød om sig med idéer, der skulle sættes i verden. Hvor Erik så fuldendte den dynamiske duo med at være god til at eksekvere på idé efter idé.
Det var Jettes idé at købe kolonihavehuset i Viby i sin tid. Hun skulle jo have mulighed for at komme tæt på natur og male. Hun kom også på, at hun ville uddanne sig videre inden for computergrafik.
- Vi lavede et computerspil på en CD-rom, som vi kaldte "De små klikker". Det var sange fra "De små synger", men hvor sange stoppede undervejs, og børnene så skulle gætte og klikke på det rigtige næste ord i sangen, fortæller Erik Larsen og tilføjer:
- Jeg klarede det musiske, mens hun og en veninde klarede det grafiske. Og sådan prøvede vi at lære de klassiske børnesange til børn gennem interaktiv leg.
Det blev ikke en lige så stor succes, som de havde håbet.
- Vi prøvede at sælge det til "De små synger" i anledning af bogens 50-års jubilæum, men det var de ikke interesserede i. Vi solgte en masse eksemplarer til Danmarks Lærerforening, som de delte ud til deres medlemmer, kan han huske.
- Så næh, det var ikke det store, vi tjente. Derfor er det stadig én af de projekter, jeg er mest stolt over, at vi lavede sammen.
I stedet kom den økonomiske sikkerhed gennem restaurationsbranchen. Jettes søster og søsterens ægtefælle åbnede flere caféer i slut-80'erne og 90'erne. Først Café Jorn (i dag Café Jorden), så Café Smagløs, så Café Sidewalk.
- I mig så de en mellemleder, de kunne stole på. Så hver gang en ny café skulle sættes i verden, var jeg blandt andet med til at hjælpe med det. Det var også, hvad der gav Jette idéen om, at vi skulle åbne vores eget på et tidspunkt.
Dårligdom på dårligdom
En anden kontrast hos den dynamiske duo var, at Erik havde en ro ved de ting, som han kastede sig ud i. Hvorimod Jette grundet hendes mange tanker havde en tendens til at bekymre sig.
Da parret selv åbnede Suppestegogis ved Åboulevarden i 2007, blev en udbygning ved åen forsinket, som gjorde det svær for århusianerne at tilgå deres café. Året efter ramte finanskrisen.
- Det var nogle hårde år. Vi havde fint med kunder, da åen først "åbnede op", men vi måtte løbe hurtigt, og det var aldrig helt nok, siger Erik Larsen.
- De år var nok en stor del af det, der knækkede hende, da hun i 2014 gik ned med stress.
Som om de to ikke havde været uheldige nok, blev Jette i 2015 diagnosticeret med lungekræft. Hurtigt blev hun opereret og troede egentlig, at kræften så havde forladt hende, inden den igen dukkede op i 2018.
Ind imellem de to diagnoser blev deres ældste søn ramt af to alvorlige hjernerystelser, hvor Jette måtte tilbringe en del tid i København.
Kunsten at leve i nuet
Til gengæld skete der noget med Jette, efter stressen og kræften kom ind i parrets liv, lagde Erik mærke til.
Hvor han kunne abstrahere fra det hele ved at "holde Suppestegogis-biksen flydende" ved åen, fandt hun amerikanske Byron Katies positivpsykologiske tilgang The Work som en stor hjælp til at håndtere situationen.
- Første kemo og stråling, hun fik, var ikke så slem, men det var forløbet anden gang, hvor kræften kom tilbage. Det gjorde hende enormt træt, men alligevel vil jeg aldrig sige, at Jette "kæmpede" med kræft, forklarer Erik Larsen.
- Hun levede med den. Hun kunne jo ikke ændre på det, så hun måtte få det bedste ud af det hele. Leve i nuet.
Hun vinterbadede på Aarhus Ø. Hun cyklede ud til kolonihaven ved Brabrandsøen, hvor hun fandt ekstra ro i havearbejdet. Og hendes malerier blev mange, mange flere i kolonihavehuset - med et helt nyt udtryk.
- Før kræften malede hun meget abstrakt. Ting, som kunne svære at tyde. Men efter diagnosen begyndte hun at male efter motivet på fotos af venner og familie, siger Erik og peger rundt i rummet.
- Som du kan se, er der en del af mig, vores børn og børnebørn. Hun malede dem aldrig præcist, som de var på fotoene. Hun tilføjede farver og fandt forskellige stemninger frem, som kun hun kunne det. Det behøvede ikke at være glade farver, men jeg tror, at hun fandt mest glæde i at male de glade momenter.
- Hun har aldrig snakket så meget om dem, men jeg synes virkelig, at man kan mærke kærligheden til de mennesker, som er på dem.
Vigtigt at tale om tomheden
Det sidste år og de sidste måneder var ikke rare for de to. Igen ramte de ind i uheld, da de i 2021 blev indlagt på Hospice midt under corona-pandemien.
Kun fem gæster var tilladt udefra. Hver dag skulle de gennem corona-tests, og de kunne ikke gå ud til kulturelle arrangementer, som de ellers havde håbet. Der var heller ingen at gå ud til.
- Som om det ikke var nok fik Jette også en blodprop i højre arm. Hendes malehånd. Så det blev umuligt for hende at male det sidste stykke tid, fortæller Erik Larsen.
- Alligevel havde hun mod på livet helt til det sidste.
12. marts 2021 gik Jette Koefoed Jørgensen bort.
Tilbage stod Erik uden den sjæleven, som har sat farve på hans liv de sidste 36 år. Alle hendes idéer, hendes kreativitet og skabertrang. Hendes positive måde at se verden på.
- Hun var et fantastisk nærværende, klogt og søgende menneske, som vores tre dejlige børn og jeg mistede alt for tidligt, siger han.
- Det gør også ondt her to år efter. Jeg mangler hende meget i min hverdag, hvor sorgen stadig fylder. Jeg snakker gerne om dét og vores historie, for jeg kan mærke, at det hjælper på sorgen.
I Jettes minde og med nuets kraft
Hvilket også er en af grundene til, at han nu bringer hendes kunst ud i verden.
- Hun lever jo videre i det hav af malerier, tryk og tegninger, hun har frembragt. Det nytter ikke, at de bare står her. De skal ud af kolonihavehuset og opleves, mener Erik Larsen.
Og så håber han, at Jettes historie og udvikling kan være med til at sætte malerierne - og livet - i perspektiv hos dem, der kommer og går i Constantia2. Udstillingen kalder han "Jettesminde".
- En anden overskrift på udstillingen kunne være "Nuets kraft". Ud over at de forestiller de mennesker og momenter, der lå hende allermest nær, er de fleste malet i en periode, hvor hun virkelig arbejdede med sig selv og begyndte at se ting i et helt nyt lys.
Dagen for ferniseringen ligger ikke helt tilfældigt på 19. marts, da det er datoen for Jettes bisættelse.
Erik rejser sig fra stolen og peger ud af vinduet i det lille atelier, hvor han har udsigt over Brabrand Sø.
- Intet var tilfældigt med Jette. Hun blev bisat lige på den anden side af søbredden på Brabrand Kirkegård, fortæller han og kniber en tåre.
- Stedet her var hendes frirum midt i det hele. Hvor hun selv kunne stå og kigge ud over søen, mens hun malede.
Af samme grund bruger Erik stort set hver dag nogle timer i kolonihavehuset.
- Når jeg så sidder her og spiller på mine instrumenter, kan jeg kigge over til hende. Jeg kan kigge rundt på malerierne og alle vores minder. Mindes Jette og alt, hun var.
"Jettesminde"
"Jettesminde" kalder Erik Larsen udstillingen, som skal være en del af Constantia2's selskabslokaler
Ferniseringen 19. marts er gratis at deltage i, og Erik udstiller sine favoritter af Jette Koefoed Jørgensens malerier af olie på lærred. Hvoraf flere bliver sat til salg
I forbindelse med ferniseringen har Erik samlet sin gamle jazzkvartet Trio de Lux efter 30 års pause
Program søndag 19. marts:
15:00 Dørene åbnes og uddeles et glas
15:30 Velkomst v. Birgit Astrup fra Constantia2 og udstiller Erik Larsen
16:00 Jazzblues’n’bossa-kvartetten Trio de Lux diverterer med egne og andres numre
17:00 Suppe (lukket for tilmelding)
19:00 Tak for i dag
Efter ferniseringen er Constantia2 ikke offentligt tilgængeligt, men folk, der lejer sig ind, kan se malerierne. Erik og Constantia2 har ikke sat en dato for, hvornår malerierne skal ned igen
Erik Larsen lavede en lignende udstilling sidste år i Ringsted, hvor Jette voksede op