Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Northside-indgangen i 2022. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Kan du færde dig sikkert på din vej?

Uden det lige var helt min mening, blev hovedtemaet for nyhedsbrevet her noget, vi alle inderst inde går meget op i.

Sikkerhed.

Altså sikkerheden i dit nabolag. Sikkerheden på din lokale vej. Sikkerheden på din vej hjem fra koncert.

Som storebror til mine tre år yngre lillebrødre var jeg altid vant til at gå og kigge efter dem, når vi gik os tre sammen. Holdt styr på de to tvillingebaryler og sørgede for, at der ikke skete dem noget.

Orientere mig, altid være klar på fare.

Det lærte mig at gå og se mig over skulderen mere, end det nærmest er nødvendigt. Specielt i trafikken, og specielt når der var mange mennesker omkring os.

Siden jeg flyttede til Odense og nu det endnu større Aarhus, har jeg ikke givet afkald på det. Jeg slapper aldrig helt af i trafikken, når jeg går, cykler eller kører rundt. Sådan er det nok, når man kommer fra landet.

Orientere mig, altid være klar på fare - også på andres vegne. Det er ikke blevet mindre, siden jeg giftede mig og fik barn.

Af samme grund vil Northside og Eskelunden altid være én af mine store kæpheste.

For afslutningen på Northside sidste år var ikke en sikker seance. Trafikerede veje, mange utålmodige festivalgæster og meget smalle vej til og fra festivalpladsen. Uha, det smerter sikkerhedshungrende hoved.

Derfor har jeg siden festivalen holdt lidt snor i, hvad der bliver gjort for, at det samme ikke indtræffer 1.-3. juni i år.

I denne uge løftede Down The Drain, arrangørerne af musikfestivalen så slørret for fem forbedringer til, hvordan de vil gøre det mere trygt, at komme til og fra Northside.

Og hurra for dette!

Dem skal du selvfølgelig oplyses om. Men det efterlader stadig en masse ubesvarede spørgsmål, hvis du spørger mig.

Nyhedsbrevet har som sagt også flere historier, hvor sikkerheden er i fokus. Fra Ormslev til Enghavevej.

God (og sikker) påske til dig.

Og god læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Det var tæt og sort af mennesker, da Northside lukkede mellem lørdag og søndag 4.-5. juni 2022. Hegnet blev væltet ud til Åhavevej, hvor enkelte biler stadig kørte på trods af afspærring. Foto: Jakob Langkilde

Festivalgæster væltede hegnet og gik på Åhavevej: Sådan vil Northside-arrangør sikre trygheden

Festivalarrangøren Down The Drain har nu meldt ud, hvordan de vil sørge for at sikre trygheden for festivalgæsterne til årets Northside, som finder sted 1.-3. juni.

Åhavevej bliver afspærret i timerne omkring festivalens lukning. Der skal være mere personale, mere plads til cykelparkering, bedre godkendelsesprocesser samt busser og taxaer på Tøndergade.

Tiltagene skal sørge for, at der ikke opstår trafikkaos og farlige situationer, ligesom der gjorde ved 2022-udgaven af festivalen samt til Lukas Graham-koncerten i august.

Fem "opgraderinger" skal forbedre adgangsforholdene til Eskelunden og øge trygheden til musikfestivalen Northside.

Da musikfestivalen Northside løb af stablen sidste år i juni, var det allerførste gang på Eskelunden.

Med over titusinder af gæster havde flere medier forudset, at der kunne opstå trafikale problemer - og det skete da også. Også til den efterfølgende Lukas Graham-koncert i august, som festivalarrangørerne Down The Drain også stod for.

Der var tale om væltede hegn ud til Åhavevej, forsinkelser, farlige situationer samt cykel- og trafikkaos. Men det skal der i år rettes op på.

- Vi har evalueret på sidste års udfordringer og må blankt erkende, at hverken adgangen til festivalen eller udgangen fra festivalen fungerede efter hensigten, siger festivalchef Brian Nielsen i en pressemeddelelse.

- Derfor har vi igennem et intensivt samarbejde med Aarhus Kommune, politi og brandvæsen udarbejdet en række konkrete tiltag, der både skal øge sikkerheden og forbedre oplevelsen for alle vores gæster.

Allerede i december beskrev Viby-StavtrupLIV ud fra referater fra evalueringsmøderne, hvordan Eskelunden skulle fikses som festival- og koncertplads. Det er nogle af de tiltag, som Down The Drain vil tage i brug til dette års Northside.

- Med ovennævnte tiltag er det vores klare forventning, at publikum får en fantastisk festivaloplevelse uden problemer i 2023, udtaler Brian Nielsen i pressemeddelelsen.

Viby-StavtrupLIV ville gerne have spurgt ham og Down The Drain til de konkrete "opgraderinger", som de kalder dem. Men vi fik følgende svar:

- Det ikke er muligt at konkretisere yderligere på nuværende tidspunkt. God påske.

Spørgsmålene - og opgraderingerne - kan du i stedet finde herunder.

Åhavevej lukkes efter de sidste koncerter

Til Lukas Graham-koncerten i august 2022 var det også meningen, at ingen biler skulle være at finde på Åhavevej hen mod slutningen. Som billedet her bevidner, havde nogle sneget sig ind, kort før afspærringen blev sat op, så de var klar til at hente koncertgæster. Foto: Søren Willumsen

Både til Northside og til Lukas Graham-koncerten endte publikumgæster ude på den store færdselsåre Åhavevej. Blandt andet grundet væltede hegn.

Flere af aftenerne på Northside blev Åhavevej i al hast lukket for gennemkørsel, og selv da der var en mere organiseret og planlagt afspærring til Graham-koncerten, endte nogle biler på vejen.

- Northside har indgået en vigtig aftale med Aarhus Kommune, politi og brandvæsen, som gør det muligt at lukke Åhavevej i timerne efter sidste koncert for på den måde at skabe et markant større udgangsområde for publikum, skriver Down The Drain i pressemeddelelsen.

- Åhavevej er en tilstødende hovedvej til Eskelunden, og den genåbnes, når publikumsmængden har passeret, skriver de videre.

Opfølgende spørgsmål som vi gerne ville have stillet Down The Drain:

  • Hvornår bliver Åhavevej helt præcist afspærret - og sker det på alle festivaldage?
  • Hvordan vil I sikre, at hegnene ikke bliver væltet som sidst?
  • Hvordan vil I sikre, at biler ikke kører ind på området og holder, før Åhavevej afspærres?

Flere folk ved ind- og udgange

Her var køen til åbningen af Northside 2022 ikke blevet så lang endnu. Da åbningen blev forsinket, var der ikke megen information at hente fra de frivillige. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Northside havde sidste år problemer med at få nok frivillige, og flere gæster rettede kritik mod, at det især kunne mærkes ved ind- og udslusningen af publikum.

Det sætter Northside nu markant ind overfor, lyder det i pressemeddelelsen:

- NorthSide har også valgt at øge antallet af personale ved festivalens ind- og udgange og øge mængden af sikkerhedspersonale på pladsen.

- Den øgede bemanding skal mindske ventetiden, når festivalen åbner, samt skærpe de sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med udgang fra pladsen efter dagens sidste koncert.

Opfølgende spørgsmål som vi gerne ville have stillet Down The Drain:

  • Hvordan sikrer I, at der kommer frivillige nok? Hvor mange skal I konkret bruge?
  • Hvor meget af det nævnte personale er frivilligt, og hvor meget er betalt?

Plads til 10.000 cykler mere

Brabrandstiens cykelsti var spærret vest for Eskelunden, så folk måtte rundt om pladsen for at komme over til en lettere kaotisk cykelparkeringsplads. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

En af de helt store problemer under Northside var cykelparkeringen, der skabte kaos og flaskehalse ved udgangen til Eskelunden.

Første dag var der ikke styr på, hvordan folk skulle parkere deres cykler. Ifølge en aktindsigt, som Viby-StavtrupLIV har fået fra Østjyllands Brandvæsen, var det farligt, fordi det indsnævrede brand- og flugtvejen.

Down The Drain fik dog hurtigt gjort brandvejen bred igen, og de etablerede et mere organiseret cykelparkeringsområde de efterfølgende dage.

Problemet var så, at folk stadig havde svært ved at finde deres cykler. Det skabte igen en flaskehals ved cyklerne, og da festivalen var slut, stod rigtig mange efterladte cykler tilbage på Eskelunden. Flere blev aldrig hentet.

Hele den problematik vil Down The Drain også rette op på.

- Gør man, som NorthSide anbefaler, og tager sin cykel til festivalen, er der flere gode nyheder. Der bliver i år skabt ni områder til cykelparkering med en samlet kapacitet på 25.000 cykler, skriver de.

Den tidligere kapacitet var på 15.000 cykler. Siden festivalen netop slår sig op på, at man ikke skal komme i bil, virker 10.000 ekstra cykelparkeringspladser som et godt tiltag. Men hvad så med at finde cyklerne igen?

- Cykelparkeringspladserne bliver markeret med en unik tal- og farvekombination, så man nemt kan finde sin cykel igen efter en lang festivaldag, slår Down The Drain fast.

- Samtidig står frivillige og sikkerhedspersonale klar til at vejlede gæster i området både ved ankomst og afgang.

Opfølgende spørgsmål som vi gerne ville have stillet Down The Drain:

  • Hvor vil disse cykelparkeringspladser helt præcist blive placeret på Eskelunden? Bliver de placeret på omkringliggende veje og andre steder i området?

Busser og taxier skal til Tøndergade

Tøndergade (markeret med rødt) bliver stedet, hvor busser og taxier kan sætte Northside-gæster af. Kort: Google Maps

Til Eskelunden blev der oprindeligt lavet en spritny 'drop off-zone' til busser og taxier. Netop med henblik på at hjælpe dem, som ikke ville cykle eller gå hele vejen til pladsen.

Men fordi de gæster, som blev sat af til Northside, skulle lukkes ind gennem hegn, opstod der også her kaos og flaskehalse. Også her gik nogle gæster ud og over Åhavevej.

Da Åhavevej ad flere omgange blev lukket, holdt enkelte taxier i stedet på Viby Ringvej for at samle festivalgæster op, hvilket også skabte farlige situationer på ringvejen.

Især taxichauffører kritiserede shuttlebusshunten og Down The Drain for ikke at have et sted, hvor man kunne hente og sætte gæster af. Også dette har Down The Drain en løsning på - nemlig Tøndergade.

- Foretrækker man at blive kørt til og fra festivalen, har taxier og shuttle-busser i år fået en dedikeret zone til pick-up og drop-off omkring Tøndergade, blot 10 minutters gang fra pladsen, skriver de.

- Formålet med zonen er først og fremmest at skabe mere sikkerhed for publikum og bedre struktur for trafikken, da den vil hjælpe til ensretning af trafikken ved pladsen.

Opfølgende spørgsmål som vi gerne ville have stillet Down The Drain:

  • Hvad siger beboerne på Tøndergade til, at der skal være taxi- og buskørsel omkring deres hjem under Northside?
  • Stopper jeres tiltag fuldstændig taxaafhentning og drop-off på Viby Ringvej? Hvilke aftaler har I lavet med taxaselskaberne?
  • Hvordan vil zonen helt præcist fungere? Hvor kører taxaer og busser ind, hvor kører de ud, og hvor mange er der plads til ad gangen?
  • Har I nogen tiltag, der skal begrænse privat kørsel, hvor privatpersoner sætter folk af fra egen bil på trafikerede veje omkring Eskelunden?

Mere glidende godkendelsesproces

Brian Nielsen forventer ikke, at Northside Festival bliver forsinket med åbningen i år - der er nemlig planlagt et bedre forløb med at få de midlertidige godkendelser på plads i dagen op til. Arkivfoto: Annelene Petersen

Selve åbningen af Northside blev over en time forsinket, mens forventningsfulde festivaldeltagere stod og ventede i lange køer ved indgangen.

Igennem Viby-StavtrupLIVs aktindsigter hos Østjyllands Brandvæsen og Aarhus Kommune kan det ses, at forsinkelsen drejede sig om, at der manglede de sidste sikkerhedsmæssige ting på pladsen.

- Nye love og nye offentlige godkendelsesprocedurer forsinkede åbningen af festivalpladsen i 2022, lyder forklaringen fra Down The Drain.

Hvilket ikke er helt ved siden af. Eskelunden var et helt nyt sted at skulle sætte op, og hvor det før var Østjyllands Brandvæsen, der stod for at godkende festivalpladser, ligger godkendelsesmyndigheden nu hos Aarhus Kommune, som også var nye til det i 2022.

- Gennem produktiv dialog og velvilje fra Aarhus Kommune og Aarhus Brandvæsen er det i år muligt at implementere en ny godkendelsesprocedure af pladsen, og dermed forventer Northside ingen forsinkelser i forbindelse med åbning af pladsen i 2023.

Opfølgende spørgsmål som vi gerne ville have stillet Down The Drain:

  • Hvad går den nye godkendelsesprocedure ud på?
  • Tænker Down The Drain, at de skal i gang tidligere i år end sidste år med at bygge festivalpladsen på Eskelunden, så godkendelserne er indhentet tidsnok og ikke på dagen?

Ekstra Eskelunden-læsestof

På samme måde som musikglade koncertgæster væltede ud på Åhavevej, vrimlede det også frem med historier om både Lukas Graham-koncerten (som ses på billedet) og Northside. Foto: Søren Willumsen

Før jeg tog over på Viby-StavtrupLIV, dækkede jeg blandt andet Northside og de dertilhørende udfordringer ved Eskelunden, for Århus Stiftstidende.

Nedenfor har jeg samlet en oversigt over de historier, som jeg og mine kolleger skrev dengang, hvis du er interesseret i lidt mere af forhistorien.

OBS! Normalt er flere af artiklerne låste for abonnenter hos Århus Stiftstidende, men jeg har fået lov til at låse dem op for at give dig det store overblik:

  • Se video fra åbningen af Northside: Gæster måtte vente i kø i en time. Læs her.
  • En læser undrer sig: Hvorfor skal vi betale for en genbrugsstation, der lukker ned under Northside? Læs her.
  • Cyklister må stoppe brat op på spærret Brabrandstien: - Hvorfor har man ikke skiltet med det nogle dage forinden? Læs her.
  • Tog måtte bremse for fuld festivalgæst under Ringgadebroen - 15 sigtet for narko på festivalpladsen. Læs her.
  • Northside består: Solen, pladsen, maden og ikke mindst hyggen var helt i top - men musikken haltede. Læs her.
  • Kaotisk og farlig afslutning på Northside: Folk væltede hegn i desperation og strømmede ud på befærdet vej. Læs her.
  • Efter kaos-afslutning: Northside erkender nu, at der var problemer. Læs her.
  • Northside svarer på kritikken: - Det er beklageligt, hvis nogle har følt sig utrygge. Læs her.
  • Politiker kræver handling efter kaos-afslutning på Northside: - Det duer ikke med en festival, hvor folk bliver kastet ud i trafikken. Læs her.
  • Få overblikket: Det ved vi om exit-kaos fra Northside. Læs her.
  • Grøn Koncerts indsamlingschef om Eskelunden: - Lige nu kan jeg ikke se, at vi kan afholde Grøn Koncert der. Læs her.
  • Kunne Northside-kaos være undgået? Tre år gammel rapport forudså trafikproblemer ved Eskelunden. Læs her.
  • Sikkerhedsekspert om Eskelunden: - Jeg ville nok overveje, om den er egnet til så store arrangementer som Northside. Læs her.
  • På fem minutter fandt vi 46 stumper plastikkrus: Er der gjort godt nok rent på pladsen efter årets Northside Festival? Læs her.
  • Naboer til Northside var glade for fest i baghaven: Men én ting må festivalen gerne ændre næste år. Læs her.
  • Nye oplysninger om Northside-trafikkaos: Blev advaret om sikkerhedsrisikoen allerede efter første festivaldag. Læs her.

Og lidt mere om Eskelunden, hvor Down The Drain også stod for en Lukas Graham-koncert i august 2022:

  • Efter kaos på Northside: Stor vej lukkes til næste koncert på Eskelunden. Læs her.
  • Flere farlige situationer efter stor koncert: Eskelunden bestod ikke første test efter NorthSide-kaos. Læs her.
  • S-ordfører om sen afspærring ved koncert: Det er meget overraskende og for ringe. Læs her.
  • Hvorfor blev farlig trafikåre ikke afspærret tidsnok efter Graham-koncert i Eskelunden? Her er svaret fra arrangøren og politiet. Læs her.
Hos beboere på både Enghavevej og Ormslevvej er man glade for, at der nu bliver dæmpet til 40 km/t. Det samme sker for Rosenvangs Allé - dog på strækningen i Højbjerg. Foto: Google Street View, Mikkel Hamann Johnsen

Disse to veje må du snart kun køre 40 km/t på: - Vi har kæmpet for fartdæmpning her i 15 år

Aarhus Kommune vil sænke hastighedsgrænsen til 40 km/t på 16 veje inden for kommunegrænsen, heriblandt Enghavevej og Ormslevvej (i Ormslev).

Vejene er udvalgt ud fra borgerhenvendelser, og på Enghavevej har flere af beboerne ventet på dette i over 15 år. På begge vejstrækninger er der i hvert fald glæde at finde.

40 km/t-zonerne er del af et forsøg, hvor man vil indføre fartnedsænkende tiltag i faser og måle på bilisters fart efterhånden. Først almindelige 40-færdselstavler, og hvis dette ikke hjælper, prøver man elektroniske farttavler. Til sidst kan det ende ud i fysiske tiltag såsom fartbump.

Målet er ifølge specialkonsulent Lars Clausen, at Aarhus Kommune håber på at spare vejbumpene væk og i stedet ændre på folks adfærd. Første fase med farttavlerne begynder til sommer.

Til sommer går en ny forsøgsordning med 40 km/t-zoner i gang på veje i Aarhus Kommune, og to af dem er i 8260. Der vil ikke blive brug for vejbump - i hvert fald ikke i først omgang.

To steder i 8260 skal din speederpedal ikke trykkes helt så meget ned i fremtiden.

Vejdirektoratet har givet grønt lys til en anderledes forsøgsordning med 40 km/t-zoner i Aarhus Kommune. Ud af i alt 16 udvalgte veje er Enghavevej i Viby og Ormslevvej gennem selve Ormslev med på listen.

- Man rykker da ofte helt ind på indersiden af fortorvet, når nogen virkelig giver gas og kører stærkt hen ad vejen, fortæller Sophie Buchhave Villemoes, som bor lige midt på Enghavevej med sin familie.

Ormslevvej (tv.) og Enghavevej må du fra sommer af ikke køre mere end 40 km/t på - ved de viste strækninger. Kort: Google Maps

Faktisk har hun og andre beboere på strækningen længe ønsket fartdæmpning.

- Siden vi flyttede til for 15 år siden, har vi kæmpet for det. Trafikken er også steget markant over årene, forklarer hun og tilføjer:

- Så jeg vil sige, at der er en bredt enig begejstring blandt os beboere for, at der sker noget.

Kan undgå sprængte budgetter

Også i Ormslev bringer det glæde. I hvert fald hos den lokale borgerforenings formand, Jacob Kveiborg, der bor lige ud til Ormslevvej.

- Vejen har bare et problem med larm og også for hurtig trafik. Specielt om morgenen og om eftermiddagen som én af pendlervejene ind til Aarhus. Vi skal da passe på, når vi bor lige ud til den, fortæller han.

- Så det glæder da. Jeg ved, at mange i byen er spændte på, om forsøget så virker.

Det er nemlig ikke en hvilken som helst 40-zone, der skal etableres.

Forsøgsordning fra Vejdirektoratet

16 strækninger i Aarhus Kommune er i alt udvalgt til at sætte farten ned til 40 kilometer i timen. Den viden, man samler ind om forsøgene, vil blive indrapporteret til Vejdirektoratet, som herefter skal analysere på målingerne.

De 16 strækninger, som er med i forsøget, kan du se her:

  1. Enghavevej, Viby

  2. Ormslevvej, Ormslev

  3. Rosenvangs Allé, Højbjerg
  4. Jegstrupvej, Jegstrup
  5. Byagervej, Beder
  6. Dr. Holsts Vej, Klokkervej og Haslevej, Åbyhøj
  7. Odensegade, Aarhus C
  8. Hans Broges Gade, Aarhus C
  9. Tilst Østervej-Bysmedevej, Tilst
  10. Tordenskjoldsgade, Trøjborg
  11. Tjelevej-Vikærsvej, Vejlby
  12. Nordre Strandvej, Risskov
  13. Hjortshøjvej, Skæring
  14. Skæring Hedevej, Skæring
  15. Bystævnet, Lystrup
  16. Grenåvej, Løgten

I 2024 vil der komme flere strækninger til, efter man har været i dialog med de lokale fællesråd om flere strækninger, hvor man med fordel kan sætte fartgrænsen ned.

Teknik og Miljø hos Aarhus Kommune vil undersøge, om man kan slippe for at få folk til at sænke farten via vejbump. I stedet vil kommunen se, om mindre justeringer kan ændre trafikanternes adfærd.

- Vi vil helst undgå at bruge alle kommunens penge, og fartbump er dyre at anlægge og sørge for, at de er, som de skal være, siger Lars Clausen, der er specialkonsulent ved Aarhus Kommune.

- Derfor kommer vi til at gøre det her i faser, hvor vi arbejder med blødere tiltag.

Fire faser - den første til sommer

Fremgangsmåden uden trafikbump starter ved, at kommunen lægger målekabler ud langs strækningen på Jegstrupvej.

De skal vise, hvor hurtigt bilisterne kører, som det er nu, hvor man ikke har gjort noget for at bringe hastigheden ned. De tal giver Lars Clausen og hans kollegaer noget at sammenligne med.

- Første fase er så, at vi stiller et helt almindeligt skilt op med hastighedsbegrænsning på 40 km/t. Det er sådan et rundt ét med en rød ydre ydercirkel og hvid indercirkel, hvor der står "40" med sort i midten. De vil sandsynligvis komme op i løbet af sommeren, forklarer Lars Clausen.

Normalt er det et skilt som dette, der sættes op i 40 km/t-zoner - men ikke i forsøget her, hvor det vil være røde skilte. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Han og Teknik og Miljø bliver så ved med at måle for at se, om skiltet med hastighedsgrænsen kan få folk tilstrækkeligt nok ned i fart.

Viser det sig, at der er brug for yderligere tiltag, opstiller kommunen elektroniske fartvisere. Den slags, der blinker og fortæller dig, hvor hurtigt du kører.

- Det smarte ved de nye eltavler er, at man kan fylde dem med radarer. De kan måle alverdens ting, også hvornår en bilist accelerer og decelerer, siger specialkonsulenten.

- Problemet er bare, at vi forventer, at de er et halvt år forsinket, og derfor vil lige disse først komme op i slutningen af 2023.

Letter bilisterne fortsat ikke tilstrækkeligt nok på pedalfoden, begynder kommunen at farvelægge kørebanen.

- I denne fase laver vi en visuel indskrænkning af kørebanen. Det har vi for eksempel haft god erfaring med at gøre på Silkeborgvej inde i Aarhus. Når der er mindre plads at køre på, sænker bilisterne som regel farten, fortæller Lars Clausen.

Et bump i sidste ende

Hvad så hvis det stadig ikke virker?

- Så går vi over til fase fire, hvor vi begynder at anlægge fysiske ting, som skal sætte farten ned. Men det er som sagt det, vi prøver at undgå med den her forsøgsordning.

Fysiske ting kan for eksempel være vejbump, chikaner og pukkelbump. Hvilket også falder i god jord hos Enghavevej-beboerne.

- Det har vi faktisk foreslået helt fra begyndelsen. De bilister, der i forvejen ikke respekterer skolebørn og andre bløde trafikanter på vejen, vil nok ikke sænke farten ved de første faser, gætter Sophie Buchhave Villemoes på.

- Her vil bump hjælpe. Men hvis det her fører til mere sikker og rolig færdsel, går vi gerne gennem samtlige faser.

I Ormslev har borgerforeningsformanden lidt samme tilgang til vejbump.

- Hvis det er, hvad der skal til, er det fint med mig - så længe det virker. Jeg har ikke rigtigt et problem med bump, siger Jacob Kveiborg.

Jacob Kveiborg, formand for Ormslev Borgerforening, håber, at de forskellige faser skaber mere ro på Ormslevvej. Privatfoto

Han tager dog også forbehold for andre i landsbyen.

- Alle er nok ikke lige så begejstrede. Det kan være, at der er noget industri (såsom Camping-Specialisten på Ormslevvej, red.), der også skal tages hensyn til. Vi skal finde en løsning, som alle kan være tilfredse med.

Måske 40 km/t overalt på sigt

I 2024 vil Aarhus Kommune have samlet data fra forsøgsordningen, som man vil kunne bruge til at lave flere 40 km/t-zoner i samarbejde med lokale borgere og fællesråd.

- Det vil være en proces, hvor borgere og fællesråd kan komme med alle de strækninger, de kunne tænke sig at sætte hastigheden ned på, og de løsninger, de synes, der fungerer. Her bruger vi så erfaringerne fra forsøgsordningen til at kigge nærmere på strækningerne, forklarer Lars Clausen.

På sigt forestiller specialkonsulenten sig, at flere og flere strækninger i Aarhus Kommune vil være omfattet af en hastighedsbegrænsning på 40 km/t.

Ude i fremtiden kan det være sådan, at der inden for byskiltene i Aarhus vil være en standardiseret hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen frem for de nuværende 50 kilometer i timen.

- Det kan vi se, at man har haft rigtig gode erfaringer med i andre byer, og det kunne godt være, at det er dér, vi ender om 5-10 år. Det ville være smart at gøre det, uden at vi sønderbomber byen med trafikbump inden, slår Lars Clausen fast.

- Det kræver også, at vi som bilister vænner os til det, og de her zoner og strækninger kan være strækkeøvelser frem mod det.

Det er især på dette stykke af Enghavevej, hvor bilisterne kører særligt stærkt, fordi det går nedad her og nede i den anden ende af vejen, og fordi vejstykket er lige og langt. Foto: Google Street View

Det skal du også vide: Pukkelbump forsvinder ikke med det samme, og Bjørnholms Allé bliver mere sikker

Et kort nyhedsoverblik:

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Så er erhvervsbygninger på Bjørnholms Allé sikret

Bjørnholms Allés gamle erhvervsbygninger, spærret af af Høgh & Rousing. Foto: Niels Sørensen

Det gamle Viby Gasværk er i gang med at blive pillet helt ned på Bjørnholms Allé, og nu er der endnu en god nyhed til vejens beboere.

Ifølge nabo Niels Sørensen er de gamle erhvervsbygninger lidt længere nede ad Bjørnholms Allé nu blevet spærret af for indgang med store træpladser.

Førhen har der været en masse aktivitet fra unge, "lyssky" mennesker, hvor de lokale beboere har været vidner til handel med stoffer og påsatte brande.

I slut-januar blev det vurderet af Aarhus Kommune, at bygningerne udgjorde fare for de personer, som brugte den private grund. Kommunen gav ejerne Høgh & Rousing påbud mod at spærre bygningerne af inden 31. marts.

Hvorfor afspærringen og sikringen først skete et par dage efter, ved vi ikke.

Viby-StavtrupLIV har forsøgt at indhente kommentar fra Høgh & Rousing, men både Mads Høgh og Allan Rousing fortalte, at de havde påskeferie, og at de tog imod spørgsmål på mail. Her er der endnu ikke kommet nogen svar.

Vil slå hårdt ned på kolonihavers ulovlige beboelse

Det skal være slut med ulovlig helårs-beboelse i kolonihavehusene omkring Brabrand Sø. I hvert fald ifølge flere politikere i Aarhus. Foto: Jens Thaysen.

Godt nok drejer Århus Stiftstidendes historie sig om ulovlig helårs-beboelse i en kolonihave i Åbyhøj, men med de mange kolonihaver i Viby-StavtrupLIVs dækningsområde er den måske også relevant for dig.

Specielt følgende klagebrev til Aarhus Kommune lyder forargende:

- Jeg står i den situation, at jeg er bekendt med, at flere i min haveforening bor i deres kolonihave hele året. Flere af dem har ovenikøbet fremlejet deres boligforeningslejlighed til overpris uden om boligforeningen, mens de bor i kolonihaven hele året rundt. Noget, de har gjort årevis, skulle en havekoloni-bruger havde skrevet.

Derfor vil kommunens rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (C), nu finde løsninger og lovgivning til at stoppe den ulovlige beboelse.

Der er i hvert fald kommet politisk bevågenhed på området.

- Jeg kommer til at invitere Kolonihaveforbundet ind til en snak om, hvad vi kan gøre fremadrettet, når der kommer en lovgivning, siger Nicolaj Bang til Århus Stiftstidende og fortsætter:

- Så bliver det en sag for forvaltningen. Men det vigtigste for mig er, at folk ikke benytter dem hele året, og at kolonihaverne bevares med det formål, de hele tiden har haft; nemlig at give folk, der ikke har råd til et sommerhus, mulighed for at få jord under neglene.

Pukkelbump forsvinder ikke tjept i Stavtrup

Mariehøne-bumpene, også kaldet pukkelbump, i Stavtrup har været der siden 2020. Foto: Henrik Lund

Teknisk-rådmand Nicolaj Bang har også udtalt sig om en anden problematik i 8260, nemlig pukkelbumpene på blandt andet Jarlsmindevej og Klokkeskovvej.

Han siger til Din Avis Aarhus (tidligere kaldet Lokalavisen Aarhus), at pukkelbumpene ved de første evalueringsmålinger, som Teknik og Miljø har lavet, sænkede trafikken med 16 procent.

Til gengæld har de også skabt rystelser og larm hos naboer ved bumpene.

Evalueringerne fortsætter gennem hele 2023, så først næste år kan borgerne få vished om, om deres gener ved bumpene forsvinder.

- Jeg kan godt forstå, at det er frustrerende. Men når vi for eksempel måler på den gennemkørende trafik, så tager det desværre tid, før man ser effekten af, at folk får andre vaner, siger Nicolaj Bang til Din Avis Aarhus.

Har du gamle billeder fra Viby, Stavtrup og Ormslev?

Biluheld ved Christian X's Vej i Viby. Foto: Århus Stiftstidendes billedsamling, Aarhus Stadsarkiv

På Viby-StavtrupLIV vil vi gerne lave en sommerserie, hvor vi rekonstruerer nogle billeder af Viby, Stavtrup og Ormslev, så du kan se, hvor meget vores område har ændret sig på årtier, ja, måske et helt århundrede.

Vi har allerede samlet en del fra Århus Stiftstidende billedsamling samt fra Den Gamle By, men ligger du inde med nogle billeder, som vil være sjove at rekonstruere, er de mere end velkomne.

Send dem til mihje@jfm.dk, og så kan det være, at de kommer med i artikelserien over sommerperioden.

Eneste krav er, at det skal være nemt at tage et billede fra samme position i dag, og at det skal være fra før 1980.

Det må gerne være et genkendeligt sted. Såsom billedet ovenover fra biluheldet på Christian X's Vej.