Christian havde det skidt på job, tog hjem og vendte aldrig tilbage: Nu starter han helt nyt tiltag for ensomme mænd
Herreklubben mod Ensomhed skal samle ensomme mænd fra Viby og omegn til gode snakke, ture i naturen og kickstart af kammeratskaber.
Bag initiativet står Christian Dybdal, som selv har været ramt af angst og svær depression, der havde opbygget sig over en længere periode. Han følte sig ensom på job og i tiden efter, hvor han prøvede at kæmpe mod det psykiske.
Ifølge ham kan alle føle sig ensomme, og det vil han gerne modvirke. Første gang for herreklubben finder sted 21. april kl. 11 i Café Parasollen, og man binder sig ikke til noget, hvis man møder op.
- Jeg har det ikke særligt godt. Jeg tror, at jeg tager hjem.
Hverken Christian Dybdal eller kollegerne vidste, at ordene ville blive hans sidste på arbejdspladsen. En arbejdsplads, han var blevet på alt for længe.
For den dag i 2017 blev dagen, hvor han gik helt ned med flaget. Angst og en svær depression havde hobet sig op i hans krop, og det næste år brugte han i sengen derhjemme. Alene med sine tanker.
Han ved, hvordan det føles, når livet gør ondt. Hvad der følger med af ensomhed. Men han kender også vejen tilbage.
Hvilket netop er grunden til, at han vil hjælpe flere mænd som ham selv med at finde et fællesskab. Herreklubben mod Ensomhed hedder initiativet, som får sit udgangspunkt fra Café Parasollen i Viby.
- Det er lidt en svær størrelse, ensomheden. Det er meget tabubelagt, fortæller Christian Dybdal.
- Men alle kan føle sig ensomme. Det er bare svært at tage ensomheden på sig. Du kan være ensom, hvis du sidder alene derhjemme, og telefonen sjældent ringer. Men det kan du også, hvis du har en lykkelig familie, men mangler en god omgangskreds.
En fortrolig at snakke med
Ifølge Forum for Mænds Sundhed mangler hver femte mand en person i sit liv at snakke fortroligt med.
Herreklubben mod Ensomhed vil netop være et sted, hvor fortroligheden er i højsædet.
- Vi skal selvfølgelig også lave nogle af de ting, som får smilet frem. Tage i biografen, bowle, cykle ture, siger Christian Dybdal, der har fået rollen som projektkoordinator.
- Men det er mindst lige så vigtigt for mig, at vi får skabt et rum, hvor vi kan snakke om de ting, der gør ondt.
Da han selv skulle bekæmpe sin svære depression, tog han på Struer Højskoles livsstilskursus.
- Jeg kunne ikke selv blive ved med at bære på de ting, som gjorde ondt. Så jeg tog afsted med en beslutning om at ændre mit mindset og snakke om de ting, der gjorde ondt, husker han.
- Og det hjalp. Når vi sad rundt om bålet i én stor rundkreds, så gav det et moment til at lade sig drage af flammerne og overskud til at reflektere. Så kunne man sige sine tanker højt, hvis man havde brug for det.
Tanke så tung - gåtur så lettende
Samme værktøjer vil Christian Dybdal gøre brug af. For ham handler det om at få herreklubbens fællesskab ud i naturen.
Som Viby-dreng kender han Marselisborg Skovene som sin egen bukselomme, og derfor vil han hellere end gerne tage herreklubbens deltagere med på gå- og cykelture.
Christian Dybdal
Født i 1974 og opvokset i Viby, hvor han også bor i dag
Uddannet i lagerbranchen, og har arbejdet hos Vestas fra 2007 til 2018
Gik herefter ned med svær depression og angst, hvilket har sørget for, at han i dag er godkendt til flexjob
Arbejder som inspektør i et rengøringsfirma, og er nu også projektkoordinator på Herreklubben mod Ensomhed
Dyrker selv mountainbikecykling, ror kajak og er glad for at være ude i den friske luft, alene eller i fællesskab
- Jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den, citerer han fra Søren Kierkegaard.
- Jeg brugte selv citatet til at begynde med at gå meget mere i skoven. Hvis en kvist lige knækkede, stoppede jeg op og kiggede, hvad der havde fået den til dét, mens de trælse tanker forsvandt for en kort stund. Med tiden forsvandt de mere og mere.
Du skriver selv i opslaget om Herreklubben mod Ensomhed, at du ikke er psykolog eller coach. Hvorfor er du den rette til opgaven?
- Fordi jeg ved, hvordan det er at være helt nede i kulkælderen. Jeg bruger gerne min egen historie til at skabe en tryg samtale. Det kræver, at man giver det tid, før en person åbner sig op, og jeg vil gerne give tiden til det, svarer Christian Dybdal.
I 2014 gennemgik han en anden mindre livskrise, hvor han også oprettede et socialt tiltag. Et mountainbikehold, som hed Tab og Vind.
- Det var for mænd med maver, og vi kaldte det også for "Tykmandsholdet". Efter tre måneder havde vi 40 deltagere, så jeg ved, hvordan man bygger sådan en gruppe op. Selv om jeg ikke er med på holdet mere.
Skabte kammeratskaber vil være succes
- Samtidig har jeg fokus på, at alle skal have en stemme. Ingen skal glemmes, uanset hvor mange der ender med at melde sig til herreklubben.
Herreklubben mod Ensomhed har ingen binding, så man kan bare møde op.
10 mænd har allerede meldt sin interesse, hvor første gang bliver med kage og kaffe hos Café Parasollen. Det koster ikke noget at være med ud over den egenbetaling, der er til aktiviteter.
- Selvfølgelig skal aktiviteterne udtænkes efter, hvilke personer vi bliver. Det nytter ikke, at vi kravler i træer, hvis der er en deltager i kørestol, eller at vi tager til dyre arrangementer, hvis ikke alle vil betale for det. Men det tager vi, når vi efter et par gange har overblikket, siger Christian Dybdal.
- Bliver vi to, er det fint. Bliver vi 20, er det også helt fint.
Herreklubben mod Ensomhed
Udspringer af KFUM's sociale projekter såsom Social Driveout og Café Parasollen, hvor projektkoordinator Christian Dybdal selv har hjulpet til
Finder sted én gang om ugen - indtil videre kl. 11-14 enten mandag, onsdag eller fredag
Finder sted i og omkring Viby, og måske især i Marselisborg Skovene
Foreslåede aktiviteter: Bål, gåture, cykelture, badning ved strand, bowling, Golfskoven i Holme, biograf, høre vinyler, spille pool, besøge Aros osv.
Herreklubben mod Ensomhed er uden alkohol
Der er allerede en facebookgruppe for herreklubben med navnet HerreklubbenViby. Det kræver dog en invitation, hvilket man kan få ved at møde op fredag 21. april kl. 11 på græsplænen bag Café Parasollen - eller ved at kontakte Christian Dybdal
Christians kontaktinformationer er: telefon 49 40 45 00 og mail herreklubben@kfumsoc.dk
Hvornår vil du så mene, at herreklubben vil være en succes?
- Når klubben har skabt kammeratskaber på tværs, hvor jeg og klubben ikke længere er mellemled, mener han.
- Jeg vil selvfølgelig gerne have, at de fortsætter hos os og er med til at hjælpe andre ensomme mænd til ikke at føle sig ensomme mere, men at skabe kammeratskaber, der kan vare ved, er mit klare håb.
Første mødegang er fredag 21. april kl. 11, og det varer en times tid eller to.
Ved fremtidige mødegange forestiller Christian Dybdal, at det varer en tre timers tid. Her er det endnu ikke lagt fast, om det skal være fast om fredagen, eller om det skal være en anden dag på ugen.