Hvad sker der med de lynhurtige busser til Viby? Her er, hvad vi ved - og hvilke veje det vil påvirke
BRT-busserne skal højne den offentlige transports fremgang via Aarhus' ydre ringvej, men det betyder også flere ændringer i Viby, hvis projektet bliver realiseret
Teknik og Miljø anbefaler blandt andet en lukning for gennemkørsel på Holme Ringvej, og at busserne skal via Sønderhøj.
De anbefaler også, at der alligevel ikke skal være stor bus-endestation ved Viby Torv, som det ellers står i byens helhedsplan, og at der skal være stoppesteder ikke så langt fra Eskelunden.
Måske har du hørt om, at der er planer om såkaldte BRT-busser i Aarhus Kommune - og at de skal køre via den ydre ringvej og blandt andet komme forbi Viby Torv.
Intet er endeligt besluttet endnu, og selv om der er afsat 292 millioner kroner til projektet fra 2024-2033, er der langt op til den endelige vurderede pris på mindst 1,215 milliarder kroner.
Men alligevel rykker de lynhurtige busser nærmere og nærmere. Senest mandag 17. april. Her skulle Magistraten i kommunen tage stilling til flere vigtige dele af projektet: Hvilke veje og alternative veje, der kan benyttes.
Viby-StavtrupLIV har samlet overblikket herunder, så du kan se, hvad planerne betyder for vejnettet i Viby.
Projektet kort fortalt
BRT står for "Bus Rapid Transit" og dækker over lynbusser, der har deres egne baner og skal gøre det nemmere - og hurtigere - for århusianerne at tage offentlig transport.
I dag sker det nemlig, at bybusserne netop ikke kommer særligt hurtig frem grundet bilkøer på ringvejene.
BRT-planerne har i længere tid været på dagsordenen, og den planlagte rute skal gå fra Vejlby-Risskov, forbi Aarhus Universitetshospital, ned til den ydre ringvej, helt ned til Viby Torv og videre af Ringvej Syd.
Hvis projektet bliver til noget, vil der uanset hvad gå mange år, før de starter graveriet. Og mange flere år, før du kan hoppe ombord på de lynhurtige busser.
Nu skal det videre projekt så for Aarhus Byråd inden længe, men får de den rette financiering fra staten, og går alt ellers efter planen, kan man køre i busserne i 2030.
Men... nu til de mere Viby-relaterede detaljer:
Vejlukninger og bussluse(r) nær Viby Torv
Når BRT-busserne ankommer til Viby Torv, skal de på en eller anden måde videre til Ringvej Syd uden at skulle for meget hen ad Skanderborgvej, der ikke er dimensioneret til busbaner.
Her arbejder Aarhus Kommune med to løsning:
- Enten skal hurtigbusserne kort tid ind på Skanderborgvej for at dreje ind via Holme Ringvej.
- Eller også skal bussen lige over i krydset ved Viby Torv ad Kirkevej og ind ad Fredensvej for så at komme til Holme Ringvej.
I begge tilfælde vil Holme Ringvej blive lukket for gennemkørsel med en bussluse under Enghavevej-viadukten.
- Ved at lukke Holme Ringvej for gennemkørende trafik vurderes det, at trafikken vil køre enten via Skanderborgvej (O2) eller Christian X’s Vej, skriver Teknik og Miljø i deres oplæg til byrådet.
I scenarie to skal der også være en bussluse på Fredensvej, hvor der lige nu allerede er lukket for gennemkørsel.
Teknik og Miljø anbefaler den røde rute, altså via Holme Ringvej, så BRT-busserne får mindre sving end via Fredensvej, og samtidig vil det aflaste trafikken ved Viby Torv en anelse.
Fredensvej er endda også en skole- og villavej, hvilket kommunen også vægter at holde bustrafik væk fra.
Til gengæld giver den anbefalede løsning en mindre omvejskørsel for dem, der normalt bruger Holme Ringvej som færdselsåre, og for de beboere, som ikke længere kan tilgå deres hjem i nærheden af Holme Ringvej sydfra.
Teknik og Miljø anbefaler samtidig, at der skal være cykelsti på hele Holme Ringvej indtil busslusen, hvilket der ikke er nu.
Via Sønderhøj eller Søndervangs Allé?
Når de lynhurtige busser så kommer via Holme Ringvej, skal de ledes videre mod Ringvej Syd. Her har Teknik og Miljø også kigget på to forskellige rutemuligheder.
- Enten skal de køre via Sønderhøj.
- Eller også skal de køre via Søndervangs Allé.
I første scenarie har det de fordele, at stoppesteder kan lægges langs erhvervs- og uddannelsessteder samt Viby Station, hvor man kan stige på letbane og regionaltog. Det går også forbi Mega Syd, og Sønderhøj er i forvejen lukket for gennemgående trafik.
Ulemperne ved første scenarie er, at det er betegnet som en privat fællesvej, og der skal derfor laves aftaler med grundejere eller opgraderes til offentlig vej, ligesom der er mere trafik på Sønderhøj end Søndervangs Allé.
Ved andet scenarie er fordelen, at trafikbelastningen på Søndervangs Allé i dag er lav. Trafikafviklingen ud til Ringvej Syd fungerer godt, og ombygningsbehovet er mindre end ved den anden rute. BRT-busserne vil også få færre og mindre sving.
Ulemperne er så, at stoppestederne vil være længere fra Viby Station og andre oplagte steder. Der er heller ikke cykelstier på Søndervangs Allé - selv om mere cykelsti er på vej.
Teknik og Miljø anbefaler første scenarie. Hovedargumentet er netop, at BRT-busserne så kan kobles til Viby Station.
- Herudover er der mange undervisningsinstitutioner og arbejdspladser i Sønderhøj og butiksområdet ved Sønderhøj/Ringvej Syd (Mega Syd) vil blive betjent, skriver Teknik og Miljøs sagsbehandler på projektet, Helle Hansen.
Endestation ender ikke ved Viby Torv
I helhedsplanen for Viby er der skrevet ind, at der ved Viby Torv kan lægges en underjordisk busstation, hvilket netop var med henblik på BRT-busserne.
Men når der skal lægges en endestation til selve hovedruten (den førnævnte røde BRT-rute), arbejder Teknik og Miljø med tre scenarier - hvoraf ingen er med Viby Torv in mente:
- Endestation ved Viby Station: Fordi det så kunne være et endnu større mobilitetsknudepunkt.
- Endestation ved Rosenhøj og Viby Gymnasium: Fordi gymnasiet og Rosenhøj så kunne få et stoppested tæt på. Dog skal BRT-busserne så afvige lidt fra ruten.
- Endestation ved Axel Gruhns Vej: Fordi det giver en mere naturlig vej tilbage til Ringvej Syd og videre mod Skåde.
Teknik og Miljø anbefaler Axel Gruhns Vej, så endestationen kommer slet ikke til at ligge i 8260, men i Højbjerg.
Argumentet er, at det netop bliver mere naturligt, og at det ikke ligger mere end fem-seks minutter fra Viby Station alligevel.
Nyt stoppested nær Eskelunden
Vi kommer lidt uden for 8260 nu her, men det er formentlig stadig relevant for Viby-borgere.
I forbindelse med BRT-rutelægningen skal der anlægges nye stoppesteder langs Viby Ringvej. Søren Frichs Vej beholder sit, som man kan se på kortet, men den nederste gule prik er stadig til diskussion:
- Enten kan det nye stoppested placeres lige nord for Aarhus Å (som på kortet).
- Eller også kan det placeres nord for Åhavevej tæt ved Eskelunden, mens også tæt ved rampe-anlægget til Åhavevej.
Eskelunden mangler offentlige transportmuligheder, hvilket man har set i forbindelse med Northside og andre musikarrangementer på kommunens nye festivalplads.
Teknik og Miljø anbefaler, at stoppestedet skal være nord for Aarhus Å, fordi man så ikke skal gribe ind i rampekrydset ved Åhavevej.
- Stoppestedet vil være tæt på Brabrandstien, hvor det er muligt at krydse Viby Ringvej, skriver Helle Hansen til vurderingen.
På den måde kommer stoppestedet tættere på Eskelunden, end nogen stoppesteder er lige nu, men ikke helt tæt på.
Vil du vide mere om projektet?
Til slut kan det nævnes, at du kan læse mere om hele BRT-projektet via linket her, inden det kommer på dagsordenen hos Aarhus Byråd.
Der er for eksempel også flere løsninger til, hvordan ruten skal ende i Skåde, og hvordan den skal ende ude i det nordlige Aarhus.
Måske har det interesse.