Nyt sundhedshus for 45 millioner: Sig goddag til Vibyhuset og idéen om at samle flere tilbud under samme tag i sydbyen
Det nye område i Rosenhøj skal have et sundheds- og velfærdshus kaldet Vibyhuset.
I hvert fald hvis Aarhus Byråd stemmer det igennem i de kommende uger. Huset kommer mindst til at koste 45 millioner kroner fordelt på 25 millioner fra kommunale skattekroner og 20 millioner fra boligforeningen Århus Omegn, hvor sidstnævnte står for medborgerlig-delen.
Meningen er ikke kun, at der skal være praktiserende læge og fysioterapitilbud, men også beskæftigelsesindsatser, aktiviteter, foreningspladser og andet. Hvilket glæder Viby Fællesråd.
Lægepraksis, fysioterapi, terapeuter, popup-bibliotek, aktivitetscenter, beskæftigelsesindsatser og meget, meget mere.
Idéerne til et nyt sundheds- og velfærdshus i Viby Syd er ikke få.
Snart ligger det på Aarhus Byråds dagsorden, efter det mandag blev sendt videre fra Magistraten. Stemmer politikerne ja til at fortsætte projektet, får det arbejdstitlen "Vibyhuset".
- Vi er stadig tidligt i projektets udvikling, så derfor er det endnu ikke afklaret, hvad der præcist kommer af funktioner, indsatser og tilbud, forklarer Nikolaj Sloth Laursen, som er sagsbehandler hos Integration og Bydelsudvikling i Borgmesterens Afdeling.
- Men det handler om, at vi gerne vil tænke sundhedsbegrebet i bred forstand. Det skal ikke kun være klinisk som et lægehus, men der skal også tænkes mental og trivselsmæssig sundhed ind i huset. Og kombinere disse tilag med en række øvrige borgernære indsatser.
Medborgerhus aldrig helt skrottet
Mere præcist skal det nye sundhedshus efter planen ligge i det nye område, der lige nu skyder op ved Rosenhøj, Søndervangskolen og Viby Gymnasium.
Før var der plan om et fælleskontor- og medborgerhus i samme område. Det skulle opføres i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og boligselskabet Århus Omegn, men projektet blev skudt tilbage til tegnebrættet.
- Projektet blev ikke helt droppet, men Magistraten ønskede, at der skulle findes en ny løsning for området, forklarer Nikolaj Sloth Laursen.
- I det tidligere projekt var der lagt op til, at man skulle placere nogle af Aarhus Kommunes administrative arbejdspladser i kontor- og medborgerhuset. Men det skulle simpelthen have en anden funktion.
De 25 millioner kroner, som kommunalt skal afsættes til Vibyhuset, handler udelukkende om anlægsudgifter, når det på et tidspunkt vil gå i gang.
20 millioner ekstra fra boligselskab
Pengene kommer fra kommunens pulje til velfærdstilbud, og derudover har Århus Omegn sat cirka 20 millioner kroner af til at udvikle huset på den medborgerlige front.
Det er altså stadig et fælles arbejde kommunen og boligselskabet imellem.
- Vi kommer til at se på, hvad der i forvejen ligger af sundhedstilbud i området. Måske kan nogle af dem samles i huset, foreslår Nikolaj Sloth Laursen.
- Vi har også snakket om, at der kan blive foreningslokaler, så det generelt bliver et samlingssted. Fællesskab er jo også sundhed.
Ud over Århus Omegn er det kommunens tre afdelinger, Borgmesterens Afdeling, Sundhed og Omsorg samt Teknik og Miljø, der skal arbejde på udformningen af projektet, hvis det får grønt lys til at fortsætte.
Det kommer også til at inddrage lokalområdet og andre aktører, ligesom Nikolaj Sloth Laursen også nævner, at de vil prøve at ansøge hos forskellige fonde, så der kan findes endnu flere penge til at udvikle projektet.
Fællesråd er positivt stemt
Og apropos lokalområdet så ser Viby Fællesråd positivt på det nye sundhedshus.
- Det var hele tiden planen, at kommunen skulle have en aktie i det nybyggeri, som lige nu skyder op. At man tænker sundhed ind i det, giver rigtig god mening i forhold til helhedsplanen for hele Viby, for det giver netop folk mulighed for at etablere et godt liv i byen, siger Hans Peter Mehlsen, formand for fællesrådet.
Han er også glad for den sidste del af arbejdstitlen, altså at det både skal være et sundheds- og velfærdshus.
- Vi kan først vurdere, hvad det helt præcis kommer til at betyde for Viby Syd, når det bliver mere konkret, siger formanden.
- Men at der ikke kun ses på sundhed, men også overordnet velfærd, lugter positivt af, at man tænker folks helt almindelige velvære ind i projektet. Give folk kostviden, psykologhjælp tæt ved og den slags.
Nærpoliti, medborgerlighed eller sundhed?
For Hans Peter Mehlsen giver det også mening, at selve konceptet om et medborgerhus faldt til jorden.
- Rosenhøj har over de sidste mange år fået mange mindre fællesrum og fælleshuse i forbindelse med renoveringen af området, så der var ikke brug for flere mødesteder, mener han.
Han og fællesrådet har tidligere også foreslået, at de kommunale kræfter skulle bruges på en nærpolitistation i området fremfor sundhedshus eller medborgerhus.
- Det er jo desværre også et område med sine problemer, og en nærpolitistation ville formentlige være med til at skabe en bedre relation mellem ordensmagten og borgerne. Det skal være nært, hvis man vil dæmme op for aktuelle, lokale uroligheder, slår Hans Peter Mehlsen fast.
- Men der er ingen tvivl om, at et sundheds- og velfærdshus også vil højne livskvaliteten i området. Så det kan vi kun stå bag som fællesråd.