Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Silas Bang

Sundhedshus er på vej, men hvad med Stavtrup?

Når du har ondt i kroppen eller i sjælen, er det bare rart, at du ikke har langt til hjælpen.

Et lokalområde med mange mennesker fortjener sundhedstilbud, der sørger for, at vi alle har det godt. Og i nyere tid blive tilbuddene samlet på enkelte steder med titler som sundhedshuse.

Jeg ved, at Stavtrup higer efter kortere afstand sundhedstilbud. Jeg har endda skrevet om nogle perifere planer om det for nyligt.

Desværre kan jeg ikke love, at der kommer sundhedshus til Stavtrup lige foreløbig.

Men jeg kan love, at Aarhus Kommune lige nu kigger på muligheden for et sundhedshus i den sydlige del af postnummeret.

"Vibyhuset" lyder arbejdstitlen, og det kan du læse nærmere om her i nyhedsbrevet.

Til gengæld skal Stavtrup ikke snydes for også at få et overblik over de dyreste boligsalgsemner i øjeblikket.

Sidste uge skrev jeg samme smøre om Viby-salgsemner, hvilket nok ville have været lidt for meget boligstof på én gang. I stedet får du Stavtrup-udgaven med i nyhedsbrevet denne gang.

Og en helt anden ting:

Mens du læser dette, er jeg faktisk gået på barsel. Med bleskift, babymad ud over højstolen, mælkebøvser og hele molevitten.

Derfor vil det næste nyhedsbrev, du kommer til at læse, være skrevet af min aldeles dygtige kollega Benjamin Helbo. Tag godt imod ham, og skriv til ham på beahe@jfmedier.dk.

- Men hov, Mikkel, var grunden til, at du skriver for Viby-StavtrupLIV, ikke, at Kristine gik på barsel?!

Jo, det har du ret i. En barselsvikar for barselsvikaren.

Sådan er det med os unge journalister og nye barselslove, men det gør heldigvis ikke, at vi stopper med at brænde for at berette om 8260.

Jeg er selv tilbage på min pind i slut-juni, når min søn forhåbentlig er blevet glad for sin institution.

Vi ses - og god læselyst!

Billede af Mikkel Hamann Johnsen
Billede af skribentens underskrift Mikkel Hamann Johnsen Journalist
Dette er ikke en illustration af sundhedshuset, men sådan så tankerne om et nyt medborgerhus i Rosenhøj ud, inden det blev skrottet i 2021. Måske noget lignende bliver til i fremtiden i form af sundheds- og velfærdshus. Illustration: Aart Architects

Nyt sundhedshus for 45 millioner: Sig goddag til Vibyhuset og idéen om at samle flere tilbud under samme tag i sydbyen

Det nye område i Rosenhøj skal have et sundheds- og velfærdshus kaldet Vibyhuset.

I hvert fald hvis Aarhus Byråd stemmer det igennem i de kommende uger. Huset kommer mindst til at koste 45 millioner kroner fordelt på 25 millioner fra kommunale skattekroner og 20 millioner fra boligforeningen Århus Omegn, hvor sidstnævnte står for medborgerlig-delen.

Meningen er ikke kun, at der skal være praktiserende læge og fysioterapitilbud, men også beskæftigelsesindsatser, aktiviteter, foreningspladser og andet. Hvilket glæder Viby Fællesråd.

Viby Fællesråds formand roser tankerne bag, hvad der kan blive Viby Syds nye sundheds- og velfærdshus.

Lægepraksis, fysioterapi, terapeuter, popup-bibliotek, aktivitetscenter, beskæftigelsesindsatser og meget, meget mere.

Idéerne til et nyt sundheds- og velfærdshus i Viby Syd er ikke få.

Snart ligger det på Aarhus Byråds dagsorden, efter det mandag blev sendt videre fra Magistraten. Stemmer politikerne ja til at fortsætte projektet, får det arbejdstitlen "Vibyhuset".

- Vi er stadig tidligt i projektets udvikling, så derfor er det endnu ikke afklaret, hvad der præcist kommer af funktioner, indsatser og tilbud, forklarer Nikolaj Sloth Laursen, som er sagsbehandler hos Integration og Bydelsudvikling i Borgmesterens Afdeling.

- Men det handler om, at vi gerne vil tænke sundhedsbegrebet i bred forstand. Det skal ikke kun være klinisk som et lægehus, men der skal også tænkes mental og trivselsmæssig sundhed ind i huset. Og kombinere disse tilag med en række øvrige borgernære indsatser.

Medborgerhus aldrig helt skrottet

Mere præcist skal det nye sundhedshus efter planen ligge i det nye område, der lige nu skyder op ved Rosenhøj, Søndervangskolen og Viby Gymnasium.

Den foreslåede placering af "Vibyhuset" i den sorte cirkel. Det lyserøde område er der, hvor der bliver bygget eller skal bygges nye boliger, tankstation og daglivarebutik. Kort: Aarhus Kommune

Før var der plan om et fælleskontor- og medborgerhus i samme område. Det skulle opføres i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og boligselskabet Århus Omegn, men projektet blev skudt tilbage til tegnebrættet.

- Projektet blev ikke helt droppet, men Magistraten ønskede, at der skulle findes en ny løsning for området, forklarer Nikolaj Sloth Laursen.

- I det tidligere projekt var der lagt op til, at man skulle placere nogle af Aarhus Kommunes administrative arbejdspladser i kontor- og medborgerhuset. Men det skulle simpelthen have en anden funktion.

De 25 millioner kroner, som kommunalt skal afsættes til Vibyhuset, handler udelukkende om anlægsudgifter, når det på et tidspunkt vil gå i gang.

20 millioner ekstra fra boligselskab

Pengene kommer fra kommunens pulje til velfærdstilbud, og derudover har Århus Omegn sat cirka 20 millioner kroner af til at udvikle huset på den medborgerlige front.

Det er altså stadig et fælles arbejde kommunen og boligselskabet imellem.

- Vi kommer til at se på, hvad der i forvejen ligger af sundhedstilbud i området. Måske kan nogle af dem samles i huset, foreslår Nikolaj Sloth Laursen.

- Vi har også snakket om, at der kan blive foreningslokaler, så det generelt bliver et samlingssted. Fællesskab er jo også sundhed.

Ud over Århus Omegn er det kommunens tre afdelinger, Borgmesterens Afdeling, Sundhed og Omsorg samt Teknik og Miljø, der skal arbejde på udformningen af projektet, hvis det får grønt lys til at fortsætte.

Det kommer også til at inddrage lokalområdet og andre aktører, ligesom Nikolaj Sloth Laursen også nævner, at de vil prøve at ansøge hos forskellige fonde, så der kan findes endnu flere penge til at udvikle projektet.

Fællesråd er positivt stemt

Og apropos lokalområdet så ser Viby Fællesråd positivt på det nye sundhedshus.

- Det var hele tiden planen, at kommunen skulle have en aktie i det nybyggeri, som lige nu skyder op. At man tænker sundhed ind i det, giver rigtig god mening i forhold til helhedsplanen for hele Viby, for det giver netop folk mulighed for at etablere et godt liv i byen, siger Hans Peter Mehlsen, formand for fællesrådet.

Hans Peter Mehlsen kan godt lide idéen om, at der også er tænkt velfærd og velvære ind i det nye mulige sundhedshus. Privatfoto

Han er også glad for den sidste del af arbejdstitlen, altså at det både skal være et sundheds- og velfærdshus.

- Vi kan først vurdere, hvad det helt præcis kommer til at betyde for Viby Syd, når det bliver mere konkret, siger formanden.

- Men at der ikke kun ses på sundhed, men også overordnet velfærd, lugter positivt af, at man tænker folks helt almindelige velvære ind i projektet. Give folk kostviden, psykologhjælp tæt ved og den slags.

Nærpoliti, medborgerlighed eller sundhed?

For Hans Peter Mehlsen giver det også mening, at selve konceptet om et medborgerhus faldt til jorden.

- Rosenhøj har over de sidste mange år fået mange mindre fællesrum og fælleshuse i forbindelse med renoveringen af området, så der var ikke brug for flere mødesteder, mener han.

Han og fællesrådet har tidligere også foreslået, at de kommunale kræfter skulle bruges på en nærpolitistation i området fremfor sundhedshus eller medborgerhus.

- Det er jo desværre også et område med sine problemer, og en nærpolitistation ville formentlige være med til at skabe en bedre relation mellem ordensmagten og borgerne. Det skal være nært, hvis man vil dæmme op for aktuelle, lokale uroligheder, slår Hans Peter Mehlsen fast.

- Men der er ingen tvivl om, at et sundheds- og velfærdshus også vil højne livskvaliteten i området. Så det kan vi kun stå bag som fællesråd.

Fem af de boliger, som lige nu har den højeste til salg-pris i Stavtrup. Kollagefotos: Google Street View

Se de 10 dyreste villaer til salg i Stavtrup lige nu: To kan konkurrere med de højere priser i Viby

Der vil ske et by-rekordsalg, hvis den dyreste bolig, der lige nu er til salg i Stavtrup, bliver solgt til udbudsprisen 6.995.000 kroner.

Her er der tale om Mondrupsvej 11C, og nok ikke overraskende ligger de fleste af de dyreste huse i nordenden af Stavtrup - omkring Jarlsmindevej og syd for Brabrandstien og Hammelbanen.

Lige nu er det svært at sige noget om husenes liggetid ud fra denne top10, men generelt ligger kvadratmeterpriserne på de dyreste villaer i Stavtrup 10.000-15.000 kroner lavere end de dyreste villaer i Viby.

Ud over Mondrupsvej 11C er der fire andre huse, som lige nu koster mere end fem millioner kroner i Stavtrup. Her er Vestermarken og Rosendalvej også repræsenteret.

Halvdelen af boligerne ligger på over fem millioner kroner i pris.

Hvis du ikke fik læst den for nogle måneder siden, bragte Viby-StavtrupLIV en liste over de 15 dyreste hussalg for 2022 i 8260.

Men hvilke villaer er lige nu de dyreste salgsemner i Stavtrup?

De fleste dyre villaer ligger i norddelen af byen på sidegade til Jarlsmindevej, men to af de dyreste findes også syd for Ormslevvej:

Generelt ligger kvadratmeterpriserne på et niveau 10.000-15.000 kroner billigere, end hvis man kigger på de dyreste boliger i Viby.

Når du kigger på priserne, skal du samtidig have in mente, at Stavtrups dyreste villaer blev solgt til henholdsvis 6,85 millioner kroner (Blåhøjvænget 5 i 2022), 6,78 millioner kroner (Mondrupsvej 9 i 2021) og 6,75 millioner kroner (Blåhøjvænget 29 i 2022).

I hele postnummeret 8260 findes der en almindelig gennemsnitsliggetid på 87 dage i gennemsnit, men det spænder bredt, hvor længe de dyreste i Stavtrup ligger til salg.

Det kan du se her på listen - hvor Viby-StavtrupLIV har siet rækkehuse fra:

(10) Stavtrupvej 1M

Foto: Google Street View

Pris: 3.498.000 kroner

For den pris kan du få boligen her på 143 kvadratmeter og en tilhørende grund på 724 kvadratmeter.

Villaen har således en kvadratmeterpris på 24.461 kroner, hvilket ligeså er lavest på listen.

1983 lyder byggeåret på, og i boligen finder man seks værelser.

Lige nu har den været til salg siden slut-februar, hvilket giver den en liggetid på over 50 dage. Den startede på en pris på lige under fire millioner kroner i maj 2022, men er siden blevet taget af og på markedet igen.

Sidste salg af boligen skete i 2017, hvor den blev købt for tre millioner kroner, men blev også solgt i 2010 til 2,38 millioner kroner.

(9) Rosendalvej 21

Der er en del huse til salg på Rosendalvej, som rammer højt på listen over dyreste huse i Stavtrup lige nu. Vi starter ved nummer 21. Foto: Google Street View

Pris: 4.295.000 kroner

Kigger vi på Rosendalvej 21, gemmer der sig 143 kvadratmeter i selve villaen og 820 kvadratmeter i dens grund. Så 30.034 kroner per kvadratmeter.

Den har i alt fem værelser og en kælder på 67 kvadratmeter.

20 dage har den ligget til salg, og det er første gang, at murstensvillaen skal sælges, siden den blev opført i 1972.

(8) Rosendalvej 40

Her er huset set fra Jarlsmindevej, hvor det dog ikke kan tilgås fra med bil. Foto: Google Street View

Pris: 4.798.000 kroner

Lidt længere nede på Rosendalvej ligger også en villa fra 70'erne, altså 1973. Her kigger vi dog på 194 kvadratmeter, hvilket giver en del lavere kvadratmeterpris på 24.731 kroner.

Grundstørrelsen rammer 1.028 kvadratmeter, mens huset byder på seks værelser i alt.

Over 40 dage har Rosendalvej 40 nu (passende) ligget til salg, og også denne har ikke været solgt før.

På flere punkter minder plads nummer 8 og plads nummer 9 altså en del om hinanden. Blot ikke på udseendet.

(7) Rugbjergvej 29

Gule mursten og en buet carport. Foto: Google Street View

Pris: 4.895.000 kroner

Nu rykker vi tilbage i 1960'erne til år 1967, hvor Rugbjergvej 29 kom til verden og til Stavtrup.

Den fire-værelses villa har et areal på 154 kvadratmeter, og så lander kvadratmeterprisen på 31.785 kroner.

Boligen har et grundareal på 810 kvadratmeter.

Den har også en ret lang liggetid på hele 290 dage, siden boligen sidst kom til salg i juli 2022.

Før det blev den sat til salg for 5,3 millioner i december 2021, men er så blevet taget af og på markedet samt prisjusteret to gange.

(6) Rosendalvej 48

Hvidt med røde paneler. Endnu et hus fra Rosendalvej. Foto: Google Street View

Pris: 4.898.000 kroner

Tredje dyre til salg-bolig fra Rosendalvej - og ej heller sidste på denne liste.

Nummer 48 rummer fem værelser og 175 kvadratmeter, hvilket giver en pris per kvadratmeter på nette sum af 27.988 kroner.

Derudover følger der til 1970-boligen en grund med på 810 kvadratmeter.

Den har ikke en lige så lang liggetid som syvendepladsen, men alligevel over gennemsnittet: tæt på 110 dage.

Også denne bolig har ikke været solgt før, men siden den blev sat til salg, er den faldet med 300.000 kroner i pris.

(5) Mondrupsvej 6

Villaen her blev bygget i 1977. Foto: Google Street View

Pris: 5.500.000 kroner

Første villa over fem millioner kroner-prisklassen har en boligstørrelse på 201 kvadratmeter til sine seks værelser.

Hver kvadratmeter vil i så fald koste dig 27.363 kroner, men så følger der også en grund med på 1.105 kvadratmeter.

På nuværende tidspunkt har den befundet sig på boligmarkedet i over 160 dage. Den kostede til at begynde med cirka seks millioner kroner, men faldt i pris i januar.

Huset gennemgik i 1984 en ombygning, står der på Boligsiden.

(4) Vestermarken 15

Første hus på til salg-toplisten fra den sydvestlige del af Stavtrup. Foto: Google Street View

Pris: 5.750.000 kroner

Lad os regne den omvendt denne gang: 27.644 kroner per kvadratmeter skal man give for denne villa, og det giver så et boligareal på 208 kvadratmeter med fem værelser.

Grunden til huset er den største her på listen med sine 2.213 kvadratmeter. Det er samtidig den nyeste på listen med byggeår i 2006.

Selv om huset er nyt, er det blevet solgt én gang før, nemlig i 2010 for 3,75 millioner kroner. Selve grunden blev købt i 2004 til 663.900 kroner.

Indtil videre har det været til salg i tæt på 80 dage, mens det her 15. april fik et prisdyk fra seks millioner til den nuværende pris.

(3) Rosendalvej 37

Oooog tilbage til Rosendalvej en sidste gang. Foto: Google Street View

Pris: 5.848.000 kroner

Fra lidt nyere huse bevæger vi os igen tilbage til 1970'erne, da det sidste Rosendalvej-hus på listen blev bygget i 1972.

Det har med sine 167 kvadratmeter den dertilhørende næsthøjeste kvadratmeterpris på listen. 35.017 kroner skal du betale for hver huskvadratmeter.

Fem værelser finder man her samt en grund på 802 kvadratmeter.

Villaens historik ser lidt spøjs ud, da den blev solgt for 6,18 millioner kroner i maj 2022, men nu er udbudt til ovennævnte lavere pris. Samtidig blev villaen - eller dele af den - solgt til 750.000 kroner i 2013, ligesom det næstsidste overordnede salg var i 1994 fir 1,13 millioner kroner.

Siden den blev sat til salg i marts har den kun været udbudt i lige under 30 dage.

(2) Vestermarken 3

Vestermarken 3 har ydervægge af træ og opvarmes med fjernvarme/blokvarme. Foto: Google Street View

Pris: 6.100.000 kroner

Fra en kort liggetid til en lang liggetid igen. Vestermarken 3 har været på markedet i over 220 dage. Det gør villaen til den, der har været på markedet i næstlængst tid.

Boligen er ellers den største med sine 234 kvadratmeter at boltre sig på, hvilket giver en relativt lav kvadratmeterpris på 26.068 kroner.

Fem værelser, en kælder på 42 kvadratmeter og en grundstørrelse på 1.907 kvadratmeter følger med til dette hus, som blev bygget i 2004.

Der gik 10 år, før det blev solgt første gang - i 2014 for 3,4 millioner kroner, efter det var blevet udbudt til 3,8 millioner. Der har også været et prisnedslag på huset i denne omgang på 200.000 kroner, men endnu ingen købere.

(1) Mondrupsvej 11C

Førstepladsen er denne gule murstensvilla. Foto: Google Street View

Pris: 6.995.000 kroner

Titlen som Stavtrups med længder dyreste hus, som lige nu er til salg, går til Mondrupsvej 11C. Det er samtidig villaen med den højeste kvadratmeterpris.

Villaen kommer op på 197 kvadratmeter, og hver og én af dem koster 35.507 kroner stykket.

Den blev bygget i 1985 og indeholder seks værelser, som kan kigge ud til den 856 kvadratmeter store grund.

Lige nu har den ligget til salg i underkanten af 20 dage.

Boligen er ifølge Boligsiden ikke blevet solgt gennem dens næsten 40 års historie, men den blev ombygget i 1998.