Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Når Aarhus og Omegns Bankocenter på Gunnar Clausens Vej i Viby holder bankospil, kommer der ofte flere end 200 besøgende. Men snart kan det være slut - og det kan få vidtrækkende konsekvenser. Foto: August Olsen

Kan man spille for meget banko?

Det er få steder, der aften efter aften - syv gange om ugen - kan samle hundredevis af mennesker til spil, socialt samvær og aftensmad.

Men sådan et sted er Aarhus og Omegns Bankocenter i Viby. Her vrimler det hver dag med glade spilentusiaster, der nyder en kop kaffe, en sludder og et godt slag banko.

Men det kan snart være slut. 

I den seneste uge har flere medier bragt historien om, at Spillemyndigheden har politianmeldt 38 af landets bankoforeninger, fordi de mener, at bankoforeningerne spiller for meget banko og udlodder for få midler til almennyttige formål.

Aarhus og Omegns Bankocenter i Viby er én af de bankoforeninger, der er blevet anmeldt til politiet, og det ærgrer Tove Lilmoës, medlem af bestyrelsen i Aarhus og Omegns Bankocenter.

- Vi følger alle regler og har spillet banko siden Ruder Konge var knægt, og det har aldrig været et problem. Hvorfor er det et problem nu? Det er for mærkeligt.

I yderste konsekvens kan politianmeldelsen betyde, at bankocenteret i Viby må dreje nøglen om. Og det kan få konsekvenser langt ud over bankomiljøet.

For overskuddet i Aarhus og Omegns Bankocenter går til lokale foreninger. En af dem er Stavtrup IF Håndbold. Her krydser formand Flemming Hansen fingre for, at bankoforeningen får lov at fortsætte. For det er ikke småpenge, der doneres fra bankocenteret til håndboldkluben.

- Det er ingen tvivl om, at vi ikke ville kunne tilbyde de sociale ting, vi gør i dag, hvis bankocenteret blev lukket ned, siger han.

- Det er forskellen på, om vi kan lave en sindssygt god idrætsklub med et højt aktivitetsniveau eller om vi skal drosle ned.

I dette nyhedsbrev dykker jeg ned i sagen om det politianmeldte bankocenter. Og jeg undersøger, hvilke konsekvenser udfaldet kan have for en lokal idrætsforening som Stavtrup IF Håndbold.

For kan det virkelig passe, at vores børn og unge i Viby og Stavtrup skal have ringere mulighed for at dyrke deres sport, fordi det lokale bankocenter skal lukke?

Nyhedsbrevet indeholder også et par korte nyheder, blandt andet seneste nyt om multihallen i Stavtrup, der for nyligt blev bremset af hensyn til grundvandet.

Og så til noget helt andet.

Min dygtige kollega Mikkel Hamann Johnsen er gået på barsel, og derfor har jeg fået æren af at dække Viby og Stavtrup i de kommende måneder.

Det glæder jeg mig til. Og jeg glæder mig til at høre fra dig. Skriv endelig til mig på beahe@jfmedier.dk, hvis der er noget, du synes jeg skal holde øje med.

God læselyst og god weekend.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
I det seneste år har Stavtrup IF Håndbold modtaget næsten 200.000 kroner i støtte fra Aarhus og Omegns Bankocenter, og donationen er vigtig for klubben, fortæller bestyrelsesformand Flemming Hansen. Det giver klubben mulighed for at afholde sociale arrangementer og styrke sammenholdet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Der er flere hundredetusinde kroner på spil for Stavtrup IF, hvis bankocentret i Viby lukker: - Det er en uvurderlig støtte for os

Aarhus og Omegns Bankocenter i Viby er blevet politianmeldt og står i værste fald overfor en lukning.

Sker det, kan det få vidtrækkende konsekvenser. Ikke kun for de mange hundrede mennesker, der dagligt gæster bankocentret, men også de idrætsforeninger, som nyder godt af bankocentrets udbetaling af overskud.

En af dem er Stavtrup IF Håndbold, som i det seneste år har modtaget næsten 200.000 kroner i støtte fra Aarhus og Omegns bankocenter. Hvad sker der, hvis pengene pludselig forsvinder?

Det kan snart være slut med at spille banko på Gunnar Clausens Vej i Viby. Aarhus og Omegns Bankocenter er blevet politianmeldt, og hvis det ender med en lukning, vil det have alvorlige konsekvenser. Ikke kun for de mange banko-entusiaster, men også for idrætsforeninger som Stavtrup IF Håndbold, der lever af bankocentrets donationer til almennyttige formål.

Gamle Ole, nimmer nutten og Dronning Ingrid.

Det fyger rundt med interne bankoudtryk, når hundredevis af dedikerede bankospillere mødes i Aarhus og Omegns Bankocenter på Gunnar Clausens Vej i Rosenhøj. Men snart kan det være slut.

For Aarhus Banko Center er, sammen med 37 andre bankocentre rundt om i Danmark, blevet politianmeldt. Det sker, fordi Spillemyndigheden mener, at det er ulovligt at spille så meget banko, som de gør.

Og det kan få alvorlige konsekvenser. Ikke bare for Aarhus og Omegns Bankocenter, der i yderste konsekvens kan blive tvunget til at lukke, men også for de idrætsforeninger, der nyder godt af bankocentrets udbetalinger til almennyttige formål.

Når Aarhus og Omegns Bankocenter holder bankospil, kommer der ofte flere end 200 besøgende. Mandag aften er der banko til fordel for Stavtrup IF Håndbold og torsdag er for Bowlingklubben Team Aarhus. Foto: August Olsen

En af dem er Stavtrup IF Håndbold med omtrent 380 medlemmer. Hvis klubben mister indtægterne fra bankospillet, vil det have mærkbare konsekvenser for klubbens aktivitetsniveau.

- De penge vi får fra bankospillet er en uvurderlig støtte for vores klub. Det ligger helt fast, at hvis deres donationer forsvandt fra budgettet, så ville vi ikke kunne tilbyde det samme aktivitetsniveau til vores medlemmer, siger Flemming Hansen, bestyrelsesformand i klubben.

Samme besked giver Morten Salling Sørensen, formand for bowlingklubben Team Aarhus, der også modtager donationer fra Aarhus og Omegns Bankocenter.

- Vi er jo en mindre sportsgren, vi har ikke så mange sponsorer, der kan komme ind og støtte os. Så det vil helt sikkert påvirke os. Vores kontingent ville stige, og så er spørgsmålet, hvor mange der stadig vil være med til at spille.

Derfor kan banko være ulovligt

Danske Spil har monopol på at drive spilvirksomhed i Danmark. 

Og det går bankoforeningerne ind og blander sig i, hvis deres hovedaktivitet er banko, for så er de ifølge myndighederne snarere spilvirksomheder.

I dag er bankoklubberne registrerede som almennyttige foreninger, fordi de donerer al overskud til lokale klubber og andre velgørende formål. Spilmyndigheden mener dog, at nogle af klubberne har meget lidt overskud at donere væk, når gevinster, husleje og andre udgifter er betalt.

- 200.000 kroner er sindssygt mange penge i et foreningsbudget

Det er ikke småpenge, idrætsforeningerne står til at miste, hvis myndighederne sætter en stopper for bankospillet på Gunnar Clausens Vej.

Udbetalingerne varierer fra år til år, alt efter hvor mange penge, bankoforeningen skraber sammen i entréindtægter, men i Stavtrup IF Håndbold er donationen fra bankocenteret før løbet op i 200.000 kroner.

Det er et beløb, som gør en kæmpe forskel i håndboldklubben, fortæller formand Flemming Hansen.

- 200.000 kroner er sindssygt mange penge i et foreningsbudget. Det er forskellen på, om vi kan lave en sindssygt god idrætsklub med et højt aktivitetsniveau eller om vi skal drosle ned.

Flemming Hansen har været formand for Stavtrup IF Håndbold i snart 10 år. På den tid har klubben næsten fordoblet sin størrelse. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det er især idrætsforeningens sociale aktiviteter, der står for skud, hvis det er slut med pengene fra bankospillet, og alene tanken om at drosle ned ærgrer Flemming Hansen.

- Det er ingen tvivl om, at vi ikke ville kunne tilbyde de sociale ting, vi gør i dag, hvis bankocenteret blev lukket ned. Pengene fra bankocenteret går direkte til, at vi på hvert hold kan afholde sociale arrangementer som fællesspisning med spillernes familier og ture til stævner. Vi kan lave nogle ekstra ting, der styrker sammenholdet.

Og det er vigtigt, for det gode sammenhold er noget, man lægger mærke til i lokalsamfundet. Det gør det meget nemmere at tiltrække nye frivillige, fortæller Flemming Hansen.

- Vi har nemt ved at finde frivillige, men også kun fordi de ved, at klubben fungerer så godt. Og det gør den, fordi vi kan tilbyde vores unge lidt mere, end hvad normalt er.

Kan man spille for meget banko?

Stavtrup IF Håndbold og bowlingklubben Team Aarhus er ikke de eneste, der nyder godt af Aarhus og Omegns Bankocenters donationer.

Dansk Dyreværn, hospitalsklovnene på Skejby og forskellige bosteder nyder også godt af foreningens overskud, fortæller Tove Lilmoës, bestyrelsesmedlem i Aarhus og Omegns Bankocenter.

Tove Lilmoës er en af de bærende frivillige kræfter i Aarhus og Omegns Bankocenters bestyrelse. Foto: August Olsen

Hun mener, at konsekvenserne ved et bankoforbud vil være uoverskuelige.

- Man ville slet ikke kunne forestille sig, hvor mange det vil påvirke. Både i idrætsforeningerne, men også i Bankocenteret. Der er så mange, der har hele deres netværk her og det kan man ikke bare fjerne.

Men det er ikke desto mindre det, Spillemyndigheden har lagt op til ved at politianmelde bankocenteret i Viby.

For Spillemyndigheden mener, at bankocenterets primære formål er at spille banko.

Og det er ulovligt.

Det kan måske lyde helt ulogisk, at banko ikke må være et bankocenters primære formål, men det er faktisk i strid med bekendtgørelsen om almennyttige lotterier. Loven bekendtgør, at bankocentrets primære formål skal være at samle penge ind til almennyttige formål. Ikke at spille banko. Spiller man for meget banko og udlodder for lidt af sit overskud, kan klubben nemlig betegnes som en spilleklub, og det er ulovligt, da Danske Spil har monopol.

- Hvis man vil have en spilleklub, hvor man afholder bankospil mange gange om ugen, så vil vi vurdere, at det er i strid med vores regler, siger Linda Lomborg, der er kontorchef i afdelingen for almene lotterier hos Spillemyndigheden til Aarhus Stiftstidende.

- Det vil i praksis betyde, at vi må lukke ned

Hos Aarhus og Omegns Bankocenter spiller man banko syv gange om ugen, og det er for meget, mener Spillemyndigheden, som kræver, at bankocenteret betaler et sekscifret beløb i bøde.

Men det kan ikke lade sig gøre, fortæller Tove Lilmoës. For bankocenteret har slet ikke penge nok på kistebunden - de bliver alle udbetalt til Stavtrup IF Håndbold, bowlingklubben Team Aarhus og andre almennyttige formål.

- Det vil i praksis betyde, at vi må lukke ned, fortæller Tove Lilmoës.

Spillemyndighed begyndte at politianmelde bankoforeninger helt tilbage i 2019, og der er stadig ikke kommet en endelig afklaring på sagerne. Det ærgrer Tove Lilmoës, som er træt af at have en sort sky hængende over hovedet.

- Vi vil gerne ind og have lavet nogle klare og tydelige retningslinjer, så vi kan spille banko, som man har gjort siden Ruder Konge var knægt, siger bestyrelsesmedlemmet i Aarhus og Omegns Bankocenter.

Der har været noget tvivl om reglerne, og derfor er vi også politisk set på Christiansborg med alle partierne ved at kigge på dem (...) Det skal være nemt, enkelt og uden alt for meget bøvl og besvær at lave et bankospil i en social sammenhæng, hvor pengene går til et almennyttigt formål.

Skatteminister Jeppe Bruus (S)

Uden tilskud kan man ikke drive en idrætsforening

Tilbage i Stavtrup IF Håndbold håber Flemming Hansen, at Aarhus og Omegns Bankocenter - og lignende bankoforeninger rundt om i Danmark - får lov at fortsætte i fremtiden.

Ellers risikerer man, at det bliver meget sværere at drive idrætsforeninger.

- I dag er det umuligt at drive en idrætsforening uden ekstra penge i form af tilskud. Det kan ikke drives kun på kontingent og aktivitetsstøtte fra kommunen. Det er helt umuligt, for det er simpelthen for dyrt. Lokale og materialeomkostninger løber op, så bundlinjen vil være negativ, hvis vi ikke finder penge ude fra, siger formanden for Stavtrup IF Håndbold.

Og noget tyder på, at Flemming Hansen ikke er ene om at have den holdning.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) er for nyligt gået ind i sagen.

- Der har været noget tvivl om reglerne, og derfor er vi også politisk set på Christiansborg med alle partierne ved at kigge på dem (...) Det skal være nemt, enkelt og uden alt for meget bøvl og besvær at lave et bankospil i en social sammenhæng, hvor pengene går til et almennyttigt formål, siger han til TV2.

Det skal du også vide: Nyt om lokalplan bag multihal, plejehjem i Viby skal i udbud, og ny slikbutik er åbnet på Skanderborgvej

Dit korte nyhedsoverblik:

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Viby-plejehjemmet Bøgeskovhus skal i udbud

Lokalcentret Bøgeskovhus i Viby skal i udbud. Forenede Care har i 10 år stået for driften af Bøgeskovhus, men nu gør Aarhus Kommune klar til at gennemføre et nyt udbud af lokalcentret, der huser 70 plejeboliger og 54 ældreboliger. Foto: Axel Schütt

Lokalcentret Bøgeskovhus i Viby med 70 plejehjemsboliger og 54 ældreboliger skal i udbud.

Siden 2014 er lokalcentret Bøgeskovhus i Viby blevet drevet af firmaet Forenede Care, men det kan være slut, når kalenderen viser 31. august 2024.

Den dag udløber Forenede Cares aftale med Aarhus Kommune om driften af plejehjemmet, og så kan en ny virksomhed overtage driften af lokalcentret. 

Forenede Cares første år på Bøgeskovhus var præget af klager og kritik fra embedslægen, men siden er forholdene blevet forbedret.

Ved kommunens tilbagevendende tilsyn er plejehjemmet i dag på omtrent det gennemsnitlige niveau for samtlige plejehjem i Aarhus Kommune, skriver Århus Stiftstidende.

Aarhus Kommune er begyndt på planlægningen af det kommende udbud af driften af Bøgeskovhus. Det forventes, at udbuddet gennemføres i begyndelsen af næste år.

Ny slikbutik er åbnet på Skanderborgvej

29-årige Usama Amche har gået med en drøm om at åbne slikbutik i fem år. Nu åbner han Lollyshop i Viby. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

For et par uger siden bragte vi her på Viby-StavtrupLIV historien om Usama Amche, der havde planer om at åbne en ny slikbutik på Skanderborgvej.

I går skete det så. 

Lollyshop åbnede sine døre og har fremover åbent alle ugens dage fra klokken 11 til klokken 20.

Butikken ligger i Viby Fodkliniks tidligere lokaler på Skanderborgvej, og netop placeringen var den største grund til, at Usama Amche tog skridtet mod at blive slikbutik-ejer.

- Det er en virkelig god placering i Viby. Der er en masse gratis p-pladser tæt ved. Mange folk, der bor i lejligheder her. Og så er det ikke langt fra Viby Centret, fortalte han for fjorten dage siden.

Nyt i sagen om multihallen i Stavtrup - lokalplan skal sendes videre til politisk behandling

Her er en visualisering af den multihal, frivillige kræfter arbejdet på at opføre i Stavtrup. Visualisering: Stavtrup Multihal

Frivillige ildsjæle har i årevis arbejdet for at opføre en multihal i Stavtrup, men af hensyn til grundvandsbeskyttelse blev arbejdet for nyligt sat i bero.

Aflysningen af et planlagt byggeri i Tranbjerg lå til grund, da byrådsmedlemmet Jesper Kjeldsen (S) opdagede, at parcelhusgrundene ville komme til at ligge mindre end 300 meter fra en vandboring. 

Det fik Teknik og Miljø til at indstille arbejdet med lokalplaner, der er i konflikt med 300 meter-grænsen for vandboringer - blandt andet lokalplanen for multihallen i Stavtrup.

Men nu er der nyt i sagen.

Byrådsmedlemmet Solveig Munk (E) rettede i april en forespørgsel til Teknik og Miljø-udvalget og udbad sig svar om status på lokalplanen. Var arbejdet med sat i bero eller ej?

Teknik og Miljø skriver i et svar, at de har foretaget en supplerende vurdering af grundvandshensynene, og de vurderer, at der ikke vil være fare for en eventuel nedsivning til grundvandet.

- Samlet vurderer Teknik og Miljø derfor, at der er taget de fornødne hensyn, som gør det forsvarligt at sende lokalplanen frem mod politisk behandling med henblik på offentlig høring.

Du kan læse hele svaret ved at klikke her.

Viby-StavtrupLIV følger sagen.