Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Gæsterne er strømmet til burgerbaren Søren E på Skanderborgvej fra nær og fjern, siden indehaver Søren Ejlertzen begyndte at lægge videoer af sin mad op på det sociale medie TikTok. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Fra Norge til Viby - for en burger!?

600 gram bøf. 400 gram pølser. Massevis af pomfritter. Otte skiver bacon, otte skiver ost og én liter bearnaise.

Det står menuen på, hvis du bestiller en 'monster pølsemix-burger' på burgerbaren Søren E på Skanderborgvej i Viby.

Synes du, det lyder som en unødvendigt stor mundfuld?

Hvis ja, så forstår jeg dig godt. Og det gør burgerbarens indehaver Søren Ejlertzen faktisk også.

Han kalder selv retten for vulgær, men sådan er der faktisk mange, der kan lide det.

Det har Søren Ejlertzen erfaret, efter han sidste år begyndte at lægge videoer af sine store burgere på det sociale medie TikTok.

Siden er interessen for hans voluminøse burgere eksploderet i en grad, der ville få de fleste i branchen til at tabe både næse og mund.

Vi snakker langt over 10 millioner visninger og hundredetusindvis af likes.

Og begejstringen kan også mærkes på bundlinjen. Søren Ejlertzen holder kun åbent tre timer om dagen, men alligevel er omsætningen fordoblet siden TikTok-eventyret begyndte, vurderer indehaveren.

Med en stemme som en stadionspeaker og en veludviklet sans for det spektakulære tiltrækker Søren Ejlertzens videoer kunder fra det ganske land.

OG i restauranten hænger et Danmarks-kort med nåle, som opdateres hver gang en gæst kommer langvejs fra.

For nylig kom en gæst så hele vejen fra Norge, for at prøve Søren Ejlertzens køkken, og så måtte der placeres en nål i det øverste hjørne af Danmarkskortet, så tæt på Norge som muligt.

Men den nyvundne berømmelse kommer med en pris.

Medaljen har også en bagside, forklarede Søren Ejlertzen, da jeg besøgte ham i burgerbarens lokaler denne uge.

Hvad det helt præcist drejer sig om, kan du blive klogere på i denne uges artikel om Søren Ejlertzens.

Der er også seneste nyt om multihallen i Stavtrup - og det er gode nyheder for dem, der håber at multihallen bliver placeret på Bispemarken.

God læselyst - og velbekomme, som Søren Ejlertzen altid bjæffer karakteristisk til sine kunder.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Egentlig ville han bare lave dansevideoer med sin datter, men så tog Søren Ejlertzens TikTok-eventyr pludselig fart. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Sørens kæmpeburgere er et fænomen på TikTok - Nu kommer folk fra hele landet til Viby for at smage

Da Søren Ejlertzen downloadede video-applikationen TikTok sidste år, ville han egentlig bare bruge den til at lave sjove videoer med sin datter. Men så lagde han et par videoer op af maden fra sin burgerbar, og pludselig væltede det ind med likes og kommentarer.

I dag er Søren Ejlertzens videoer blevet set mere end ti millioner gange, og gæsterne vælter ind i så høj grad, at han har fordoblet sin omsætning, selvom han kun har åbent tre timer om dagen.

Men den voldsomme popularitet kommer også med en pris. For selvom kundekredsen vokser og omsætningen stiger, så sætter Søren Ejlertzen mest af alt pris på sin frihed. Og hvordan beskytter man den, når gæsterne vælter ind og følgerne bliver flere og flere?

Søren Ejlertzens kæmpeburgere har altid trukket masser af kunder til fra Viby og omegn. Men efter den karismatiske burgerkok sidste år begyndte at lægge videoer af burgerne op på det sociale medie TikTok, har klientellet ændret sig. Nu vælter det ind med gæster fra hele landet - og sågar også udlandet.

Pling. Pling.

Bestilling efter bestilling tikker ind på kasseapparatet og lyden af nye ordrer fylder rummet på Søren Ejlertzens burgerbar på Skanderborgvej.

Søren Ejlertzen og jeg sidder over for hinanden. Han på en bænk, jeg i sofaen, mens han viser mig de TikTok-videoer, der har sendt hans popularitet på himmelflugt.

- Jeg vidste ingenting om TikTok i begyndelsen. Jeg skulle egentlig bare se, hvad min datter lavede derinde, og så lavede vi lidt sjov sammen. Et par dansevideoer. Så lagde jeg nogle videoer op af min mad, og så eksploderede det.

Pling.

Endnu en bestilling tikker ind, selvom der stadig er flere timer til burgerbaren åbner. Men her på Søren Ejlertzens burgerbar bestiller folk gerne maden flere timer i forvejen - og de kommer også gerne langvejs fra.

For da Søren Ejlertzen sidste år begyndte at dele sine gastronomiske kreationer på det sociale medie TikTok, kickstartede det en bølge af opmærksomhed.

TikTok

  • Socialt netværk, hvor brugerne kan dele korte kreative videoer (maksimalt 60 sekunder - men oftest kun 15 sekunder)
  • TikTok bliver brugt i 155 lande
  • Ifølge tal fra DR Medieforskning benytter 41 procent af de danske 15-29-årige mediet ugentligt
  • Navnet TikTok siges at skulle repræsentere lyden af et ur og dermed referere til videoer i kort format
  • Videoer indeholder ofte underlægningsmusik, læbesynkronisering, filtre, hashtags og efterligning af trends som virkemidler
  • TikTok bruger en algoritme, som gør, at brugeren bliver eksponeret for personligt relevante videoer
  • Appen blev lanceret i 2016 af det kinesiske selskab Bytedance

I dag er hans videoer blevet set langt over 10 millioner gange, og hver dag kommer hundredevis af nye følgere til. Og gæsterne kommer efterhånden også fra hele landet - og udlandet.

- At komme på TikTok har været sindssygt. Det er stukket helt af. Vi plejede at leve af stamkunder, men det gør vi næsten ikke længere. For her er altid travlt og vi har næsten aldrig plads. Det her er en burgerbar, ikke en restaurant, men ofte er vi nødt til at bede folk bestille bord. Det er helt vildt.

Fra Norge til Viby for en burger

Bornholm, Hjørring, København, Odense og Sønderborg.

Søren Ejlertzens populære TikTok-videoer tiltrækker så mange gæster fra hele landet, at han har hængt et Danmarkskort op i burgerbaren.

Her kan gæsterne sætte en nål i deres hjemstavn og vise, hvor langt de er rejst. Det har resulteret i en del nåle fordelt over hele landet, men for et stykke tid siden kom Danmarkskortet til ... ja, kort.

Søren Ejlertzen står foran sit Danmarkskort af kork. Der er nåle fra hele landet, men selv har Søren Ejlertzen fødderne solidt plantet i Vibys muld. Han kunne ikke forestille sig at bo andre steder. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Jeg fik besøg af en kunde, som kiggede over på kortet og sagde "Nu skal du have fat i et verdenskort, jeg kommer helt fra Norge!"

Kom han virkelig hele vejen fra Norge, for at smage din mad?

- Jeg tænker, han også skulle noget andet her. Men han havde set mine videoer, og nu var han i Danmark, og så skulle han besøge Søren E.

Der er også andre tegn på, at Søren Ejlertzens burgerbar er populær udenfor landets grænser.

For nylig lancerede han en række krydderier med navnet 'Spices By E', som han også gør reklame for på TikTok. De bliver også sendt til Norge, trods høje fragtpriser.

Høje fragtpriser afskrækker tilsyneladende ikke denne norske kunde, som bare gerne vil have fingre i Søren Ejlertzens krydderier. Foto: Privatfoto

TikTok har fordoblet omsætningen

Søren Ejlertzen har drevet restauration i forskellige afskygninger siden 2006. Dengang startede han på Viby Torv, og det var med åbent fra klokken 11-21 alle ugens dage.

I dag er det stik modsat.

- I gamle dage, da jeg var ung, holdt jeg åbent så meget som muligt. Det skulle bare gå stærkt og vi skulle bare tjene penge. Sådan har jeg det ikke længere, siger Søren Ejlertzen.

I dag holder han åbent i tre timer om dagen. Fra 16.30 til 19.30. Og trods den korte åbningstid, så har han ingen problemer med faldende indtjening. Tværtimod.

Søren Ejlertzen vurderer selv, at han fordoblet siden omsætning siden han begyndte at bruge TikTok til at promovere sine burgere.

- I dag har vi gæster, der går forgæves. Gæster, vi er nødt til at afvise. Jeg kunne faktisk godt tage flere ind, hvis jeg ville, men vi vil hellere have, at vores kunder får ordentlig mad til tiden, end at vi har for travlt og presser os selv så meget, at tidsplanen skrider. Så vil vi hellere have mindre at lave.

Den korte åbningstid giver også en lavere strømregning og færre udgifter til lønninger. Alt i alt mener Søren Ejlertzen, at det kan betale sig at tænke anderledes.

- Vi holder åbent, når vi holder åbent og det lærer kunderne hurtigt. Hvis de vil have min mad, så skal de nok komme, siger Søren Ejlertzen.

Den berømte pølsemix-burger opstod ved et tilfælde: - Der var en kunde, der blev ved med at spørge, om han ikke kunne få én pølsemix. Nej, sagde jeg, det er ikke en grillbar, det er en burgerbar. Men så tænkte jeg lidt over det. Måske kunne vi bikse et eller andet sammen? Det gjorde vi så med pølsemixburgeren, fortæller Søren Ejlertzen. Foto: Jesper Bech Pedersen

8260 Viby - det er her, jeg hører til

Søren Ejlertzen er opvokset i Viby og har boet her det meste af sit liv.

En kort afstikker til Randers med en kæreste og et studieophold i Aalborg er undtagelserne, men ellers er han Viby-dreng til kernen, fortæller han.

Men TikTok-berømmelsen og de mange medfølgende gæster har fået ham til at overveje, om han skulle prøve lykken et andet sted. Måske skrue op for produktionen med endnu en burgerbar.

- Nu har vi været i lokalerne her i nogle år, og det ligger jo virkelig godt. Det er bare ved at være for småt. Og jeg har da overvejet, om jeg skulle prøve at rykke videre til noget større her i Aarhus. Jeg har også overvejet, om man skulle flytte butikken til Fredericia, så jeg bedre kunne tiltrække gæster fra hele Danmark.

Men trods overvejelserne peger pilen stadig på Viby.

- Jeg tror sgu ikke lige, det er mig at flytte. Det har jo også sin charme, at vi ikke er større. Jeg har jo heller aldrig haft butik nummer to, selvom mange har spurgt mig. Her har vi en billig husleje og jeg har også nået en alder, hvor det ikke længere handler om penge. Min frihed er mere værd end penge.

- Der er både gode og dårlige ting ved populariteten

I takt med at antallet af følgere stiger og berømmelsen vokser svinder en del af Søren Ejlertzens frihed dog ind.

For at forblive relevant på TikTok skal man gerne uploade 3-4 videoer om dagen, og det kræver en masse energi at planlægge, forklarer han.

- Det er ikke længere noget, jeg bare lige gør. Jeg skal hele tiden tænke på, hvordan og hvorledes min næste video skal laves.

Og når bøfferne steger og køkkenet er i omdrejninger koster det kræfter, at skulle ud i restauranten og hilse på fans, der er kommet langvejs fra.

- Det er jo lidt skørt, for på den ene side elsker jeg dem, der synes om mig og min mad. Men det kan da godt være lidt hårdt, når der kommer så mange. Folk kommer langvejs fra for at se Søren E, og så må jeg stikke hovedet ud fra køkkenet og tage et fanfoto. Det er hårdt, især når vi har pissetravlt, forklarer Søren Ejlertzen.

- Der er både gode og dårlige ting ved populariteten. Det slås jeg lidt med, men jeg prøver at være positiv.

Mens vi sidder og snakker får Søren Ejlertzen ti nye følgere på TikTok, så han nu har næsten 18.000. Sammenlagt er hans videoer blevet liket mere end 300.000 gange.

Med det store antal følgere, er der ét spørgsmål, der virkelig trænger sig på.

Hvad synes din datter om, at hendes far har flere følgere på TikTok?

- Det var hun ikke helt tilfreds med i starten, men nu synes hun det er fedt, siger Søren Ejlertzen og tænker lidt over spørgsmålet.

- For det meste synes hun, det er fedt. Nogle gange er det også lidt flovt, når far han sidder og laver TikTok-videoer på offentlige steder, siger han og griner højt.


En visualisering af Stavtrup Multihal, som den kan komme til at se ud indvendigt, hvis projektet gennemføres. Visualisering: Arkitektfirmaet Sleth

Alarm afblæst: Multihalsprojekt i Stavtrup får grønt lys til at fortsætte trods bekymringer om grundvandet

Multihalsprojektet på Bispemarken i Stavtrup stødte ind i et uventet bump på vejen, da udarbejdelsen af lokalplanen bag projektet blev sat på pause tidligere i år. 

Det skyldtes et udvidet hensyn til grundvandet i området, og sagen kunne i værste fald sende hele projektet i skraldespanden, som det skete med et planlagt byggeri i Tranbjerg i februar.

Så galt går det dog ikke. Tværtimod, faktisk. For efter at have foretaget en supplerende analyse vurderer kommunens Teknik og Miljø-afdeling, at der er taget de fornødne hensyn, som gør det forsvarligt at sende lokalplanen videre til politisk behandling i byrådet.

Tidligere på året blev lokalplanen bag multihalsprojektet i Stavtrup sat i bero. Bekymringer om hvorvidt et eventuelt byggeri ville ligge for tæt på en grundvandsboring bremsede processen, men nu vurderer kommunens Teknik og Miljø-afdeling, at der er taget de fornødne hensyn.

Frivillige ildsjæle har i årevis arbejdet for at opføre en multihal på Bispemarken i Stavtrup, men tidligere på året stødte projektet på en trussel fra en uventet kant.

Truslen kom fra vandet. Ikke i form af oversvømmelser, men hensyn til grundvandet, som er en mangelvare i Aarhus Kommune.

For dele af det kommende multihalsprojekt ville komme til at ligge mindre end 300 meter fra en grundvandsboring, og det var problematisk. For kort forinden var et byggeprojekt i Tranbjerg, seks kilometer syd for Stavtrup, blevet skrottet af netop dén grund.

Derfor blev udarbejdelsen af lokalplanen bag multihallen i Stavtrup - og syv andre lokalplaner i Aarhus Kommune - sat på pause, indtil en ny, supplerende grundvandsanalyse kunne bestemme, om det overhovedet var forsvarligt at sende lokalplanen videre i det politiske system.

Nu er svaret kommet. Og der er gode nyheder til dem, der ønsker sig en multihal på Bispemarken.

For på baggrund af analysen har Aarhus Kommunes Teknik og Miljø-afdeling besluttet, at arbejdet kan fortsætte.

- Samlet vurderer Teknik og Miljø derfor, at der er taget de fornødne hensyn, som gør det forsvarligt at sende lokalplanen frem mod politisk behandling med henblik på offentlig høring.

Det skriver forvaltningen som svar på et spørgsmål stillet af Solveig Munk, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Lokalplan sendes videre til behandling i byrådet

Luise Pape Rydahl, forvaltningschef i Teknik og Miljø, bekræfter, at lokalplanen bag multihallen er clearet.

- Vi ville undersøge, om der var noget i lokalplanen, der gjorde, at vi ikke kunne sende den videre til politisk behandling. Det har vi gjort nu, og vi vurderer, at vi godt kan sende den pågældende lokalplan videre til byrådet, siger hun.

Derfor bliver lokalplanen nu sendt videre til byrådet, som skal tage stilling til projektet.

Det sker på et snarligt byrådsmøde.

Det er her, på Bispemarken i Stavtrup, hvor den kommende multihal planlægges. Foto: Kristine Dam Johansen

Hvordan beskytter vi grundvandet i Stavtrup?

Det er Teknik og Miljø-afdelingens vurdering, at der ikke vil være nogle gener for grundvandet, selvom enkelte dele af multihalsprojektet kommer til at ligge indenfor 300 meter af grundvandsboringen i Stavtrup.

Det drejer sig specifikt om et regnvandsbassin, forklarer Luise Pape Rydahl og uddyber.

- Derfor anbefaler vi, at man bygger regnvandsbassinet med en tæt bund, så man undgår nedsivning til grundvandet. Når det er gjort, vurderer vi, at der er taget de nødvendige hensyn.

Ifølge Teknik og Miljø-afdelingen er jordforholdene i området domineret af forskellige typer af ler, hvilket også begrænser nedsivningsevnen.

Det vurderes, at den lerholdige jord og regnvandsbassinets tætte bund udgør en barriere mod uønsket nedsivning indenfor 300 meter-zonen ved grundvandsboringen.

Derudover agter kommunen også at forbyde anvendelsen af pesticider, biocider og andre miljøfremmede stoffer indenfor 300 meter-zonen, forklarer Luise Pape Rydahl.

Sådan kan Stavtrup Multihal komme til at se ud indvendigt. Visualisering: Arkitektfirmaet Sleth

Ifølge Teknik og Miljø leverede kildepladsen ved Stavtrup 2.113.524 m3 vand i 2022, hvilket svarer til cirka 14 procent af det samlede drikkevandsforbrug i Aarhus.

Det skal du også vide: Milliondom truer bankocenter, nyt samtaletoilet i Eskelunden og loppemarked i Viby

Dit korte nyhedsoverblik:

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Milliondom vækker stor bekymring i Aarhus og Omegns Bankocenter

En københavnsk bankoforening er blevet kendt skyldige i brud på spillelovgivningen. Hvis sagen danner præcedens, kan det få omfattende konsekvenser for Aarhus og Omegns Bankocenter i Viby. Foto: August Olsen

Mørke skyer trækker ind over Aarhus og Omegns Bankocenter i disse dage.

I sidste uge dykkede vi ned i sagen om Aarhus og Omegns Bankocenter, der er blevet meldt til politiet, fordi Spillemyndigheden mener, de spiller for meget banko og udbetaler for lidt af deres overskud til almennyttige formål.

Nu er der fældet dom i en lignende sag, og resultatet er mildest talt bekymrende for bankocenteret i Viby.

Tidligere på ugen blev en københavnsk forening således idømt en bøde på 15.000 kroner ved Københavns Byret for ikke at have overholdt reglerne om bankospil. Den københavnske forening fik ligeledes konfiskeret fem millioner kroner.

Tove Lilmöes, bestyrelsesmedlem i Aarhus og Omegns Bankocenter, fortæller til Århus Stiftstidende, at bankocenteret via deres advokat er blevet informeret om, at de står til en 'lignende straf', hvis de kendes skyldige, når deres sag engang skal for retten.

- Det kommer helt sikkert til at betyde, at vi lukker. Vi har ingen penge at konfiskere, fordi vi jo, som loven siger, skal donere vores overskud til almennyttige formål. Så udover nogle gamle stole og borde og en gammel ovn, så er der ikke meget at komme efter, siger Tove Lilmoës.

Stort loppemarked ved Viby Kirke

Årets første bagagerumsmarked afholdes i dag ved Viby Kirke. Der er bagagerumsmarked igen 17. juni på samme sted. Foto: Pressebillede

Hvis du er typen, der elsker antikviteter og muligheden for at gøre et fund, så skal du tage til loppemarked ved Viby Kirke i dag.

Fra klokken 10 til klokken 15 arrangerer Det Danske Spejderkorps nemlig et stort bagagerumsmarked med over 50 stader.

Hvis du er mere til kaffe end kommoder og kopper, så vil der også være en café på markedet, hvor der kan købes te, sodavand, kage, pølser og selvfølgelig kaffe.

Loppemarkedet er årets første arrangeret af spejderne. Det næste bliver afholdt den 17. juni på samme sted foran Viby Kirke. Overskuddet fra markedet går ubeskåret til spejderarbejde i Viby.

Du kan læse mere om markedet ved at klikke her.

Vil du prøve et samtaletoilet? Så tag i Eskelunden

Aarhus Kommunens nye toilet ved Eskelunden er udført med klare referencer til områdets historie som hjemsted for et skibsværft i vikingetiden. Foto: Søren Willumsen

Der åbner snart et helt særligt toilet ude i Eskelunden. 

Et samtaletoilet.

Og hvorfor så det? Jo, det har hele tiden været planen, at det nye udendørsareal i Eskelunden skulle have et nyt toilet, der kunne servicere områdets brugere. Og stillet over for den opgave valgte projektets to arkitekter en løsning, der trak tråde tilbage til område rige vikingehistorie.

Derfor er toilettet bygget som en miniatureudgave af et vikingeinspireret langhus, med egetræsplanker, spåntag, drænkanal af muslingeskaller - og et samtaletoilet.

For i vikingetiden sad man ofte på rad og række, når man gik på toilettet. Og da det ikke var ret meget dyrere med to toilettet fremfor ét, valgte arkitekterne bag den sociale løsning.

Toilettet mangler kun nogle få detaljer, før det er klar til brug. Det forventes at være klar indenfor den næste måneds tid - og indtil da kan man beundre den særegne bygning udefra.