Sørens kæmpeburgere er et fænomen på TikTok - Nu kommer folk fra hele landet til Viby for at smage
Da Søren Ejlertzen downloadede video-applikationen TikTok sidste år, ville han egentlig bare bruge den til at lave sjove videoer med sin datter. Men så lagde han et par videoer op af maden fra sin burgerbar, og pludselig væltede det ind med likes og kommentarer.
I dag er Søren Ejlertzens videoer blevet set mere end ti millioner gange, og gæsterne vælter ind i så høj grad, at han har fordoblet sin omsætning, selvom han kun har åbent tre timer om dagen.
Men den voldsomme popularitet kommer også med en pris. For selvom kundekredsen vokser og omsætningen stiger, så sætter Søren Ejlertzen mest af alt pris på sin frihed. Og hvordan beskytter man den, når gæsterne vælter ind og følgerne bliver flere og flere?
Pling. Pling.
Bestilling efter bestilling tikker ind på kasseapparatet og lyden af nye ordrer fylder rummet på Søren Ejlertzens burgerbar på Skanderborgvej.
Søren Ejlertzen og jeg sidder over for hinanden. Han på en bænk, jeg i sofaen, mens han viser mig de TikTok-videoer, der har sendt hans popularitet på himmelflugt.
- Jeg vidste ingenting om TikTok i begyndelsen. Jeg skulle egentlig bare se, hvad min datter lavede derinde, og så lavede vi lidt sjov sammen. Et par dansevideoer. Så lagde jeg nogle videoer op af min mad, og så eksploderede det.
Pling.
Endnu en bestilling tikker ind, selvom der stadig er flere timer til burgerbaren åbner. Men her på Søren Ejlertzens burgerbar bestiller folk gerne maden flere timer i forvejen - og de kommer også gerne langvejs fra.
For da Søren Ejlertzen sidste år begyndte at dele sine gastronomiske kreationer på det sociale medie TikTok, kickstartede det en bølge af opmærksomhed.
TikTok
- Socialt netværk, hvor brugerne kan dele korte kreative videoer (maksimalt 60 sekunder - men oftest kun 15 sekunder)
- TikTok bliver brugt i 155 lande
- Ifølge tal fra DR Medieforskning benytter 41 procent af de danske 15-29-årige mediet ugentligt
- Navnet TikTok siges at skulle repræsentere lyden af et ur og dermed referere til videoer i kort format
- Videoer indeholder ofte underlægningsmusik, læbesynkronisering, filtre, hashtags og efterligning af trends som virkemidler
- TikTok bruger en algoritme, som gør, at brugeren bliver eksponeret for personligt relevante videoer
- Appen blev lanceret i 2016 af det kinesiske selskab Bytedance
I dag er hans videoer blevet set langt over 10 millioner gange, og hver dag kommer hundredevis af nye følgere til. Og gæsterne kommer efterhånden også fra hele landet - og udlandet.
- At komme på TikTok har været sindssygt. Det er stukket helt af. Vi plejede at leve af stamkunder, men det gør vi næsten ikke længere. For her er altid travlt og vi har næsten aldrig plads. Det her er en burgerbar, ikke en restaurant, men ofte er vi nødt til at bede folk bestille bord. Det er helt vildt.
Fra Norge til Viby for en burger
Bornholm, Hjørring, København, Odense og Sønderborg.
Søren Ejlertzens populære TikTok-videoer tiltrækker så mange gæster fra hele landet, at han har hængt et Danmarkskort op i burgerbaren.
Her kan gæsterne sætte en nål i deres hjemstavn og vise, hvor langt de er rejst. Det har resulteret i en del nåle fordelt over hele landet, men for et stykke tid siden kom Danmarkskortet til ... ja, kort.
- Jeg fik besøg af en kunde, som kiggede over på kortet og sagde "Nu skal du have fat i et verdenskort, jeg kommer helt fra Norge!"
Kom han virkelig hele vejen fra Norge, for at smage din mad?
- Jeg tænker, han også skulle noget andet her. Men han havde set mine videoer, og nu var han i Danmark, og så skulle han besøge Søren E.
Der er også andre tegn på, at Søren Ejlertzens burgerbar er populær udenfor landets grænser.
For nylig lancerede han en række krydderier med navnet 'Spices By E', som han også gør reklame for på TikTok. De bliver også sendt til Norge, trods høje fragtpriser.
TikTok har fordoblet omsætningen
Søren Ejlertzen har drevet restauration i forskellige afskygninger siden 2006. Dengang startede han på Viby Torv, og det var med åbent fra klokken 11-21 alle ugens dage.
I dag er det stik modsat.
- I gamle dage, da jeg var ung, holdt jeg åbent så meget som muligt. Det skulle bare gå stærkt og vi skulle bare tjene penge. Sådan har jeg det ikke længere, siger Søren Ejlertzen.
I dag holder han åbent i tre timer om dagen. Fra 16.30 til 19.30. Og trods den korte åbningstid, så har han ingen problemer med faldende indtjening. Tværtimod.
Søren Ejlertzen vurderer selv, at han fordoblet siden omsætning siden han begyndte at bruge TikTok til at promovere sine burgere.
- I dag har vi gæster, der går forgæves. Gæster, vi er nødt til at afvise. Jeg kunne faktisk godt tage flere ind, hvis jeg ville, men vi vil hellere have, at vores kunder får ordentlig mad til tiden, end at vi har for travlt og presser os selv så meget, at tidsplanen skrider. Så vil vi hellere have mindre at lave.
Den korte åbningstid giver også en lavere strømregning og færre udgifter til lønninger. Alt i alt mener Søren Ejlertzen, at det kan betale sig at tænke anderledes.
- Vi holder åbent, når vi holder åbent og det lærer kunderne hurtigt. Hvis de vil have min mad, så skal de nok komme, siger Søren Ejlertzen.
8260 Viby - det er her, jeg hører til
Søren Ejlertzen er opvokset i Viby og har boet her det meste af sit liv.
En kort afstikker til Randers med en kæreste og et studieophold i Aalborg er undtagelserne, men ellers er han Viby-dreng til kernen, fortæller han.
Men TikTok-berømmelsen og de mange medfølgende gæster har fået ham til at overveje, om han skulle prøve lykken et andet sted. Måske skrue op for produktionen med endnu en burgerbar.
- Nu har vi været i lokalerne her i nogle år, og det ligger jo virkelig godt. Det er bare ved at være for småt. Og jeg har da overvejet, om jeg skulle prøve at rykke videre til noget større her i Aarhus. Jeg har også overvejet, om man skulle flytte butikken til Fredericia, så jeg bedre kunne tiltrække gæster fra hele Danmark.
Men trods overvejelserne peger pilen stadig på Viby.
- Jeg tror sgu ikke lige, det er mig at flytte. Det har jo også sin charme, at vi ikke er større. Jeg har jo heller aldrig haft butik nummer to, selvom mange har spurgt mig. Her har vi en billig husleje og jeg har også nået en alder, hvor det ikke længere handler om penge. Min frihed er mere værd end penge.
@sorene6 Skal den snart på menuen igen ? #kebabmix #burger #sørenedk #sørene #viby #aarhus #danmark #skanderborgvej167 #8260 #pølsemixburger #jatak #velbekomme #bacon #fritter Food - Densky9
- Der er både gode og dårlige ting ved populariteten
I takt med at antallet af følgere stiger og berømmelsen vokser svinder en del af Søren Ejlertzens frihed dog ind.
For at forblive relevant på TikTok skal man gerne uploade 3-4 videoer om dagen, og det kræver en masse energi at planlægge, forklarer han.
- Det er ikke længere noget, jeg bare lige gør. Jeg skal hele tiden tænke på, hvordan og hvorledes min næste video skal laves.
Og når bøfferne steger og køkkenet er i omdrejninger koster det kræfter, at skulle ud i restauranten og hilse på fans, der er kommet langvejs fra.
- Det er jo lidt skørt, for på den ene side elsker jeg dem, der synes om mig og min mad. Men det kan da godt være lidt hårdt, når der kommer så mange. Folk kommer langvejs fra for at se Søren E, og så må jeg stikke hovedet ud fra køkkenet og tage et fanfoto. Det er hårdt, især når vi har pissetravlt, forklarer Søren Ejlertzen.
- Der er både gode og dårlige ting ved populariteten. Det slås jeg lidt med, men jeg prøver at være positiv.
Mens vi sidder og snakker får Søren Ejlertzen ti nye følgere på TikTok, så han nu har næsten 18.000. Sammenlagt er hans videoer blevet liket mere end 300.000 gange.
Med det store antal følgere, er der ét spørgsmål, der virkelig trænger sig på.
Hvad synes din datter om, at hendes far har flere følgere på TikTok?
- Det var hun ikke helt tilfreds med i starten, men nu synes hun det er fedt, siger Søren Ejlertzen og tænker lidt over spørgsmålet.
- For det meste synes hun, det er fedt. Nogle gange er det også lidt flovt, når far han sidder og laver TikTok-videoer på offentlige steder, siger han og griner højt.