Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Stavtrup IF Håndbolds motto er 'mere end blot håndbold'. Det handler om sammenhold og fællesskab, fortæller afgående bestyrelsesformand Flemming Hansen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Landsbyklubben med den eksplosive vækst

Er Stavtrup en landsby?

Det lyder måske som et mærkeligt spørgsmål, når byen er en integreret del af Aarhus, men måske er der noget om snakken.

Jeg har flere gange hørt Stavtrup beskrevet som et landsbysamfund i storbyen. Det er et sted, hvor man hilser på hinanden på gaden, kender naboens hund og hjælper genboen af med sit haveaffald.

Det kan Flemming Hansen bekræfte.

Efter et årti som formand for byens håndboldforening kender han så mange mennesker, at det til tider kan tage ham timer at foretage selv små indkøb i den lokale REMA 1000.

For der er altid nogen, der lige vil snakke med ham om løst og fast i håndboldklubben.

Flemming Hansen kan heldigvis godt lide at at møde mennesker og snakke med dem. Det er en del af livet som håndbold-formand, og så må det tage lidt ekstra tid at hente den liter mælk.

Men snart er det slut.

For efter ti år i spidsen for Stavtrup IF Håndbold giver Flemming Hansen om et øjeblik stafetten videre til en ny.

På den kommende generalforsamling 22. maj skal klubbens knap 400 medlemmer have ny formand, og der venter den næste i rækken en stor opgave.

For Stavtrup IF Håndbold er et populært sted at være, og klubben har vokset sig stor i de sidste ti år. Måske endda så stor, at den er vokset ud af sine rammer, mener Flemming Hansen.

Vi har talt med den afgående formand om klubbens tilstand. Om foreningslivets betydning for Stavtrup og om samarbejdet med Viby og de professionelle i Aarhus United.

Og så har vi spurgt ham, hvad fremtiden byder på. Og Flemming Hansen kommer ikke til at sidde stille.

God læselyst-

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Flemming Hansen har været formand for Stavtrup IF Håndbold i snart 10 år. På den tid har klubben næsten fordoblet sin størrelse. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Flemming takker af efter 10 år som håndboldformand: - Vi har aldrig været så mange, som vi er i dag

Der skal vælges ny formand i Stavtrup IF Håndbold. Efter ti år på posten har Flemming Hansen besluttet at sige stop, og det sker på et tidspunkt, hvor klubben aldrig har været større.

Der er sket en fordobling i medlemstallet siden Flemming Hansen trådte til for snart et årti siden, og den eksplosive vækst har både positive og negative følger.

Positivt fordi flere og flere nyder godt af sammenholdet i klubben. Negativt fordi de bliver flere og flere om den begrænsede plads. Vi har talt med den afgående formand om fortiden, fremtiden og hvorfor han ikke kunne gå i REMA 1000 om fredagen.

Efter knap et årti som bestyrelsesformand i Stavtrup IF Håndbold overdrager Flemming Hansen tøjlerne til en ny, når der er generalforsamling 22. maj. Den nye formand arver en håndboldforening, der er vokset eksplosivt de sidste ti år.

Når Flemming Hansen senere denne weekend træder ind i Stavtruphallen og byder velkommen til generalforsamling, så bliver det hans sidste gerning som formand i Stavtrup IF Håndbold.

Efter næsten ti år i spidsen har den erfarne formand valgt at stoppe. På den tid har Stavtrup IF Håndbold gennemgået en mindre forvandling. Medlemstallet er vokset eksplosivt og klubben har forgrenet sig i samarbejder, der rækker ud over Stavtrups grænser.

Men nu er tiden er inde til at lade nye kræfter komme til.

- Nogle gange skal der nye kræfter til. Jeg kunne sagtens bidrage med mere, men jeg har brugt meget tid på Stavtrup IF Håndbold og nu er det tid til noget andet, forklarer han om beslutningen.

- De sidste par år er der kommet fem nye ind i vores bestyrelse. Unge i slutningen af 20'erne, som helt vildt gerne vil bidrage, og de skal bare have lov. Det kan være, at de kan gøre Stavtrup IF Håndbold til et endnu bedre sted.

Størst i Aarhus

At give plads til ungdommen går som en rød tråd gennem Flemming Hansens formandstid. Det var hans egne børns engagement i håndboldklubben, der i sin tid fik ham til at stille op til bestyrelsen, men i hans formandsperiode har hele klubbens ungdomsafdeling haft vokseværk.

- Vi har aldrig været så mange ungdomshold, som vi er i dag, forklarer han og fremhæver klubbens mini-afdeling, hvor de unge starter som fireårige.

- Dem har vi 150 af. Jeg tror, det er størst i Aarhus. Og mange af dem, der starter i den alder, synes det er fedt at være her. Der er mange, der bliver i klubben. Det betyder, at hvert eneste år, når vi starter en ny sæson, så er der endnu flere, der rykker op i rækkerne end sidste år.

I Stavtrup IF Håndbolds er mottoet 'mere end blot håndbold'. Det handler om sammenhold og fællesskab, fortæller bestyrelsesformand Flemming Hansen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

I dag har Stavtrup IF Håndbold omkring 380 medlemmer, anslår Flemming Hansen. Det er mere end en fordobling i medlemstallet, siden han trådte til som formand.

Men medlemsvæksten har også en pris.

- Klubben er vokset eksplosivt. Ligesom fodboldklubben i Stavtrup også er, men vi er nok vokset ud af vores rammer på en anden måde. Fodboldholdet har måske fire baner at træne på, men vi har kun én bane, som skal deles mellem alle. Det er en udfordring, for vi er efterhånden sindssygt mange til træning.

- En katastrofe, at der skal gå så mange år

Håndboldklubben er faktisk vokset så meget ud af sine eksisterende rammer, at man er er nødt til at sende nogle af medlemmerne ud af Stavtrup, til Viby og Ceres Arena, for at træne.

Og der er ingen tvivl om, at der er brug for en ny, større hal i Stavtrup, mener Flemming Hansen. Men mange års dedikeret frivillig indsats til trods, er udsigterne til en ny hal i Stavtrup stadig noget lange.

- Jeg sad inde ved kommunens Sport og Fritidsafdeling for otte år siden, og de mente ikke, at der var behov for en ny hal i Stavtrup. Men med den vækst, vi har ude i Stavtrup, så kan jeg love dig for, at vi har brug for det, forklarer den afgående formand.

- For otte år siden satte en gruppe af dygtige mennesker sig sammen, for at arbejde på det, og det gør de stadig i dag. De er tæt på nu, men det er jo egentlig en katastrofe, at der skal gå så mange år.

Han er ikke i tvivl om, at Stavtrup er det sted i byen, hvor der er størst behov for en ny hal.

- Hvis du spørger stort set hvilken som helst anden håndboldformand rundt om i byen, hvor der er størst behov for en ny hal, så tror jeg alle vil pege herud. Det ved de godt, fordi vi er så mange.

Ildsjæle, friskbrygget kaffe og det sociale i fokus

Det er ikke kun medlemstallet, der har rykket sig i Flemming Hansens tid i klubben. Niveauet er også blevet højere.

- Når vi er så mange spillere, så er der jo nogle, der stikker af og bliver rigtig dygtige. I dag har vi ungdomslandsholdsspillere, der har fået deres håndboldopvækst i Stavtrup.

Men for Flemming Hansen har fokus først og fremmest været på bredden - ikke eliten - i klubben.

- Vores motto er 'mere end blot håndbold'. Det skal være hyggeligt og det skal være sjovt at gå til håndbold i Stavtrup IF, og derfor prøver vi altid at stable et godt sammenhold på benene.

Det gælder både spillerne på banen, men også deres forældre uden for stregerne.

- Vi afholder mange sociale arrangementer. For eksempel inviterer vi medlemmernes familier til fællesspisning, og der er altid kaffe på kanden, når de små træner om lørdagen, så forældrene kan sidde og snakke over en kop kaffe, forklarer Flemming Hansen og uddyber.

- Det giver et sammenhold på flere plan og forældrene bliver også mere tilbøjelige til selv at hjælpe til. Der skal være nogle ildsjæle, for at en forening kan fungere, og dem har vi heldigvis mange af.

- Om fredagen kunne jeg ikke tage i REMA 1000

Selvom Flemming Hansen snart er færdig som formand i Stavtrup IF, så er han ikke færdig med håndbold.

Tværtimod.

- Jeg kommer ikke til at slippe håndbolden, for jeg vil gerne bidrage i Aarhus Håndbold, især på pigesiden i Aarhus United, som jeg har et hjerte for.

Aarhus United er moderklub for ni mindre klubber fra lokalområdet, blandt andet Stavtrup IF.

Derfor har Flemming Hansen allerede samarbejdet med klubben fra midtbyen, blandt andet som arrangør af projektet 'Heroes Eat United', hvor unge spillere fra Stavtrup får lov at komme på besøg hos de professionelle.

- Så er de med i omklædningsrummet inden kampen og får en kæmpe oplevelse. Det er sådan noget, man husker, og det er det, det handler om. At skabe gode oplevelser.

Og gode oplevelser har i det hele taget præget Flemming Hansens tid som formand.

- Jeg har været utroligt glad for at være i klubben, og den har givet mig et kæmpe netværk i området, som jeg virkelig sætter pris på.

Men nogle gange kan det også tage lidt overhånd.

- Før corona tog jeg ikke i REMA 1000 fredag eftermiddag, for jeg endte altid med at blive og snakke med alle mulige, siger han og griner.

- Jeg synes jo egentlig bare, at det er hyggeligt at møde folk og få en snak, og den fællesskabsfølelse vi har i klubben, den synes jeg er fed.

Stavtrup IF Håndbolds nye formand bliver valgt i morgen, søndag den 22. maj.

Det skal du også vide: Få elever har Viby Gymnasium som førsteprioritet, lokale bolignyheder og Højvangskole-klappet

Dit korte nyhedsoverblik.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

158 kommende elever på Viby Gymnasium havde et andet gymnasium som førsteprioritet

I 2022 var der ingen optag på Gymnasiet i Viby. Det betyder, der mangler en årgang mellem 1.G og 3.G, når de nye elever begynder efter sommerferien. Foto: Axel Schütt

Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, vil størstedelen af de nye elever på Viby Gymnasium have haft et andet gymnasium som førsteprioritet.

Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Helt nøjagtigt har 78 personer ønsket gymnasiet som førsteprioritet, og det står i kontrast til de 236 elever, der er plads til.

Men det bekymrer ikke rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

- Vi havde relativt få, der havde os som første prioritet, men fik til gengæld en stor gruppe elever overflyttet hertil. Så vi har før fået rigtig mange elever, der ikke havde os som førsteprioritet, til at falde godt til, siger Lone Sandholdt Jacobsen i et interview med Århus Stiftstidende.

Det mest søgte gymnasium i kommunen var Katedralskolen.

Bolighandler i Viby og Stavtrup det seneste stykke tid

Vi er begyndt at kunne bringe artikler om boligsalg i Viby og Stavtrup samt de offentlige informationer, der medfølger.

Dem vil du som abonnent få indsigt i efterhånden, og vi håber, at du synes, det er godt public service om dit område.

4. maj: Rosendalvej 4 solgt for 5.150.000 kroner - læs detaljerne her.

4. maj: Carl Jensens Vej 4 solgt for 3.536.000 kroner - læs detaljerne her.

11. maj: Øster Allé 16 solgt for 3.350.000 kroner - læs detaljerne her.

12. maj: Engelundsvej 53 solgt for 4.299.000 kroner - læs detaljerne her.

16. maj: Søndervangs Allé 14C solgt for 2.550.000 kroner - læs detaljerne her.

16. maj: Søndervangs Allé 37 solgt for 3.100.000 kroner - læs detaljerne her.

16. maj: H.C. Ørsteds Vej 6 solgt for 4.800.000 kroner - læs detaljerne her.

Er det en skrøne? Historien om det helt særlige Højvangskole-klap

Der findes efter sigende et helt særligt klap, som kun tidligere elever på Højvangskolen i Stavtrup kender til. Er der noget om snakken eller er det bare en skrøne? Foto: Scanpix

Ikke ret langt fra mig sidder min kollega Kirsten, en indfødt Stavtrup-borger, som har gået på Højvangskolen. 

Hun forpasser aldrig en chance for at fortælle mig om det såkaldte ‘Højvangskole-klap’ - en helt særlig måde at klappe på - som hun husker tydeligt fra sin skoletid.

Hver dag spørger hun mig, om ikke jeg vil skrive en artikel om Højvangskole-klappet. Hver dag svarer jeg, at jeg ikke er sikker på, om hun taler sandt. 

Kan jeg stole på, at det såkaldte ‘Højvangskole-klap’ overhovedet findes? Indtil videre er jeg ikke stødt på det, så nu må det komme an på en prøve.

Har du gået på Højvangskolen og kender du også til klappet? Hvad er historien bag? Hvorfor har Højvangskolen brug for sit eget klap?

Skriv til mig, hvis der er noget om snakken. Måske skriver jeg en artikel - uanset hvad, kan du i hvert fald redde min kollega Kirstens ære.